Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Neves √ľgyv√©dek is r√©szt vettek a nyelvvizsgacsal√°sban?


Rend√Ķr√∂k √©s b√ľntet√©s-v√©grehajt√°si dolgoz√≥ mellett √ľgy√©szek √©s neves √ľgyv√©dek is √©rintettek lehetnek a m√ļlt h√©ten kipattant nyelvvizsgacsal√°si botr√°nyban – √©rtes√ľlt a hvg.hu. √ögy tudjuk, ak√°r t√∂bb sz√°z vagy ak√°r ezer gyan√ļs√≠tottja lehet az √ľgynek. A Pest Megyei √úgy√©szs√©g sz√≥viv√Ķje egyel√Ķre csak arr√≥l sz√°molt be, hogy sz√°z√∂tvenen √©rintettek. Magyarorsz√°gon √©vtizedek √≥ta j√≥ √ľzlet a nyelvvizsga-hamis√≠t√°s, minden tizedik bizony√≠tv√°ny hamis.


A nyelvvizsgacsal√°si botr√°ny kipattan√°sa ban√°lis volt: a szervez√Ķk m√°r annyira b√°trak voltak, hogy nem csak az interneten hirdett√©k szolg√°ltat√°sukat, hanem sz√≥r√≥lapon is, amelyen olcs√≥, gyors √©s biztos m√≥dot √≠g√©rtek a nyelvvizsg√°t megszerezni v√°gy√≥k sz√°m√°ra – √©rtes√ľlt igazs√°g√ľgyi forr√°sokb√≥l a hvg.hu. Egy ilyen, a Keleti p√°lyaudvar k√∂rny√©k√©n osztogatott rekl√°manyag alapj√°n szereztek inorm√°ci√≥kat a nyomoz√≥k, s ez alapj√°n indult el a b√ľntet√Ķelj√°r√°s. M√©g a sz√≥r√≥lapot osztogat√≥ f√©rfit is bilincsben vitt√©k el, tudom√°sunk szerint a f√©rfit azzal gyan√ļs√≠tj√°k, hogy h√©t √©ve szerez √ľgyfeleket a nyelviskol√°knak.

A m√ļlt h√©ten azzal gyan√ļs√≠tott√°k meg k√©t Pest megyei √©s egy budapesti nyelviskola dolgoz√≥it, hogy b√Ľnszervezetben k√∂vett√©k el a csal√°sokat. A Pest Vid√©ki Nyomoz√≥ √úgy√©szs√©g veszteget√©s, befoly√°ssal √ľz√©rked√©s √©s okirat-hamis√≠t√°s gyan√ļj√°val nyomoz. N√©gy gyan√ļs√≠tott el√Ķzetes letart√≥ztat√°sba ker√ľlt, rajtuk k√≠v√ľl n√©gyen h√°zi √Ķrizetben vannak, tov√°bbi 39 gyan√ļs√≠tott pedig – mint azt a hvg.hu √ľgy√©szs√©gi forr√°sb√≥l megtudta – szabadl√°bon v√©dekezhet.

Mint kor√°bban meg√≠rtuk, a nyomoz√≥ hat√≥s√°g gyan√ļja szerint az √©rintettek p√©nz√©rt adtak el √≠r√°sbeli feladatsorokat √©s elint√©zt√©k azt is, hogy akik fizettek, azok √°tmenjenek a sz√≥beli vizsg√°n. Az el√Ķre megszerzett √≠r√°sbeli feladatsorokat kit√∂ltve adt√°k el a jelentkez√Ķiknek, a sz√≥beli vizsg√°t pedig √ļgy int√©zt√©k el, hogy a vel√ľk egy√ľttm√Ľk√∂d√Ķ vizsg√°ztat√≥ √©rdemi teljes√≠tm√©ny n√©lk√ľl vagy minim√°lis tud√°ssal engedte √°t azt, aki fizetett ez√©rt. A k√∂z√©pfok√ļ komplex nyelvvizsg√°√©rt 300-350 ezer, a fels√Ķfok√ļ√©rt 500-550 ezer forintot k√©rtek.

