Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTĂ“L (2013/09/22) AZ ĂšJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

Lánglovagok tûzvonalban


Hóhelyzet nyomán a katasztrófavédelmi szervezetrõl
Az elmúlt évben megjelent írásaim után harmadszorra igyekszem szakmai szempontok alapján bebizonyítani, hogy a jelenlegi katasztrófavédelmi szervezet egy rettenetes vízfejjel létrehozott mûködésképtelen szervezet. Ezt bizonyították a napokban bekövetkezett hóhelyzettel kapcsolatos - finoman fogalmazva - anomáliák.
Engedtessék meg nekem, hogy ne a felszámolással kapcsolatos konkrét tevékenységet értékeljem, ezt már megtették helyettem olyanok is, akik szakmailag értenek egy vészhelyzet felszámolásához, meg olyanok is, akiknek fogalmuk sincs a témáról. Szándékosan nem katasztrófahelyzetrõl írok, mert a katasztrófahelyzet kialakulásához egy elem hiányzott, mégpedig a váratlanság, vagyis a megelõzhetetlenség, például ilyen volt a vörösiszapömlés.
Itt errõl szó sem lehetett, mert már napokkal korábban jelzések érkeztek a rendkívüli idõjárási viszonyok bekövetkezésérõl. Már a korábbi cikkeimben is kifejtettem, hogy olyan, mint katasztrófavédelmi szervezet, Magyarországon soha nem létezett. A Honvédelmi Minisztériumtól a rendszerváltáskor átkerült polgári védelmi szervezetet vonták össze a tûzoltóság országos és megyei irányító szervezeteivel 2000-ben (melybõl a fõváros akkor ki is maradt) és ezeket nevezték el katasztrófavédelmi igazgatóságoknak. Majd 2012. január 1-jével az önkormányzati tûzoltóságokat államosítva, hozták létre a mai "mamut" szervezetet, melybõl tûzoltást, mûszaki mentést, vészhelyzet-felszámolást stb. végrehajtani csak a ma már nevében alig megtalálható tûzoltóság képes.
Országosan õk rendelkeznek mintegy 7-8 ezer fõs létszámmal, melybõl naponta kb. 2500-an vannak szolgálatban a 24/48 órás rendszer miatt. Összefoglalva ez a létszám, a régi értelemben vett önkéntes és vállalati tûzoltóságokkal együtt a mentési munkálatok végrehajtására alkalmas volt és ma is alkalmas lenne. Az úgynevezett polgári védelmi feladatokat (emberek elhelyezése, ellátása stb.) a rendszerváltás elõtt a honvédség kötelékében lévõ mintegy ezer fõ polgári védelmi katonatiszt látta el, szükség esetén a katonai állomány, illetve az akkor még a polgári védelmi feladatokra kötelezhetõ állampolgárok segítségével.
A rendszerváltáskor a Belügyminisztérium (BM) irányítása alatt létrejött Polgári Védelmi Országos Parancsnokság már nem rendelkezett végrehajtói állománnyal. Ezzel a szervezettel végrehajtó állomány nélkül a BM nem tudott mit kezdeni. A tûzoltósággal történõ többszöri eredménytelen összevonási kísérlet után 2012-ben létrehozták a nagy állami szervezetet, melyben a végrehajtó létszámnak megmarad a hivatásos tûzoltóság 7-8 ezer fõs készültségi állománya.
Õk "a" tûzoltók. A szervezet ezen felül rendelkezik 3,5-4 ezer fõs tiszti létszámmal, mely a polgári védelmi szervezet eredeti, valamint a tûzoltóság korábbi országos és megyei létszámából tevõdik össze. Ezzel a létszámmal kellene megoldani a mentési, a polgári védelmi továbbá a késõbbiekben besorolt vízügyi, helyre állítási, pályázat kiírási, vállalatirányítási, kártalanítás megszervezési és ki tudja hány fajta újabban begyûjtendõ feladatot. Az utóbbi állománynak irányítási, szervezési, hatósági ellenõrzési stb. feladatai lennének.
AnĂ©lkĂĽl, hogy ezen feladatok vĂ©grehajtási szĂ­nvonalának Ă©rtĂ©kelĂ©sĂ©be mĂ©lyebben belemennĂ©k, nekik sikerĂĽlt olyan elõírásokat megalkotni, hogy a lakĂłházak lĂ©pcsõházaiban, folyosĂłin mĂ©g virágcserepeket sem szabad elhelyezni, a menekĂĽlĂ©si utak szabadon tartása miatt! Továbbra sem lehet elfogadtatni velĂĽk, hogy azok a "szárazfelszállĂł vezetĂ©kek", amelyek a nĂ©gyszintesnĂ©l magasabb lakĂłházakban kerĂĽlnek kötelezõen beĂ©pĂ­tĂ©sre Ă©s rendszeres ellenõrzĂ©sre sok-sok milliĂłkĂ©rt teljesen feleslegesek, mivel a vĂ©grehajtĂłi állomány biztonsági okok miatt sosem használja. De ide sorolom azt az Ăşjabban iparbiztonsági ellenõrzĂ©snek elnevezett vizsgálatot is, mellyel „sikerĂĽlt” a vörösiszap-katasztrĂłfát elkerĂĽlni.
Tehát õk a katasztrĂłfavĂ©dõk, akik vĂ©grehajtĂłi munkát nem vĂ©geznek. Ezt bizonyĂ­tja a belĂĽgyminiszternek a parlamentben március 18-án elhangzott beszĂ©de, melyben felsorolta, hogy honnan, milyen erõk vettek rĂ©szt a mentĂ©sben: „ötezer-ötszáz tĂ»zoltĂłt, kilencezer-hatszáz rendõrt, hatezer polgárõrt vetettĂĽnk be, a honvĂ©dsĂ©g harckocsikkal Ă©s több század katonával vett rĂ©szt a mentĂ©sben, az önkĂ©ntesek számát pedig fel sem lehet becsĂĽlni.” Ă• sem emlĂ­tett meg egyetlen katasztrĂłfavĂ©dõt sem, pedig az eddig megfogalmazottak alapján nekik kellett volna irányĂ­tani a mentĂ©si munkálatokat.
Mit lehet tanácsolni a vĂ©szhelyzetek jövõbeni felszámolásának szakszerĂ» irányĂ­tása Ă©rdekĂ©ben? A hivatásos tĂ»zoltĂłságok központi Ă©s megyei szintĂ» irányĂ­tását helyre kell állĂ­tani. Ezeknek az irányĂ­tási szinteknek a mĂ©retĂ©t minimálisra kell csökkenteni, de vissza kell adni hatásköreiket. Pl. egy tĂ»zoltásvezetõ vagy kárhelyparancsnok közvetlen kĂ©rhessen a honvĂ©dsĂ©gtõl esetleg más szervtõl segĂ­tsĂ©get. Mivel valĂłdi katasztrĂłfák igen ritkán fordulnak elõ, ezĂ©rt egy állományt rendszerben tartani felesleges. A polgári vĂ©delmi feladatokat Ă©s az ehhez szĂĽksĂ©ges humánerõt vissza kell telepĂ­teni a honvĂ©dsĂ©g, hiszen mint a „hĂłhelyzet” is bizonyĂ­totta, ott is mĂ»ködik hasonlĂł szervezet, megfelelõ mĂ»szaki felszereltsĂ©ggel Ă©s bevethetõ lĂ©tszámmal. A katasztrĂłfavĂ©delem által pluszban maga alá gyĂ»rt feladatokat szintĂ©n vissza kell telepĂ­teni eredeti helyĂ©re, pl. vĂ­zĂĽgy stb., Ă©s ekkor mindegyik szervezet a maga dolgával foglalkozik, Ă©s az elvĂ©gzett munkáért maga vállal felelõssĂ©get. A kapcsolattartásra Ă©s az egyeztetett kommunikáciĂłra a jövõben is szĂĽksĂ©g lesz.
Dr. Jókai Oszkár ny. tû. vezérõrnagy
tiszteletbeli alelnök
Nemzetközi Tûzoltó Szövetség
(2013. március 24.)

