Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

√ćme Matolcsy programj√°nak r√©szletei


Kedvezm√©nyes jegybanki refinansz√≠roz√°s forint alap√ļ kkv-hitelek foly√≥s√≠t√°s√°ra

Az MNB a hitelint√©zetek bevon√°s√°val N√∂veked√©si Hitel Programot kezdem√©nyez, melynek sor√°n √°tmeneti jelleggel, korl√°tozott mennyis√©gben, kedvezm√©nyes kamatoz√°s√ļ refinansz√≠roz√°si hitelt ny√ļjt kereskedelmi bankok sz√°m√°ra. A program keret√∂sszege 250 milli√°rd forint, a jegybanki hitel kamata 0%.

A programban r√©szt venni k√≠v√°n√≥ hitelint√©zeteknek a kedvezm√©nyes kamatoz√°s√ļ jegybanki hitelt fix fel√°ron kell a kkv-k sz√°m√°ra tov√°bb adni. Az MNB sz√°nd√©kai szerint ez a fel√°r nem lesz nagyobb 2 sz√°zal√©kpontn√°l, √≠gy a v√°llalati hitel kamata maximum 2% lehet. Ennek el√©r√©s√©hez sz√ľks√©g lehet garanciaprogramok ig√©nybev√©tel√©re is. Err√Ķl √©s a program tov√°bbi r√©szleteir√Ķl az MNB t√°rgyal√°st kezdem√©nyez a hitelint√©zetekkel.
A t√°rgyal√°sok sor√°n a jegybank sz√°m√≠t az √ľzleti szf√©ra k√©pvisel√Ķinek egy√ľttm√Ľk√∂d√©s√©re is a kedvezm√©nyes hitelek megfelel√Ķ c√©lzotts√°g√°nak kialak√≠t√°s√°ban azzal a c√©llal, hogy a kedvezm√©nyes hitelek kiz√°r√≥lag azokban az √°gazatokban √©s azokat a kis- √©s k√∂z√©pv√°llalati ad√≥sokat √©rj√©k el, amelyek eg√©szs√©ges √ľzleti modellel rendelkeznek √©s n√∂vekedni szeretn√©nek.

A program hat√°s√°ra a jegybank m√©rlegf√Ķ√∂sszeg megn√Ķ. Eszk√∂zeinek √°llom√°nya teljes kihaszn√°lts√°g eset√©n a 250 milli√°rd forintos refinansz√≠roz√≥ hitellel emelkedik, mik√∂zben forr√°soldala is ugyanennyivel b√Ķv√ľl. A t√∂bblet steriliz√°ci√≥s √°llom√°nyra fizetett kamat az MNB k√∂zvetlen hozz√°j√°rul√°sa a hitelez√©s √∂szt√∂nz√©s√©hez, ugyanis ezzel szemben eszk√∂zoldalon kamatmentes hitel jelenik meg. Ezt a k√∂lts√©get azonban ellens√ļlyozza a program tov√°bbi eleme.

A hitelint√©zetek programhoz val√≥ hozz√°j√°rul√°sa a vel√ľk val√≥ meg√°llapod√°s alapj√°n √ļgy val√≥sulna meg, hogy egy √°tlagos kkv-t jellemz√Ķ hitelkock√°zati szintnek megfelel√Ķ fel√°r helyett csak - a hitelint√©zetekkel folytatand√≥ t√°rgyal√°s kiindul√≥pontj√°t k√©pez√Ķ - 2%-ot √©p√≠tenek be a hitelkamatokba. Az alacsonyabb fel√°r miatt kies√Ķ j√∂vedelmet azonban kompenz√°lhatja az ad√≥sok javul√≥ fizet√©si k√©pess√©ge, ami a j√≥val a piac alatti kamattehert√Ķl rem√©lhet√Ķ.