Pancser k√∂zvet√≠t√Ķ miatt buktak le

A Magyarorsz√°gon "bevett" csal√°snak egy√©bk√©nt az eddigi tapasztalatok szerint k√©t form√°ja l√©tezik. Egyik a „piacon v√°s√°rolt” okm√°ny, a m√°sik az, ami val√≥di ugyan, csakhogy a vizsg√°t nem a tulajdonosa tette le, hanem helyette valaki m√°s. A leg√ļjabb nyelvvizsga√ľgy enn√©l m√°r sokkal profibb m√≥don folyt: formailag minden rendben ment, mert a di√°kokat el√Ķre felk√©sz√≠tett√©k a vizsg√°ztat√≥k √©s a sz√≥belin nem v√°rtak t√Ķl√ľk nagy teljes√≠tm√©nyt. Mindez a vizsg√°z√≥knak fejenk√©nt t√∂bb sz√°zezer forintba ker√ľlt.

Inform√°ci√≥ink szerint a mintegy √∂tven gyan√ļs√≠totton k√≠v√ľl – akikn√©l m√°r h√°zkutat√°st is tartottak, √©s akik t√∂bbs√©ge beismer√Ķ vallom√°st tett –, tov√°bbi sz√°z √©rintettje m√°r van is az √ľgynek. √Črtes√ľl√©seink alapj√°n ugyanis a Pestvid√©ki Nyomoz√≥ √úgy√©szs√©g (PNY√ú) munkat√°rsainak egy olyan lista ker√ľlt a birtokukba, amelyen n√©vvel, telefonsz√°mmal, illetve a nyelvvizsga t√≠pusa alapj√°n pontosan vezett√©k, hogy kik fizettek a nyelvvizsg√°√©rt, s√Ķt azt is nyilv√°ntartott√°k, hogy ki volt a k√∂zvet√≠t√Ķ, aki az „√ľgyfeleket” beszervezte.

Egy korábbi hirdetés a neten - olcsón, gyorsan
Fotó: hvg.hu

A Pest Megyei F√Ķ√ľgy√©szs√©g sz√≥viv√Ķje, K√°llai G√°bor a hvg.hu-nak √ļgy fogalmazott, 150 √©rintettje van jelenleg a b√ľntet√Ķelj√°r√°snak, amely a Nemzeti V√©delmi Szolg√°lat (NVSZ) nyomoz√°sa alapj√°n indult el. Miut√°n az NVSZ munkat√°rsai felg√∂ngy√∂l√≠tett√©k az ut√≥bbi h√°romnegyed √©v nyelvvizsgacsal√°sait, t√Ķl√ľk vette √°t a vizsg√°latot a Pestvid√©ki Nyomoz√≥ √úgy√©szs√©g. „Az√©rt hozz√°juk tartozik az elj√°r√°s, mert az √©rintettek k√∂z√∂tt b√ľntet√©s-v√©grehajt√°si dolgoz√≥ √©s rend√Ķr√∂k is vannak.”

A sz√≥viv√Ķ √°ltal eml√≠tett rend√Ķr√∂k √©s a bv-s, akinek munkaviszony√°t m√°r megsz√ľntett√©k, a f√Ķiskolai vagy egyetemi diplom√°val √°ltal√°ban valamilyen vezet√Ķi, k√∂z√©pvezet√Ķi poz√≠ci√≥ban lehettek. Inform√°ci√≥ink szerint az igazs√°gszolg√°ltat√°s m√°s ter√ľlet√©n dolgoz√≥khoz – √ľgyv√©dekhez √©s √ľgy√©szekhez – is eljuthatnak a nyomoz√≥ √ľgy√©szek, olyanokhoz, akik nem csak nyelvvizsgav√°s√°rl√≥k√©nt, hanem k√∂zvet√≠t√Ķk√©nt is k√∂zrem√Ľk√∂dtek. Amennyiben valakir√Ķl kider√ľl, hogy hamis nyelvvizsga alapj√°n kapott munk√°ltat√≥j√°t√≥l nyelvvizsgap√≥tl√©kot, azzal visszafizettethetik a csal√°s r√©v√©n szerzett pluszp√©nzt. Emellett az illet√Ķnek sz√°molnia kell azzal, hogy a b√Ľncselekm√©ny elk√∂vet√©se miatt b√ľntet√©st kaphat √©s √©rv√©nytelen√≠thetik a bizony√≠tv√°ny√°t.

