Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTĂ“L (2013/09/22) AZ ĂšJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

Furcsa módszertannal osztályozták a rendõrség munkáját


A testület tagjai, aki éppen nem a leszerelését intézi, vagy nem azon gondolkozik, jót röhögtek ezen a nyilvánvaló hazugságon, ahogy én is, bár ezt a jelentántést sokan nem élték meg, akik a "közbiztonság áldozataivá" váltak, cigányok ölték meg, vagy a zsidó-polittikai terror áldozataivá váltak. Szánalmas mocskos banda ez! Nem árulta el az Országos Rendõr-fõkapitányság (ORFK), hogy mely települések a legelégedettebbek, illetve legelégedetlenebbek a rendõrség munkájával. A Belügyminisztérium által készíttetett felmérés szerint a falvak, városok vezetõi nagyrészt bíznak a testületben. A felmérés módszertana érdekes, a városvezetõk ugyanis legtöbbször a helyi rendõröket kérdezik meg a település bûnügyi helyzetérõl, így a rendõrség végül is saját magától, saját magáról gyûjt értékeléseket.

A közbiztonság látványos javulását hozhatja – papĂ­ron – az Ăşj BĂĽntetõ törvĂ©nykönyv jĂşlius 1-jei hatályba lĂ©pĂ©se. A statisztikákat már az is jelentõsen javĂ­thatja, hogy a szabálysĂ©rtĂ©sek Ă©rtĂ©kĂ©t 2012. április 15-Ă©tõl 20 ezer forintrĂłl 50 ezerre felemeltĂ©k, Ă­gy az ezen Ă©rtĂ©khatárt el nem Ă©rõ vagyon elleni ĂĽgyek a bĂ»nĂĽgyi statisztikában nem jelennek meg. De a rendõrsĂ©g ettõl fĂĽggetlenĂĽl is elĂ©gedett magával, legalábbis Papp Károly országos rendõrfõkapitány arra hivatkozott a hvg.hu-nak adott interjĂşjában, hogy a polgármesterektõl csupa pozitĂ­v visszajelzĂ©st kaptak.

Papp Károly ezt nem másból tudja, mint abból a felmérésbõl, amit a rendõrség végzett a polgármesterek körében. Igaz, a felmérés metodikája annyiban érdekes, hogy a települések vezetõi épp a helyi rendõröktõl a területükre vonatkozó statisztikákból kapnak képet az õket érintõ közbiztonsági helyzetrõl, azzal együtt, hogy természetesen a település vezetõje a lakossági panaszokból is képet kap a gondokról. Ehhez hozzájön még az is, hogy a polgármester nem szívesen különbözik össze a rendõreivel. A rendõrkapitányok pedig abban érdekeltek, hogy minél jobb képet fessenek magukról, hiszen az önkormányzatok többsége súlyos milliókkal segíti a rendõrök tevékenységét. Így például, mint azt megírtuk, a VIII. kerületi kapitányságot a józsefvárosi képviselõtestület 2011-ben 70 millió forinttal támogatta, illetve a rendõrök lakáshoz jutására és a térfigyelõ-kamerarendszer mûködtetésére további 210 millió forintot adott.

Jeles

Az ORFK errõl szĂłlĂł sajtĂłtájĂ©koztatĂłján Nemes Zoltán rendõrsĂ©gi fõtanácsadĂł arrĂłl beszĂ©lt, ennek ellenĂ©re sem lehet elfogultságrĂłl beszĂ©lni a felmĂ©rĂ©ssel kapcsolatban, hiszen "minden polgármester számára fontos telepĂĽlĂ©se közbiztonsága", Ă©s "a vizsgálatot a BelĂĽgyminisztĂ©rium rendelte meg". "Kellõen kritikus válaszokat kaptunk" – mondta Nemes Zoltán. A válaszadĂłk 74,8 százalĂ©kának a testĂĽlet iránt teljes a bizalma. Akadtak azonban "valamennyire vagy teljesen bizalmatlan" polgármesterek is: hogy számuk hány százalĂ©kot tesz ki, nem közöltĂ©k. A helyi rendõrsĂ©g tevĂ©kenysĂ©gĂ©t 67-77 százalĂ©kban nĂ©gyesre vagy ötösre Ă©rtĂ©keltĂ©k, azt rossznak vagy nagyon rossznak 3-8 százalĂ©k minõsĂ­tette. A rendõrsĂ©g nyĂşjtotta vĂ©delmet hasonlĂł mĂ©rtĂ©kben Ă©rtĂ©keltĂ©k negatĂ­vnak a tájĂ©koztatás szerint.

