Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

√ēsi magyar neveket tilt az MTA – avagy a magyar nyelv (h)√©ber √ĶreiEll√°togattam ahttp://magyarnevek.hu/ honlapra, ahol √Ķsi, magyar eredet√Ľ keresztnevek vannak √∂sszegy√Ľjtve (online magyar ut√≥n√©vk√∂nyv) A le√°ny- √©s fi√ļnevek list√°j√°ban al√°h√ļz√°ssal jel√∂lik az anyak√∂nyvezhet√Ķ neveket.

Nagyon sok, BIZONY√ćTHAT√ďAN √Ķsi magyar nevet azonban nem lehet anyak√∂nyveztetni!

√ćgy, ma, Magyarorsz√°gon, az anyak√∂nyvi hivatal visszadobja a k√∂vetkez√Ķ neveket: (hogy csak a kir√≠v√≥ eseteket eml√≠tsem)

-Nem adhatod Kopp√°ny (√°rv√°n maradt) fiainak a nev√©t saj√°t fiadnak: Bab√≥csa vagy Berzence. (Berzence √©s Bab√≥csa √°llt bossz√ļt Szent Istv√°n fi√°n,Imr√©n apjuk hal√°la miatt. )
-√Ālmos d√©dapj√°nak Anonymus szerinti neve szint√©n tiltott (Ed)
-Nem adhatod √Ārp√°d vez√©r legid√Ķsebb fi√°nak a nev√©t (Irnek)
-√Ālmos fejedelem testv√©r√©nek a nev√©t sem.
-Nem adhatod Emese f√©rj√©nek a nev√©t sem… (√úgyek)
-Nem adhatod a Hunor és Magor monda szerinti édesanyjának a nevét
-Koppány egyik feleségének nevét
-… ahogy Atilla hun fejedelem fi√°nak a feles√©g√©r√Ķl sem nevezheted el l√°nyodat (Zsejke)


MIK√ĖZBEN a Rozalinda, Anaszt√°zia, Dzsenifer, Dzsesszika nevek meg fent vannak az anyak√∂nyvezhet√Ķ nevek list√°j√°n.

… vagy √©pp a Star Wars-b√≥l is ismert Amidala nevet szeretn√©d anyak√∂nyveztetni?! Lehet! Ha azonban egy ritka, √Ķsi hun-avar-magyar-szk√≠ta-sz√©key nevet szeretn√©l, k√©sz√ľlj fel r√° hogy az MTA esetleg visszadobja ez ir√°nti k√©relmedet…

… De nem csak az √Ķsi nevekkel van √≠gy. A Berzsi√°n p√©ld√°ul L√°z√°r Ervin n√©valkot√°sa, a ‘ Berzsi√°n √©s Dideki’ c√≠m√Ľ novella szerepl√Ķje. √Črthet√Ķ, hogy – nagyon helyesen – az MTA az √≠r√≥ ir√°nti tiszteletb√Ķl enged√©lyezi a Berzsi√°n n√©v haszn√°lat√°t. De mi√©rt nem anyak√∂nyveztethetj√ľk akkor a Dideki nevet???

Tiszt√°ban vagyok vele, hogy az MTA a finnugor elm√©let h√≠ve. Ez azonban mi√©rt ok arra, hogy ilyen form√°ban is megpr√≥b√°lj√°k ellehetetlen√≠teni azokat akik a hun-szk√≠ta eredetben, az √Ķsi magyar reg√©kben hisznek? (amit, egy√©bk√©nt ma m√°r genetikai kutat√°sok is al√°t√°masztanak, m√≠g, a finnekkel csak nyelvi rokons√°g a bizony√≠tott)
… milyen jogon tilt be az MTA √Ārp√°d-korban, s√Ķt k√©s√Ķbbi korokban bizony√≠that√≥an haszn√°lt magyar neveket??? (pl. Kopp√°ny fiainak nev√©t? )

Gondolom, a h√©ber eredet√Ľ neveket viszont gondolkod√°s n√©lk√ľl fogadj√°k el anyak√∂nyvezhet√Ķnek…

A k√∂vetkez√Ķ sorokban, kis t√ļz√°ssal √©lek, de rem√©lem az Olvas√≥ sz√°m√°ra √©rz√©kelhet√Ķv√© v√°lik a haz√°nkban, Abszurdiszt√°nban hat√°lyos helyzet.
Mi történne például:

