Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTĂ“L (2013/09/22) AZ ĂšJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

Ráment az élete, hogy hatalomra segítette Putyint


Ügggyes! Már a hurkot keresik, amit nem vitt magával a kádba. Sofajta üzenete van ennek a írásnak.
Sikeres matematikus, kereskedõ és privatizátor volt, de a politikai játszmákba belebukott. A szombaton elhunyt Borisz Berezovszkij számtalanszor megbánta, hogy hatalomra segítette Vlagyimir Putyint. Csatájukat golyó által kilyukasztott és sugárzó hullák szegélyezték, de élete vége felé mintha megbánta volna a háborúskodást is.

Borisz Berezovszkij orosz oligarcha egészen szombati haláláig üldözött volt Oroszországban. Jóformán élete végéig küzdött azzal az emberrel, akinek hatalomra jutásában elévülhetetlen érdemeket szerzett: Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Csatájukat csípõs nyilatkozatok, golyók által lyuggatott, robbantás által széttépett és sugárzó hullák szegélyezték, jóllehet, furcsa módon halála elõtt a mágnás mintha megenyhült volna az orosz elnök iránt.

Berezovszkij holttestére berkshire-i villája belülrõl bezárt fürdõszobájának kövén talált rá egyik alkalmazottja szombaton. A brit rendõrség egyelõre nem gyilkosságként kezeli az ügyet, mint közölték, semmi sem utal arra, hogy halálában bárki más közvetlen szerepet játszott volna. Persze találgatások vannak. Van, aki öngyilkosságra, más szívrohamra gyanakszik, és persze van, aki szerint gyilkosság történt.

Az biztos, hogy az Oroszországból 2000-ben Londonba emigrált, majd 2003-ban menedékjogot kapott mágnást az utóbbi idõben meglehetõsen sok csapás érte. Vagyona jelentõsen megcsappant, elsõsorban egy másik orosz milliárdossal, Roman Abramoviccsal vívott bírósági pere révén, amelyet elveszített, és amelynek sok millió fontos költségeit neki kellett kiegyenlítenie. Ráadásul az év elején egykori barátnõje is bíróság elé citálta azzal, hogy több millió fonttal adós neki egy surreyi ingatlan eladásából.

Lenin Ă©s Mercedes

Anyagi gondjait jelezte, hogy több, nagy értékû személyes tárgyától is meg kellett válnia, például eladott egy ritka, Lenint ábrázoló Andy Warhol-nyomatot. A kép több mit 47 millió forintnak megfelelõ összegért kelt el a Christie's minapi árverésén. Az üzletember depressziós lett, kiürítette London középpontjában lévõ irodáit is, és utolsó - halála elõtt pár órával adott - interjújából az derül ki, meghasonlott magával. "Már nincs értelme az életemnek. Nem akarok politizálni. Nem tudom, mihez fogjak. Hatvanhét éves vagyok" - nyilatkozta a Forbes magazinnak pénteken.

Forrás: AFP/Andrew Cowie

Pedig nem mindennapi karriert tudhatott magáénak, és nem mindennapi küzdelmeket vívott meg az 1946-ban Moszkvában mérnökcsaládba született férfi. Sikeres volt a matematika, az autókereskedelem és a privatizáció területén egyaránt, és sokáig úgy tûnt, a hatalmi játszmákban is kiigazodik, de aztán rossz lóra tett.

Az 1980-as években az orosz tudományos akadémia tagjaként csillogtatta tehetségét alkalmazott matematikában, 16 tudományos cikket, illetve könyvet írt matematikai optimalizálás, valamint ellenõrzés-elméleti témákban. Az orosz rendszerváltás után autókereskedésre adta a fejét, Mercedeseket importált Oroszországba, és aktív részt vállalt az Avtovaz autógyár privatizációjában, valamint az autókereskedésben. A hiperinfláció idején bizományba vették át a kocsikat, majd késõbb a már leértékelt pénzbõl fizették ki az árát.