A jegybank a hitelprogrammal nem v√°llal fel v√°llalati hitelkock√°zatot. Ennek a kock√°zatnak a felm√©r√©se √©s kezel√©se tov√°bbra is a bankrendszer feladata. A program teh√°t azon t√ļl, hogy a kisebb v√°llalatokat c√©lozza, √©s esetleg √°gazati preferenci√°kat is fog tartalmazni, a forr√°sok allok√°l√°s√°ban alapvet√Ķen a kereskedelmi bankok hitelez√©si d√∂nt√©seire t√°maszkodik.

A jegybanki hitelprogram c√©lzotts√°g√°n√°l, m√©ret√©n√©l √©s egyszeri jelleg√©n√©l fogva nem befoly√°solja a kamatpolitika vitel√©t √©s hat√©konys√°g√°t, azaz nem j√∂n l√©tre "kett√Ķs kamatl√°b". A kamatpolitika tov√°bbra is √≥vatos √©s kisz√°m√≠that√≥ marad. A program c√©lzotts√°ga biztos√≠tja, hogy a kedvezm√©nyes finansz√≠roz√°s az √ľzleti aktivit√°st √©l√©nk√≠tse, √©s ne befoly√°solja a p√©nz√ľgyi eszk√∂z√°rakat. A program keret√©ben kihelyezhet√Ķ, alacsony kamatoz√°s√ļ refinansz√≠roz√°s maxim√°lis mennyis√©ge pedig korl√°tozott, a hazai bankok teljes v√°llalati hitel√°llom√°ny√°nak mind√∂ssze 4%-a, a kkv hitel√°llom√°ny 7%-a.

Kedvezményes jegybanki refinanszírozás KKV devizahitelek forintra váltására

Az MNB - szint√©n a hitelint√©zetek bevon√°s√°val - √°tmeneti jelleggel, korl√°tozott mennyis√©g√Ľ, kedvezm√©nyes refinansz√≠roz√°si hitelt k√≠v√°n foly√≥s√≠tani kkv ad√≥sok fenn√°ll√≥ devizahiteleinek forintra konvert√°l√°s√°hoz. A program keret√∂sszege 250 milli√°rd forint, a jegybanki hitel kamata 0%.

A program tov√°bbi felt√©telei - fel√°r nagys√°ga √©s c√©lzotts√°ga tekintet√©ben - is megegyeznek az el√Ķz√Ķ programpont√©val. A program keret√©ben kihelyezhet√Ķ, alacsony kamatoz√°s√ļ refinansz√≠roz√°s maxim√°lis mennyis√©ge itt is korl√°tozott: a hazai bankok kkv devizahitel-√°llom√°ny√°nak legfeljebb a 15%-a.

Annak √©rdek√©ben, hogy az √©rintett devizahitelek forintra konvert√°l√°sa ne okozzon volatilit√°st a forint √°rfolyam√°ban, a jegybank a v√©gt√∂rleszt√©s eset√©n m√°r sikerrel alkalmazott elj√°r√°st k√∂veti: a hitelek devizakonverzi√≥j√°hoz a hitelint√©zetek sz√°m√°ra deviz√°t bocs√°t rendelkez√©sre piaci √°ron a devizatartal√©k terh√©re annak felt√©tel√©vel, hogy a hitelint√©zetek v√°llalj√°k, hogy abb√≥l a r√∂vid lej√°rat√ļ k√ľlf√∂ldi forr√°saikat fizetik vissza.

A k√©t√©ves likvidit√°st ny√ļjt√≥ hiteltender felf√ľggeszt√©se

Figyelembe v√©ve a tart√≥san kedvez√Ķ k√ľls√Ķ p√©nz- √©s t√Ķkepiaci k√∂rnyezetet, valamint a bankok tart√≥san stabil likvidit√°si helyzet√©t, az MNB a k√©t√©ves fedezett hiteltendert hat√°rozatlan id√Ķre felf√ľggeszti. P√©nzpiaci turbulencia eset√©n az eszk√∂z reaktiv√°l√°s√°val lehet√Ķs√©g van a likvidit√°si sokkok kezel√©s√©re √©s annak biztos√≠t√°s√°ra, hogy a hossz√ļ forr√°sok hi√°nya ne legyen g√°tja a v√°llalati hitelez√©snek.

