Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

A kreatív katona hungarikum


Már ilyen is van, bár inkább azt mondom, hogy a MAGYAR katona mára tényleg HUN-garikum, de ami a kreativitást illeti, azt ugye nekem nem kell bemutatni, ellenben nekTEK ott nagyon is! Ha jól sejtem, akkor hamarosan lövészet lesz!
Nincs k√∂nny√Ľ helyzetben a magyar honv√©ds√©g, de a csapatok minden√ľtt meg√°llj√°k a hely√ľket a vil√°gban, mert "a magyar katona kreat√≠v, a semmib√Ķl is k√©pes katonai k√©pess√©geket teremteni". M√°r csak n√©h√°ny helikopter kellene, mert a mostaniaknak "lej√°rt a kihord√°si ideje". Interj√ļ a Magyar Honv√©ds√©g vez√©rkari f√Ķn√∂k√©vel.

hvg.hu: Mi√©rt √©lvezhet a l√©gier√Ķ fejleszt√©se priorit√°st a misszi√≥k √©s hazai feladatok (√°rvizek, katasztr√≥f√°k, stb.) oroszl√°nr√©sz√©t v√©gz√Ķ sz√°razf√∂ldi egys√©gekkel szemben, ahol m√°r a felszerel√©s, az eszk√∂z√∂k biztos√≠t√°sa is gondot okoz?

Benk√Ķ Tibor: √Čn megford√≠tan√°m a k√©rd√©st. Megengedheti-e azt Magyarorsz√°g, hogy √°rv√≠zi vagy egy√©b katasztr√≥fahelyzet eset√©n ne √°lljon rendelkez√©sre a Magyar Honv√©ds√©g a lakoss√°g szolg√°lat√°ra? Megengedhetj√ľk-e magunknak, hogy ezzel ne foglalkozzunk, azokra ne k√∂lts√ľnk, mert dr√°g√°k? M√©g a gazdag orsz√°gok is arra t√∂rekednek, hogy univerz√°lis, vagy t√∂bbfunkci√≥s eszk√∂zeik legyenek. A g√©p alkalmas legyen harci vagy sz√°ll√≠t√°si feladat ell√°t√°s√°ra is. A magyar honv√©ds√©g egyik legfelk√©sz√ľltebb egys√©ge, a 25/88-as szolnoki alakulat is egy l√©gi sz√°ll√≠t√°sra k√©pes k√∂tel√©k. A katon√°i tudnak ejt√Ķerny√Ķzni, tudnak b√ļv√°rkodni, tudnak sz√°razf√∂ldi m√Ľveletet v√©grehajtani, √©s hadd ne soroljam.

De ehhez helikopterre is sz√ľks√©g√ľk van. M√©gpedig olyanra, amelyik nem csak katonai c√©lt tud szolg√°lni, de egyben sz√°ll√≠t√≥eszk√∂z, tud √°rv√≠zn√©l homokzs√°kot vinni, k√©pes a leveg√Ķb√Ķl t√ľzet oltani, amelyik ki tudja menek√≠teni az embereket, vagy amely felder√≠t√©st hajt v√©gre, mint tette azt, 2010-ben Kolont√°r t√©rs√©g√©ben is. Egy ilyen katonai helikopter egyszerre nemcsak egy s√©r√ľltet tud elvinni, hanem egyszerre nyolcat-t√≠zet is, ha sz√ľks√©ges. √Čs itt van a Honv√©dk√≥rh√°z, amelynek a tetej√©n le tud sz√°llni. √Čs m√°ris ott van a s√©r√ľlt, j√≥ kezekben. Ez√©rt mondom, hogy nem „priorit√°s”, hanem sz√ľks√©gszer√Ľs√©g. Lej√°rt a kihord√°si ideje ezeknek az eszk√∂z√∂knek, √©s ha elvesz√≠tj√ľk ezt a k√©pess√©get, akkor nem tudn√°nk helyre√°ll√≠tani. Azt, hogy a katon√°nak k√©t √©vvel k√©s√Ķbb tudunk majd √ļj ruh√°zatot biztos√≠tani, azt √°tv√©szelj√ľk, de ha a helikopter k√©pess√©g kiesik, azt nem tudjuk helyre√°ll√≠tani.

hvg.hu: √Ėn szerint j√≥ √∂tlet volt 2005-ben 77 db relat√≠ve j√≥ √°llapot√ļ T-72-es tankot ingyen odaaj√°nd√©kozni az iraki hadseregnek, k√∂zel 4 milli√≥ l√Ķszerrel egyetemben, amikor itthon sincs igaz√°n eleresztve a honv√©ds√©g eszk√∂z√∂kb√Ķl √©s kik√©pz√©sre haszn√°lhat√≥ l√Ķszerb√Ķl?