K√°llai G√°bor szerint ha b√Ľn√∂ss√©g√ľk bebizonyosodik, ak√°r kett√Ķt√Ķl nyolc √©vig terjed√Ķ szabads√°gveszt√©sre is sz√°m√≠thatnak. „N√©gy gyan√ļs√≠tott eset√©ben az√©rt d√∂nt√∂tt a b√≠r√≥s√°g az el√Ķzetes letart√≥ztat√°s elrendel√©s√©r√Ķl, mert n√°luk fenn√°ll a sz√∂k√©s, elrejt√Ķz√©s, valamint az elj√°r√°s meghi√ļs√≠t√°s√°nak √©s a b√Ľnism√©tl√©snek a vesz√©lye is” – k√∂z√∂lte a sz√≥viv√Ķ. K√°llai megjegyezte, a nyelvvizsg√°t v√°s√°rl√≥ egyetemista, f√Ķiskol√°s eset√©ben az okirat-hamis√≠t√°s miatt kiszabhat√≥ b√ľntet√©si t√©tel maximuma h√°rom √©v szabads√°gveszt√©s. „A tudom√°sunkra jutott √©rintettek m√°r nem sz√°m√≠thatnak enyh√≠t√©sre, de akik √∂nk√©nt jelentkeznek a hat√≥s√°gn√°l, azoknak az √ľgy√©ben ez alkalmazhat√≥” – tette hozz√° K√°llai G√°bor. A b√ľntet√Ķelj√°r√°s els√Ķrend√Ľ gyan√ļs√≠tottj√°nak, P. Andr√°snak a v√©d√Ķje, G√°l Andr√°s a hvg.hu-nak azt mondta, hogy mivel a sokszerepl√Ķs, t√∂bb √©vre visszamen√Ķ b√ľntet√Ķelj√°r√°s kezdeti f√°zisban van, egyel√Ķre nem k√≠v√°n az √ľgyben nyilatkozni.

Visszat√©r√Ķ k√≠s√©rlet

A nyelvvizsgabiznisz egy√©bk√©nt nem egyedi, t√∂bb √©ve √≠rtunk arr√≥l, hogy diplom√°t vagy √©retts√©gi bizony√≠tv√°nyt gy√°rtott √©s √°rult egy j√≥l szervezett h√°l√≥zat. Akkor szerkeszt√Ķs√©g√ľnknek egy fiatalember elmondta, n√©gysz√°zezer forint√©rt nem csak egy n√©h√°ny h√©t alatt elk√©sz√≠tett diplom√°t kaphat k√©zhez, hanem – a lebuk√°st min√©l ink√°bb ker√ľlend√Ķ – m√©g a tabl√≥ra is r√°ker√ľlhet. A diplomagy√°rt√≥k akkor szint√©n hirdet√©sek r√©v√©n szereztek maguknak √ľgyeleket. A hirdet√©sekben megadott email-c√≠mek csak nagyon r√∂vid ideig √©ltek, hogy min√©l nehezebben akadjon r√° az okirat-hamis√≠t√≥k nyom√°ra a hat√≥s√°g.

Hogy milyen m√©rt√©k√Ľ a probl√©ma, n√©h√°ny √©vvel ezel√Ķtt az oktat√°sszervez√©ssel foglalkoz√≥ Oktat√°si Hivatal (OH) akkori eln√∂ke is jelezte a HVG-nek. Bakonyi L√°szl√≥ akkor azt mondta f√©l√©vente legkevesebb t√≠z alkalommal k√©nyszer√ľl feljelent√©st tenni nyelvvizsga-hamis√≠t√°s gyan√ļja miatt, illetve Magyarorsz√°gon minden tizedik nyelvvizsga-bizony√≠tv√°ny hamis. Szerinte „hamis√≠tanak mindent” – a vil√°gnyelvek ismeret√©t igazol√≥ okm√°nyokon k√≠v√ľl – k√≠nai, eszperant√≥, lov√°ri cig√°ny pap√≠rokat is, mondta Bakonyi.

