Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Terrorist√°k, oligarch√°k, Sv√°jc √©s Ciprus: mi lesz a b√Ľn√∂z√Ķk p√©nz√©vel?


√Čs a t√∂bbi √©s a t√∂bbi, csak ma m√©g "pltikusnak" nevezett zsid√≥ mocsok, mert ugye iprus az√©rt f√©l √ļton van zsid√≥kia fel√© √©s biza nem v√©letlen lett ott p√©nzmosoda sem. Kajm√°n szigetekkel nem lesz ennyi gond. Hogyan lett Ciprus az offshore c√©gek mened√©ke? Hol tart a terrorista p√©nzek ut√°ni hajsza a nemzetk√∂zi p√©nzpiacokon? Ki a rossz terrorista √©s ki a j√≥ szabads√°gharcos? Mi√©rt el√Ķrel√°t√≥bb gyakran a maffia, mint maga az √°llamhatalom? Szeretni fog minket Br√ľsszel, ha az oroszok h√ļznak ki benn√ľnket az ad√≥ss√°gb√≥l? Interj√ļ N√≥gr√°di Gy√∂rgy biztons√°gpolitikai szak√©rt√Ķvel.

Hol tart Eur√≥pa harca a p√©nzmos√°s, az ad√≥elker√ľl√©s miatt anonim sz√°ml√°kon tartott vagyonok ellen? Mit tudnak kezdeni a nemzetk√∂zi b√Ľn√∂z√Ķi csoportok a n√°luk felhalmoz√≥dott nagy mennyis√©g√Ľ p√©nzzel?

A t√∂rt√©nelem folyam√°n a b√Ľnszervezetek gyakorta √ľgyesebbek voltak, mint maga az √°llamhatalom. El√Ķrel√°t√°sb√≥l j√≥ p√©lda az it√°liai maffia II. vil√°gh√°bor√ļs tev√©kenys√©ge. Az amerikai hadsereg szic√≠liai partrasz√°ll√°s√°t a maffia k√©sz√≠tette el√Ķ, m√©g haj√≥kat is rendelkez√©sre bocs√°tott. A maffia el√©g j√≥l l√°tta, hogy a Mussolini-rendszernek v√©ge van, √ļj vil√°g j√∂n √©s a b√Ľnsz√∂vetkezetnek hossz√ļ t√°vra kellett gondolkodnia. A vil√°g bankjaiban egy√©bk√©nt jelenleg mintegy 500 milli√°rd doll√°r van, amir√Ķl nem lehet pontosan tudni, hogy ki√©. Felt√©telezhet√Ķen ez a p√©nz, amely bankok k√∂z√∂tt mozog, r√©szint terrorszervezetek√©. Onnan tudunk a l√©tez√©s√©r√Ķl, hogy a bankokn√°l nincs gazd√°ja ezeknek az √∂sszegeknek.

Ott van m√©g a sv√°jci banktitok √ľgye. Az 1815-√∂s b√©csi szerz√Ķd√©sben r√∂gz√≠tett√©k Sv√°jc √∂r√∂k√∂s semlegess√©g√©t. Ugyanakkor az alpesi orsz√°g az √©szak-d√©li √©s kelet-nyugati csom√≥pont k√∂zep√©n fekszik, gazdas√°ga stabil √©s √≠gy nyugodtan megtehette azt amit megtett, vagyis elhelyezte, befogadta egykori dikt√°torok √©s a maffia p√©nzeit.

Ma m√°r komoly nyom√°s nehezedik r√° az Egyes√ľlt √Āllamok √©s N√©metorsz√°g r√©sz√©r√Ķl. R√©szsikerek vannak, teh√°t a fekete p√©nzek egy r√©sz√©t elviszik Sv√°jcb√≥l, de egyre ink√°bb az a k√©rd√©s, hova. √Āzsia mutatkozik erre alkalmasnak, nem v√©letlen kapott b√≠r√°latokat a Bank of China, ami√©rt befogadott nem tiszt√°zott eredet√Ľ p√©nzeket.