B. T.: 2010-ben, vez√©rkari f√Ķn√∂ki kinevez√©semet k√∂vet√Ķen, els√Ķ dolgom volt, hogy a munkat√°rsaimmal egy√ľtt elk√©sz√≠tett√ľk az orsz√°g fegyveres v√©delmi terv√©t. Els√Ķ l√©p√©sk√©nt ez √ļgy k√©sz√ľl, hogy megvizsg√°ljuk, napjainkban helyi, region√°lis √©s glob√°lis viszonylatban milyen kih√≠v√°sok, kock√°zatok, fenyeget√©sek l√©teznek. Azzal folytat√≥dik, hogy haz√°nk milyen geostrat√©giai helyzetben van? K√∂zpontiban. A harmadik a val√≥s vesz√©lyforr√°sok, vagy realit√°sok elemz√©se. Elemezni kell, hogy melyik orsz√°g, mivel b√≠r, mivel rendelkezik, √©s vajon mi√©rt van r√° sz√ľks√©ge, mi√©rt nem ad t√ļl √Ķ is az eszk√∂zein? Az √°ltalunk elk√©sz√≠tett Orsz√°gv√©delmi Terv szerint a jelenlegi mennyis√©g ugyan lefedi a r√∂vid t√°v√ļ ig√©nyeket, de igen, ezen eszk√∂z√∂k egy r√©sz√©re hosszabb t√°von tov√°bbra is sz√ľks√©g lenne.
hvg.hu: Ezzel ellent√©tben olvastam egy tud√≥s√≠t√°st egyes parancsnoks√°gokon dolgoz√≥ katon√°kr√≥l, ahol mi tagad√°s, meglehet√Ķsen t√ļls√ļlyos katon√°kat is lehetett l√°tni. Akiket, mint tudjuk, Orb√°n Viktor sem szeret t√ļlzottan.

B. T.: Vannak alkati saj√°toss√°gok, amin az ember nem tud v√°ltoztatni. Az alkati saj√°toss√°gok ugyanakkor id√Ķnk√©nt csalnak arr√≥l, hogy az illet√Ķk mire is k√©pesek. A Magyar Honv√©ds√©gben minden √©vben √©s mindenki sz√°m√°ra k√∂telez√Ķ a fizikai felm√©r√©s. 2012-ben k√∂zel 16 000 katon√°t m√©rt√ľnk fel, mintegy 600 f√Ķ nem tudta a normak√∂vetelm√©nyeket teljes√≠teni. Teh√°t nem 50%, mint amir√Ķl m√°sok besz√©lnek. Ha megn√©zz√ľk, ez az √°llom√°ny eleny√©sz√Ķ sz√°zal√©k√°t jelenti. 600 f√Ķnek f√©l √©v √°ll rendelkez√©s√©re, hogy a hi√°nyoss√°gait p√≥tolja, majd ha ez nem siker√ľl – a t√∂rv√©ny erej√©n√©l fogva – meg kell sz√ľntetni a munkaviszony√°t. Szomor√ļ, de vez√©rkari f√Ķn√∂kk√©nt m√°r k√©nytelen voltam ebb√Ķl kifoly√≥lag megv√°lni f√Ķtisztekt√Ķl, ami eddig m√©g nem fordult el√Ķ. El√Ķbb-ut√≥bb a v√©g√©re fogunk √©rni ennek a megtisztul√°si folyamatnak.

hvg.hu: A fizikai √°llapotfelm√©r√©ssel √°ll√≠t√≥lag az volt a baj, hogy sokszor t√∂rt√©nt meg – legal√°bbis a f√Ķtisztek j√≥ r√©sz√©n√©l.

B. T.: Ma m√°r nagyon szigor√ļan vessz√ľk a fizikai norm√°k teljes√≠t√©s√©t. Ha m√°r a magasabb beoszt√°s√ļ f√Ķtiszteket eml√≠tette, az √Ķ eset√ľkben k√ľl√∂n, √©vente, k√∂zpontilag zajlik a felm√©r√©s.

hvg.hu: Szinte v√©dtelen a Magyar Honv√©ds√©g egy k√ľls√Ķ t√°mad√°ssal szemben – mondta Kov√°cs Gyula, a megsz√ľntetett p√©csi t√ľz√©rdand√°r egykori parancsnokhelyettese. A vele k√©sz√ľlt interj√ļ ut√°n jelezt√©k, hogy reag√°lni k√≠v√°n, mert „van, amiben egyet√©rtett, van, amiben nem, √©s van, amiben pontos√≠t√°sra szorul”.

B. T.: M√©rgel√Ķdtem az interj√ļ miatt eleget. Els√Ķsorban az√©rt, mert s√©rt√Ķ m√≥don pancsernek nevezte katon√°inkat. Gyul√°t szem√©lyesen ismerem, ugyanis mi egy id√Ķben szolg√°ltunk m√©g t√ľz√©rk√©nt. √ē egy okos, sz√©les l√°t√≥k√∂rrel b√≠r√≥ nyug√°llom√°ny√ļ katona, akinek voltak √©s vannak is furcsa n√©zetei. Ezt csak tet√©zi, ha nem rendelkezik naprak√©sz, pontos inform√°ci√≥val a Honv√©ds√©gr√Ķl. De amikor Kov√°cs Gyula azt mondja, hogy a dand√°rok f√∂l√© kellene egy hadoszt√°ly parancsnoks√°g, akkor az azt jelenti, hogy n√∂velj√ľk az am√ļgy is t√ļlzottnak tartott „v√≠zfejet”, a jelenlegi √Ėsszhader√Ķnemi Parancsnoks√°g minden sz√ľks√©ges kompetenci√°val rendelkezik. Vagyis nem kell √ļjabb parancsnoks√°g. Magyarorsz√°gnak a NATO sz√∂vets√©gi rendszerben √∂n√°ll√≥an is k√©pesnek kell lennie bizonyos m√Ľveleti tev√©kenys√©gek v√©grehajt√°s√°ra, ez√©rt fontos az √ĖHP szerepe, mely egy√°ltal√°n nem „hungarikum”. A NATO parancsnoki strukt√ļr√°ban is van ilyen, mint ahogy t√∂bb tag√°llamban szint√©n.