Családtag

Már ekkor megpróbálták meggyilkolni, a merényletet feltehetõen az Avtovaz régi vezetõ gárdája szervezte. Az autóba rejtett pokolgép detonációját - amely lefejezte a sofõrjét, összedöntött egy zöldséges-standot, és kitörte egy közeli nyolcemeletes épület ablakait - túlélte. A nyomozást az ex-KGB-s Alexander Litvinyenko vezette, aki késõbb vele együtt emigrált.

Miközben õ milliókkal gyarapodott, maga az Avtovaz jóformán csak vegetált. Az igazi nagy fogása azonban a Szibnyeft olajcég volt, amelyet segített Roman Abramovics ellenõrzése alá juttatni. Az 1990-es évek közepére Oroszország egyik leghatalmasabb oligarchája lett. Õ volt a Szibnyeft és az ORT vezetõ orosz televízió egyik fõrészvényese, és érdekeltsége volt az Aeroflotban is. Üzleti befolyása növekedésével fokozatosan beépült a legfelsõ hatalmi elitbe, politikai befolyását is növelve.

Forrás: AFP/Andrew Cowie

Hatalma teljében Borisz Jelcin elnökségének vége felé volt. Ekkor az orosz biztonsági tanács helyettes államtitkára, Jelcin egyik lányának barátja, és a "Család" - ahogy Jelcin elnök belsõ körét nevezték - tagja. Õ volt az, aki hozzásegítette Vlagyimir Putyint - akivel 1991 óta jó ismerõsök voltak -, hogy bekerüljön ebbe a körbe, illetve az õ támogatásával jött létre az a párt, amely Putyin politikai bázisát jelentette. Médiavállalkozásai révén nagy szerepe volt Putyin hatalomra juttatásában, de annak 2000-es, elnöki beiktatása után nagyon hamar megromlott a viszonyuk.

Putyin nem volt hálás

Berezovszkij nem tisztelte Putyint, akirõl úgy vélte, hogy könnyen tudja majd manipulálni, ha hatalomra segítette, Putyin viszont hûvösen kezelte õt - állította a Moscow Timesnak Szergej Markov volt orosz parlamenti képviselõ. Putyin azonban hatalomra jutva gyorsan igyekezett elhatárolni magát a Jelcin-féle Családtól, saját bizalmasaival véve körül magát.

A kettejük közötti törés Putyin egyik alkotmánymódosítása idején vált elõször láthatóvá, amelyet Berezovszkij éles hangú nyílt levélben bírált. Az elnök igazán a Kurszk tengeralattjáró katasztrófája után orrolt meg egykori mentorára, amikor Berezovszkij tévécsatornája leadta, amikor a Kurszkon meghalt 118 tengerész feldühödött és felettébb kényes kérdéseket feszegetõ családtagjaival találkozott az elnök.

Putyin, érthetõ okokból nem volt hálás. Igyekezett megkurtítani Berezovszkij befolyását az ORT-ben, és letörni az oligarchák politikai ambícióit. 2000 októberében többek között olyan nyilatkozatokat tett, hogy az orosz oligarchák a sajtón keresztül zsarolják õt, és le fognak rájuk csapni. Röviddel utána csalás gyanújával vizsgálat indult a Berezovszkij érdekeltségébe tartozó Aeroflotnál, és az üzletember már nem Moszkvában ünnepelte az ezredév végét: Nagy-Britanniába utazott, ahol aztán politikai menedékjogot kért.

Harctér hullákkal

Az emigrációból kezdett Putyin ellen szervezkedni, de hiába alapított a következõ választásokra ellenzéki erõt Liberális Párt néven, annak két meghatározó vezetõje is merényletek áldozata lett. "Ekkor megértettem, hogy a nyílt ellenzékiség nem fog mûködni, legalábbis az én esetemben nem. Ez az oka annak, hogy a másik utat választottam" - nyilatkozta utóbb.

