Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét
Megrendelem!!!

Telefon:
06-30/911-85-63

A könyvről írták...

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTÓL (2013/09/22) AZ ÚJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

A cyber háború elkezdődött!


A hidegháború évtizedekkel ezelőtt lezáródott, szerencsére megúsztuk, hogy a nagyhatalmak atomfegyverekkel essenek egymásnak. Változott a világ. Idén lesz a tízedik évfordulója, a new yorki-i World Trade Center ikertornyai lerombolásának, amely a terrorizmussal, mint újfajta háborús módszerrel ismertette meg a világot.
Tíz év és egy sor harc (Irak, Afganisztán) után észre sem vettük, hogy egy még újabb háború zajlik. Ez nem egy látványos támadással indult, mint amilyen Pearl Harbor vagy a tornyok megsemmisítése volt. A cyber háború valóssággá vált és nem katonák, hanem jól kiképzett, államilag támogatott hackerek vívják.

A terrortámadások célpontjai ártatlan civil emberek, a minél nagyobb megrázkódtatás és a minél nagyobb média figyelem elérése a cél. A cyber támadások célpontjai a kormányzati hivatalok és a nagyvállalatok, így emberéletekbe szerencsére nem kerülnek, de nagyon komoly hatással lehetnek a mindennapjainkra így is.

A McAfee azt állítja, hogy egy elhúzódó, hosszú távú támadássorozat zajlik elsősorban az Egyesült Államokban, de 80 további országban is. Változatos céllal és módszerrel próbálnak zavart kelteni a kormányzati intézmények működésében és adatokat lopni vállalatoktól, szervezetektől.

Az elmúlt öt évben 70 állami és magán cég, intézmény ellen zajlott beazonosíthatóan összehangolt cyber támadás. Természetesen nem tudhatunk meg minden részletet arról kik ellen és hogyan zajlottak ezek az események és azt sem, ki áll ezek mögött.

Az Operation Shady RAT nevű tanulmány csak a sajtóból már jól ismert eseteket hozza fel példának, mint például a Google elleni Operation Aurora támadást, ami mögött Kína állt. Ilyen volt a Night Dragon szisztematikus támadássorozat is nyugati olaj és gázipari cégek ellen.

Mint látható, a hackerek zavart kelthetnek például olajipari cégeknél, amely az olaj világpiaci árának befolyásolásán kívül akár ellátási nehézségeket is okozhat egy-egy térségben. A támadások célja a zavarkeltésen túl az értékes szellemi tulajdonok eltulajdonítása (ipari kémkedés) vagy kereskedelmi titkok megszerzése.
Épp a kényes információk miatt a legtöbb támadás nem kerül nyilvánosságra, de a cinikusan megjegyzik, hogy a Fortune Global 2000 vállalatok két csoportra oszthatók: akik tudják, hogy már megtámadták őket, és akik még nem tudnak róla.

Ezek, az országok által támogatott nagyszabású behatolások különböznek azoktól a magán jellegű, elszigetelhető támadásoktól, mint például az Anonimous- vagy a Luzlec-félék voltak, amelyek célja vagy a közvetlen haszonszerzés vagy csak szimplán a számítógépes bűnözés kategóriájába sorolhatók. Itt a lényeg az, hogy a hackereket egy állam pénzeli és támogatja a saját érdekei szerint.
A McAfee 2006 óta log-olja az ilyen eseményeket és állításuk szerint a teljes lakosság érintett volt már valamely cyber támadás során, számos amerikai kormányzati szervet (14 alkalom) sikeresen megtámadták már, de kanadai (2), dél-koreai (1) és indiai (1) példájuk is van, az ENSZ (1) sem úszta meg. A vállaltok sorában elektronikai (13 eset) és védelmi ipari cégek (13 eset) is vannak.

Az első "lövések" már évekkel ezelőtt eldördültek a cyber háború harcmezején, közvetetten bőven érezzük ennek hatásait mi is. Ki állhat e mögött? Talán Kína vagy a terroristák váltottak bombáról internetre?