Egy m√°sik val√≥tlan √°ll√≠t√°s, hogy nincsenek NATO-nak felaj√°nlott er√Ķink. M√°r hogyne lenn√©nek. S√Ķt, ezeket a NATO r√©sz√©r√Ķl k√ľl√∂nb√∂z√Ķ sz√∂vets√©ges er√Ķk √°ltal k√ľld√∂tt szakemberek ellen√Ķrzik, nem √©n mondom azt, hogy ez a katonai szervezet harck√©pes vagy sem, hanem a NATO-tag√°llamok v√©geznek komoly felm√©r√©seket, gyakorlaton m√©rettetik meg a katonai szervezetet, √©s a felaj√°nlott er√Ķket. Ami v√©gk√©pp felh√°bor√≠t, hogy pancsernek nevezi a magyar katon√°t. Azt a magyar katon√°t, akinek felk√©sz√ľlts√©ge, kik√©pzetts√©ge, nyelvismerete, a m√Ľveleti ter√ľleten szerzett harci tapasztalata megk√©rd√Ķjelezhetetlen. A magyar katon√°t a vil√°gon minden√ľtt a legjobb szavakkal illetik. Ezt a v√°dat messzemen√Ķkig visszautas√≠tom.

Benk√Ķ Tibor: ha egy k√©pess√©g elveszik a magyar honv√©ds√©gb√Ķl, azt ut√≥lag nagyon neh√©z p√≥tolni
Fot√≥: Stiller √Ākos

hvg.hu: Biztos vagyok benne, hogy nem az alakulatokn√°l szolg√°l√≥ katon√°kra √©rtette ezt, ink√°bb a rendszer egyes tulajdons√°gaira utalt. Nyilv√°n azoknak a kiv√°l√≥an teljes√≠t√Ķ katon√°knak a munk√°j√°t, akik az egyes csapatokn√°l szolg√°lnak, maxim√°lisan elismeri.

B. T.: Ha a mostani katon√°k pancserek, akkor az a mi kudarcunk, a mi hib√°nk. Az eny√©m, a Kov√°cs Gyul√°√© √©s a vel√ľnk egykor√ļ akt√≠v, illetve nyug√°llom√°ny√ļ katon√°k√©, akiknek a keze alatt feln√Ķttek. Mi sem bizony√≠tja jobban ennek ellenkez√Ķj√©t, mint a 88-as alakulat parancsnoka, Ruszin Romulusz ezredes, aki Kov√°cs Gyula tan√≠tv√°nya. Persze vannak hib√°ink, vannak rossz gyakorlatok, ezeket nem is vitatjuk, igyeksz√ľnk azokon jav√≠tani. Azt sem vitatjuk, hogy rendk√≠v√ľl neh√©z k√∂lts√©gvet√©si k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt m√Ľk√∂d√ľnk, √©s hogy a technikai eszk√∂z√∂k is cser√©re szorulnak. Azt k√©rdezi, hogy a NATO mit sz√≥l az alacsony v√©delmi kiad√°sokhoz √©s mi√©rt nem szankcion√°lja Magyarorsz√°got? Mert ilyen alacsony k√∂lts√©gvet√©si t√°mogat√°s mellett is a legjobb v√©lem√©nnyel van a magyar katon√°r√≥l √©s er√Ķfesz√≠t√©seir√Ķl.

hvg.hu: Az eddigi „hader√Ķreformok” szinte minden esetben egyes alakulatok teljes felsz√°mol√°s√°val, laktanyabez√°r√°sokkal, zsugor√≠t√°s√°val j√°rtak, szinte minden esetben a csapatok k√°r√°ra. Mit gondol ezekr√Ķl?

B. T.: Nagyon rossznak tartottam ezt a folyamatot, √©s hadd fogalmazzak m√ļlt id√Ķben. Az elm√ļlt k√∂zel h√°rom √©v azt mutatja, hogy b√°r a k√∂lts√©gvet√©s√ľnk mintegy egyharmaddal cs√∂kkent, nem folytattuk azt az ir√°nyvonalat. Nem z√°rtunk be egyetlen laktany√°t sem, nem sz√ľntett√ľnk meg katonai szervezeteket. Ahol l√©tsz√°mcs√∂kkent√©st hajtottunk v√©gre, azok a fels√Ķ- √©s a k√∂z√©pszint√Ľ parancsnoks√°gok voltak.

hvg.hu: Noha a HM prioritásnak nevezte tavaly a katonák személyi felszerelésének rendezését, ezen a téren a csapatoknál szolgáló katonák szinte semmi javulást nem éreznek.

