Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Lesz-e Moszkv√°b√≥l p√©nz√ľgyi vil√°gk√∂zpont √©s a rubelb√Ķl vil√°gp√©nz?


A Ciprus-cunami hullámverése 1.
A hagyom√°nyos nemzetk√∂zi fizet√Ķeszk√∂z√∂k k√∂z√∂tt nem egyszer fordult m√°r el√Ķ, hogy egyik-m√°sik tart√≥san vagy √°tmenetileg meggyeng√ľlt. Megt√∂rt√©nt ez m√°r az amerikai doll√°rral (USD), de az alig t√∂bb mint egy √©vtizede k√©szp√©nz form√°j√°ban is megjelent eur√≥ (EUR) eset√©ben ma v√°ls√°gjelens√©gek mutatkoznak. Ek√∂zben a „vil√°gp√©nz” min√Ķs√≠t√©sre √°h√≠toz√≥ egy√©b tekint√©lyes valut√°k – fontsterling, sv√°jci frank, jap√°n jen – mellett egyre hat√°rozottabban helyet k√∂vetel mag√°nak az orosz rubel (RUB) is. Vajon igazuk van-e azoknak, akik megmosolyogj√°k a rubellel kapcsolatos moszkvai sz√°nd√©kokat, vagy ink√°bb √Ķket fenyegeti egyre ink√°bb a megmosolyg√°s vesz√©lye? A k√©rd√©sr√Ķl nyilatkozott munkat√°rsunknak KEM√ČNY L√ĀSZL√ď politol√≥gus professzor, F√ĀK-szak√©rt√Ķ.
– A Ciprus k√∂r√ľl t√°madt p√©nz√ľgyi vihar, az ott kibontakozott bankdr√°ma Oroszorsz√°gban is √©rezteti hat√°s√°t, j√≥llehet a szigetorsz√°gban felbukkant orosz befektet√Ķk p√©nze alapvet√Ķen az ott megtelepedett orosz bankfi√≥kokban nyugszik (?) Mik√∂zben orosz politikai √©s p√©nz√ľgyi k√∂r√∂k hangs√ļllyal l√©pnek fel a v√°ls√°g megold√°s√°t c√©lz√≥ javaslataikkal, √∂sszef√ľgg√©sben √°llhat-e ez Moszkv√°nak a rubel „vil√°gp√©nzes√≠t√©s√©re” vonatkoz√≥ elk√©pzel√©seivel?

– Ciprus p√©nz√ľgyi v√°ls√°g√°nak – tapasztalhat√≥an – nagyon sok olvasata van. Abban azonban az elemz√Ķk √©s f√Ķk√©nt az eur√≥pai politikusok t√∂bbs√©ge megegyezik, hogy a probl√©ma – a ciprusiak mellett – az oroszokat √©rinti a legkellemetlenebb√ľl. K√∂ztudott, hogy Ciprus offshore ad√≥-paradicsom √©s a kimenek√≠tett orosz fekete p√©nzek elfekv√Ķ helye. A bet√©tek befagyaszt√°s√°r√≥l, jelent√Ķs megad√≥ztat√°s√°r√≥l megjelent els√Ķ h√≠rad√°sokat k√∂vet√Ķen el is hangzottak hiszt√©rikus megnyilatkoz√°sok. Az √©ppen Moszkv√°ban tan√°cskoz√≥ jelenlegi √©s kor√°bbi eur√≥pai uni√≥s vezet√Ķk magyar√°zkod√°sait azonban csup√°n eln√©z√Ķ f√©lmosoly k√≠s√©rte. Amikor m√°rcius 22-√©n az orosz-EU cs√ļcstal√°lkoz√≥n Wolfgang Sch√ľssel volt osztr√°k kancell√°r, √©s Jos√© Manuel Barroso, az Eur√≥pai Bizotts√°g eln√∂ke azt fejtegette, hogy az „eur√≥-√∂vezet p√©nz√ľgyminisztereinek hajnalig tart√≥ egyeztet√©s√©n, √°lmos √∂tletel√©s k√∂zben sz√ľletett a javaslat a ciprusi bankokban l√©v√Ķ orosz bet√©tek megad√≥ztat√°s√°r√≥l”, akkor Dmitrij Medvegyev, orosz minisztereln√∂k rezign√°ltan vetette k√∂zbe: „Mi√©rt nem sz√≥ltak el√Ķre, nek√ľnk is lett volna mondanival√≥nk”.– Azt is el√°rulta, hogy mi lett volna ez?

