Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTĂ“L (2013/09/22) AZ ĂšJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

Matolcsy stratégiai döntéseket jelenthet be


Ajaj! Beindul a daráló! A Magyar Nemzeti Bank elnöke, Matolcsy György sajtótájékoztatót tart csütörtökön délelõtt, várhatóan stratégiai döntésekrõl. Ezt követõen a jegybank szakértõi a hitelösztönzés jegybanki lehetõségeirõl tartanak elemzõi fórumot.

Az MNB szerdai meghívójából ugyan nem derül ki a sajtótájékoztató témája, de a jegybank korábban azt közölte, hogy a jegybanki vezetés a következõkben a kamatdöntések után már nem tart sajtótájékoztatót, csak egyes stratégiai döntések bejelentésekor. Matolcsy György elõször tart sajtótájékoztatót március eleji, jegybankelnöki kinevezése óta. A Világgazdaság Online szerda délután forrás megjelölése nélkül közölte, hogy az MNB Monetáris Tanácsa csütörtökön rendkívüli ülést tart, ahol a jegybank tervezett gazdaságösztönzõ lépéseirõl lesz szó.


Az MNB szintén szerdán küldött meghívót az elemzõi fórumra, amelynek témája a hitelösztönzés jegybanki lehetõségei. A jegybankelnöki sajtótájékoztatót követõ fórumon Nagy Márton pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelõs ügyvezetõ igazgató, valamint Palotai Dániel, monetáris politikáért felelõs ügyvezetõ igazgató vesz részt.

Matolcsy György korábban, még nemzetgazdasági miniszterként a Wall Street Journalnak adott interjúban fogalmazott úgy, hogy az MNB-nek van manõverezési lehetõsége a gazdasági növekedés ösztönzésére, de a banknak rendkívül óvatosan kell lépnie, tekintve az ország nagy devizaadósságát és a pénzpiacok bizonytalan állapotát.

A január vĂ©gĂ©n adott interjĂşban Ăşgy fogalmazott: „olyan konzervatĂ­v jegybankot szeretnĂ©k látni, amely alkalmazza az EurĂłpai Központi Bank által használt összes eszközt, a Bank of England által alkalmazott pár eszközt Ă©s nĂ©hány, a Fed által bevetett eszközt”. PĂ©ldakĂ©nt emlĂ­tette: a jegybank cĂ©lzott tõkeinjekciĂłkkal bátorĂ­thatná a kereskedelmi bankokat, hogy kölcsönözzenek a kis- Ă©s közĂ©pvállalatoknak Ă©s az exportorientált cĂ©geknek. Kiemelte azonban, hogy egyszerĂ»en likviditást pumpálni a bankrendszerbe „Ăłriási hiba lenne”.
Matolcsy György alatt is csökkent az alapkamat
A monetáris tanács 25 bázisponttal történelmi mélypontra, 5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot március 26-ai ülésén. Az MNB monetáris döntéshozó testülete ezzel immár a nyolcadik egymást követõ alkalommal csökkentette az irányadó kamatot, valamint ez volt az elsõ kamatdöntõ ülés Matolcsy György jegybankelnöki kinevezése óta.
Link

Hozzászólások


#1 | postaimre - 2013. április 03. 18:22:10
Matolcsy az osztrák jegybankelnökkel tárgyalt

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke kedden BĂ©csben Ewald Nowotny osztrák jegybankelnökkel tárgyalt, a megbeszĂ©lĂ©sen egyebek mellett azt tekintettĂ©k át, mikĂ©nt kĂ©pesek a központi bankok jegybanki eszközökkel támogatni a gazdasági növekedĂ©st – közölte az MNB kedden a honlapján.
http://mno.hu/gaz...lt-1148658
#2 | Alexandros - 2013. április 03. 19:34:50
Egy értelmes döntése lehetne csak! Felrúgni a szerzõdéseket, határt lezárni, és elkezdeni új névértéken helyi pénzt nyomni. (törekedtem a tömörségre)
#3 | postaimre - 2013. április 04. 13:33:39
Íme a Matolcsy-féle új gyógymód

A növekedést és hitelezést segítõ intézkedésekrõl döntött a jegybank. A csomag bejelentése sokkolta a forintot.

Elõzetesen sokan tippelték, milyen eszközökkel fogja Matolcsy György a gazdaságot élénkíteni. Felmerült, hogy "ingyenhitelt" kaphatnak a vállalkozók, és így is lett. A csütörtöki sajtótájékoztatón az MNB új elnöke bejelentette: a növekedést és hitelezést segítõ intézkedésekrõl döntött a jegybank.

Ezt azt jelenti, hogy a döntõen a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak nyújtanának olcsó hitelforrást, forgóeszköz-beszerzésre, és arra, hogy az uniós pályázatokhoz elõ tudják teremteni az önerõt. Ehhez 250 milliárd forintos refinanszírozási hitelkeretet nyújtanának a kereskedelmi bankoknak, nulla kamatozással. A bankok pedig legfeljebb 2 százalékos kamatot számíthatnának fel a vállalkozóknak, amit esetleg egy 0,5 százalékos garancia-díj növelhet még. A program idén július-augusztusban lenne elérhetõ, és új hitel felvételére, lejáró hitelek megújítására is felhasználható lenne.

A program a mai vállalati hitelállományt 4, a kkv-hitelállományt 7 százalékkal bõvítheti.

Ezenkívül forintosítanák a vállalkozások devizahiteleit, helyette olcsó forinthitelt adnának, amit a jegybank szintén nullaszázalékos kamattal adna a bankoknak. Erre szintén 250 milliárdos keret állna rendelkezésre, aktuális árfolyamon, amibõl a kkv-k devizahitel-állományának mintegy 30 százalékát válthatnak át forintra.

A növekedési program a pénzügyi rendszer sérülékenységének kivédésére koncentrálna még. A sérülékenység oka Matolcsy szerint a magyas devizaadósság, ezért ezt csökkentené a jegybank. Ezért a monetáris tanács döntése szerint 4500 milliárd forintról 3600 milliárdra csökkentik a kéthetes kötvényállományt. De csak miután tárgyaltak a bankokkal és a kormánnyal. Ehhez az MNB devizacsereügyletet ajánl a deviazatartalékokból, amelynek köszönhetõen hárommilliárd euróval csökkenhet Matolcsy számítása szerint a magyar devizatartalék - tudósított a hvg.hu.

A 250 milliárdos hitelkihelyezés a remények szerint 100 milliárd forinttal növehetli a költségvetés bevételét. A devizahitel-kiváltástól pedig azt várják, hogy versenyképessé válnak a kkv-k, valamint hogy javul a hitel-visszafizetési arány. A program 7 százalékos hitelbõvülést jelez, ami 0,7 százalékos GDP-növekedést hozhat - írta a Napi.hu

A forint a bejelntés hírére a reggeli 303 forint körüli szintrõl 304 fölé gyengült az euróval szemben.
http://www.hir24....-gyogymod/
#4 | kaponya jozsef - 2013. április 04. 13:52:01
tõkéletes ki zavarni akúlfõldieket inen en reszemrõl csak az orosz testvér jo.

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.