B. T.: A f√Ķ priorit√°sok a k√∂vetkez√Ķk: ebb√Ķl a k√∂lts√©gvet√©sb√Ķl els√Ķsorban az √°llom√°ny illetm√©ny√©t kell biztos√≠tani. A m√°sodik az, hogy a m√Ľveletekbe kik√ľldend√Ķ katon√°inkat l√°ssuk el a lehet√Ķ legjobb felszerel√©ssel, fegyverzettel, ruh√°zattal √©s egy√©b m√°ssal. A harmadik az √ľzemeltet√©s, a fenntart√°s: hogy ne kelljen laktany√°kat megsz√ľntetni √©s bez√°rni. Ha m√©g m√°sra is jut, akkor els√Ķsorban a katon√°k egy√©ni felszerel√©s√©t kell megoldani. Ehhez ki is dolgoztunk egy √ļgynevezett „L√∂v√©sz 2020” nev√Ľ programot. Ami lehet√Ķs√©g√ľnk volt, azt biztos√≠tottuk a katon√°knak. Megvannak a tov√°bbi terveink is, m√©ghozz√° √ļgy, hogy ezeket a katon√°k – az √Ėsszhader√Ķnemi Parancsnoks√°g bevon√°s√°val – √°ll√≠tott√°k √∂ssze, nem puszt√°n irod√°ban tal√°lt√°k ki.

hvg.hu: Elt√∂lt√∂tt√ľnk egy teljes napot kik√©pz√©sen az √∂n √°ltal m√°r eml√≠tett szolnoki MH 25/88-as gyorsreag√°l√°s√ļ er√Ķkkel. Ott √ļgy l√°ttam, a katona kinevel√©se nem csak p√©nzk√©rd√©s. √Ėn szerint?

B. T.: Azt kell mondanom, hogy a honv√©ds√©g alapvet√Ķen az√©rt nyilv√°n p√©nz k√©rd√©se is. A magyar katon√°ra nagyon jellemz√Ķ, hogy kreat√≠v gondolkod√°s√ļ. Amikor Afganiszt√°nban kint voltam, azt mondt√°k, hogy a magyar katona a semmib√Ķl teremt k√©pess√©geket, mert gondolkodik. Lehet, hogy a p√©nztelens√©g k√©szteti arra az embert, hogy legyenek √∂tletei, javaslatai. De a katon√°t el√Ķsz√∂r toborozni kell, illetm√©nyt kell biztos√≠tani. Nem mindegy, hogy kiket toborzunk. Tess√©k csak megn√©zni √°tlagban a katon√°k felk√©sz√ľlts√©g√©t, iskolai v√©gzetts√©g√©t, nyelvtud√°s√°t. √Čs nem besz√©lve a szint√©n j√≥ fizikai, eg√©szs√©g√ľgyi √©s pszich√©s √°llapotukr√≥l. Nyilv√°n ez is p√©nz, hogy tudjunk a munkaer√Ķpiacon olyan fiatalokat tal√°lni, akik megfelelnek ezeknek a nyilv√°n magasabb elv√°r√°soknak √©s kih√≠v√°soknak. A fegyver is p√©nz, √©s sajnos minden p√©nz. Az a j√≥, amikor a kev√©s p√©nz mellett j√∂nnek a j√≥ √∂tletek, √©s javaslatok. Ez a j√≥ a magyar katon√°ban, ez t√©nyleg „hungarikum”.

A magyar katonák kreativitással pótolják a felszerelés hiányosságait
Fot√≥: Stiller √Ākos

hvg.hu : A tapasztalt legénységet nem kellene jobban megfizetni a Honvédségben, hogy ne lépjenek ki a civil életbe? Mert ugye a hazaszeretet egy dolog, viszont e mellett meg is kell élni.

B. T.: Mi csak akkor tudjuk megtartani a j√≥ min√Ķs√©g√Ľ embereket, ha a gazdas√°gban zajl√≥ folyamatok nem fogj√°k „elszipk√°zni” t√Ķl√ľnk √Ķket. Teh√°t ha √Ķk jobb b√©r-jelleg√Ľ javaslattal √°llnak el√Ķ, akkor biztos, hogy a katon√°k egy r√©sze a kedvez√Ķbb kereset fel√© orient√°l√≥dik – √©s mi ezt nem szeretn√©nk. Mert mi min√Ķs√©gi hadsereget szeretn√©nk. Kicsi, de min√Ķs√©gi hadsereget √©p√≠teni.

hvg.hu: Mikorra siker√ľl √∂n szerint az adminisztr√°ci√≥s „v√≠zfejet” lecsapolni? R√°di√≥interj√ļban azt hallottam √∂nt√Ķl, hogy „nem tudunk olyan gyorsan haladni vele, mint ahogy szeretn√©nk”.

B. T.: A b√ľrokr√°cia az beh√°l√≥zza az eg√©sz szervezetet. Nem csak a honv√©ds√©gn√©l van b√ľrokr√°cia, de itt nagyon k√ľzd√ľnk ellene, hogy megsz√ľntess√ľk. Ez minden hierarchikus rendszer velej√°r√≥ja. Mi a megold√°s? Nagyobb felel√Ķss√©get kell v√°llalni √©s √∂n√°ll√≥s√°got biztos√≠tani a k√ľl√∂nb√∂z√Ķ beoszt√°sokban, melyekhez nagyobb jogk√∂r√∂ket √©s hat√°sk√∂r√∂ket kell deleg√°lni. M√°r tavaly is nagyon komoly el√Ķrel√©p√©st tett√ľnk ak√°r a gazd√°lkod√°s vagy a szem√©ly√ľgyi elj√°r√°sok vonatkoz√°sban.

hvg.hu: Mi volt az eddigi legrosszabb √©lm√©nye a b√ľrokr√°ci√°val kapcsolatban?

