Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Orb√°n titkos√≠totta a negyvenmilli√°rdos √ľzletet


Na ne m√°', itt minden "nemzetbiztonseggi kock√°z√°s"? Mi t√∂rt√©nt, az a b√ľd√∂s zsid√≥ qva any√°tokat? Strat√©gia k√©rd√©s mi?
Nemzetbiztons√°gi kock√°zat√ļnak min√Ķs√≠tette a korm√°ny a haszn√°latar√°nyos elektronikus √ļtd√≠j-fizet√©si rendszer ki√©p√≠t√©s√©t. Ezzel Orb√°n lehet√Ķv√© tette, hogy a korm√°ny a r√∂vid √ļton kiv√°lasztott szerepl√Ķvel √©p√≠ttesse meg a rendszert. A szerz√Ķd√©ses r√©szleteket azonban nem kell a nyilv√°noss√°g tudom√°s√°ra hozni.

„A korm√°ny most egy nagyot belebokszolt a saj√°t hib√°j√°b√≥l kiszakadt zs√°kba, de arr√≥l nem vagyok meggy√Ķz√Ķdve, hogy el is tudnak hajolni, amikor a zs√°k visszafel√© j√∂n” – mondta egy k√∂zbeszerz√©si szak√©rt√Ķ azt a h√≠rt komment√°lva, hogy a korm√°ny nemzetbiztons√°gilag v√©dett elj√°r√°ss√° nyilv√°n√≠totta az elektronikus √ļtd√≠j-rendszer ki√©p√≠t√©s√©hez kapcsol√≥d√≥ k√∂zbeszerz√©st.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nincs sz√ľks√©g ny√≠lt k√∂zbeszerz√©si elj√°r√°s lefolytat√°s√°ra, hanem az √°llam olyan c√©geket h√≠vhat meg, melyek √°tmentek a nemzetbiztons√°gi √°tvil√°g√≠t√°son. Az kor√°ntsem biztos, hogy ez√°ltal felgyorsul az elj√°r√°s, az viszont t√∂bb mint val√≥sz√≠n√Ľ, hogy a projekt √°tl√°that√≥s√°ga a kor√°bbiakhoz k√©pest tov√°bb romlik.

A hivatalos indokl√°s szerint az elj√°r√°s titkos√≠t√°s√°ra az√©rt van sz√ľks√©g, mert a beszerz√©s „olyan inform√°ci√≥k √°tad√°s√°ra k√∂telezn√© Magyarorsz√°got, amelyek felfed√©se ellent√©tes az √°llam biztons√°g√°hoz f√Ľz√Ķd√Ķ alapvet√Ķ √©rdek√©vel”. Ez a magyar√°zat meglehet√Ķsen k√ľl√∂n√∂s azt k√∂vet√Ķen, hogy egyszer ugyanerre a projektre ny√≠lt nemzetk√∂zi k√∂zbeszerz√©si elj√°r√°st hirdettek. Ugyanakkor a megold√°s m√©gsem el√Ķzm√©nyek n√©lk√ľli: m√°rcius elej√©n az Orsz√°ggy√Ľl√©s honv√©delmi √©s rend√©szeti bizotts√°ga m√°r megadta ehhez a felhatalmaz√°st.