A gazdas√°g s√©r√ľl√©kenys√©g√©nek √©s az ezzel egy√ľtt j√°r√≥ kamatkiad√°sok cs√∂kkent√©se

Az MNB a korm√°nnyal √©s a hitelint√©zetekkel k√∂z√∂sen programot dolgoz ki a gazdas√°g s√©r√ľl√©kenys√©g√©nek cs√∂kkent√©s√©re. A program az orsz√°g r√∂vid k√ľls√Ķ ad√≥ss√°g√°nak 1000 milli√°rd forintos cs√∂kken√©s√©t c√©lozza meg, ami - az eddig is alkalmazott szab√°lyoknak megfelel√Ķ m√≥don - m√©rs√©kli a jegybank devizatartal√©k-ig√©ny√©t. Ezzel p√°rhuzamosan a k√©thetes MNB-k√∂tv√©ny √°llom√°nya - a jegybank els√Ķdleges c√©lja √©s a p√©nz√ľgyi stabilit√°s vesz√©lyeztet√©se n√©lk√ľl - 3600 milli√°rd forintra cs√∂kken. A program sor√°n a tartal√©k-megfelel√©st az biztos√≠tja, hogy az MNB devizaeszk√∂z√©nek felhaszn√°l√°sa √©s az egy √©ven bel√ľl lej√°r√≥ k√ľlf√∂ldi ad√≥ss√°g azonos m√©rt√©kben cs√∂kken.

Szerz√Ķ: VG Online
http://www.vg.hu/...tei-400967

HozzŠszůlŠsok


#1 | Kameleon - 2013. Šprilis 04. 14:21:30
Mi is ez az √ļj jegybanki hitelprogram? - Gyors √©rt√©kel√©s

Els√Ķ pillant√°sra √ļgy t√Ľnik, hogy az alapigazs√°g √©rv√©nyes√ľlhet a jegybank mai nem konvencion√°lis programj√°n√°l. Eszerint az ilyen t√≠pus√ļ eszk√∂z√∂k csak magas kock√°zatok mellett hozhatnak √©rdemi eredm√©nyt. Ezen az √°tv√°lt√°son tal√°n j√≥l egyens√ļlyozott a jegybank: a programt√≥l nem v√°rhat√≥ nagy √∂szt√∂nz√Ķ hat√°s - de legal√°bb √°rtani is keveset fog.

A kis- √©s k√∂z√©pv√°llalati szektor hitelez√©s√©nek fellend√≠t√©s√©re a jegybank 250 milli√°rd forint olcs√≥ forr√°st adna a bankszektornak. A brit "funding for lending" t√≠pus√ļ programmal kapcsolatban a f√Ķ k√©rd√©s, hogy mi√©rt hitelezn√©nek a bankok fix 2%-os kamatmarzson, a mostani - √°tlagos - 4,5-5% helyett. Azokat a pr√©mium √ľgyfeleket, akiket eddig is ilyen alacsony marzson hiteleztek eddig, esetleg lehozhatj√°k az alacsonyabb nomin√°lis kamatszint√Ľ hitelterm√©kre. S√Ķt, a kicsivel magasabb marzs√ļ √ľgyfelekn√©l is nyelhetnek egyet a bankok, √©s az alacsonyabb hitelkamat miatt javul√≥ √ľgyf√©lkock√°zat miatt belemennek az olcs√≥ forr√°ssal val√≥ finansz√≠roz√°sba. √Ām akik igaz√°b√≥l hitelre v√°rn√°nak (mert eddig nem kaptak), azokat a bankok aligha fogj√°k hirtelen a kock√°zatokkal √∂sszhangban nem √°ll√≥ 2%-os marzson fund√°lni. Ahhoz, hogy ez m√Ľk√∂dj√∂n, a gazdas√°gban t√∂bb szerepl√Ķ (√°llam, bankok, v√°llalatok) k√∂z√∂tt kellene l√°tv√°nyosan javulnia a bizalmi h√°l√≥nak, hogy hosszabb t√°vra tervezhessenek.