B. T.: Ahhoz, hogy egy h√≥dmez√Ķv√°s√°rhelyi szakaszvezet√Ķb√Ķl szerz√Ķd√©ses √Ķrmester lehessen, szem√©lyesen nekem kellett megk√∂tn√∂m a szerz√Ķd√©st. Amikor az √©rintett elind√≠totta a k√©relm√©t H√≥dmez√Ķv√°s√°rhelyr√Ķl, az el√Ķsz√∂r Debrecenbe ker√ľlt (mert Debrecenhez tartozik az √ľgy), Debrecenr√Ķl Sz√©kesfeh√©rv√°rra (mert Debrecen oda tartozik), Sz√©kesfeh√©rv√°rr√≥l pedig hozz√°m. Mikor ideker√ľlt a pap√≠r, megk√©rdeztem: „ki az a Kiss J√≥zsef szakaszvezet√Ķ?”. √Čs ez alapj√°n √≠rjam al√°? Nem is tudom, ki az √©s milyen k√©pess√©ggel b√≠r, stb. √Čs ezt r√°ad√°sul h√°rom h√≥nappal ezel√Ķtt ind√≠tott√°k el. „Megvan m√©g egy√°ltal√°n ez az ember?” – k√©rdeztem. Akkor azt mondtam, hogy ezen v√°ltoztassunk: mondja meg a z√°szl√≥aljparancsnok ott H√≥dmez√Ķv√°s√°rhelyen, hogy neki kell-e a Kiss J√≥zsef szakaszvezet√Ķ, vagy nem kell.
Fot√≥: Stiller √Ākos

hvg.hu: Az adminisztr√°ci√≥ lecsapol√°s√°b√≥l sz√°rmaz√≥ forr√°sokat fel lehetne haszn√°lni a 3-4000 f√Ķs v√©grehajt√≥ csapatokn√°l l√©v√Ķ hi√°ny bet√∂lt√©s√©re, esetleg n√©mi fejleszt√©sre?

B. T.: 2011. november 15-√©vel t√∂bb mint 1200 ilyen st√°tuszt, beoszt√°st sz√ľntett√ľnk meg – amir√Ķl √∂n besz√©l –, √©s ez m√©g nem fejez√Ķd√∂tt be. Ezeknek a beoszt√°soknak a megsz√ľntet√©se nem el√©gs√©ges ahhoz, hogy ebb√Ķl fejleszt√©seket hajtsunk v√©gre. Az ott megsp√≥rolt p√©nzt, azt igenis fel kell haszn√°lnunk a katon√°k illetm√©ny√©re, az √ľres beoszt√°sok bet√∂lt√©s√©re. De ezekb√Ķl beszerz√©seket sajnos nem lehet megval√≥s√≠tani.

hvg.hu: A 2010-es „Hossz√ļ t√°v√ļ hader√Ķ fejleszt√©si terv”-ben m√©g 30%-os s√ļllyal szerepeltek a fejleszt√©sek, m√°ra ez az elk√©peszt√Ķ 2% k√∂r√ľlire zsugorodott. A legt√∂bb helikopter√ľnk √ľzemideje lej√°rt, egym√°s mellett √°llnak hossz√ļ sorokban az „√Ķs-szovjet” teheraut√≥k. A m√°rcius 15-ei h√≥helyzet miatt √∂sszesen 6 db tankot siker√ľlt kivez√©nyelni. Mi lesz a fejleszt√©sekkel?

B. T.: Sajnos soha nem tartott ott sem a Magyar N√©phadsereg, sem a Magyar Honv√©ds√©g, hogy a forr√°sok 30%-√°t fejleszt√©sre, beszerz√©sre tudja ford√≠tani. Ilyen soha nem lesz, ebben biztos vagyok. De nem is ez a legfontosabb, hanem az, hogy mekkora az a bizonyos „torta”, ami a 100%-ot jelenti. Nem mindegy, minek a 30%-√°r√≥l besz√©l√ľnk. Ha m√°r a h√≥helyzetet eml√≠tette, az√©rt hadd pontos√≠tsak. A 6 db harckocsi mellett, 15 db PTSZ l√°nctalpas j√°rm√Ľvet is bevetett√ľnk, √©s ha a t√©nyleges feladat-v√©grehajt√°sra kivez√©nyelt egy√©b j√°rm√Ľvet is belesz√°moljuk, ez a sz√°m mind√∂sszesen 268 db j√°rm√Ľvet takar.

hvg.hu: A tartal√©kosok j√≥ r√©sze jelenleg nyugd√≠jas, volt katona, akik t√∂bbs√©g√©n√©l a hazaszeretet mellett a m√°sik motiv√°ci√≥s szempont a 16%-os ad√≥fizet√©st√Ķl val√≥ mentes√ľl√©s volt. F√Ķiskol√°sokra/egyetemist√°kra mennyire sz√°m√≠tanak √∂nk√©ntes katonak√©nt beoszt√°sokban?