Tavaly a Blikk sz√°molt be arr√≥l, hogy val√≥di, de ki nem √©rdemelt nyelvvizsgaokm√°nyokat szerezhettek t√∂bben is a Budapesti Corvinus Egyetemen 300 ezer forint ellen√©ben. 2010 √©s 2011 k√∂z√∂tt n√©gy nyelvvizsg√°ztat√≥ √©s egy k√∂zvet√≠t√Ķ seg√≠tett, hogy olyanok is szerezzenek nyelvvizsga-bizony√≠tv√°nyt, akik a k√∂vetelm√©nyeknek egy√°ltal√°n nem feleltek meg. K√©s√Ķbb az egyetem viszak√∂zpontja k√∂z√∂lte, hogy a nyelvvizsgacsal√°s nem n√°luk t√∂rt√©nt, az egyetem csak helysz√≠nt biztos√≠t k√©t nyelvvizsgak√∂zpont sz√≥beli √©s √≠r√°sbeli vizsg√°ihoz.

A 2002-es ny√≠regyh√°zi nyelvvizsgabotr√°nyban t√∂bb k√∂zszerepl√Ķ is √©rintett volt: rend√Ķr√∂k mellett vezet√Ķ beoszt√°sban dolgoz√≥ szem√©ly, √∂nkorm√°nyzati k√©pvisel√Ķ, egyetemi oktat√≥ helyett k√©t f√Ķiskolai hallgat√≥ ment el nyelvvizsg√°zni alkalmank√©nt 40-150 ezer forint√©rt. Az egy √©vig tart√≥ vizsg√°lat ut√°n a Szabolcs-Szatm√°r-Bereg Megyei √úgy√©szs√©g harminc gyan√ļs√≠tott ellen ny√ļjtott be v√°diratot a b√≠r√≥s√°ghoz. A botr√°ny kirobban√°s√°t k√∂vet√Ķen Mez√Ķ Ferenc fideszes debreceni √∂nkorm√°nyzati k√©pvisel√Ķ lemondott k√©pvisel√Ķi mand√°tum√°r√≥l, √©s p√°rttags√°g√°t is felf√ľggesztette. Az egykori politikust 2003-ban 60 ezer forint p√©nzb√≠rs√°gra b√ľntette a Ny√≠regyh√°zi V√°rosi B√≠r√≥s√°g, emellett a k√∂zgy√Ľl√©sb√Ķl √©s a Debreceni Egyetemen bet√∂lt√∂tt tan√°ri √°ll√°s√°b√≥l is t√°voznia kellett.
K√∂telez√Ķ lesz a nyelvvizsga

√Čvente 1000-1500 hallgat√≥ nyelvvizsg√°j√°nak hi√°ny√°t kell „orvosolni” – sz√°molt be err√Ķl egy √©vvel ezel√Ķtt az Eduline-nak Lengv√°rszky Attila, a P√©csi Tudom√°nyegyetem (PTE) oktat√°si igazgat√≥ja. Megeml√≠tette, az egyetemen v√©gz√Ķ hallgat√≥k k√∂z√ľl az alapk√©pz√©seken √©s r√©gi f√Ķiskolai-egyetemi k√©pz√©seken tanul√≥k 20-24 sz√°zal√©ka nem tudja √°tvenni v√©gbizony√≠tv√°ny√°t nyelvvizsga hi√°ny√°ban. Az orsz√°gos √°tlag pedig 30-40 sz√°zal√©k k√∂r√ľl van.