Az illeg√°lis p√©nzek nagy r√©sze ennek ellen√©re is bankokban van, hiszen m√°sk√©nt nem lehet ezeket a p√©nzint√©zetek k√∂z√∂tt mozgatni. Viszont p√©ld√°ul az USA-ban m√°r minden 10 ezer doll√°r f√∂l√∂tti √°tutal√°st figyelnek √©s n√©h√°ny n√©met tartom√°ny kilopatott Sv√°jcb√≥l olyan list√°kat, amelyekr√Ķl kider√ľlt, hogy melyik n√©met √°llampolg√°rnak volt ott p√©nze. Nem arattak osztatlan sikert ezzel a l√©p√©s√ľkkel √©s azzal, hogy ezeket a p√©nzeket meg is ad√≥ztatt√°k. Mindezek ellen√©re megmaradt a sv√°jci banktitok. De ha lehet tr√ľkk√∂zni az √°tutal√°sokn√°l, akkor a k√©szp√©nzforgalomban ez m√©g ink√°bb √≠gy van.

Névjegy

N√≥gr√°di Gy√∂rgy k√ľl- √©s biztons√°gpolitikai szak√©rt√Ķ. 1975 √≥ta tan√≠t a fels√Ķoktat√°sban. 1997 √≥ta tansz√©kvezet√Ķ egyetemi tan√°r a Budapesti Corvinus Egyetemen. T√∂bb eur√≥pai int√©zm√©ny vezet√Ķje, p√©ld√°ul a b√©csi Eur√≥pa Akad√©mia eln√∂ke √©s a 2011-t√Ķl m√Ľk√∂d√Ķ osztr√°k Eur√≥pa Egyetem rektor-helyettese. Az osztr√°k honv√©delmi miniszter tan√°csad√≥ test√ľlet√©nek tagja. Eddig 15 k√∂nyvet √≠rt √©s t√∂bb mint 500 publik√°ci√≥ja jelent meg.

N√©zz√ľk csak azt az esetet, amikor nemr√©giben a brit hadsereg rep√ľl√Ķn √©s b√Ķr√∂nd√∂kben k√ľld√∂tt k√©szp√©nzt a Cipruson √°llom√°soz√≥ egys√©gek napi k√∂lts√©geinek fedez√©s√©re, hiszen f√©l√Ķ, hogy nem jutnak majd hozz√° cash-hez. Mindez ellent√©tes a l√©tez√Ķ √∂sszes p√©nzmozg√°st szab√°lyoz√≥ jogszab√°llyal.

S√ļlyos eur√≥v√°ls√°got id√©zne el√Ķ az, ha a szigetorsz√°g bankjaiban l√©v√Ķ p√©nzt a tulajdonosok megrohamozz√°k √©s kiveszik. A megold√°sokat keresik, hogy mik√©nt kaphatn√° meg Ciprus a trojka √°ltal √≠g√©rt 10 milli√°rd eur√≥s k√∂lcs√∂nt, amely mell√© √∂ner√Ķb√Ķl m√©g mintegy hatmilli√°rd eur√≥t kell felmutatnia. A dolog s√ļlyoss√°g√°t mutatja, hogy az 1,1 milli√≥ lakos√ļ Ciprus most 10 milli√°rdot kap a bankrendszere megment√©s√©re, teh√°t hasonl√≥ helyzetben mi magyarok akkor egy 100 milli√°rd eur√≥s seg√©lycsomag√©rt √°csing√≥zhatn√°nk - persze erre es√©ly√ľnk sem lenne.

Lehets√©ges m√©g terroristacselekm√©nyeket eur√≥pai bankokon kereszt√ľl finansz√≠rozni? √Čs vajon ilyen szigor√ļ banki ellen√Ķrz√©s mellett a terrorista mi√©rt viszi m√©gis a bankba a p√©nz√©t?