B. T.: Az √∂nk√©ntes m√Ľveleti tartal√©kos, amit √∂n mondott, z√∂m√©ben volt hivat√°sos katona. Mi√©rt v√°lasztottuk √Ķket els√Ķk√©nt? Mert az √Ķ felk√©sz√≠t√©s√ľk, kik√©pz√©s√ľk j√≥val olcs√≥bb. Nem kell t√ľz√©rt kov√°csolni bel√Ķl√ľk, vagy h√≠rad√≥ katon√°t, mert m√°r azok. E mellett megsz√≥l√≠tottuk a fiatalokat is. Tavaly is bevonultattunk 45 √∂nk√©ntes f√Ķiskolai, egyetemi hallgat√≥t. Az id√©n m√°r t√∂bb mint 240 fiatal jelentkezett, ny√°ron j√∂nnek be kik√©pz√©sre. √Čs ezen k√≠v√ľl megsz√≥l√≠tottuk m√©g azokat az embereket is, akik m√©g soha √©let√ľkben nem voltak katon√°k, √©s megtartottuk az √Ķ felk√©sz√≠t√©s√ľket is. Ez ut√≥bbi a „legprobl√©m√°sabb” r√©teg, mert √Ķk munkahellyel rendelkeznek, √Ķket a munkahelyr√Ķl ki kell k√©rni, a munkahelyet valamilyen form√°ban k√°rp√≥tolni kell.

hvg.hu: Hogyan lesznek a volt – kik√©pzett – szerz√Ķd√©sesek tartal√©kosok? Ha tegy√ľk fel egy volt szerz√Ķd√©ses katona leszerelt 2008-ben, akkor Ny√≠regyh√°z√°n lakott, most pedig Debrecenben – √∂n√∂k tudj√°k, hogy hol van most?

B. T.: L√©tezik az √∂nk√©ntes tartal√©kos szolg√°lat √©s a hadk√∂telezetts√©g alapj√°n k√∂telez√Ķ tartal√©kos szolg√°lat. Leszerelt katona z√∂m√©ben az ut√≥bbiban van. A k√©rd√©sre v√°laszolva: most m√°r tudjuk, hogy hol van az eml√≠tett p√©ld√°ban szerepl√Ķ, 2008-ban leszerelt katona. Hossz√ļ √©veken kereszt√ľl nem tudtuk, nem volt ilyen rendszer√ľnk. Igaz, hogy az adatv√©delmi t√∂rv√©ny miatt korl√°tozottak a lehet√Ķs√©geink.

A vez√©rkari f√Ķn√∂k sem szereti a testes katon√°kat, de ezekb√Ķl egyre kevesebb van
Fot√≥: Stiller √Ākos

hvg.hu: A Honv√©ds√©g kommunik√°ci√≥ja z√°rt, nem nagyon besz√©lhetnek a katon√°k a nyilv√°noss√°gnak. Ebb√Ķl kifoly√≥lag a korrupci√≥ visszaszor√≠t√°sa √©rdek√©ben terveznek-e egy hivatalos f√≥rumot, ahol a katon√°k direktben tudj√°k jelezni a probl√©m√°kat?

B.T.: Ha valaki ne adj’ isten t√∂rv√©nys√©rt√©sr√Ķl szerez tudom√°st, √°llampolg√°ri k√∂teless√©ge azt jelenteni a hat√≥s√°gnak, f√ľggetlen√ľl az √©rtes√ľl√©s nyilv√°noss√°g√°t√≥l. A bels√Ķ kommunik√°ci√≥ra egy√©bk√©nt t√∂bb f√≥rum √°ll a katon√°k rendelkez√©s√©re. De ki az a szem√©ly, aki els√Ķsorban felel√Ķs a katona jogainak, j√°rand√≥s√°gainak a biztos√≠t√°s√°√©rt, az √©rdekeinek a k√©pviselet√©√©rt? A parancsnok, mert neki ez munkak√∂ri k√∂teless√©ge. Van, egy √ļn. „p√°rbesz√©d” honlap is a Honv√©ds√©gben, ahol a katona le√≠rhatja √©szrev√©teleit h√°zon bel√ľl. √ögy l√°tom, hogy a katona sok esetben nem meri elmondani a parancsnok√°nak az √©szrev√©teleit. Elmegyek egy √°llom√°nygy√Ľl√©sre – sz√≠vesen, de sajnos nem el√©g gyakran j√°rok csapatokhoz –, ott a v√©g√©n mindig megk√©rdezem: „kinek van k√©rd√©se?”. Senkinek nincs. De amint kiment az el√∂lj√°r√≥, azonnal elkezdik! Ilyenek vagyunk sajnos. Ki√©p√≠tett√ľk az altiszti √°llom√°nyban a vez√©nyl√Ķ z√°szl√≥si rendszert is. Ez a katona az √Ķ k√∂r√ľkb√Ķl ker√ľl ki, √©s az √©n asztalomig k√∂zvet√≠ti a probl√©m√°t. Meg tudom mutatni, hogy milyen k√©rd√©sek foglalkoztatj√°k ma a katon√°kat.

hvg.hu: Elk√©pzelhet√Ķ-e az, hogy Magyarorsz√°gon a j√∂v√Ķben a sv√°jci hadsereghez hasonl√≥an, j√≥l k√©pzett tartal√©kosok adj√°k a sereg nagy r√©sz√©t (ott a 225 000 f√Ķs hader√Ķb√Ķl 94% tartal√©kos), √©s az akt√≠v √°llom√°ny rendk√≠v√ľl gyorsan „mag√°ra tudja h√≠vni” √Ķket helyzetben, vagy √©vente gyakorl√°sk√©nt?