Lesz-e valaha vil√°goss√°g e-√ļtd√≠j √ľgyben?
Fot√≥: Stiller √Ākos

Vigyázó szemek, retorziók

„Nem tudom, hogy a korm√°ny mi√©rt gondolja, hogy k√∂nnyebb lesz √≠gy pontot tenni az √ľgy v√©g√©re, mert ez egy√°ltal√°n nem igaz” – mondta egy k√∂zbeszerz√©si tan√°csad√≥, aki szerint az EU v√©delmi ir√°nyelv√©nek egyik fontos c√©lja √©pp az, hogy a tagorsz√°gokban ne folytat√≥dj√©k a kor√°bbi bevett gyakorlat, miszerint majd minden nagy √©rt√©k√Ľ √°llami beruh√°z√°st nemzetbiztons√°gi √©rdekekre hivatkozva pr√≥b√°ltak elrejteni a nyilv√°noss√°g el√Ķl. M√°rpedig az EU v√©delmi ir√°nyelv√©t egy m√°sf√©l √©vvel ezel√Ķtti korm√°nyrendelet (218/2011. (X.19.)) beemelte a magyar jogba. Ebb√Ķl pedig az k√∂vetkezik, hogy alapos okokkal kell bizony√≠tani, ha a k√∂zbeszerz√©s nemzetbiztons√°gi okokra hivatkozva kib√ļjik a rendes elj√°r√°s al√≥l.

A transzparenci√°nak √©s a jogorvoslatnak a szakember olvasat√°ban a kor√°bbiakt√≥l nagyobb szerepe lett, √©s √≠gy a nemzetbiztons√°gi indokl√°ssal takargatott projekteket is komolyabban megvizsg√°lj√°k majd az uni√≥ illet√©kesei, mint kor√°bban. „Az, hogy az Eur√≥pai B√≠r√≥s√°g m√©g sehol nem csin√°lt nagyobb botr√°nyt hasonl√≥ √ľgyb√Ķl, legink√°bb annak k√∂sz√∂nhet√Ķ, hogy az ir√°nyelvet a tagorsz√°gok csak 2011-2012-ben vett√©k √°t, √©s az els√Ķ vizsg√°latok csak most indultak el. Az viszont t√©ny, hogy az e-√ļtd√≠j-projekthez hasonl√≥ eseteket fokozottan ellen√Ķrzik, ha a k√∂zbeszerz√©st titkos√≠tj√°k” – magyar√°zta a forr√°s.

Jegyz√©k, tan√ļs√≠tv√°ny, √°tvil√°g√≠t√°s

Hogy a titkos√≠t√°s nem felt√©tlen√ľl gyors√≠tja fel az elj√°r√°st, m√°r csak az√©rt is k√∂nnyen bel√°that√≥, mert elektronikus √ļtd√≠j-rendszert nem sokan tudnak ki√©p√≠teni a vil√°gon, Magyarorsz√°gon pedig hasonl√≥ projekt m√©g nem volt. Ez azt jelenti, hogy aligha van nagy v√°laszt√©k olyan c√©gekb√Ķl, melyek egyszerre k√©pesek egy ilyen projekt megval√≥s√≠t√°s√°ra √©s rajta vannak az Alkotm√°nyv√©delmi Hivatal ir√°nyad√≥ jegyz√©k√©n, ahonnan a projektben r√©szt vev√Ķk a nemzetbiztons√°gi besorol√°s miatt egy√°ltal√°n megh√≠vhat√≥k. Valamennyi √ļj szerepl√Ķnek √°t kell mennie a sz√Ľr√Ķn: ehhez a v√°llalkoz√°snak megfelel√Ķ min√Ķs√≠t√©s√Ľ Telephely-biztons√°gi Tan√ļs√≠tv√°nnyal kell rendelkeznie, ami a c√©gadatok nemzetbiztons√°gi szempont√ļ ellen√Ķrz√©s√©n t√ļl a c√©g vezet√Ķinek √°tvil√°g√≠t√°s√°t is jelenti. Ugyanez √°ll a projektbe bevont alv√°llalkoz√≥kra is. Ez a cs√ļsz√°s aligha f√©r bele, ez√©rt olyan v√°llalkoz√≥ kell, amely m√°r rajta van a list√°n.