-Jap√°nban, ha egy √Ķsi szamur√°j kori keresztnevet nem lehetne anyak√∂nyveztetni? Els√ľllyedne a kultur√°lis miniszter sz√©gyen√©ben √©s lemondana.
-Finnorsz√°gban, ha a Kaleval√°ban szerepl√Ķ keresztnevek tiltva lenn√©nek? Szerintem a k√∂zv√©lem√©ny,a m√©dia √©s a vezet√Ķ politikusok egy emberk√©nt h√°borodn√°nak fel…
- …K√∂nnyen elk√©pzelhet√Ķnek tartom hogy az √ļn. Rom√°ni√°ban anyak√∂nyvezhet√Ķ Romulus √©s Remus neve. ( Na az, viszont tudom√°nyos szempontb√≥l teljess√©ggel bizony√≠that√≥an nem rom√°n n√©v…

Az ut√≥iratban kigy√Ľjt√∂ttem p√°r nem anyak√∂nyvezhet√Ķ de bizony√≠that√≥an magyar eredet√Ľ nevet a m√°r eml√≠tetthttp://magyarnevek.hu oldalr√≥l, a teljess√©g ig√©nye n√©lk√ľl.

√Čs mivel, nagyon megtetszett a honlap √ľdv√∂zl√Ķsz√∂vege, ezt most teljes eg√©sz√©ben idem√°solom!

Magyar √Čdesany√°k √©s √Čdesap√°k!
Az √ļjsz√ľl√∂tt magyar gyermek √Ķsmagyar
eredet√Ľ neve
hirdesse b√ľszk√©n,
hogy a Kárpát-medencében olyan nép él,
mely m√ļltj√°hoz, √°ldott √Ķsei eml√©k√©hez √©s
√∂nmag√°hoz h√Ľ marad,
mind e világ végezetéig!
A magyar név: hit és színvallás,
kegyelet a nemzeti m√ļlt ir√°nt
√©s z√°log n√©p√ľnk fennmarad√°s√°ra!

Férfi nevek:

