Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTĂ“L (2013/09/22) AZ ĂšJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

A közel-keleti dzsóker


JĂł anyag, aki akar, Ă©rt belõle! Manapság, amikor SzĂ­riában polgárháborĂş folyik, amikor instabilitás tapasztalhatĂł Irakban Ă©s az egĂ©sz rĂ©giĂłban, egyre gyakrabban hallhatĂł, hogy a Közel-Keleten elkerĂĽlhetetlen a határok felĂĽlvizsgálata. De ebben nem Ă©rdekeltek sem az „arab tavasz” szervezõi, sem a Nyugat, sem mindenfĂ©le szeparatisták.

A szĂ­riai helyzet fejlesztĂ©se gyakorlatilag lehetetlennĂ© teszi az ország terĂĽleti integritásának a megõrzĂ©sĂ©t – Ă­rja a török Zaman lap. Ugyanakkor összeomlás kĂĽszöbĂ©n áll a szomszĂ©dos Irak is, amelyet al-Maliki kĂ©ptelen erõsen kĂ©zben tartani. A cikk szerzõje nem zárja ki, hogy a kĂ©t országban kialakult általános helyzet az iraki Ă©s a szĂ­riai kurdok egyesĂĽlĂ©sĂ©hez vezethet.

Valóban, a jelenlegi iraki helyzetben nem beszélhetünk valamilyen erõs nemzeti egyésgrõl. A Kurdisztáni régió de facto már a Bagdadtól független tevékenységet folytat mind a politikában, mind a gazdaságban. Kurdisztán fõvárosa Erbil a múlt év tavaszától kezdve olajat szállít Törökországba, figyelmen kívül hagyva Irak központi kormányzatának az érdekeit. A szíriai határ közelében levõ Anbar tartományban aktivizálódik az Iraki al-Kaida alakulat, amely a szíriai lázadókkal együtt ténylegesen ellenõrzése alatt tartja a határt. Nem szûnnek meg a szunniták és siíták közötti harcok, azokon a területeken, ahol együtt élnek.

Még bonyolultabb az etnikai és a politikai kép Szíriában. Ott a vallásközi helyzet rendkívül bonyolult. Földrajzilag a vallási közösségek települései gyakran összekeverõdnek itt.

Jelenlegi formájukban a rĂ©giĂł államai az elsõ világháborĂş után alakultak ki, de nem a belsõ impulzusok alapján, hanem az Oszmán Birodalom összeomlása Ă©s az eurĂłpaiak kemĂ©ny expanziĂłja következtĂ©ben – jegyzi meg Grigorij Koszacs a Közel-keleti KutatĂłintĂ©zet szakĂ©rtõje. Ez azt jelenti, hogy a határokat nem az etnikai csoportok lakhelyĂ©nek megfelõen hĂşzták, hanem a nagyhatalmak Ă©rdekeibõl kiindulva. De most nem ez a kĂ©rdĂ©s, mondja Grigorij Koszacs.

Függetlenül attól, hogy mennyire mesterségesek ezek a határok, a nemzetközi közösség ma nincs érdekelve abban, hogy felbomoljanak ezek az államok. Ezt bizonyítja Irak példája, ahol mindent megtettek, hogy az ország ne omoljon össze.
Senki sem szándékozik átszabni a határokat a Közel-Keleten, mert ez minden vonatkozásban túlságosan költséges, véli Szergej Gyemidenko szakértõ. Egyetlen egy befolyási központ sem vállalná ezt, talán Szaúd-Arábia és Katar kivételével. De valószínûleg, ez a két ország sem vállalkozik erre, mert ha elkezdõdik Szíria és Irak területi átrendezése, akkor a következõ e sorban maga Szaúd-Arábia lesz.
Link

Hozzászólások


#1 | jano - 2013. március 27. 10:11:24
Ha rendezési terv van kilátásban, akkor ez egy leképezés. De szándékuk öszinteségét majd elárulja a hely megválasztása ahol az egyeztetõ tárgyalásokra a meghívás megérkezik. Volt idõnk tanulni, Török Bálint, Maláter és még sorolhatnám hogy mitõl világos, a Világos. Kiváncsian várom. :)

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.