B. T.: Tess√©k megn√©zni Sv√°jcot, a m√ļltj√°t √©s t√∂rt√©nelm√©t, √©s megn√©zni Magyarorsz√°got. M√°ris megadtam a k√©rd√©sre a v√°lasz egy r√©sz√©t. M√°sik r√©szr√Ķl pedig k√©rdezem, hogy Magyarorsz√°g √°llampolg√°rainak a gondolkod√°sm√≥dj√°t, ki, mikor √©s hogyan fogja megv√°ltoztatni, hogy √∂nk√©ntes szellemis√©ggel – mint a sv√°jciak –, „azonnal a v√°rt√°n legyenek”, ha a kik√©pz√©s vagy az orsz√°g helyzete √ļgy k√≠v√°nja.
Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | Kedvesi - 2013. mŠrcius 27. 02:19:43
Arra v√°rhattok hogy nektek √©n b√°rmif√©le "kik√©pz√©sre" megyek, operett boh√≥c banda, b√°r ez ink√°bb punciba ny√ļl√°s amit ti csin√°ltok, mert a kik√©pz√©s minimum egy orosz hadseregn√©l kezd√Ķdik(ott ezt bet√∂r√©snek nevezik, mindj√°rt m√°s mint a "ny√ļl√°s";), csak h√°t a honV√ČTs√©gn√©l l√©v√Ķ, kisl√°nyok, lehet hamar kid√Ķln√©nek a sorb√≥l, a muszk√°kn√°l sem b√≠rja mindenki, nem hogy ezek. √Čs akkor m√©g √≠gy vannak felt√ľntetve.

"a magyar katona kreat√≠v, a semmib√Ķl is k√©pes katonai k√©pess√©geket teremteni".

Deh√°t magyar katon√°k ugye nem lehetnek, mert ezek csak biorobotok, nem az orsz√°g √©s a n√©p v√©delm√©re esk√ľdtek fel, hanem a hatalom√©ra.
#2 | bandee - 2013. mŠrcius 27. 05:15:07
Kedvesi, szerinted a betört katona a jó katona?
Az a j√≥, aki gondolkod√°s n√©lk√ľl v√©grehajtja a parancsot, b√°rmi is az?
Szerintem k√©t k√ľl√∂n dolog, k√©pesnek lenni elviselni a t√∂r√©st, ha j√∂n.. √©s m√°s, mikor al√° "kell" √°llnod magadt√≥l.

Ha egy ostrom alatt, nekem "t√∂rve" akarn√° valaki bedikt√°lni a parancsait, √Ķt puffantan√°m le els√Ķnek, csak hogy egy√°ntal√°n es√©lyem legyen a t√ļl√©l√©sre.

A mai katon√°k nem katon√°k, hanem fel√°ldozhat√≥, puf****tott, izom-zombi-gyerekek. Tisztelet a kiv√©telnek. Mondjuk ezt t√∂bbnyire a nyugati hader√Ķn l√°tni, de a keleti is csak a nyugatihoz k√©pest l√©ehet jobb, ha ott is punciba t√∂rik a hazafiakat.

