Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

...Debrecenben egy r√©gi √°lom val√≥sul meg…


A Debreceni Zsid√≥ Hitk√∂zs√©g ism√©telten egy k√ľl√∂nleges programmal jelentkezett Debrecen v√°ros√°nak kultur√°lis rendezv√©nyei k√∂zt.
J√≥t√©konys√°gi d√≠szvacsor√°t rendeztek a P√°sti Utcai Zsinag√≥ga jav√°ra. Az est bev√©tele szint√©n r√©sz√©t k√©pezi annak a fel√ļj√≠t√°si keretnek, melynek jelent√Ķs r√©sz√©t a k√∂zelm√ļltban sikeresen p√°ly√°z√≥ hitk√∂zs√©g Eur√≥pai Uni√≥s P√°ly√°zati keretb√Ķl elnyert.

A P√°sti Utcai Ortodox Zsinag√≥ga hossz√ļ √©vek √≥ta v√°r arra, hogy a k√ľls√Ķ, homlokzati fel√ļj√≠t√°s ut√°n a bels√Ķ szerkezet is meg√ļjuljon, a zsinag√≥ga tere visszanyerhesse r√©gi arculat√°t.

Nemr√©giben √©rtes√ľlhett√ľnk arr√≥l, hogy a Debreceni Zsid√≥ Hitk√∂zs√©g a Nagyk√°ll√≥-Debrecen Zar√°ndok√ļt Program keret√©ben a debreceni zsinag√≥ga fel√ļj√≠t√°si projektje nyertes p√°ly√°zat lett, √≠gy szabad √ļt ny√≠lik a r√©gi elk√©pzel√©sek megval√≥s√≠t√°s√°ra √ļjszer√Ľ tervekkel √©s elk√©pzel√©sekkel egybek√∂tve.

Ebben a munk√°ban kiemelked√Ķ szerepe van Horovitz Tam√°snak a Debreceni Zsid√≥ Hitk√∂zs√©g √©s a Hat√°ront√ļli √©s Magyarorsz√°gi Zsid√≥ Szervezetek Egyes√ľlete eln√∂k√©nek.

A projekt keret√©ben a debreceni zsinag√≥ga kultur√°lis √©s oktat√°si feladatokat is el fog l√°tni a vall√°si liturgikus feladatok mellett, ezzel utat nyitva Debrecen v√°ros lakosai sz√°m√°ra, megadva annak lehet√Ķs√©g√©t, hogy a zsid√≥ kult√ļra √©s vall√°s ism√©rveivel megismertethesse az √©rdekl√Ķd√Ķket.

A d√≠szvacsora k√ľl√∂nlegess√©g√©t nem csak az adta, hogy egy zsinag√≥ga fel√ļj√≠t√°sa a c√©l, hanem az Izraeli Magyar Nagyk√∂vet √ēex. Ilan M√≥r √©s a v√°ros illusztris szem√©lyeit K√≥sa Lajos Polg√°rmester jelenl√©t√©vel egy√ľtt, egyszerre tudhatta vend√©gei k√∂zt, ezzel ki√©rdemelve a 2013-as √©v egyik legrangosabb debreceni esem√©ny√©nek c√≠m√©t.

A d√≠szvacsora k√∂sz√∂nt√Ķit Horovitz Tam√°s a Debreceni Zsid√≥ Hitk√∂zs√©g eln√∂ke kezdte, a vend√©geket √ľdv√∂zl√Ķ gondolataival, melyek k√∂zt kiemelte a zsinag√≥ga regionalit√°s√°nak f√Ķ szerep√©t √©s annak jelent√Ķs√©g√©t, hogy √∂sszefog√°s, egy√ľttm√Ľk√∂d√©s keret√©ben val√≥sulhatnak meg c√©ljaik. Az eln√∂k megk√∂sz√∂nte a v√°ros vezet√©se √°ltal ny√ļjtott eszmei √©s anyagi t√°mogat√°st is kiemelve Hal√°sz J√°nos Kultur√°lis √Āllamtitk√°r, K√≥sa Lajos Polg√°rmester, Dr. Pap L√°szl√≥ Alpolg√°rmester, Somogyi B√©la Alpolg√°rmester, Szab√≥ Gy√∂rgy MAZS√ĖK Eln√∂k seg√≠ts√©g√©t √©s Dr. K√∂ves Slomo szem√©lyes t√°mogat√°s√°t is.

K√≥sa Lajos besz√©d√©ben utalt arra, hogy Debrecen v√°ros√°nak a kezdetekt√Ķl fogva nagyon j√≥ kapcsolata van a zsid√≥ k√∂z√∂ss√©ggel, akkori bizony√≠t√©k erre, hogy a v√°ros seg√≠tett a zsinag√≥ga hely√©nek megtal√°l√°s√°ban √©s √©p√≠t√©s√©ben, √©s b√≠zik abban, hogy ez a kapcsolat sok hasonl√≥ gy√ľm√∂lcs√∂z√Ķ projekt alapja lehet.