Ag√°rd – √Ārp√°d kora el√∂tti n√©v, t√ľrk eredet√Ľ szem√©lyn√©v.
Apszik – Az Apszik hun eredet√Ľ f√©rfi n√©v. Jelent√©se: kis √∂ccse. Egy a r√≥maiakn√°l alvez√©ri tiszts√©get bet√∂lt√Ķ hun hadvez√©r is e nevet viselte.
Aripeit – Az Aripeit √Ķsi szittya eredet√Ľ f√©rfi n√©v, H√©rodotosz tesz r√≥la eml√≠t√©st, mi szerint Aripeit egy szittya kir√°ly volt.
Bab√≥csa – Kopp√°ny egyik √°rv√°n maradt fia. A m√°sik Berzence. Berzence √©s Bab√≥csa √°llt bossz√ļt Szent Istv√°n fi√°n,Imr√©n apjuk hal√°la miatt.
Batbaj√°n – Batbaj√°n, K√ľrt legid√Ķsebb fia volt, aki n√©p√©vel az Azovi tengert√Ķl keletre maradt.
Berzence – A Berzence r√©gi magyar eredet√Ľ f√©rfi n√©v. Kopp√°ny √°rv√°n maradt fia, jelent√©se: berzenked√Ķ, √°lland√≥an ellent mond√≥.
Bolyk – A Bolyk √Ķsi magyar eredet√Ľ f√©rfi n√©v, jelent√©se: bika. Anonymus az erd√©lyi Gyula fi√°t illeti e n√©vvel.
B√≥ta – A B√≥ta magyar eredet√Ľ f√©rfin√©v. S√°ta √©s B√≥ta reg√©j√©ben szerepel.
Csemen – Marcel Brion Atill√°r√≥l sz√≥l√≥ k√∂nyve szerint Csemen Atilla d√©dapja volt. M√°ty√°s kir√°lynak volt egy nagy k√∂nyve – melyben le volt √≠rva a magyar kir√°lyok geneol√≥gi√°ja Nimrudt√≥l kezd√Ķd√Ķen.
Cs√≠k – A Cs√≠k √Ķsi magyar-sz√©kely f√©rfi n√©v, jelent√©se: cs√≠k (hal). A cs√≠k n√©pnevet az orkhoni felirat (VIII. sz√°zad) is hordozza.
Cs√∂ged – A Cs√∂ged √Ķsi magyar-sz√©kely eredet√Ľ f√©rfin√©v, honfoglal√°skori tulajdonn√©v. A Maros v√∂lgy√©ben egy telep√ľl√©s ezt a nevet viseli.
Csolt√≥ – Csolt√≥ n√©p√ľnk utols√≥ r√≥v√≥s√°m√°nja volt, 949-1056-ig √©lt. Akkoriban az √°tlag ember nem tudott √≠rni, √≠gy h√°t a r√≥v√≥s√°m√°nok feladata volt a fontosabb esem√©nyek feljegyz√©se, lev√©l √≠r√°sa m√°s uralkod√≥knak.
Ed – Anonymus szerint Ed volt az akkori magyarok vez√©re, Ugek (√úgyek) apja, √Ālmos d√©dapja. „[…]ez√©rt h√≠vt√°k √Ķt mag√°t √Ālmosnak, ki volt Eleud, ki volt Ugek, ki volt Ed, ki volt Csaba, ki volt Etele fia[…]”
Ennedzur – Ennedzur egy Hun f√Ķvez√©r volt.
Fajsz√°sz – Az erd√©lyi sz√°rmaz√°s√ļ Budai Nagy Antal parasztfelkel√Ķ nevezte √≠gy els√Ķsz√ľl√∂tt fi√°t, kifejezve ezzel a sz√°sz nemzets√©g ir√°nti tisztelet√©t. K√∂z√©pkori magyar f√©rfin√©v.
Fekete – √Ārp√°d-kori magyar szem√©lyn√©v, amely f√Ķleg a v√°rjobb√°gyokn√°l √©s als√≥bb rend√Ľ v√°rn√©pekn√©l volt haszn√°latban, jelent√©se: fekete, nem mint sz√≠nt, hanem olyan tulajdons√°g√ļ test, amely a f√©nyt teljesen elnyeli.
Gecse – A Gecse √Ārp√°d-kori magyar f√©rfin√©v. A Zala v√°rmegyei T√ľrje nemzets√©g t√∂bb tagja is viselte e nevet a XIII. sz√°zad elej√©n.
Gyimes – A Gyimes √Ķsi magyar eredet√Ľ f√©rfi n√©v, a Magyar-kir√°lys√°g legkeletibb hat√°ra is e nevet viseli.
Ilek – Attila vez√©r legkisebb fi√°nak a neve, az Ell%C3%A1k”>Ell√°k alakv√°ltozata. Jelent√©se: √©lek
Irnek – Atilla legifjabb √©s legkedveltebb fia. Azt j√∂vend√Ķlt√©k neki, hogy Atilla nagy kir√°ly hal√°la ut√°n √Ķ tartja fenn a nemzets√©get. A hun birodalom buk√°sa ut√°n az al-dunai s√≠ks√°gra vonult, s egy feljegyz√©s szerint itt uralkodott a hunokon k√≠v√ľl a bolg√°rokon is.
Itl√°r – Az Itl√°r r√©gi magyar eredet√Ľ f√©rfin√©v. Itl√°r egy kun f√Ķn√∂k volt akit az oroszok kiv√©geztek.
Kipcsa РA kipcsák a Hun király Atilla védelmét biztosították, ilyen volt például Iszonyat is.
K√∂t√©ny – A K√∂t√©ny magyar-kun eredet√Ľ f√©rfin√©v, jelent√©se: lovas, l√≥ra termett. K√∂t√©ny a kunok vez√©re volt a tat√°rj√°r√°s idej√©n.
√Ėg√∂dej – Az √Ėg√∂dej az Ogot√°j alakv√°ltozata, mely n√©v mongol-hun eredet√Ľ, Dzsingiz k√°n harmadik fi√°t h√≠vt√°k √≠gy.
Oktár РOktár Mundzuk hun fejedelem öccse volt.
S√°ta – A S√°ta magyar eredet√Ľ f√©rfin√©v. Szerepel a S√°ta √©s B√≥ta reg√©j√©ben.
Tarkacsu – √Ārp√°d vez√©r legid√Ķsebb fia, aki egy r√∂vid ideig k√∂vette √Ķt tiszt√©ben.
Torzon – A Torzon igen r√©gi val√≥sz√≠n√Ľleg t√ľrk-magyar eredet√Ľ f√©rfi n√©v, Torzon volt √Ālmos le√°ny testv√©r√©nek a f√©rje.
Turz√≥ – Igen r√©gi eredet√Ľ f√©rfin√©v. Atilla f√Ķrov√≥ja volt.
√úgyek – Emese f√©rje. Neve elv√°laszthatatlan a szk√≠ta-szarmata: od, osz√©t od, √ľd = √©let, l√©legzet, l√©lek, szent sz√≥ n√©vk√©pz√Ķs udiak sz√°rmaz√©k√°t√≥l. A monda szerint √Ālmos apja volt.
Uldin РUldin Balambér nagyfejedelem egyik fia volt, aki Balambér halála után a felbomlott Hun törzsszövetség egyik szárnyának a vezére lett 399-ben. Jelentése: fenséges.
Zsad√°n – A Zsad√°n magyar eredet√Ľ f√©rfin√©v, avar m√©lt√≥s√°gn√©v volt.