Forrás: AFP/Leon Neal

A Kremllel azóta folyamatosan harcban állt, az Anna Politovszkaja orosz újságíró elleni merénylet, illetve Alexander Litvinyenko radioaktív polóniummal történt megmérgezése is ennek a harcnak egy-egy állomása volt. Litvinyenkót õ maga hívta Londonba, és finanszírozta könyvét, amelyben többek között arról írt a volt kém, hogy Putyin szervezte a hírhedt 1999-es lakóház-robbantásokat, amelyek ürügyet szolgáltattak az oroszok második a csecsenföldi katonai beavatkozásához. Azt állította, Putyin kész megölni bárkit, akit ellenségének tekint, és õ maga is célpont volt. Ezért rakta tele londoni házát golyóálló üveggel, lézeres érzékelõkkel, kamerákkal, megerõsített acélajtókkal.

A 2006 õszén történt gyilkosságok után a Kreml Berezovszkijt meg nem nevezve, de rá utalva közölte, hogy a gyilkosságok mögött a külföldi ellenzék áll, akik így akarják hitelteleníteni Putyint. Berezovszkij azonban pont az ellenkezõjét állította. Natalija Pelevina orosz ellenzéki képviselõ szerint az oligarcha mindig dühösen beszélt Putyinról, és arról álmodozott, hogy bíróság elé állítja, és a Litvinyenko-ügy csak az elsõ vádpont lesz, amelyet felhozat ellene. 2007-ben például arról beszélt, hogy forradalmat szervez Putyin ellen.

Még tavaly is, amikor Putyin visszatért az elnöki posztra, olyan nyílt levelet közölt, amelyben bocsánatot kért az orosz néptõl, amiért rájuk szabadította ezt a "kapzsi zsarnokot".

A 13 éven keresztül zajló torzsalkodás végén furcsán is hatnak azok a nyilatkozatok, amelyek szerint Berezovszkij újabban a hazatérésen gondolkodott. Ennyire meghasonlott volna Putyin egyik legkitartóbb ellenfele? Az orosz elnök egyik szóvivõje azt állította, a mágnás két hónapja levelet írt Putyinnak, amelyben a bocsánatát kérte és amnesztiát, hogy hazatérhessen (hat éve távollétében sikkasztás és lopás miatt elítélték hazájában). Ennek valódiságát sokan megkérdõjelezik, de Vlagyimir Zsirinovszkij orosz parlamenti alelnök is azt állította az Echo Moszkvi rádiónak adott nyilatkozatában, hogy amikor az idén januárban, a Vörös-tengernél találkozott az oligarchával, Berezovszkij állítólag buzgón lelkesedett, amikor felajánlotta neki, hogy közvetít hazatérése érdekében.
Link

Hozzászólások


#1 | postaimre - 2013. március 26. 09:05:01
Hmmmm, Litvinyenko?


Berezovszkij felakaszthatta magát

Az idegenkezûséget már vasárnap kizárták a Borisz Berezovszkij orosz oligarcha halála ügyében nyomozó brit rendõrök. A halottkém jelentése szerint Putyin elsõ számú ellensége felakaszthatta magát.

borisz berezovszkij, öngyilkosság, nagy-britannia

A halottkém elsõ vizsgálatai szerint akasztás okozhatta Borisz Berezovszkij orosz oligarcha halálát. A Putyin-rendszer legfõbb kritikusának holttestét szombat este találták meg angliai otthonában, London melletti háza belülrõl bezárt fürdõszobájában.

A vizsgálatot végzõ rendõri egység vezetõje már vasárnap kizárta az idegenkezûséget. Hétfõ éjjel pedig az ügyben nyomozó Temze-völgyi rendõrség szóvivõje már a halottkémi vizsgálat elsõdleges eredményeirõl is beszámolt, ezek szerint a holttesten talált nyomok "akasztás miatt bekövetkezett halálra" utalnak.
h i r d e t Ă© s

A brit sajtó a kezdetektõl öngyilkosságra gyanakodott. Berezovszkij felélte milliárdos vagyonát, anyagi gondjai mellett depresszió is gyötörte. Az egykori oligarcha 2000-ben, Putyin hatalomra kerülése után emigrált Oroszországból. A Jelcin idején fontos pozíciókat betöltõ gazdasági szakember Putyin egyik legszókimondóbb bírálója volt.