Szab√≥ Gy√∂rgy MAZS√ĖK Eln√∂k gondolatai a zsid√≥ kult√ļra √©s hagyom√°ny √°pol√°s√°nak kiemelked√Ķ szerep√©r√Ķl sz√≥ltak, amelyek Debrecenben megval√≥sulnak.

Dr. K√∂ves Slomo a k√∂z√∂s projekt fontoss√°g√°r√≥l sz√≥lt, valamint az adakoz√°s jelent√Ķs√©g√©r√Ķl, ami k√∂zelebb viheti k√∂z√∂ss√©geinket c√©ljaik megval√≥s√≠t√°s√°ban.

Heller Zsolt a Debreceni Zsid√≥ Templom√©rt √©s Temet√Ķ√©rt Alap√≠tv√°ny Eln√∂ke arr√≥l besz√©lt, hogy ma Magyarorsz√°gon zsinag√≥g√°t fel√ļj√≠tani egyed√ľl√°ll√≥ √©s az egyik legnemesebb cselekedet, √©s ha ez a kezdem√©nyez√©s m√©g kultur√°lis √©s oktat√°si funkci√≥t is mag√°ba foglal, akkor annak esszenci√°lis √©rt√©k√©hez k√©ts√©g nem f√©r.

√ēexc. Ilan Mor Nagyk√∂vet az antiszemitizmus elleni harca h√≠vta fel a figyelmet √©s p√©lda√©rt√©k√Ľnek tekinti Debrecen v√°ros√°nak √©s a hitk√∂zs√©gnek kapcsolat√°t.

A k√∂sz√∂nt√Ķk ut√°n a vend√©gek Debrecen Hangjai d√≠jazottjai m√Ľsor√°t tekintett√©k meg, √≠zel√≠t√Ķt kaphattak a hitk√∂zs√©g konyh√°j√°ban k√©sz√≠tett k√≥ser k√ľl√∂nleges √©telek vil√°g√°b√≥l √©s Ung√°r Anik√≥ b√Ľv√©sz m√Ľsor√°b√≥l. Az est v√©g√©n j√≥t√©konys√°gi festm√©ny√°rver√©st rendeztek a lok√°lis, neves gal√©ri√°k √©s fest√Ķm√Ľv√©szek felaj√°nl√°s√°val a zsinag√≥ga sz√°m√°ra.Horovitz Tam√°s a Debreceni Zsid√≥ Hitk√∂zs√©g Eln√∂k√©nek √údv√∂zl√Ķ gondolatai:Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Kedves Vendégeink!Nagy megtiszteltet√©s sz√°munkra, hogy elfogadt√°k megh√≠v√°sunkat √©s megtiszteltek jelenl√©t√ľkkel.

„Az utaz√°s a zsid√≥ √∂r√∂ks√©gbe” c√≠m√Ľ programunkkal olyan jelent√Ķs programot √©s fejleszt√©seket tudunk megval√≥s√≠tani, melyre k√∂z√∂ss√©g√ľnk √©let√©ben eddig m√©g nem volt p√©lda. √Ėr√∂m sz√°munkra, hogy partnereink √©s t√°mogat√≥ink seg√≠tett√©k eredm√©nyes munk√°nkat √©s hozz√°j√°rultak ahhoz, hogy a mai napon lehet√Ķs√©g√ľnk ny√≠lik az elnyert p√°ly√°zatot bemutatni. Fontosnak tartjuk k√∂z√∂ss√©g√ľnk folyamatos √©p√≠t√©s√©t, fejleszt√©s√©t, nyitott √©s befogad√≥ hitk√∂zs√©get teremtve ez√°ltal.

„Az utaz√°s a zsid√≥ √∂r√∂ks√©gbe” c√≠m√Ľ program keretein bel√ľl bemutatjuk a zsid√≥s√°g m√ļltj√°t, √©let√©t, munk√°j√°t, szellemi √©s t√°rgyi √∂r√∂ks√©geit. A program nemcsak √©p√≠tett √∂r√∂ks√©g√ľnk rekonstru√°l√°s√°ban fontos √©s meghat√°roz√≥, hanem szellemi √∂r√∂ks√©g√ľnk, kult√ļr√°nk √©s m√Ľv√©szet√ľnk tekintet√©ben is, m√©lt√≥ bemutat√≥helyk√©nt szolg√°l.

Megalkotott l√©tes√≠tm√©nyeink falain bel√ľl fontos feladatunk √©s c√©lunk az oktat√°s, nevel√©s, mely eszk√∂z√©√ľl szolg√°lhat az antiszemitizmus √©s rasszizmus visszaszor√≠t√°s√°nak.

