Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Egészséges vérfrissítés avagy migráció


Agyelsz√≠v√°s, agy-nyeres√©g √©s a tud√°s k√∂rk√∂r√∂s √°raml√°sa - emellett m√©g sok m√°sr√≥l is sz√≥ esett az Antall J√≥zsef Tud√°sk√∂zpont migr√°ci√≥s rendezv√©ny√©n. 2013. √°prilis 28-√°n a k√∂zelg√Ķ h√ļsv√©ti √ľnnepek ellen√©re telt el√Ķad√≥ v√°rta dr. √Ėrd√∂g Istv√°nt, a Bev√°ndorl√°si √©s √Āllampolg√°rs√°gi Hivatal Menek√ľlt√ľgyi Igazgat√≥s√°g√°nak igazgat√≥j√°t, aki az Antall J√≥zsef Tud√°sk√∂zpont megh√≠v√°s√°ra √©rkezett a Budapesti Corvinus Egyetemre. A f√Ķbb eur√≥pai migr√°ci√≥s jelens√©gek bemutat√°s√°n k√≠v√ľl a menek√ľltk√©rd√©sre √©s a magyar helyzet ki√©rt√©kel√©s√©re is sor ker√ľlt. A besz√©lget√©ssel egybek√∂t√∂tt el√Ķad√°s a Tud√°sk√∂zpont K√ľl –√©s biztons√°gpolitika els√Ķ k√©zb√Ķl c. el√Ķad√°ssorozat r√©szek√©nt hangzott el.

A migráció, mint biztonságpolitikai kérdés

Dr. √Ėrd√∂g Istv√°n els√Ķk√©nt a migr√°ci√≥ t√©m√°j√°nak n√©pszer√Ľs√©g√©re mutatott r√°. Noha a migr√°ci√≥ fogalma defin√≠ci√≥ szerint √©rt√©ksemleges, napjainkban m√©gis gyakran figyelhet√Ķ meg a pozit√≠v vagy negat√≠v t√∂bbletjelent√©s hozz√°ad√°sa a m√©dia r√©sz√©r√Ķl, s√Ķt, egyes politikai p√°rtok is el√Ķszeretettel j√°tssz√°k ki „a migr√°ci√≥s k√°rty√°t” n√©pszer√Ľs√©g√ľk n√∂vel√©se √©rdek√©ben.

A migr√°ci√≥ egyben biztons√°gpolitikai k√©rd√©s is – a klasszikus tri√°d, a nemzetbiztons√°g, a k√∂zbiztons√°g √©s a k√∂zeg√©szs√©g√ľgy valamennyi szegmens√©t √©rinti vagy √©rintheti. A nemzetbiztons√°g legink√°bb a muszlim bev√°ndorl√≥k √©s a terrorista szervezetek terjeszked√©se √°ltal v√°lik fenyegetett√©. A 2012-es √©vben Magyarorsz√°gra √©rkez√Ķ bev√°ndorl√≥k legnagyobb ar√°nyban Afganiszt√°nb√≥l j√∂ttek. Hiba lenne azonban √°ltal√°nos√≠tani √©s a menek√ľlteket puszt√°n sz√°rmaz√°suk miatt elutas√≠tani. Nagy sz√ľks√©g van a kock√°zatelemz√Ķ szervezetek √©bers√©g√©re, – h√≠vta fel a hallgat√≥s√°g figyelm√©t dr. √Ėrd√∂g Istv√°n, majd hozz√°tette: a kock√°zat semmik√©ppen nem jogos√≠that fel az elz√°rk√≥z√°sra. A k√∂zbiztons√°gra az illeg√°lis migr√°ci√≥ megannyi form√°ja √©s az ezekhez kapcsol√≥d√≥ b√Ľncselekm√©nyek jelenthetnek vesz√©lyt (pl.: embercsemp√©szet, k√∂zokirat-hamis√≠t√°s), de azt is √©rdemes megjegyezni, hogy a k√ľlf√∂ldiek b√Ľn√∂z√©si r√°t√°ja alacsonyabb a magyar √°tlagn√°l. A k√∂zeg√©szs√©g√ľgy ter√ľlet√©n a bev√°ndorl√≥kkal √©rkez√Ķ, sokszor fert√Ķz√Ķ betegs√©gek terjed√©s√©vel kell szemben√©zni. Napjainkban a mened√©kk√©r√Ķk ugyanolyan betegs√©gekben szenvednek, mint az elm√ļlt t√≠z √©vben. A fert√Ķz√©sek jelenl√©te azonban nem sz√°mottev√Ķ, a menek√ľltek t√∂bbnyire egy harmadik orsz√°gbeli √°llampolg√°rhoz hasonl√≥ eg√©szs√©gi √°llapotban jelennek meg az Uni√≥ hat√°rain.