A csavar az eg√©szben az, hogy a jegyz√©kben szerepl√Ķ c√©gek, √©s a tan√ļs√≠tv√°nnyal rendelkez√Ķk list√°ja sem nyilv√°nos. (Ez ut√≥bbit egy√©bk√©nt a Nemzeti Biztons√°gi Fel√ľgyelet tartja nyilv√°n, de a fel√ľgyelet csak az idehaza bejegyzett gazd√°lkod√≥ szervezeteknek adhat ilyen tan√ļs√≠tv√°nyt. Ha teh√°t egy n√©met, k√≠nai, osztr√°k stb. c√©g eset√©ben ilyenre volna sz√ľks√©g, azt a fel√ľgyeletnek az adott orsz√°g t√°rsszervezet√©t√Ķl kell ig√©nyelnie.)

A nemzetbiztons√°gi megfeleltet√©s mellett legal√°bb olyan sz√Ľk param√©tert jelent, hogy mely c√©gek tudnak egy ekkora rendszert ki√©p√≠teni: a kor√°bbi jelentkez√Ķk k√∂z√ľl a n√©met T-Systems √©s az osztr√°k Kapsch alv√°llalkoz√≥k n√©lk√ľl is k√©pes lehet r√°. A Getronicsot aligha h√≠vj√°k meg, miut√°n az els√Ķ tender a szerz√Ķd√©sk√∂t√©st megel√Ķz√Ķen azon bukott meg, hogy az alv√°llalkoz√≥ja az utols√≥ pillanatban kiugrott a projektb√Ķl. Az eddig kategorikusan tagad√≥ K√ľrt Zrt. gy√Ķzelm√©hez pedig potens hardvergy√°rt√≥ra is sz√ľks√©g volna – m√°rpedig ilyenr√Ķl m√©g nem hallottunk. De persze most m√°r b√°rmilyen megold√°st elk√©pzelhet√Ķnek tartunk – a k√∂lts√©gvet√©snek olyan fontos az e-√ļtd√≠j rendszer talpra √°ll√≠t√°sa.

Gigantikus korrupci√≥s √ľgy lehet?

A nyilv√°noss√°g kiz√°r√°sa egy k√∂zbeszerz√©si szakember szerint az√©rt is kock√°zatos, mert nem lehet tudni, hogy a titkos k√∂zbeszerz√©s leple alatt milyen √ľzemeltet√Ķi meg√°llapod√°s sz√ľletik. Milyen hossz√ļ futamid√Ķre, milyen – menet k√∂zben ak√°r v√°ltoz√≥ – felt√©telek mellett nyerheti el a tendergy√Ķztes az √ľzemeltet√©st √©s egy√©b kapcsol√≥d√≥ szolg√°ltat√°snak a bonyol√≠t√°s√°t (karbantart√°s, elsz√°mol√≥h√°z √ľzemeltet√©se stb.)

A kamionok j√ļlius 1-t√Ķl biztosan fizetik
Fotó: Filep István

Mivel nem kell hitelt √©rdeml√Ķen nyilv√°noss√°gra hozni a r√©szleteket, az sem ismerhet√Ķ meg, hogy az adott szolg√°ltat√°sok versenyk√©pes √°ron t√∂rt√©nnek-e, az pedig v√©gk√©pp ellen√Ķrizhetetlenn√© v√°lik, hogy t√∂rt√©nnek-e egy√©b p√©nzv√°ndorl√°sok – mondta a szakember.

J√ļlius elej√©re nem lesz k√©sz

Az √ľgyre r√°l√°t√≥k szerint egy dolog biztos: kiz√°rt, hogy az el√Ķzetesen tervezett id√Ķpontra (j√ļlius 1.) a rendszer √ľzemk√©pes legyen. Valamif√©le kamer√°s sz√Ľr√Ķ rendszer ki√©p√ľlhet, de hogy ez a teljes h√°l√≥zaton (6200 km) nem fog √ľzemelni, az m√°r most bor√≠t√©kolhat√≥. A strukt√ļra teljes ki√©p√≠t√©s√©hez a hozz√°√©rt√Ķk szerint legal√°bb az idei √©v v√©gig v√°rni kell, √≠gy nem m√≥dos√≠tanak az e-√ļtd√≠j-k√∂teles √ļtszakaszok list√°j√°n, az als√≥bbrend√Ľ szakaszokon az ellen√Ķrz√©s alig n√©gy h√≥nap m√ļlva legfeljebb valamilyen √°tmeneti megold√°ssal indulhat el.