A hitelez√©st meg lehet esetleg √ļgy oldani, hogy "bar√°ti" bankok tolj√°k ki a kkv-√ľgyfeleknek a hiteleket, √°m ennek az az √°ra, hogy a kereskedelmi bank a jelenlegihez k√©pest jelent√Ķs kock√°zatokat v√°llal. R√°ad√°sul ez esetben feltehet√Ķen a hitelek sem az optim√°lis helyre √©rkeznek majd, allok√°ci√≥s torzul√°sokat id√©zve el√Ķ. Ezek miatt a jegybank √°ltal v√°rt 0,7 sz√°zal√©kpontos GDP-n√∂veked√©si extra hat√°s els√Ķre t√ļls√°gosan optimist√°nak t√Ľnik. Tov√°bbi (v√©lhet√Ķen nem jelent√Ķs) kock√°zatot jelent, ha az olcs√≥ forr√°sok nem csak beruh√°z√°sokat finansz√≠roznak, hanem sz√©tter√ľlnek a p√©nz√ľgyi szektor m√°s ter√ľleteire is, √≠gy az effekt√≠v kamatl√°bat cs√∂kkentik, ami √°ltal√°nosabb monet√°ris laz√≠t√°snak fele meg. A program id√Ķbeli √©s m√©retbeli korl√°tozotts√°ga miatt ennek egyel√Ķre kicsi az es√©lye. (B√°r a program ig√©ny eset√©n b√Ķv√≠thet√Ķ...)

√Črdekes k√©rd√©seket vet fel a k√©thetes k√∂tv√©ny√°llom√°ny apaszt√°s√°nak a terve. Ennek v√©lhet√Ķen lehet a jegybanki eredm√©nyre pozit√≠v hat√°sa: a devizatartal√©k √©s a steriliz√°ci√≥s √°llom√°ny k√∂z√∂tti kamatk√ľl√∂nb√∂zetb√Ķl sz√°rmaz√≥ vesztes√©g (sz√°m√≠t√°saink szerint n√©h√°ny t√≠zmilli√°rd forinttal) cs√∂kken. Ha a r√∂vid lej√°rat√ļ ad√≥ss√°gelemek cs√∂kkennek, akkor a devizatartal√©k tov√°bbra is megfelelhet a piac √°ltal figyelt Guidotti-szab√°lynak. Ha j√≥l √©rtj√ľk, (Matolcsy szavaival ellent√©tben) a jegybank val√≥j√°ban nem csapja be az ajt√≥t a kereskedelmi bankrendszer felesleges likvidit√°sa el√Ķtt, hanem √Ķ maga zsugor√≠tja a m√©rleg√©t, egyik oldalr√≥l a devizatartal√©k apaszt√°s√°val, m√°sik oldalr√≥l a k√©thetes √°llom√°ny cs√∂kkent√©s√©vel. Ut√≥bbinak egyik eszk√∂ze lehet a forintban denomin√°lt √°llampap√≠rok "megnyom√°sa", majd az abb√≥l val√≥ devizaad√≥ss√°g-t√∂rleszt√©s - b√°r az k√©rd√©ses, hogy ebb√Ķl mennyit b√≠r el a piac. A m√°sik √ļt, hogy a devizaswap felk√≠n√°l√°s√°val a bankokat a jegybank hozz√°seg√≠ti a r√∂vid forr√°saik orsz√°gb√≥l val√≥ kivitel√©re, √≠gy enyh√≠tve a bankk√∂zi piac struktur√°lis likvidit√°st√∂bblet√©n.

Ez a megold√°s elvileg logikus, de kock√°zatok az√©rt itt is vannak. A bankokat eddig ink√°bb f√©kezni pr√≥b√°ltuk, hogy a deleveraging folyamatot ne siess√©k el (nem sok sikerrel), most viszont kifejezetten eszk√∂zt k√≠n√°lunk nekik a gyorsabb forr√°skivon√°sra. Ha a bankok ezt esetleg t√ļlzottan kihaszn√°lj√°k, akkor tov√°bb gyorsulhat a hitelle√©p√≠t√©s folyamata (hosszabb lej√°rat√ļ forr√°sokat is visszav√°ltanak), amivel pont a sz√°nd√©kolttal ellent√©tes hat√°st √©r√ľnk el. R√°ad√°sul amennyiben a swap-eszk√∂z hat√©kony lesz, a r√∂vid forr√°sok kamat√°t feljebb emelheti.