A migráció pozitív hozadéka

Napjainkban a migr√°ci√≥ nem felt√©tlen√ľl politikai okokb√≥l t√∂rt√©nik. Az √ļn. „gazdas√°gi migr√°nsok” a jobb meg√©lhet√©s rem√©ny√©ben v√°ndorolnak, √≠gy a v√°ndorl√°s t√°rsadalmilag elfogadott jelens√©gg√© v√°lt. Eur√≥pa √∂reged√Ķ t√°rsadalma sz√°m√°ra a migr√°nsok j√≥ megold√°st jelentenek a munkaer√Ķpiac felt√∂lt√©s√©t illet√Ķen. Eur√≥pai munkaer√Ķ piaci szerkezeti saj√°toss√°g, hogy mind az alacsonyan, mind a magasan k√©pzett bev√°ndorl√≥ be tud illeszkedni. M√©gis, els√Ķsorban az figyelhet√Ķ meg, hogy az alacsony preszt√≠zs√Ľ munk√°k elv√©gz√©se ma Nyugat-Eur√≥p√°ban szinte kiz√°r√≥lag a migr√°nsok √°ltal t√∂rt√©nik. Az √ļn. „agyelsz√≠v√°s” (brain drain) hat√°s az oda-vissza ir√°nyul√≥ munkaer√Ķ √°raml√°s eredm√©nyek√©nt ink√°bb „agy nyeres√©ggel” (brain gain) p√°rosul, a kett√Ķ egy√ľtt√°ll√°s√°b√≥l pedig √©rtelemszer√Ľen k√∂vetkezik „a tud√°s k√∂rk√∂r√∂s √°raml√°sa ” (brain circulation).

Megbomlik a Nemzeti Stabilit√°s?

A migr√°ci√≥ t√∂megess√© v√°l√°sa √©rthet√Ķ m√≥don v√°ltja ki a hagyom√°nyosan nemzet√°llami keretekben gondolkoz√≥ eur√≥pai √°llamok aggodalm√°t. Sz√°mos p√©lda k√≠n√°lkozik az integr√°ci√≥ sikeres √©s sikertelen eszk√∂zeire mind az int√©zm√©nyi, mind a civilszf√©r√°ban. Az, hogy mik√©nt tarthat√≥ fent az integr√°ci√≥s motiv√°ci√≥ illetve √©rdek, k√ľl√∂n√∂sen fontos k√©rd√©s, mely, ha nem ker√ľl r√∂vid id√Ķn bel√ľl megv√°laszol√°sra, egym√°s mellett √©l√Ķ, egym√°st√≥l hermetikusan elz√°rt t√°rsadalmak kialakul√°s√°hoz vezethet. Dr. √Ėrd√∂g Istv√°n szerint a migr√°ci√≥ egyben „eg√©szs√©ges v√©rfriss√≠t√©s” is, az el√∂reged√Ķ eur√≥pai t√°rsadalmaknak tudom√°sul kell venni√ľk, hogy napjaink t√°rsadalmi strukt√ļr√°i nyitottabbak √©s √°tj√°rhat√≥bbak.

El√Ķad√°sa v√©g√©n dr. √Ėrd√∂g Istv√°n r√∂viden kit√©rt a magyar menek√ľlt√ľgyi rendszer hi√°nyoss√°gaira √©s azokra az orsz√°g specifikus t√©nyez√Ķkre, amik nehezebb√© teszik a menek√ľlt√ľgy rendez√©s√©t a t√©rs√©gben, majd r√°mutatott arra, hogy napjainkban a migr√°ci√≥ „k√©nyszer” √©s „gazdas√°gi” jellege egym√°st√≥l nem egy√©rtelm√Ľen elk√ľl√∂n√≠thet√Ķ, ez√©rt id√Ķszer√Ľ fogalom a „vegyes migr√°ci√≥”.

A k√∂z√∂ns√©g soraiban sz√°mos Magyarorsz√°gon √©l√Ķ bev√°ndorl√≥t is k√∂sz√∂nthett√ľnk, akik az el√Ķad√°s v√©g√©n k√©rd√©seikkel √©s hozz√°sz√≥l√°saikkal fordultak dr. √Ėrd√∂g Istv√°nhoz √©s a hallgat√≥s√°ghoz. A felsz√≥lal√≥k k√∂z√∂tt √ľdv√∂z√∂lhett√ľk t√∂bbek k√∂z√∂tt Dr. Tadesse Eyassut, a Magyar-Eti√≥p Bar√°ti T√°rsas√°g eln√∂k√©t √©s Kov√°cs Andr√°st, a Mened√©k Migr√°nsokat Seg√≠t√Ķ Egyes√ľlet eln√∂k√©t; megtudhattuk, hogy mi√©rt nem n√©pszer√Ľ c√©l√°llom√°s Magyarorsz√°g a fiatal afg√°n bev√°ndorl√≥k sz√°m√°ra, √©s hogy mit l√°t benn√ľnk egy n√©met, vagy ukr√°n di√°k.

A szerz√Ķ az Antall J√≥zsef Tud√°sk√∂zpont munkat√°rsa
Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | Kore - 2013. Šprilis 04. 12:32:57
Nos, akkor H√ļsv√©t el√Ķtt volt, vagy majd √°prilis v√©g√©n leszen?

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.