Egy szigor√ļ ellen√Ķrz√©st kil√°t√°sba helyez√Ķ, de √∂nbevall√°son alapul√≥ rendszerre l√°tnak a bennfentesek es√©lyt, ez azonban rossz hat√°sfok√ļ d√≠jbeszed√©st eredm√©nyezhet. Ennek k√∂vetkezt√©ben pedig az idei 75 milli√°rd √©s a j√∂v√Ķ √©vi 150 milli√°rd forintos tervezett bev√©tel is kevesebb lehet.

A cégek készen állnak

Nem szabad arr√≥l sem elfeledkezni, hogy a c√©gek k√∂nnyen b√≠r√≥s√°ghoz fordulnak, ha √ļgy √©rzik, √©rdekeik az elj√°r√°s sor√°n s√©r√ľltek. Az sem felt√©tlen√ľl jelent megold√°st, ha a korm√°ny az √©rintetteknek k√ľl√∂nb√∂z√Ķ r√©szfeladatokat adna: b√°r mindenkit megrendel√©shez juttatna, de a projektet egyik√ľknek √≠gy is √∂ssze kellene fognia, ami nagyon sok konfliktust hordoz mag√°ban, √©s a sz√°mon k√©rhet√Ķs√©get is nehez√≠ti.

Az egyik nagy, √©rintett c√©g illet√©kese ugyanakkor √©rz√©keltette, hogy a projekt minden potenci√°lis szerepl√Ķt v√°ltozatlanul √©rdekel. „Ha az √°llam √ļgy d√∂nt, hogy saj√°t k√∂rben v√©gzi el a rendszer√©p√≠t√©st, mi erre is k√©szen √°llunk" – mondta a c√©ges szakember. Az egyik riv√°lis v√°llalatn√°l azt is hozz√°tett√©k, hogy a kor√°bbiak miatt s√©rt√Ķd√∂tts√©g nincs benn√ľk, √©s ha lesz megkeres√©s, akkor az el√Ķl nem t√©rnek majd ki. De arr√≥l nincs sz√≥, hogy az anyav√°llalatn√°l elfelejten√©k Orb√°n Viktor nemzetk√∂zi c√©gek elleni v√°s√°rosnam√©nyi kirohan√°s√°t.
Tenderkronológia

2012. m√°jus – Korm√°nyd√∂nt√©s sz√ľletik arr√≥l, hogy a 3,5 tonn√°n√°l nehezebb g√©pj√°rm√Ľvekre haszn√°latar√°nyos √ļtd√≠jfizet√©si rendszert vezetnek be, mely kiterjed a k√∂z√ļth√°l√≥zat 6318 km-√©re.

2012. augusztus – A Clarity Consulting √©s a MultiContact Consulting tan√°csad√≥ c√©gek √∂sszesen 1,348 milli√°rd forintos szerz√Ķd√©st k√∂tnek a tender-el√Ķk√©sz√≠t√Ķ √©s a t√≠z√©ves m√Ľk√∂dtet√©st lemodellez√Ķ munk√°ra.

2012. szeptember 15. – A kabinet hivatalosan jelzi: 42 milli√°rd forintot sz√°n a rendszer tervez√©s√©re √©s ki√©p√≠t√©s√©re, tov√°bb√° az "√©les √ľzemi" indul√°st√≥l sz√°m√≠tott egy √©vig tart√≥ bevezet√©s t√°mogat√≥i tev√©kenys√©g√©re.

2012. szeptember 26. – Ki√≠rj√°k a p√°ly√°zatot, a gyors√≠tott elj√°r√°s sarokpontjai: 2013. j√ļlius 1-t√Ķl m√Ľk√∂dnie kell a rendszernek √©s m√©g ugyanabban az √©vben 75 milli√°rd forint bev√©telt kell termelnie.