Hossz√ļ √©vtizedek √≥ta nem siker√ľlt defini√°lni, hogy ki is pontosan a terrorista, vagyis hol v√©gz√Ķdik a szabads√°gharcos √©s hol kezd√Ķdik a terrorista. A hidegh√°bor√ļ idej√©n persze ez is k√∂nnyebb volt, mert akit √©n fizettem az szabads√°gharcos volt, akit a m√°sik oldal meg terrorista. Tudjuk azonban, hogy a vil√°g j√≥ n√©h√°ny orsz√°ga ny√≠ltan, vagy burkoltan, de t√°mogatja a nemzetk√∂zi terrorizmus k√ľl√∂nb√∂z√Ķ csoportjait. Persze emellett vall√°si k√∂t√Ķd√©sek √©pp√ļgy szerepet j√°tszanak, mint gazdas√°gi, geopolitikai t√©nyez√Ķk.

A szeptember 11-i mer√©nylet kitervel√Ķi √©s v√©grehajt√≥i valamennyien szunnit√°k voltak. √Čpp√ļgy, mint az Al-Kaida csoport vez√©rkara. Viszont a szunnita szaudiak az Egyes√ľlt √Āllamok sz√∂vets√©gesei, teh√°t cs√≠nj√°n kell vel√ľk b√°nni, m√©g akkor is, ha minden amerikai-szaudi t√°rgyal√°son elhangzik, hogy Washingtonnak le kell csapni a s√≠ita t√∂bbs√©g√Ľ Ir√°nra.

Ebb√Ķl a szempontb√≥l egy√©bk√©nt √©rdekes Irak esete. Az USA pont 10 √©ve vonult be, azzal az √ľr√ľggyel, hogy az irakiaknak nukle√°ris fegyver√ľk van √©s t√°mogatja az Al-Kaid√°t. K√©s√Ķbb kider√ľlt: egyik sem igaz, viszont egyszem√©lyi vezet√©s volt √©s Szaddam Husszeinnek nem volt sz√ľks√©ge az Al-Kaid√°ra, teh√°t nem is √°llt kapcsolatban vel√ľk. Viszont a h√°bor√ļt k√≠s√©r√Ķ nyugati propaganda unos-untalan elmondja, hogy az Al-Kaida √©s vele a terrorizmus visszaszorult. H√°t, ez nem igaz, mert az Al-Kaida megv√°ltozott. Oszama bin-L√°den hal√°l√°val m√°r nem egy k√∂zpontja van, hanem region√°lis szervezetekbe t√∂m√∂r√ľl (Al-Kaida Maghrebben, vagy az Al-Kaida Jemenben).

A v√°ls√°g egy√©bk√©nt √°tstruktur√°lta a vil√°ggazdas√°got √©s ebben benne van a terrorszervezetek finansz√≠roz√°sa is. Az Egyes√ľlt √Āllamoknak is kevesebb forr√°s √°ll rendelkez√©s√©re m√°r, teh√°t Barack Obama nem v√©letlen√ľl jelezte: az USA kiemelt ter√ľletk√©nt tekint D√©l-Kelet √Āzsi√°ra - ez gyakorlatilag K√≠n√°t jelenti, ugyanakkor fontos neki m√©g a K√∂zel-Kelet √©s nagyj√°b√≥l ennyi.

Hogyan lett egyáltalán Ciprus az offshore pénzek befogadója?

Ciprus - kiv√°l√≥ kl√≠m√°j√°val - 1960-ig brit gyarmat volt, ahol kit√Ľn√Ķen m√Ľk√∂d√∂tt a p√©nzrendszer √©s ezt meg is tartott√°k. A ciprusi ingatlanok jelent√Ķs r√©sz√©t az oroszok v√°s√°rolt√°k f√∂l. A ciprusi bankok m√©rlegf√Ķ√∂sszege nyolcszorosa a megtermelt ciprusi nemzeti j√∂vedelemnek. Magyar c√©geknek k√∂r√ľlbel√ľl 600 milli√≥ eur√≥ja van Cipruson. √Črdemes persze azt is megvizsg√°lni, hogy mi√©rt gyorsult fel az ut√≥bbi id√Ķben az offshore p√©nzek √°tir√°ny√≠t√°sa a szigetorsz√°gba. Els√Ķsorban az√©rt, mert kedvez√Ķ volt a befektet√©sek kamata - hiszen m√≠g az √ľgyf√©l a kontinensen 1-2 sz√°zal√©kos kamatot kapott az eur√≥j√°ra, addig Cipruson n√©gy √©s f√©l sz√°zal√©kot. Ugyanakkor tagja az Eur√≥pai Uni√≥nak, √©s gyorsan hozz√°juthatok a p√©nzemhez.