Területileg is jelentõs különbség van a rendõrség munkájának megítélésben. Így a testület a legtöbb szempontból az átlagosnál jobb értékelést kapott Csongrád és Békés megyékben, míg a legrosszabb osztályzatokat Jász-Nagykun-Szolnok és Heves megyei polgármesterek adták. Hogy mely települések adtak magas, illetve alacsony értékelést, a fõtanácsadó nem árulta el. Ezt azzal indokolta, hogy egy adott területen a települések összessége számít, nem pedig magában egy város vagy egy falu bûnügyi helyzete.

A felmérés eredményeit figyelembe veszik a 2013-as rendõri feladatok meghatározásáánál, de hogy ez konkrétan, mit jelent, miben, milyen területen szeretnének a munkában változtatni vagy javítani, nem közölték. Nemes Zoltán arra sem tudott mit válaszolni, hogy tervezi-e az ORFK, hogy a Nyugat-Európában alkalmazott lakossági felmérést is elkészítteti.
Keressük az elégedetlen polgármestereket
Mivel az ORFK nem adott tájékoztatást arról, hogy mely települések polgármesterei elégedetlenek a rendõrség munkájával és kevésbé biznak a rendõrökben, illetve úgy érzik, hogy az egyenruhások tevékenysége bizonyos dolgokban kifogásolható, kérjük, jelentkezzenek szerkesztõségünkben az ugyelet@hvg.hu címen, hogy megismerhessük a véleményüket, valamint tapasztalataikat.

Készenlétisek a Jászságban

A bizalmat azon statisztikai adatok adják, amelyet a polgármesterek a rendõrkapitányok beszámolóiból megismernek, így a rendõrség tulajdonképpen saját adatairól kér véleményt. Amennyiben a városok, falvak vezetõi kifogásolják egy kapitányság munkavégzését, akkor a parancsnok éves beszámolóját a képviselõ-testület nem fogadja el. Így történt például a Józsefvárosban, ahol "a drogosok és a prostituáltak megnövekedett száma", és a folyamatos lakossági panaszok miatt voltak elégedetlenek a városatyák.

A rendõrsĂ©gtõl kapott informáciĂłk szerint már az elmĂşlt napokban is Ă©rzĂ©kelhetõ a bĂ»ncselekmĂ©nyek számának csökkenĂ©se a tĂ©rsĂ©gben – nyilatkozta PĂłcs János, Jászapáti polgármestere a Jász-Nagykun-Szolnok megyĂ©be vezĂ©nyelt rendõri egysĂ©gek tevĂ©kenysĂ©gĂ©t Ă©rtĂ©kelve a Szoljon.hu-nak egy hĂłnappal ezelõtt. PĂłcs János a hvg.hu-nak elmondta, termĂ©szetesen nem a rendõrök elmondásábĂłl tudja, milyen Jászapátinak Ă©s környĂ©kĂ©nek közbiztonsága.

A helyi polgármester megkérdezi a rendõrt, majd a rendõrség megkérdezi a polgármestert
Fotó: ORFK / H.Szabó Sándor

Az egyenruhások munkáját az Országos Rendõr-fõkapitányság által kikĂĽldött kĂ©rdõíven nĂ©gyesre Ă©rtĂ©kelte, azzal kiegĂ©szĂ­tve, hogy tudja, mennyire leterheltek a rendõrök. A magas osztályzat ellenĂ©re a polgármester azt mondta lapunknak, a jászsági telepĂĽlĂ©seken sokáig nem volt jĂł a közhangulat a hullámszerĂ»en megszaporodĂł kisebb-nagyobb lopások – Jászladányban a szĂ­nesfĂ©m-lopások –, utcai randalĂ­rozások Ă©s verekedĂ©sek miatt, ami azzal járt, hogy az emberek estek fĂ©ltek kimenni az utcára. „Mivel nem volt rendben a közbiztonság, kĂ©rtem, hogy a KĂ©szenlĂ©ti RendõrsĂ©g egysĂ©geit kĂĽldjĂ©k ide” – mondta PĂłcs János. Szerinte a "rendfenntartĂł erõk intĂ©zkedĂ©seinek meg is lett az eredmĂ©nye".

