Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

A cyber h√°bor√ļ elkezd√Ķd√∂tt!


A hidegh√°bor√ļ √©vtizedekkel ezel√Ķtt lez√°r√≥dott, szerencs√©re meg√ļsztuk, hogy a nagyhatalmak atomfegyverekkel essenek egym√°snak. V√°ltozott a vil√°g. Id√©n lesz a t√≠zedik √©vfordul√≥ja, a new yorki-i World Trade Center ikertornyai lerombol√°s√°nak, amely a terrorizmussal, mint √ļjfajta h√°bor√ļs m√≥dszerrel ismertette meg a vil√°got.
T√≠z √©v √©s egy sor harc (Irak, Afganiszt√°n) ut√°n √©szre sem vett√ľk, hogy egy m√©g √ļjabb h√°bor√ļ zajlik. Ez nem egy l√°tv√°nyos t√°mad√°ssal indult, mint amilyen Pearl Harbor vagy a tornyok megsemmis√≠t√©se volt. A cyber h√°bor√ļ val√≥ss√°gg√° v√°lt √©s nem katon√°k, hanem j√≥l kik√©pzett, √°llamilag t√°mogatott hackerek v√≠vj√°k.

A terrort√°mad√°sok c√©lpontjai √°rtatlan civil emberek, a min√©l nagyobb megr√°zk√≥dtat√°s √©s a min√©l nagyobb m√©dia figyelem el√©r√©se a c√©l. A cyber t√°mad√°sok c√©lpontjai a korm√°nyzati hivatalok √©s a nagyv√°llalatok, √≠gy ember√©letekbe szerencs√©re nem ker√ľlnek, de nagyon komoly hat√°ssal lehetnek a mindennapjainkra √≠gy is.

A McAfee azt √°ll√≠tja, hogy egy elh√ļz√≥d√≥, hossz√ļ t√°v√ļ t√°mad√°ssorozat zajlik els√Ķsorban az Egyes√ľlt √Āllamokban, de 80 tov√°bbi orsz√°gban is. V√°ltozatos c√©llal √©s m√≥dszerrel pr√≥b√°lnak zavart kelteni a korm√°nyzati int√©zm√©nyek m√Ľk√∂d√©s√©ben √©s adatokat lopni v√°llalatokt√≥l, szervezetekt√Ķl.

Az elm√ļlt √∂t √©vben 70 √°llami √©s mag√°n c√©g, int√©zm√©ny ellen zajlott beazonos√≠that√≥an √∂sszehangolt cyber t√°mad√°s. Term√©szetesen nem tudhatunk meg minden r√©szletet arr√≥l kik ellen √©s hogyan zajlottak ezek az esem√©nyek √©s azt sem, ki √°ll ezek m√∂g√∂tt.

Az Operation Shady RAT nev√Ľ tanulm√°ny csak a sajt√≥b√≥l m√°r j√≥l ismert eseteket hozza fel p√©ld√°nak, mint p√©ld√°ul a Google elleni Operation Aurora t√°mad√°st, ami m√∂g√∂tt K√≠na √°llt. Ilyen volt a Night Dragon szisztematikus t√°mad√°ssorozat is nyugati olaj √©s g√°zipari c√©gek ellen.

Mint l√°that√≥, a hackerek zavart kelthetnek p√©ld√°ul olajipari c√©gekn√©l, amely az olaj vil√°gpiaci √°r√°nak befoly√°sol√°s√°n k√≠v√ľl ak√°r ell√°t√°si neh√©zs√©geket is okozhat egy-egy t√©rs√©gben. A t√°mad√°sok c√©lja a zavarkelt√©sen t√ļl az √©rt√©kes szellemi tulajdonok eltulajdon√≠t√°sa (ipari k√©mked√©s) vagy kereskedelmi titkok megszerz√©se.
√Čpp a k√©nyes inform√°ci√≥k miatt a legt√∂bb t√°mad√°s nem ker√ľl nyilv√°noss√°gra, de a cinikusan megjegyzik, hogy a Fortune Global 2000 v√°llalatok k√©t csoportra oszthat√≥k: akik tudj√°k, hogy m√°r megt√°madt√°k √Ķket, √©s akik m√©g nem tudnak r√≥la.