Mi√©rt ilyen k√ľl√∂nleges Ciprus √©s Oroszorsz√°g viszonya? Milyen √©rdekei lehetnek az oroszoknak a t√©rs√©gben? T√©nyleg orosz p√©nzmosodak√©nt m√Ľk√∂dnek a ciprusi p√©nzint√©zetek?

A vil√°g bel√°that√≥ id√Ķn bel√ľl megint k√©tp√≥lus√ļ lesz, ahol az egyik oldalon K√≠na, a m√°sikon pedig az USA √°ll. A k√©rd√©s az, hogy Oroszorsz√°g vajon kit fog t√°mogatni? Washington egyik fontos strat√©giai c√©lja, hogy ne ker√ľlj√∂n √©lesen szembe Moszkv√°val. √Čs mi Oroszorsz√°g hosszabb t√°v√ļ √©rdeke? A c√©l az egykori Szovjetuni√≥ idej√©ben megvolt, k√©s√Ķbb elvesztett poz√≠ci√≥k egy r√©sz√©nek visszaszerz√©se. Ilyen p√©ld√°ul a sz√≠riai haditenger√©szeti b√°zis megtart√°sa, Ciprus megtart√°sa √©s ha lehet valamilyen m√≥don ott is l√©trehozni egy orosz katonai b√°zist. Moszkva sz√°m√°ra teh√°t nemcsak gazdas√°gi szempontb√≥l √©rt√©kel√Ķdik f√∂l Ciprus. √Čs az sem v√©letlen, hogy a ciprusi-uni√≥s vit√°ba az Egyes√ľlt √Āllamok ny√≠ltan nem akar belefolyni, mert nem akarja orosz poz√≠ci√≥it vesz√©lyeztetni. K√∂zben megjelenik az orosz gazdas√°gi nyom√°s a Gazprom r√©v√©n. Azt mondj√°k: kifizetik az ad√≥ss√°got, ha hozz√°f√©rhetek a sziget talpazat√°n√°l l√©v√Ķ f√∂ldg√°zmez√Ķkh√∂z. A dolog sz√©ps√©ghib√°ja, hogy erre a f√∂ldg√°zlel√Ķhelyre nem csak Ciprus tart ig√©nyt, hanem T√∂r√∂korsz√°g, G√∂r√∂gorsz√°g, Sz√≠ria, L√≠bia, Egyiptom √©s Izrael is.

Az orosz bet√©tek √ľgye is √©rdekes. Egyel√Ķre csak tal√°lgat√°sok vannak arr√≥l, hogy pontosan mennyi orosz p√©nz van ciprusi bankokban. Az viszont biztos, hogy ezeknek a p√©nzeknek egy r√©sze orosz √°llami p√©nz, egy r√©sze banki hitel, de van b√Ķven bet√©tje az oligarch√°knak √©s a kis embereknek is. A dolog √©rz√©kenys√©g√©t j√≥l mutatja, hogy amikor felmer√ľlt a nagyobb bet√©tek kem√©nyebb megad√≥ztat√°sa, azonnal megsz√≥lalt Putyin eln√∂k √©s Medvegyev korm√°nyf√Ķ. Mindketten azt √°ll√≠tott√°k, hogy ha lecsippentenek a ciprusi bet√©tekb√Ķl, akkor hasonl√≥ megold√°ssal orvosolj√°k az Uni√≥ t√∂bbi √°llam√°t is. Egy√©bk√©nt meg az sem szabad elfelejteni, hogy Br√ľsszel nem szereti a kis orsz√°gok k√ľl√∂nalkuj√°t, teh√°t ez√©rt nem lelkes amikor Ciprus meg akar √°llapodni Oroszorsz√°ggal.

Milyen most Oroszország és az Unió viszonya?