Halála ugyanakkor találgatásokra is okot adott. Berezovszkij intenzív kapcsolatban volt azzal az Alekszander Litvinyenkóval, akit minden bizonnyal az orosz titkosszolgálat végzett ki úgy, hogy radioaktív polóniumot csempészett az italába. Berezovszkij házát ezért vegyvédelmi szakemberek is átkutatták, de sem radioaktív, sem vegyi szennyezés nyomát nem találták.

Berezovszkij néhány héten belül tanúként jelent volna meg azon a nagy-britanniai igazságügyi vizsgálaton, amely Litvinyenko meggyilkolásának hátterét hivatott feltárni.
http://index.hu/k...tta_magat/
#2 | talpi - 2013. március 26. 09:20:19
hmmm a sok "tudás" is veszélyes lehet(?):|
#3 | Perje - 2013. március 26. 10:14:03
Összefogott a sidó média az elnök ellen. Ezt eszelték ki a leváltására most a szír beavatkozás elõtt. A cikk egyetlen olyan tényt sem tartalmaz, ami az orosz médiából összeszedhetõ és az elhalálozott rovására írható. Minden erõs kezû, nagy hatalom élén álló ellen vezetõ ellen volt és van "indokuk" a megdöntésre: Szaddámnak "atomja volt", ami nem volt, Kadhafi diktátor volt és csúnya elnyomó volt, aki szerretett a népe , Assad pedid vegyi" fegyvert vetett be", amit késlekedik kivizsgálni az Ensz. Rágalmak ellen védtelen lehet bárki.
Ez nem más, mint a pánik azért, mert jó a viszony Kína és az oroszok között. Errõl a halálesettel egyidõben értesülhetett a világ az új kínai elnök látogatása kapcsán.

Itt egy cikk arról, hogy tudhatott a Litvineko és az angol titkosszolgálat közötti kapcsolatáról is. Ezt az aktát éppen a halála elõtt zárta le a londoni hatóságok.
http://rus.ruvr.r...-v-Nichto/
#4 | Kedvesi - 2013. március 26. 11:17:55
http://hungarian....ikotoiben/

A washingtoni szövetségi bíróság eleget tett a haszid közösség keresetének a lehetséges pénzügyi szankciókról Oroszország ellen, miután Oroszország elutasította a Schneerson könyvtár átadását érintõ kérelmet.

Ilyen módon a diplomáciai védelemmel nem rendelkezõ Orosz tulajdon, többek között az amerikai kikötõbe érkezõ teherhajók esetében fennáll a veszély, hogy lefoglalják abból a célból, hogy Oroszországot az átadási kérelem teljesítésére kényszerítsék. Errõl figyelmeztetett az orosz Szövetségi Halászati Ügynökség.
#5 | kukackac - 2013. március 26. 19:08:56
Markov Ăşr, egykori orosz politikus, azt mondta:

"Nem tudok nemet mondani a változat, hogy egy gyilkosságot, akik megrémültek Borisz Berezovszkij menne vissza Putyin oldalán.

"Én nem zárja ki, hogy a titkosszolgálatok csatlakozott ehhez a munkához.

"Azt hiszem, hogy lehet, hogy kitalálta, hogy Berezovszkij adna el az összes információ, és úgy döntöttek, hogy megszabaduljon tõle.

"A raktáron lévõ modern titkosszolgálatok, sok dolog van, ... ami válthat a szívroham és a stroke, és a szakértõk nem diagnosztizálni.

"Nincs bizalom a brit titkosszolgálat.

"Miután részvételüket a telek célzó megszálló Irak, azok szerepét a telek célzó vezetõje Líbia, akkor a telek célzó leütéssel a kormány Szíriában, egyértelmû, hogy azok a módszerek nagyon piszkos."

dailymail.
#6 | Kedvesi - 2013. március 27. 00:42:58
Ugyan ez mint a LitvinyenkĂł dolog....
#7 | Perje - 2013. március 27. 13:30:43
Õfesége halottkéme vizsgálja már az esetet.
http://www.thames...?id=249520

Az elhúnytra az israeli testõre talált rá. Az "öngyilkosságot" elõször az ügyvédje kezdte emlegetni. Egyre kuszább az ügy. A legutolsõ fejlemények szerint Izraelbe akart utazni, már intézkedett az ittani szállodafoglalásról.

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.