Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTĂ“L (2013/09/22) AZ ĂšJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

Összefogás idõjárás-fronton


A sors univerzlis. Van nekije haarp-ja Ă©s chemtrailja is.
A sors fintora, hogy Ă©ppen az idõjárás Ă­rta át a katonai meteorolĂłgiai mĂ©rõrendszer március 29-ei ĂĽnnepĂ©lyes átadásának forgatĂłkönyvĂ©t az MH Pápa BázisrepĂĽlõtĂ©ren. Az ömlõ esõ miatt a meghĂ­vott vendĂ©gek nem mehettek ki a mĂ»szerkertbe – viszont a modern eszközöknek köszönhetõen mindenki jĂł elõre pontosan tudta: szakadni fog az esõ.
Persze, ahogyan dr. IllĂ©s Zoltán, a VidĂ©kfejlesztĂ©si MinisztĂ©rium környezetĂĽgyĂ©rt felelõs államtitkára a meteorolĂłgiai mĂ©rõrendszer átadásának kapcsán megtartott sajtĂłtájĂ©koztatĂłján fogalmazott: „nincs rossz idõjárás vagy jĂł idõjárás: idõjárás van, amihez alkalmazkodni kell.”

„A meteorolĂłgiai elõrejelzĂ©s állami feladat, Ă©s noha a katonai meteorolĂłgia sok tekintetben más szempontokra is figyel, az összefogás ilyen tĂ©ren nagyon fontos. A meteorolĂłgiai elõrejelzĂ©s az állampolgárok Ă©rdekeit szolgálja, Ă©s ehhez egysĂ©ges rendszerre van szĂĽksĂ©g. Minden, a meteorolĂłgiára fordĂ­tott egy forint kĂ©sõbb hat-hĂ©t forint megtĂ©rĂĽlĂ©st hoz” – fogalmazott az államtitkár.Lássuk most ezek után, hogy mirõl is van lĂ©nyegĂ©ben szĂł. MAWOS – elsõ olvasásra Ă©rthetetlen angol betĂ»szĂł, a katonai repĂĽlõtĂ©ri automatizált idõjárás-megfigyelõ Ă©s mĂ©rõrendszert takarja. Az Országos MeteorolĂłgiai Szolgálat (OMSZ) Ă©s az MH GeoinformáciĂłs Szolgálat (MH GEOSZ), illetve bõvebb körben a HonvĂ©delmi MinisztĂ©rium Ă©s a VidĂ©kfejlesztĂ©si MinisztĂ©rium közötti egyĂĽttmĂ»ködĂ©snek köszönhetõen, 2010 Ăłta ismĂ©t az OMSZ kalibrálja Ă©s ĂĽzemelteti a Magyar HonvĂ©dsĂ©g meteorolĂłgiai mĂ©rõrendszereit, pontosan azĂ©rt, hogy ezek – az államtitkári gondolatokhoz kapcsolĂłdĂłan – egysĂ©ges szakmai rendszerben mĂ»ködhessenek.

Az OMSZ azonban nem csupán mûködteti, hanem a közelmúltban korszerûsítette is a pápai, a szolnoki és a kecskeméti katonai repülõtereken található eszközöket, így azok teljes mértékben integrálódtak az OMSZ 105 pontból álló, országos mérõhálózatába. Mindez úgy történt, hogy a fejlesztési projektek nem növelték a haderõ éves kiadásait, mivel ez a mindenkori üzemeltetési költség terhére valósult meg, összesen 24,3 millió forint értékben.Dr. Benkõ Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar fõnök a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta: katonai szempontból azért lényegesek a fenti fejlesztések, mert ezeknek köszönhetõen a haderõ új és modern eszközökhöz jutott.

„AzĂ©rt is nagy eredmĂ©ny, mert a továbbiakban a katonai meteorolĂłgusok Ă©s az OMSZ meteorolĂłgusai az egysĂ©ges rendszernek köszönhetõen vĂ©gre Ăşgymond egy nyelvet tudnak beszĂ©lni. Eddig kĂ©t kĂĽlönbözõ rendszerben dolgoztak, kĂĽlönbözõ eszközökkel, más-más paramĂ©terekkel” – nyilatkozta Benkõ Tibor vezĂ©rezredes.

A sajtótájékoztatót megelõzõ, rövid elõadásokból kiderült többek között, hogy a meteorológiai eszközök rendszeres karbantartást és kalibrálást igényelnek. Horváth Gyula, az OMSZ megfigyelési fõosztályának vezetõje kiemelte: a szolgálat 2007 óta saját, ISO-minõsítésû laborjában végzi az eszközök kalibrálását. Hallhattuk azt is, hogy a pápai repülõtéren a mûszaki felújítás többek között az optikai eszközök integrálását és az adatgyûjtõ rendszer megújítását is magába foglalta. Ezek mellett a szakemberek a teljes informatikai rendszert integrálták az OMSZ hálózatába.Nagy József, a földfelszíni elõrejelzõ osztály munkatársa a mûszerkert virtuális ismertetése kapcsán kiemelte: a mûszerek a levegõ hõmérsékletétõl kezdve a beton hõmérsékletén át a látástávolságig bezárólag számtalan adatot szolgáltatnak a katonai meteorológusok számára. Hab a tortán, hogy a különféle érzékelõk az elõírásoknak megfelelõen valóban katonás rendben is helyezkednek el.

Noha ezúttal mindezt az esõ miatt nem láthattuk, mint ahogyan azt Kovács László alezredes, az MH GEOSZ szolgálatfõnöke megjegyezte: a folyamat jó példa arra, hogy a minõségi közszolgáltatás területén összefogással milyen komoly eredmények érhetõek el.

Innentõl fogva pedig, ahogy mondani szokták: lehet esõ, lehet hĂł… Igen, hiába közeledik a hĂşsvĂ©t, a legfrissebb pápai elõrejelzĂ©sek szerint a tĂ©rsĂ©gben talán mĂ©g utĂłbbi sem teljesen kizárt…
Link

Hozzászólások


Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.