A jelenlegi szab√°lyoz√°s szerint alapk√©pz√©sben szerzett fels√Ķfok√ļ oklev√©l csak akkor adhat√≥ ki, ha a hallgat√≥ egy k√∂z√©pfok√ļ nyelvvizsg√°val rendelkezik. Ez al√≥l mentes√ľlnek azok a di√°kok, akik legal√°bb 40 √©vesen kezdt√©k meg fels√Ķfok√ļ tanulm√°nyaikat, √©s z√°r√≥vizsg√°juk legk√©s√Ķbb a 2015/16-os tan√©vben lesz. Azok sz√°m√°ra viszont, akiknek m√°r csak a nyelvvizsga-bizony√≠tv√°ny hi√°nyzik az oklev√©l kiad√°s√°hoz √©s a z√°r√≥vizsga √≥ta eltelt 3 √©vben nem siker√ľlt √°llamilag elismert k√∂z√©pfok√ļ nyelvvizsg√°t szerezni√ľk, lehet√Ķs√©g√ľk van a fels√Ķoktat√°si int√©zm√©ny √°ltal szervezett bels√Ķ nyelvvizsg√°n igazolni nyelvtud√°sukat. Erre legutolj√°ra id√©n, azaz a 2012/13-as tan√©v tavasz√°n z√°r√≥vizsg√°z√≥knak lesz lehet√Ķs√©g√ľk.
Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | Perje - 2013. Šprilis 03. 14:21:12
√úgyv√©d felt√©tlen√ľl kell a csal√°sokhoz. N√©lk√ľl√ľk nem vir√°gzott volna fel a lak√°smaffia tev√©kenys√©ge sem. Az √Ķ szem√©ly√ľk √©s r√©szvetel√ľk a garancia az ehhez hasonl√≥ csal√°sokhoz. De vajon h√°nyan lesznek majd k√∂z√ľl√ľk kamar√°n k√≠v√ľl helyezve?
#2 | 9323 - 2013. Šprilis 03. 15:17:00
Ebb√Ķl is l√°that√≥, hogy mi√©rt lett k√∂telez√Ķ a k√ľlf√∂ldi nyelvb√Ķl tett vizsga...
Aki t√©nyleg meg akarta tanulni, annak sok p√©nz√©be ker√ľlt. Itt meg ugye kik voltak √©s vannak el√Ķnyben?
#3 | sooska - 2013. Šprilis 03. 17:48:05
Az √ľgyv√©dek,a k√∂zjegyz√Ķk, az √ľgy√©szek, a b√≠r√≥k, nem
olyanok! Ez csak valami tévedés lehet!s_francba
#4 | szarmata - 2013. Šprilis 03. 17:54:59
A jogi p√°lya elzsid√≥sod√°s√°nak bizony√≠t√©ka ez is,mert ahol √Ķk ott vannak,minden szenny√©,mocsokk√° v√°ltozik!
#5 | lalapapa - 2013. Šprilis 03. 19:57:41
MOCSOKBOL MOSLEK ES GANEJ FOLYIK;
#6 | Perje - 2013. Šprilis 03. 22:32:58
Az √∂sszes √°ltalam ismert zsid√≥ csal√°dban van egy √ľgyv√©d. √Āltal√°ban a l√°nyok, √©s √Ķk ki tudj√°k mosni moss√°k a gan√©b√Ķl a csal√°dot, ha sz√ľks√©ges.. Ezt tudatosab csin√°lhatj√°k √≠gy. Azt√°n n√©h√°ny √©v m√ļlva ak√°r b√≠r√≥v√° is kinevezhetik √Ķket.
Ezért van a politikusok között is annyi jogvégzett. Tudniuk kell, mit nem tilt a törvény, arra pedig, hogy mi az etikus és mi nem az, arra magasról tesznek.
#7 | TiDo - 2013. Šprilis 04. 20:57:50
Piszk√°lni kell a fek√°li√°t, azt√°n √°rad a szag... : http://www.hir24....tarugyved/
Gondolom ott se volt, nem is √Ķ, √©s k√ľl√∂nben is! :)
#8 | Perje - 2013. Šprilis 04. 22:52:30
Igen, √Ķ is TOP 100-as. Milyen lehet a Bottom 100?
http://gentleman....GYORGY-230
Az √ľgyv√©d √ļr birtoka:
http://www.ruttne...

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.