Az „Utaz√°s a zsid√≥ √∂r√∂ks√©gbe √Čszak-Alf√∂ld√∂n” – zar√°ndok√ļt a r√©gi√≥ zsid√≥ vall√°si √©s kultur√°lis √∂r√∂ks√©ge ment√©n projekt egyed√ľl√°ll√≥, a hazai zsid√≥ szellemi √∂r√∂ks√©g, vall√°st√∂rt√©net √©s kult√ļra szempontj√°b√≥l r√©g√≥ta kulcsfontoss√°g√ļ, hi√°nyp√≥tl√≥ fejleszt√©s. A projektet az √öj Sz√©chenyi Terv Turisztikai attrakci√≥k √©s szolg√°ltat√°sok fejleszt√©se p√°ly√°zat keretein bel√ľl 2013 √©s 2014 √©vben val√≥s√≠tjuk meg

A megval√≥sul√≥ zar√°ndok√ļtvonalhoz kapcsol√≥d√≥ program elemei k√©t telep√ľl√©sen – Debrecen √©s Nagyk√°ll√≥ – √∂sszpontosulnak. Debrecenben meg√ļjul a P√°sti utcai zsinag√≥ga √©s els√Ķsorban bemutat√≥helyk√©nt, illetve rendezv√©nyteremk√©nt v√°rja a l√°togat√≥kat, akik audiovizu√°lis eszk√∂z√∂k seg√≠ts√©g√©vel megismerhetik a debreceni √©s a hajd√ļs√°gi zsid√≥s√°g t√∂rt√©net√©t a betelep√ľl√©st√Ķl kezdve napjainkig. Megismerkedhetnek a zsinag√≥ga udvar√°n

l√©v√Ķ mikve, azaz ritu√°lis f√ľrd√Ķ m√Ľk√∂d√©si m√≥dj√°val, funkci√≥j√°val. Megtudhatj√°k milyen volt az egykori v√°goda, a k√≥ser h√ļsfeldolgoz√°s √©s √≠zel√≠t√Ķt kaphatnak a zsid√≥ √©tkez√©si szok√°sokb√≥l is. A pinc√©ben bepillant√°st nyerhetnek a k√≥ser bork√©sz√≠t√©s fort√©lyaiba. A Bajcsy Zsilinszky u. 26 sz. alatt pedig lehet√Ķs√©g ny√≠lik egy 20 f√©r√Ķhelyes zar√°ndoksz√°ll√°shely kialak√≠t√°s√°ra.A nagyk√°ll√≥i helysz√≠nen, a zsid√≥ temet√Ķben l√©v√Ķ els√Ķ jelent√Ķs magyar h√°szid rabbi – Taub Eizik Izs√°k, akit m√°r √©let√©ben is csodarabbinak neveztek – fel√ļj√≠tott ohelj√°ban (s√°torszer√Ľ s√≠rboltja) helyet kap egy √©rint√Ķ k√©perny√Ķs inform√°ci√≥s termin√°l √©s inform√°ci√≥s tabl√≥, amelyek seg√≠ts√©g√©vel a l√°togat√≥k ismeretet kaphatnak. a rabbi √©let√©r√Ķl, illetve a t√©rs√©g csodarabbijair√≥l sz√≥l√≥ legend√°kat √©s t√∂rt√©neteket ismerhetnek meg.

A program legf√Ķbb c√©lja, hogy a t√∂bb sz√°z √©ves zsid√≥ egy√ľtt√©l√©s eml√©keinek, a t√©rs√©gben jelen l√©v√Ķ kultur√°lis √©s szellemi √∂r√∂ks√©gnek m√©lt√≥ eml√©ket √°ll√≠tson.

Kedves vendégeink!

K√∂sz√∂nj√ľk, hogy vel√ľnk √ľnnepelnek √©s k√©rj√ľk t√°mogass√°k elk√©pzel√©seinket, munk√°nkat.Horovitz Tam√°s

Debreceni Zsidó Hitközség

elnöke
Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | piramis - 2013. Šprilis 02. 18:35:27
Lesz m√©g ennek b√∂jtje. Vannak olyan √≥vod√°k ahol a gyerekek m√°r magyar n√©pmes√©t sem hallgatnak, ahol a vezet√Ķ √≥v√≥n√Ķ k√∂telezi az alkalmazottjait a hitgy√ľlibe val√≥ elj√°r√°sra.Mikor lesz m√°r v√©gre.... √°√°√°√°√°√° a t√∂k kivan .
#2 | Szofi - 2013. Šprilis 02. 19:07:13
Nagyon ki van a t√∂k. Ahhoz k√©pest, hogy sz√°z√∂tvenvalah√°nyan vallj√°k magukat zsid√≥nak a v√°rosban. Undor√≠t√≥ ez a f√Ľ alatti cs√°szk√°l√°s! Meddig lehet ezt m√©g elviselni, nem tudom.
#3 | szarmata - 2013. Šprilis 03. 08:55:50
Tegnap Debrecenben j√°rtam.Elk√©pedtem az utak katasztrof√°lis √°llapot√°n! k√≥ser lajos ink√°bb erre k√∂lten√© az ad√≥fizet√Ķk p√©nz√©t a zsid√≥ bizniszk√∂zpont helyett!

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.