2012. okt√≥ber 1. – Lej√°rt a jelentkez√©si hat√°rid√Ķ, ekkor a menetrend m√©g az, hogy a gy√Ķztessel szerz√Ķd√©st k√∂tnek december 3-√°n.

2012. okt√≥ber 10. – H√°rom magyar, egy-egy k√≠nai, olasz, osztr√°k √©s szlov√°k, valamint egy osztr√°k-magyar konzorcium adta be a jelentkez√©s√©t a 36 √©rdekl√Ķd√Ķ k√∂z√ľl.

2012. okt√≥ber 19. – Hivatalosan a p√°ly√°zati √©rt√©kel√©s hat√°rideje, a krit√©riumoknak megfelel√Ķ jelentkez√Ķknek ezt k√∂vet√Ķen k√ľldik meg az aj√°nlatt√©teli megh√≠v√°st.

2012. november 5. – Az √Āllami Aut√≥p√°lya-kezel√Ķ (√ĀAK) n√©gy p√°ly√°z√≥t k√©r fel aj√°nlatt√©telre.

2012. december 15. – A t√°rgyal√°sok √©s december 4-i konkr√©t aj√°nlatt√©telek ut√°n kihirdetik: a legjobb aj√°nlatot (34,89 milli√°rd forinttal) a Getronics Magyarorsz√°g adta. K√©t p√°ly√°z√≥ (a k√≠nai CIC √©s az osztr√°k-magyar Kapsch) az utols√≥ fordul√≥ban kiesik, a negyedik aj√°nlattev√Ķ T-Systems viszont dr√°g√°bb (53,4 milli√°rd forintos) aj√°nlatot adott be. Ez ut√≥bbi aj√°nlatt√©tel eredm√©nyes ugyan, de az √ĀAK nem nevezi meg a c√©get a tenderen m√°sodik helyezettnek.

2012. december 15-27. – A T-Systems el√Ķzetes vitarendez√©si elj√°r√°st kezdem√©nyez az√©rt, hogy a nyertes lapjaiba belel√°thasson (a technol√≥giai garanci√°kra √©s √°raj√°nlat megalapozotts√°g√°ra voltak k√≠v√°ncsiak), de az √ĀAK ezt √ľzleti titokra hivatkozva elutas√≠tja.

2013. janu√°r 15. – A Getronics nem √≠rja al√° a szerz√Ķd√©st

2013. janu√°r 16. V√°lyi-Nagy Vilmos, a t√©ma miniszt√©riumi felel√Ķse bejelenti, a Getronics kap m√©g 30 napot.

2013. január 18. РA Getronics bejelenti: visszalép.

2013. január 21. РGiró-Szász András bejelenti: a Getronics visszalépése nincs érdemi befolyással a rendszer beindítására.

2013. január 23. РOrbán Viktor közli: a rendszer kiépítését a kormány megoldja saját hatáskörben.
Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | kukackac - 2013. mŠrcius 27. 13:59:02
√ļtd√≠j-fizet√©s j√°rhat√≥ utakon (sem) korrekt!

www.hetek.hu/files/images/2006/10.002/negyker/katyu7489.jpg

m.cdn.blog.hu/ma/manzardcafe/image/2%200%201%201/J%C3%BAnius/K%C3%A1ty%C3%BAfot%C3%B3k/PotholesClaudiaFiccaDavideLuciano07_resize.jpg
#2 | Alexandros - 2013. mŠrcius 27. 18:38:13
Ha ny√≠ltan mondan√°k, hogy Zsidaj √©rdekelts√©g, akkor jobb lenne?! Mit csod√°lkozunk egy titkos√≠t√°son, egy diktat√ļr√°ban!!!
#3 | Osmagyarhon - 2013. mŠrcius 29. 02:19:28
Anyukádat nem akarod titkosítani Vitya? Jaaa..! Már megvolt...

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.