Az egyik f√Ķ probl√©ma, hogy az Eur√≥pai Uni√≥ alapk√©rd√©sekre nem tud v√°laszolni, p√©ld√°ul arra, hogy milyen legyen Eur√≥pa j√∂v√Ķje. Ebben a k√©rd√©sben a n√©met √©s a francia elk√©pzel√©s k√∂sz√∂n√Ķviszonyban nincs. M√≠g a n√©metek n√©gyl√©pcs√Ķs kontinenst szeretn√©nek, addig a franci√°k a nemzetek Eur√≥p√°ja koncepci√≥t t√°mogatj√°k. Azt √°ll√≠tj√°k, hogy van k√∂z√∂s k√ľl- √©s biztons√°gpolitika, ez pap√≠ron val√≥ban √≠gy van, de a gyakorlatban nem m√Ľk√∂dik. Oroszorsz√°g viszont kulcspoz√≠ci√≥ban van, hiszen bev√©telei z√∂m√©t a k√Ķolaj- √©s f√∂ldg√°zbev√©telek teszik ki. Moszkva l√°tja el Eur√≥pa jelent√Ķs r√©sz√©t energi√°val. Ciprus eset√©ben igaz√°n nem a szigetorsz√°g megment√©se a c√©l, hanem az eur√≥√∂vezet biztons√°g√°nak a fenntart√°sa, m√≠g a m√°sik oldal k√∂r√∂mszakadt√°ig k√ľzd az orosz poz√≠ci√≥k fenntart√°s√°√©rt.

Hogyan j√∂n a k√©pbe Magyarorsz√°g, k√ľl√∂n√∂sen a keleti nyit√°s?

A volt szocialista orsz√°gok jelent√Ķs r√©sze a rendszerv√°lt√°s √≥ta nagyon neh√©z helyzetben van. K√∂z√ľl√ľk a legsikeresebbeknek is kellett 10-12 √©v, hogy el√©rj√©k az 1989-es GDP szintet. Ilyen √°llamok voltak Szlov√©nia, Lengyelorsz√°g, Csehorsz√°g, Magyarorsz√°g, esetleg Szlov√°kia. Lass√ļ volt a gazdas√°gi f√∂lz√°rk√≥z√°s mellett a megfelel√©s az Eur√≥pai Uni√≥nak is. Ebben a helyzetben a magyar reag√°l√°s h√°rom ir√°ny√ļ volt. Egyfel√Ķl megpr√≥b√°lta felvenni a kapcsolatot az oroszokkal, strat√©giai kapcsolatot √©p√≠teni K√≠n√°val √©s hasonl√≥ strat√©gia ment√©n √©p√≠tkezni kiemelt arab orsz√°gokkal. Jelenleg ez a gondolkod√°s hat√°rozza meg a magyar k√ľlgazdas√°gi l√©p√©seket, hogy milyen sikerrel, az a k√∂vetkez√Ķ √©vekben eld√Ķl.

Mi lehet a magyar gazdaságstratégiai cél az oroszokkal?

Egyfel√Ķl √≥ri√°si k√ľl√∂nbs√©g van a magyar export √©s import k√∂z√∂tt, hiszen a k√Ķolaj- √©s g√°zimport miatt egyoldal√ļan az oroszok jav√°ra billen a m√©rleg. A mi c√©lunk, hogy cs√∂kkents√ľk ezt a k√ľl√∂nbs√©get, illetve valahogyan t√Ķk√©t hozzunk be. Tegy√ľk hozz√°: az Eur√≥pai Uni√≥ban a strat√©giai ter√ľleteken nem rajonganak az orosz t√Ķk√©√©rt. √Čs k√∂zben mi Oroszorsz√°g c√©lja? Az, hogy megker√ľlhetetlen legyen √©s n√©lk√ľle ne lehessen g√°zt √©s olajat behozni a K√∂z√©p-Keletr√Ķl. Ir√°n eset√©ben p√©ld√°ul Moszkv√°nak nem √©rdeke, hogy v√©gletes konfliktusba keveredjen az USA-val, mert ha vesz√≠t, akkor elv√©sz Moszkva sz√°m√°ra. De az sem j√≥, ha Ir√°n a mostani konfliktusb√≥l gy√Ķztesk√©nt j√∂n ki, hiszen ebben az esetben Oroszorsz√°g n√©lk√ľl fog k√Ķolajat export√°lni Eur√≥p√°ba. √ögy t√Ľnik, hogy Moszkva √©rdeke az √©vtizedek √≥ta megl√©v√Ķ ir√°ni konfliktus f√∂nntart√°sa, hiszen egy v√°ls√°gban az orosz poz√≠ci√≥k stabilak a K√∂z√©p-Keleten.