Ezek, az orsz√°gok √°ltal t√°mogatott nagyszab√°s√ļ behatol√°sok k√ľl√∂nb√∂znek azokt√≥l a mag√°n jelleg√Ľ, elszigetelhet√Ķ t√°mad√°sokt√≥l, mint p√©ld√°ul az Anonimous- vagy a Luzlec-f√©l√©k voltak, amelyek c√©lja vagy a k√∂zvetlen haszonszerz√©s vagy csak szimpl√°n a sz√°m√≠t√≥g√©pes b√Ľn√∂z√©s kateg√≥ri√°j√°ba sorolhat√≥k. Itt a l√©nyeg az, hogy a hackereket egy √°llam p√©nzeli √©s t√°mogatja a saj√°t √©rdekei szerint.
A McAfee 2006 √≥ta log-olja az ilyen esem√©nyeket √©s √°ll√≠t√°suk szerint a teljes lakoss√°g √©rintett volt m√°r valamely cyber t√°mad√°s sor√°n, sz√°mos amerikai korm√°nyzati szervet (14 alkalom) sikeresen megt√°madt√°k m√°r, de kanadai (2), d√©l-koreai (1) √©s indiai (1) p√©ld√°juk is van, az ENSZ (1) sem √ļszta meg. A v√°llaltok sor√°ban elektronikai (13 eset) √©s v√©delmi ipari c√©gek (13 eset) is vannak.

Az els√Ķ "l√∂v√©sek" m√°r √©vekkel ezel√Ķtt eld√∂rd√ľltek a cyber h√°bor√ļ harcmezej√©n, k√∂zvetetten b√Ķven √©rezz√ľk ennek hat√°sait mi is. Ki √°llhat e m√∂g√∂tt? Tal√°n K√≠na vagy a terrorist√°k v√°ltottak bomb√°r√≥l internetre?

Forr√°s: Link
Bek√ľldte: Kameleon

HozzŠszůlŠsok


#1 | Huliganthropus - 2012. mŠjus 14. 23:28:47
Ehhez a cikkhez érdemes ezt is elolvasni

The "Shotgun Approach" in "00" Magnum

http://www.vetera...ay-9-2012/
#2 | Balu - 2012. mŠjus 15. 00:46:52
Nocsak, b√°r a PC (vagy ak√°r mekkintos) tekknol√≥gi√°t a jenkik tal√°lt√°k ki, a leglukacsosabb √©s valszeg a felhaszn√°l√≥ sz√°m√°ra legszarabb rendszert is √Ķk nyomj√°k (a vind√≥zt ugyi), valamint az internetet is a DARPA/NASA stb. eszelte ki - l√°m, a cuna kisz kinaiak r√°juk vertek. √Čs most hi√°ba van a vil√°g DNS szervereinek 90%-a amerik√°ban, meg hi√°ba megy a netforgalom 90% amerikai (... ennek m√©g persze ut√°na k√©ne j√°rni... meg lassan nem √°rtana ak√°r √ļjradefini√°lni azt is, mi is az "amerikai";) k√°beleken/m√Ľholdakon... szeg√≠nyek, mindig √ľket t√°madj√°k a cuna k√ľlf√∂ldiek.