A rendõrök kĂ©t hĂ©t alatt 4300 igazoltatást hajtottak vĂ©gre, 85 szabálysĂ©rtĂ©si eljárást indĂ­tottak, 310 esetben szabtak ki helyszĂ­ni bĂ­rságot, nyolc emberrel szemben pedig bĂĽntetõfeljelentĂ©st tettek – sorolta a polgármester. Mindez jelentõsen visszaveti a bĂ»ncselekmĂ©nyek számát – mondta PĂłcs János, aki Ăşgy vĂ©lte, hogy az egyenruhások által elõállĂ­tott szemĂ©ly sem fog ezután bĂ»nözni. „Mivel ez a közbiztonsági akciĂł javĂ­totta a közhangulatot, folyamatosan azĂ©rt lobbizunk, hogy több rendõr legyen a tĂ©rsĂ©gben – jelezte Jászapáti elsõ embere.

A telepĂĽlĂ©stõl 67 kilomĂ©terre lĂ©võ MartfĂ»re nem jutottak el a Szolnok megyĂ©be kĂĽldött kĂ©szenlĂ©tisek. Kiss Edit polgármester szerint erre nincs is szĂĽksĂ©g, mert a mintegy hĂ©tezer fõs város bĂ»nĂĽgyi statisztikái jĂłk. „2008-ban 108 bĂ»ncselekmĂ©ny törtĂ©nt, ezek közĂĽl hetven lopás volt. Persze egy kerĂ©kpár ellopása is fáj a tulajdonosának, de közbiztonság szempontjábĂłl nagyon jĂłl állunk” – összegezte a polgármester. Mindenesetre van mĂ©g teendõ, ezek közĂĽl Kiss Edit kiemelte a város kamerarendszerĂ©nek fejlesztĂ©sĂ©t, hogy a "martfĂ»i lakosokat megkárosĂ­tani akarĂł utazĂł bĂ»nözõket, csalĂłkat elrettentsĂ©k szándĂ©kaiktĂłl".

A lakosságot kellene megkérdezni

Az ország másik részén, Sümegen is a "megélhetési bûnözõk nehezítik meg az emberek mindennapjait", de erõszakos jellegû bûncselekmények nem történnek, Rátosi Ferenc szerint, amit a polgármester az idegenforgalom miatt fontosnak is tart. Szerinte ez nem csak a rendõrök hatékony fellépésének köszönhetõ, hanem a 45-50 fõs sümegi polgárõrcsapatnak is, amelynek elnöke egyébként rendõrként dolgozik a helyi õrsön. A hvg.hu kérdésére elmondta, hogy az ORFK kérdõívén éppen ezért négyes és ötös osztályzatokat adott a rendõrök munkájára, fellépésére és udvariasságára.

Lakossági panasz legutóbb amiatt érkezett a város vezetõjéhez a rendõrök, hogy a színháznál egy elõadás alatt végig bírságolták az autósokat, mert azok a járdára felállva parkoltak. Ezt nem lehetett volna, így a rendõröknek mindenképpen intézkedniük kellett a szabálytalankodókkal szemben, ugyanakkor a közút kezelõje táblán nem jelezte, hogy kell leállni a jármûvel.

Finszter Géza kriminológus a közbiztonság helyzetének mérésére a lakosság megkérdezését tartaná a legjobb módszernek. Nyugat-Európában az ilyen megkérdezéseket minden lvben elvágzik, az eredmény jól összevethetõ a bûnügyi statisztikával, megmutatja, hol van egyezés, vagy, hogy mely területeken nagyok az eltérések.
Link

Hozzászólások


#1 | kukackac - 2013. március 23. 19:07:25
Szánalmas mocskos banda ez!

www.kepfeltoltes.hu/130323/K_p_1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
#2 | postaimre - 2013. március 23. 21:12:34
#3 | Kedvesi - 2013. március 23. 21:58:20
Teljesítményre dolgoznak, 60 a helyszínen aztán ott sincsenek, de fejenként.

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.