√Ėsszess√©g√©ben teh√°t visszafogott eredm√©nyekkel kecsegtet√Ķ, de cser√©be l√°tsz√≥lag kezelhet√Ķ m√©rt√©k√Ľ kock√°zatokat hordoz√≥ programot l√°thatunk.
http://www.portfo...82178.html
#2 | kakas - 2013. Šprilis 04. 14:42:07
#3 | Balu - 2013. Šprilis 04. 15:51:59
"most viszont kifejezetten eszközt kínálunk nekik a gyorsabb forráskivonásra"

Err√Ķ' van itt nagyba' sz√≥.
#4 | mattila - 2013. Šprilis 04. 17:17:21
Mindegy minek nevezik, a v√©geredm√©ny ugyanaz. √Čs nem tanulnak, csak nyomj√°k ugyanazt a szart az emberek tork√°n lefele, am√≠g bele nem d√∂glik mindenki...
#5 | Alexandros - 2013. Šprilis 04. 18:13:53
A Mi p√©nz√ľnket oda adj√°k kamat mentesen, de a bankok meg nyer√©szkedhetnek vele. A Bankok megfelel√Ķ helyre adj√°k ki majd, mert nekik is j√≥ nagy zseb√ľk van, mint a Doktoroknak. Persze egy sor c√©g, nem fogja vissza fizetni. Majd jelentkeznek az ilyen Cs√°nyi f√©l√©k, akik ezzel a m√≥dszerrel pillanatok alatt dupl√°zz√°k a nyeres√©g√ľket. Mindegy mit tal√°lnak ki ebben az orsz√°gban, m√≠g ilyen ember-anyag" van, addig minden csak korrupt lesz!
#6 | Alexandros - 2013. Šprilis 04. 18:26:45
MKB elemz√Ķ: " f√©l√Ķ, hogy kevesen √©lnek vele, ha a korl√°tok laz√°k lesznek, akkor nagy sz√°mban haszn√°lhatj√°k a megnevezettekt√Ķl elt√©r√Ķ c√©lokra. "
"Nagyot estek a magyar √°llampap√≠r-hozamok" Majd csak elhagyj√°k a befektet√Ķk, a hazai piacot √≠gy!
#7 | Kameleon - 2013. Šprilis 04. 21:19:53
YouTube Videů
#8 | Kameleon - 2013. Šprilis 05. 13:26:53
Soros Matolcsy módszerét élteti

A nem konvencion√°lis jegybanki √©l√©nk√≠t√©s, vagyis Matolcsy Gy√∂rgy unortodox m√≥dszerei mellett tette le a voks√°t Soros Gy√∂rgy. A milli√°rdos szerint e n√©lk√ľl Eur√≥pa lass√ļ hal√°lba menetel.

Az Eur√≥pai K√∂zponti Bank (EKB ) a lass√ļ hal√°lba vezeti Eur√≥p√°t azzal, hogy √≥dzkodik nem konvencion√°lis eszk√∂z√∂ket bevetni a gazdas√°g √©l√©nk√≠t√©s√©re - mondta Soros Gy√∂rgy CNBC t√©v√©csatorn√°nak.

A magyar sz√°rmaz√°s√ļ milli√°rdos szerint "Eur√≥pa olyan utat v√°lasztott, amely Jap√°nt az elm√ļlt 25 √©v alatt a lass√ļ hal√°lba vezette". Ezt meg kell akad√°lyozni - tette hozz√°.

Soros Gy√∂rgy id√©zett kijelent√©s√©vel k√∂zvetve az EKB-t illette b√≠r√°lattal az√©rt, ami√©rt cs√ľt√∂rt√∂ki kamatd√∂nt√Ķ √ľl√©s√©n sem nem cs√∂kkentette ir√°nyad√≥ kamat√°t, sem nem jelentett be semmif√©le nem konvencion√°lis int√©zked√©st az eur√≥√∂vezeti gazdas√°g √©l√©nk√≠t√©s√©re.