Az√©rt azt se felejts√ľk el, hogy k√∂lcs√∂nt √∂nmag√°ban senki sem kap. Aki ilyesmi√©rt folyamodik, annak tiszt√°ban kell lennie azzal, hogy valamit majd elv√°rnak ez√©rt a p√©nz√©rt. Arra az√©rt nem sz√°m√≠tok, hogy Moszkva egyszer csak fogja mag√°t √©s a magyar √°llamad√≥ss√°g egy jelent√Ķs r√©sz√©t √°tv√°llalja, vagy meghitelezi. De ha ez √≠gy is t√∂rt√©nne, annak nagyon komoly politikai √°ra lenne.
Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | postaimre - 2013. mŠrcius 27. 10:22:47
Moszkva hazavinné Berezovszkij vagyonát

A boncol√°s meger√Ķs√≠tette, hogy felakasztotta mag√°t Borisz Berezovszkij brit sz√°m√Ľzet√©sben √©l√Ķ orosz oligarcha.

A Scotland Yard m√°r vas√°rnap k√∂z√∂lte, hogy nem tal√°ltak lak√°s√°ban radioakt√≠v anyagokra, illetve m√©regre utal√≥ jeleket, vagyis m√°r ekkor kev√©ss√© l√°tszott val√≥sz√≠n√Ľnek, hogy meg√∂lt√©k volna. A patol√≥gus azt sem tal√°lja bizony√≠tottnak, hogy az orosz m√°gn√°s b√°rkivel is k√ľzd√∂tt volna az √©let√©√©rt. A hal√°l ok√°nak vizsg√°lata azonban m√©g nem z√°rult le, a toxikol√≥giai eredm√©ny k√©s√Ķbbre v√°rhat√≥, s csak ennek tudat√°ban jelenthet√Ķ ki v√©g√©rv√©nyesen: nem m√©rgez√©s √°ldozat√°v√° v√°lt Berezovszkij. A brit rend√Ķrs√©g nem jelentette ki azt, hogy a 67 √©ves √∂nkez√©vel vetett v√©get √©let√©nek, csak annyit k√∂z√∂lt, nem bizony√≠tott, hogy "m√°s szem√©ly is k√∂zrej√°tszott volna" hal√°l√°ban. Berezovszkij holttest√©re szombaton tal√°lt r√° egyik munkat√°rsa Londonhoz k√∂zeli otthon√°ban, a bel√ľlr√Ķl bez√°rt f√ľrd√Ķszob√°ban. A brit rend√Ķrs√©gi sz√≥viv√Ķ jelezte, Bezerovszkij h√°z√°nak √°tvizsg√°l√°sa m√©g napokig eltarthat.
http://www.nepsza...?id=633269
#2 | Perje - 2013. mŠrcius 27. 11:28:51
Egy akasztást azért fel lehet ismerni azonnal. Gondolom, nem akasztotta le magát utána, és oldotta ki a sálat.
Legfeljebb akkor lehetett a padl√≥n, ha √Ķ is a radi√°torhoz k√∂t√∂zte mag√°t. Volt m√°r ilyen eset n√°lunk is. Az√≥ta is hom√°ly fedi azt az esetet is.
#3 | tour - 2013. mŠrcius 27. 18:23:52
Mikre nem sz√°m√≠t ez a Gyuri..., hogy Moszkva √°tv√°llalja az ad√≥ss√°gunkat. Pedig ez lehet a k√∂vetkez√Ķ l√©p√©s valamilyen form√°ban!

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.