Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTĂ“L (2013/09/22) AZ ĂšJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

Az idõjárás miatt perelnék az államot


Az esõ miatti kĂ©nyszerĂ» pihenõre állásidõt kellene fizetni a közmunkásoknak szakszervezetĂĽk szerint – Ă­rja a Világgazdaság.
PrĂłbapert indĂ­tana a Közmunkások Szakszervezete (KSZ), mert igazságtalannak tartja, hogy a rossz idõjárás miatt kimaradt munkanapokra nem fizetnek állásidõt a közfoglalkoztatottaknak. Naponta csak nettĂł 700-800 forintot kapnak a közmunkások azĂ©rt, hogy hazakĂĽldik õket, a jelenlĂ©ti Ă­vre pedig azt Ă­rják, esett az esõ – nyilatkozta a lapnak az Ă©rdekkĂ©pviselet fõtitkára.

Kordás LászlĂł hozzátette: erre az idõre állásidõt kellene kapniuk, hiszen nem az õ hibájuk, hogy a legtöbb szabadban vĂ©gezhetõ munkát idĂ©n mĂ©g nem lehetett megkezdeni az idõjárás miatt. Vizsgálják annak a jogi lehetõsĂ©gĂ©t, hogyan lehetne fellĂ©pni az ĂĽgyben, a pert sem zárják ki. „Mivel kollektĂ­v szerzõdĂ©s a közmunkások esetĂ©ben nincs, ezĂ©rt csak prĂłbaperben gondolkodhatunk. Ehhez találnunk kell egy olyan közmunkást, aki vállalja az eljárást.”

Szerinte az is problĂ©ma, hogy a közmunkást a rendszerhez köti a meglĂ©võ szerzõdĂ©se. Ha valaki esetleg idõközben máshol munkát kapna, csak Ăşgy mehet el, hogy felbontja a szerzõdĂ©sĂ©t. Ha az önkormányzat esetleg nem megy bele a közös megegyezĂ©sbe, akkor a dolgozĂłnak egyoldalĂşan fel kellene mondania. Ebben az esetben ugyanakkor elveszĂ­t három Ă©vig minden ellátáshoz valĂł jogot, Ă­gy a 22 ezer 800 forintos foglalkoztatást helyettesĂ­tõ támogatást, de a közmunka lehetõsĂ©gĂ©t is. Ha tehát Ăşj munkahelye pĂ©ldául egy hĂłnap mĂşlva mĂ©gsem tudná tovább foglalkoztatni, vissza már nem mehet – hĂ­vta fel a figyelmet Kordás.

A Világgazdaság ugyanakkor emlékeztet rá, hogy a kormány a közelmúltban határozott arról, a Nemzeti Földalapkezelõ Szervezet csaknem 400 földrészletet, összesen több mint ezer hektárnyi termõföldet ad öt évre ingyenes önkormányzati vagyonkezelésbe a közfoglalkoztatási program megvalósításához.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint tavaly december és idén február közötti idõszakban 502 ezer fõ volt a munkanélküliek száma, ami az egy évvel korábbi 11,6 százalékossal megegyezõ munkanélküliségi rátának felel meg. Az egy évvel korábbihoz képest 23 ezer fõvel nõtt a foglalkoztatottak száma a tavaly december és idén február közötti idõszakban és meghaladta a 3,817 milliót.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint az adatok azt jelzik, hogy továbbra is pozitív tendencia érvényesül a kormányzati politikában kiemelt szerepet játszó foglalkoztatottság terén, mivel tovább folytatódott a foglalkoztatottak számának több mint két és fél éve tartó emelkedése az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva.

Ugyanakkor elemzõk szerint ebben nagy szerepet játszott közfoglalkoztatás. Ugyanakkor vélhetõen nem azokban a szegmensekben lett több embernek munkája, ahol ez tartósan fennmaradhat, a közmunkák kifutásával azonnal visszaesés jelentkezik a foglalkoztatottságban.
Link

Hozzászólások


Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.