Jap√°n ezzel szemben tanult saj√°t hib√°j√°b√≥l - mutatott r√° - √©s drasztikusan ir√°nyt v√°ltoztatott: "Amit viszont a jap√°nok most tettek, az val√≥s√°gos szenz√°ci√≥" - mondta Soros Gy√∂rgy, hangs√ļlyozva, hogy meglehet√Ķsen "t√Ľzvesz√©lyes" l√©p√©sr√Ķl van sz√≥. A jap√°n jegybank cs√ľt√∂rt√∂k√∂n milli√°rdos likvidit√°sn√∂vel√Ķ gazdas√°g√©l√©nk√≠t√Ķ int√©zked√©si csomagot jelentett be.

"A program gigantikus m√©ret√Ľ. Jap√°n h√°romszor annyi p√©nzt pump√°l a gazdas√°gba, mint amennyit az Egyes√ľlt √Āllamok" - mutatott r√° Soros Gy√∂rgy. "Egy ilyen programot elind√≠tani azonban olyan 25 √©v ut√°n, amikor csak a deficitet halmozt√°k an√©lk√ľl, hogy a gazdas√°got ki tudt√°k volna billenteni a holtpontr√≥l, azzal a vesz√©llyel j√°r, hogy elvesz√≠thetik felette az ellen√Ķrz√©st" - figyelmeztetett a milli√°rdos befektet√©si alapkezel√Ķ szakember az amerikai CNBC t√©v√©csatorn√°nak adott interj√ļban.
http://nol.hu/gaz...ret_elteti
#9 | Kameleon - 2013. Šprilis 05. 18:03:49
Csapdát állít Matolcsy?

B√°r nagy vonalakban m√°r ismert√©k az elk√©pzel√©seket, a p√©nzint√©zetek rendk√≠v√ľl furcs√°nak tartott√°k, hogy az √ļj jegybanki vezet√©s arra k√©nyszer√≠tette √Ķket, hogy a netes tud√≥s√≠t√°sokat b√∂ng√©szve t√°j√©koz√≥djanak az √ļj hitelprogramr√≥l. Ugyanakkor nagyon √ļgy fest, hogy a jegybank a t√°rgyal√°sokat is unortodox m√≥don vinn√© - k√©rd√©sre sem der√ľlt ki p√©ld√°ul, hogy mi alapj√°n d√∂nt√∂ttek egyes bankok megh√≠v√°s√°r√≥l illetve kihagy√°s√°r√≥l, mik√∂zben az MNB szak√©rt√Ķje arr√≥l besz√©lt, hogy a bankokkal val√≥ t√°rgyal√°s hat√©kony m√≥dja, le√ľlni a banksz√∂vets√©ggel. Azt sem lehet tudni ki futn√° a kock√°zatokat.

"A jegybankeln√∂k bejelent√©se csapd√°t is rejt a bankok sz√°m√°ra. Matolcsy ugyanis fix k√©tsz√°zal√©kos kamatfel√°rr√≥l besz√©lt, m√≠g Nagy M√°rton√©k szerint mind a kkv-k olcs√≥ hitellel t√∂rt√©n√Ķ ell√°t√°sa, mind a devizahitelek kiv√°lt√°sa sor√°n t√°rgyaln√°nak a fel√°r m√©rt√©k√©r√Ķl - a jegybank itt lehet√Ķleg tartan√° a k√©t sz√°zal√©kot. A probl√©m√°t az jelenti, hogy gonosz spekul√°nsoknak lehet majd be√°ll√≠tani a bankrendszert, ha nem lesz hajland√≥ ilyen kamatszint mellett hitelezni. Mindez akkor is igaz, ha a bankoknak kell eld√∂nteni√ľk, hogy finansz√≠roznak-e k√©t sz√°zal√©kon olyan c√©geket, amelyek kock√°zata n√©gysz√°zal√©kos."
http://www.napi.h...49960.html

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.