N√Ķi nevek:

Ankisza – Az Ankisza az En√©h n√Ķi n√©v egy m√°sik alakja. Ankisz volt Nemr√≥d (Nimr√≥d, M√©nr√≥t) feles√©ge, Hunor √©s Magor √©desanyja (kr.e. 8000).
Cs√≠l√°r – Cs√≠l√°r volt El√Ķd vez√©rnek a le√°nya. A n√©v val√≥sz√≠n√Ľleg a csillog√°s, f√©ny, vil√°goss√°g szavainkal van √∂sszef√ľgg√©sben
Fej√©r – A Fej√©r vagy Feh√©r r√©gi magyar szem√©lyn√©v, melyet az √Ārp√°d-korban f√©rfiak √©s n√Ķk egyar√°nt viseltek, jelent√©se: feh√©r sz√≠n√Ľ.
Gimely – Gimely a Hun mondak√∂ri √Āgos l√°nya, Erd√Ķj√°r√≥ testv√©re. Harcos volt.
Hencse – Somogyban k√©t egym√°s mellett l√©v√Ķ falu Hencse √©s Hedrehely. Van egy legenda itt, hogy Kopp√°ny k√©t kedves feles√©g√©t h√≠vt√°k Hencs√©nek illetve Hedr√©nek.
K√ľnde – A K√ľnde √Ķsi magyar eredet√Ľ n√Ķi n√©v, jelent√©se val√≥sz√≠n√Ľleg kende, a kende a kett√Ķs fejedelems√©g idej√©n a gyula p√°rja volt.
Obi – Az Obi r√©gi magyar eredet√Ľ n√Ķi n√©v, jelent√©se: id√Ķsebb testv√©r, n√©ni. Aripeit szittya kir√°ly neje viselte e nevet.
Perka – B√≠r√≥ Andr√°s √≠r√≥ h√°romsz√©ki gy√Ľjt√©se az 1940-es √©vekben. Lehets√©ges eredetek: az Erzs√©bet n√©v bec√©zett alakja “pereszlen”,”perg√Ķ” – izg√Ķ mozg√≥ sz√≥b√≥l alakulhatott ki a “p√≠r” – piros sz√≥b√≥l ered√Ķ n√©v is lehet Vezet√©kn√©vk√©nt Kelet-magyarorsz√°gon, Erd√©lyben t√∂bbfel√© el√Ķfordul.
Zal√≥ta – A Zal√≥ta √Ķsi magyar eredet√Ľ n√Ķi n√©v. Zal√≥ta √Ālmos fejedelem testv√©re √©s Torzon neje volt.
Zsejke – A Zsejke n√Ķi n√©v √Ķsi hun-sz√©kely-magyar n√©v, Atilla hun fejedelem fi√°nak, Dengizich-nek h√≠vt√°k √≠gy a feles√©g√©t. A Dun√°ban fekszik egy sziget melynek neve Zsejke, a foly√≥ szab√°lyoz√°sa el√∂tt kisebb patakocsk√°k h√°l√≥zt√°k be a szigetet. A n√©v jelent√©se: foly√≥, patakocska. (Mindk√©t form√°ban haszn√°lhat√≥: Zsejke, Zselyke).
Link

HozzŠszůlŠsok


#11 | Perje - 2013. jķnius 29. 18:02:23
√öj szok√°s j√∂tt divatba nyugaton a celebek k√∂t√∂tt. Fi√ļ neveket adnak az mostal√°ban sz√ľletett kis√°nyoknak. Ki tudja, h√°tha bev√°lik.:o
http://www.huffin...de=2633017

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.