Sz√°momra ez az a gordon ramsay eset, mikor is √Ķ csak neked seg√≠t, hogy j√≥l leord√≠t, mert az hasznos lesz majd neked. Persze, mert a vil√°g meg√Ķr√ľlni l√°tszik, ez√©rt lesz majd hasznos. :D
Ha olyan j√≥ amit csin√°l, akkor csin√°lja a csal√°dj√°val az a mocskos, embertelen, klopfol√≥s-szegf√Ľszeges *=!%?";)-szop√≥.
#3 | szarmata - 2013. mŠrcius 27. 10:37:25
bandee! "bet√∂rni" azt jelenti,fegyelemre szoktatni! Ehhez j√∂het a j√≥ kik√©pz√©s(testi,lelki,szellemi)! Amir√Ķl te √≠rsz,hogy "lepuffantod" a felettesed a t√ļl√©l√©sed √©rdek√©ben,az anarchia,egyszer√Ľbben fogalmazva parancsmegtagad√°s,amit h√°bor√ļ eset√©n agyonl√∂vet√©ssel torolnak meg! Katona√©veimben l√Ķt√©ren szolg√°ltam! L√°ttam,hogyan fegyelmezik,k√©pezik ki a magyar,√©s az orosz katon√°kat! A magyarok kaptak h√©t l√Ķszert,azt lel√Ķtt√©k,√©s k√©sz.Senkit nem √©rdekelt tudnak-e a fegyverrel b√°nni! A tisztek vel√ľnk √ľcs√∂r√∂gtek a kezel√Ķtoronyban,nehogy megf√°zzanak.Az orosz katona mell√© leraktak egy l√°da l√Ķszert,m√∂g√© √°llt a parancsnoka egy kar√≥val,amivel csapkodta,igazgatta,hogyan fek√ľdj√∂n helyesen a l√Ķ√°ll√°sban,√©s addig l√Ķtt,am√≠g kiv√°l√≥ nem lett!Fegyelmezetten √°llt mind a sorban,m√©g a tisztek is,lehetett b√°rmilyen hideg! Nem v√©letlen,hogy a vil√°g legkem√©nyebb b√Ľn√∂z√Ķi afg√°n,csecsen,szerb veter√°nok,mert ott is fegyelmezettnek,√©s kem√©nynek kell lenni!
#4 | bandee - 2013. mŠrcius 27. 13:01:31
szarmata, igen, sose voltam katona, ugyhogy nem tudom olyan szemmel n√©zni a dolgokat. Parancsmegtagad√°s nem lesz, mert nem fogok be√°llni semmilyen seregbe. Egy√©ni n√©z√Ķpontb√≥l √≠rtam. De most komolyan. Nagyon k√©rlek itteni katon√°k, hogy ne vegy√©tek magatokra, √©n se vagyok nyilv√°n mindent tud√≥, egyszer√Ľen csak szeretem kimondani amit gondolok, azt√°n meg ti is.:D Arra √≠rom ezt, hogy amikor val√≥s helyzetben tal√°lkozom katon√°kkal, amint eloszlik az autorit√°s, megl√°tszik bel√Ľl a nagyrav√°gy√≥ kisgyerek. Igaz√°b√≥l nem is harcosok, hanem "k√©pzett" katon√°sdik. Igaz√°b√≥l filmekben volt √©rdekes, ott l√°tom a fegyelmet. Amikor "val√≥di" kik√©pz√©seket l√°tok, pl hogy tan√≠tj√°k a magyaroknak, hogy "-De m√°r megint gondolkodik! Ne gondolkodj!"
Akkor gondolok arra, hogy valójában hány féle katona létezik. Van a reklám katona, amilyennek hiddjem én pl. Meg ehhez képest van a valóság.

A mai hadi-ipar (m√°r a sz√≥ is nevets√©ges) a mai emberre van be√°llva. Tudj√°k, aki katon√°nak megy, csakis ebb√Ķl az agymosott, k√©nyelmes, bubu-lak√≥kb√≥l ker√ľl ki. Senki se megy el √ļgy ugye, hogy 18 √©vesnek sz√ľletett. 18 √©v ebben a szart√∂megben. Mintha visszafejlesztett embereket pr√≥b√°ln√°nak meg cs√ļcsra j√°ratni. Ha val√≥di katon√°kat akarn√°nak, igazi tud√°st adn√°nak nekik, de az t√ļl vesz√©lyes. Ink√°bb maradnak az izomn√∂vel√©sn√©l, meg gondolom taktikai tan√≠t√°s, fegyver nemek tanul√°sa, helyi terep, de szerintem a legnagyobb r√©sze, akkor is a testi pr√≥b√°k.

T√©nyleg.. seregben, mikor te volt√°l pl.. k√∂vetelik az izmok ny√ļjt√°s√°t is, vagy csak a t√∂mege n√∂vel√©s√©t, mert az angol kir√°lyi mar√≠nok k√∂zt van egy p√°r nagydarab mishleinbaba, akikr√Ķl nem igaz√°n tudom elk√©pzelni, hogy a megf√©leml√≠t√©sen k√≠v√ľl tudna mozogni :D Ahogy Imre is mondta.. A tud√°s m√∂g√© be tudsz tolni fizikai er√Ķt, de ford√≠tva nem m√Ľk√∂dik.
A mai katonák, szerintem nem kapnak.., épp csak annyi tudást, hogy a toronyból irányítható gyilkológép legyen.

B√°rmilyen parancsmegtagad√°sn√°l agyonl√Ķn√©nek?
Ez nem fegyelem. Ez ilyen.. mindennek a l√°tszata megadva, hogy jogosnak t√Ľnj√∂n. A fegyelem ott kezd√Ķdik sz√°momra, mikor nem az√©rt k√∂vetem a parancsot, mert nehogy fejbel√Ķjenek. Komolyan, olyan mintha nem is v√©delmi dologr√≥l besz√©ln√©nk, hanem egy √ļjabb rejtett maffi√°r√≥l.
#5 | szarmata - 2013. mŠrcius 27. 17:38:46
bandee!nem vettem magamra semmit,csak azt pr√≥b√°ltam √©rz√©keltetni,a fegyelmezett katona az igazi harcos!Ha csin√°lt√°l valamilyen k√ľzd√Ķsportot,akkor tudnod kell,fegyelem,√∂nfegyelem n√©lk√ľl nincs eredm√©ny!Az igazi harcos nem akar bizonygatni semmit.Azok a legnyugodtabb emberek,√©s ha elj√∂n a pillanat megteszik amit meg kell tenni√ľk,√©s ez a l√©nyeg!A nemzet √ļjj√°√©p√≠t√©se sem fog menni fegyelmezetlen emberekkel!

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.