Forrás: Link
Beküldte: Kameleon

Hozzászólások


#1 | Huliganthropus - 2012. május 14. 23:28:47
Ehhez a cikkhez érdemes ezt is elolvasni

The "Shotgun Approach" in "00" Magnum

http://www.vetera...ay-9-2012/
#2 | Balu - 2012. május 15. 00:46:52
Nocsak, bár a PC (vagy akár mekkintos) tekknológiát a jenkik találták ki, a leglukacsosabb és valszeg a felhasználó számára legszarabb rendszert is ők nyomják (a vindózt ugyi), valamint az internetet is a DARPA/NASA stb. eszelte ki - lám, a cuna kisz kinaiak rájuk vertek. És most hiába van a világ DNS szervereinek 90%-a amerikában, meg hiába megy a netforgalom 90% amerikai (... ennek még persze utána kéne járni... meg lassan nem ártana akár újradefiniálni azt is, mi is az "amerikai";) kábeleken/műholdakon... szegínyek, mindig üket támadják a cuna külföldiek.

Jaj, de gyönge sóder, ecsém. A Gugli elleni támadásról akkoriban kábé annyit lehetett tudni, hogy úm. "volt" (aztán az már individuális, hogy ezt ki hiszi el) és hogy szörnyünagy félelmében a Gugli felkérte az NSA-t (mondhatni a Nagy Tesót), hogy védje meg. Csókolom, ennek vagy 5-6 éve, azóta a google részvényei n-szeresükre ugrottak, a világon a google már megkerülhetetlenné vált - és mindezt az NSA szűri + szerintem jogos a gyanú, hogy a Gugli gazdasági sikerei sem tisztán a nagyszerű s igazságos "liberális piacgazdaság"-nak köszönhetőek, hanem volt abban egy jó adag NSA/CIA hátszél. De ugye mindannyiunknak van Gmail-es fiókja? Mikor is alapítottuk? Nem úgy 4-5-6 éve?

A cyber-háború azzal kezdődött, hogy valaki kitalálta, hogy így is lehet hadat viselni, és az nem kínai volt...
#3 | Perje - 2012. május 15. 11:29:10
#4 | Perje - 2012. május 15. 15:05:12
Sosem gondoltam volna, hogy szárazföldi határokkal rendelkező ország lévén, egyszer tengeri kalózok ellen fogunk harcolni Igaz nem a vízen, hanem a part mentén. Nem tudom, milyen szerepünk van benne, de az eu csapatot küldött a szomáliai kalózok ellen, hadihajókkal, helikopterekkel.
http://www.reuter...LA20120515
#5 | Balu - 2012. május 15. 15:17:09
Már csak ha Guglit említettem volt...
ja és helyesbítek: nem volt az még 5-6 éve, hivatalosan csak 2 éve működnek együtt, bocs.

A Google titkolja az ameriki hírszerzéssel fenntartott kapcsolatait
Az USA Columbia kerületi fellebbviteli bírósága támogatja a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) arra vonatkozó határozatát, hogy ne tegyék közzé az ügynökség és a Google korporáció kapcsolatait cáfoló, ill. megerősítő dokumentumokat.
...
a Gmail szolgáltatón tömegesen feltörték a kínai civil aktivisták azonosító adatait. A Google akkor [2010] bejelentette, hogy az amerikai hatóságok segítségét kérte, amelyekhez nyílván az NSA is tartozik.
http://hungarian..../74684089/
Azért ez se egészen így volt, hogy "amelyekhez nyílván az NSA is tartozik", hanem így:
Under an agreement that is still being finalized, the National Security Agency would help Google analyze a major corporate espionage attack
Egy megállapodás keretében, amelyen még dolgoznak, a Nemzeti Biztonsági Hivatal segíteni fog a Google-nak elemezni egy nagyobb szervezett kémtámadást
...
Google and the NSA declined to comment on the partnership.
A Google és az NSA nem kívánják kommentálni az együttműködést.
Washington Post, 2010 február 4.
http://www.washin...04057.html
...azt hiszem ezt nevezik virágnyelven "csúsztatásnak"...
#6 | Balu - 2012. május 15. 17:04:34
Huliganthropus,
jó ütős a cikk, kösz! Ennek az oldalnak mindig ilyen a színvonala, vagy ez egy különösen jól sikerült szösszenet? Mert ez nagyon jó.

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.