Jaj, de gy√∂nge s√≥der, ecs√©m. A Gugli elleni t√°mad√°sr√≥l akkoriban k√°b√© annyit lehetett tudni, hogy √ļm. "volt" (azt√°n az m√°r individu√°lis, hogy ezt ki hiszi el) √©s hogy sz√∂rny√ľnagy f√©lelm√©ben a Gugli felk√©rte az NSA-t (mondhatni a Nagy Tes√≥t), hogy v√©dje meg. Cs√≥kolom, ennek vagy 5-6 √©ve, az√≥ta a google r√©szv√©nyei n-szeres√ľkre ugrottak, a vil√°gon a google m√°r megker√ľlhetetlenn√© v√°lt - √©s mindezt az NSA sz√Ľri + szerintem jogos a gyan√ļ, hogy a Gugli gazdas√°gi sikerei sem tiszt√°n a nagyszer√Ľ s igazs√°gos "liber√°lis piacgazdas√°g"-nak k√∂sz√∂nhet√Ķek, hanem volt abban egy j√≥ adag NSA/CIA h√°tsz√©l. De ugye mindannyiunknak van Gmail-es fi√≥kja? Mikor is alap√≠tottuk? Nem √ļgy 4-5-6 √©ve?

A cyber-h√°bor√ļ azzal kezd√Ķd√∂tt, hogy valaki kital√°lta, hogy √≠gy is lehet hadat viselni, √©s az nem k√≠nai volt...
#3 | Perje - 2012. mŠjus 15. 11:29:10
#4 | Perje - 2012. mŠjus 15. 15:05:12
Sosem gondoltam volna, hogy sz√°razf√∂ldi hat√°rokkal rendelkez√Ķ orsz√°g l√©v√©n, egyszer tengeri kal√≥zok ellen fogunk harcolni Igaz nem a v√≠zen, hanem a part ment√©n. Nem tudom, milyen szerep√ľnk van benne, de az eu csapatot k√ľld√∂tt a szom√°liai kal√≥zok ellen, hadihaj√≥kkal, helikopterekkel.
http://www.reuter...LA20120515
#5 | Balu - 2012. mŠjus 15. 15:17:09
Már csak ha Guglit említettem volt...
ja √©s helyesb√≠tek: nem volt az m√©g 5-6 √©ve, hivatalosan csak 2 √©ve m√Ľk√∂dnek egy√ľtt, bocs.

A Google titkolja az ameriki hírszerzéssel fenntartott kapcsolatait
Az USA Columbia ker√ľleti fellebbviteli b√≠r√≥s√°ga t√°mogatja a Nemzetbiztons√°gi √úgyn√∂ks√©g (NSA) arra vonatkoz√≥ hat√°rozat√°t, hogy ne tegy√©k k√∂zz√© az √ľgyn√∂ks√©g √©s a Google korpor√°ci√≥ kapcsolatait c√°fol√≥, ill. meger√Ķs√≠t√Ķ dokumentumokat.
...
a Gmail szolgáltatón tömegesen feltörték a kínai civil aktivisták azonosító adatait. A Google akkor [2010] bejelentette, hogy az amerikai hatóságok segítségét kérte, amelyekhez nyílván az NSA is tartozik.
http://hungarian..../74684089/
Azért ez se egészen így volt, hogy "amelyekhez nyílván az NSA is tartozik", hanem így:
Under an agreement that is still being finalized, the National Security Agency would help Google analyze a major corporate espionage attack
Egy megállapodás keretében, amelyen még dolgoznak, a Nemzeti Biztonsági Hivatal segíteni fog a Google-nak elemezni egy nagyobb szervezett kémtámadást
...
Google and the NSA declined to comment on the partnership.
A Google √©s az NSA nem k√≠v√°nj√°k komment√°lni az egy√ľttm√Ľk√∂d√©st.
Washington Post, 2010 febru√°r 4.
http://www.washin...04057.html
...azt hiszem ezt nevezik vir√°gnyelven "cs√ļsztat√°snak"...
#6 | Balu - 2012. mŠjus 15. 17:04:34
Huliganthropus,
j√≥ √ľt√Ķs a cikk, k√∂sz! Ennek az oldalnak mindig ilyen a sz√≠nvonala, vagy ez egy k√ľl√∂n√∂sen j√≥l siker√ľlt sz√∂sszenet? Mert ez nagyon j√≥.

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.