Hozzászólások


#1 | 9323 - 2013. március 29. 15:20:07
Rendes országban nem is csináltak volna ilyet.
Kellett a hely a sok "havernak", akik jó pénzért elücsörögnek a jó meleg irodákban.
Ezektõl sajnos csak rendszerváltással együtt lehet majd megszabadulni...
#2 | sooska - 2013. március 29. 15:31:00
A doktor úr megvilágosodott?!s_oh1
#3 | Alexandros - 2013. március 29. 17:42:54
A szervezet ezen felül rendelkezik 3,5-4 ezer fõs tiszti létszámmal" Ez az új munkahely teremtési szisztéma amit orbán ígért!:D Na a viccet félre téve, bár nem is volt vicc! Ha valami jól mûködik, ahhoz minek kell hozzá nyúlni?! Hát nem is azért nyúltak hozzá, mer azt feltételezték, hogy lehet jobbat teremteni. Egyszerûen a hatalmat akarták koncentrálni.
#4 | dodopapa - 2013. március 29. 18:22:56
nem! Õ volt az egyik, aki vállalta névvel-címmel a hozzászólását (véleményét).tisztelet a keveseknek!
http://fn.hir24.h...i-felelose
a hivatásos tûzoltók független szakszervezete...érdemes beleolvasni
http://htfsz.hu/d...nelkul.pdf
#5 | sooska - 2013. március 29. 19:09:00
Én még aktív koromból ismerem!
Nem mindég volt ilyen bátor és okos!
NE higgy neki!
Igaz õ tûzoltó de egy.................................!
#6 | postaimre - 2013. március 29. 19:18:30
sooska, ma már az sem lenne kunszt, ha valaki onnan bátor lenne, de ismerem az eddigieket, a szakszarvezetek velejét, lényegét és az állomány ostobaságát, teljesen érthetõ amit írsz. Olyan szintû sötétség tombol, hogy csoda ha bármelyik egy értelmes mondatot le tud írni. Ott is ez a szabály: aki már 3-4 éve is tudta, hogy mi a pálya, az van, a frissen kiokosodtak, meg valójában ostobák, de õk azok, akik tele szájjal lesznek nagyon megmondók.

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.