– A zavaros egyeztet√©sek ut√°n bejelentett sokadik d√∂nt√©s-v√°ltozatot k√∂vet√Ķen kider√ľlt, hogy az oroszokat ez az √ľgy nem igaz√°n rend√≠tette meg. A nagy c√©gek p√©nzei a jelent√Ķs orosz bankok Cipruson m√Ľk√∂d√Ķ fi√≥kjaiban vannak, s ezeket nem √©rintik a korl√°toz√°sok. Az oligarch√°k a huzavona idej√©n kimenek√≠tett√©k a vagyonk√°jukat a ciprusi bankok angliai, sv√°jci stb. le√°nyaihoz. Az orosz t√∂rv√©nyeket kij√°tsz√≥ „offshor-lovagokr√≥l” pedig azt mondta Igor Suvalov els√Ķ minisztereln√∂k-helyettes, hogy „aki t√∂rv√©nyt szegett, az meg is √©rdemli a b√ľntet√©st”.

Az oroszok teh√°t nem l√°zonganak, √©s a nyugatiak nem √©rtik az ok√°t. A The Christian Science Monitor orosz belpolitikai visz√°lyokban kutakodik √©s tal√°lgat. Az Ernst and Young k√©pvisel√Ķje szerint „Moszkv√°ban meg√©rtett√©k, hogy b√°r az orosz c√©geket √©rinti a legs√ļlyosabban az √°talak√≠t√°s, nem ez volt az eredeti c√©l”.
Ugyanakkor a glob√°lisan zajl√≥ √©s egym√°ssal nagyon szorosan √∂sszef√ľgg√Ķ politikai √©s gazdas√°gi folyamatok elemz√©s√©b√Ķl m√©lyebben h√ļz√≥d√≥ l√©nyegesebb √∂sszef√ľgg√©sekre is tal√°lhatunk. Az oroszok strat√©giai √°lmaiban √©vek √≥ta jelen van Moszkva p√©nz√ľgyi vil√°gk√∂zpontk√©nt √©s a rubel vil√°gp√©nzk√©nt. K√∂nnyen meglehet, hogy a ciprusi aff√©r egyfajta szond√°z√°sa az √°lom val√≥ra v√°lthat√≥s√°g√°nak.

– N√©zz√ľk r√©szletesebben a t√©nyeket!

– Az orosz politikusok √∂t √©ve azt a c√©lt t√Ľzt√©k ki, hogy Moszkva p√©nz√ľgyi vil√°gk√∂zpont legyen. Ennek t√∂bb ok√°t is l√°tt√°k. D√∂nt√Ķen azt, hogy a glob√°lis p√©nz√ľgyi v√°ls√°g k√∂vetkezt√©ben √©rz√©kelhet√Ķen √°trendez√Ķdnek a p√©nz√ľgyi vil√°gpiac er√Ķviszonyai, m√Ľk√∂d√©si elvei √©s a szerkezete is. A 2008 √≥ta tart√≥ kr√≠zis az orosz p√©nz√ľgyi rendszer sz√°m√°ra nem csak a probl√©m√°k, hanem √ļj lehet√Ķs√©gek forr√°sa is lehet. Oroszorsz√°g alternat√≠v√°ja: vagy glob√°lis – esetleg region√°lis – jelent√Ķs√©g√Ľ p√©nz√ľgyi centrumot hoz l√©tre, fejlett hazai piac√°ra alapozva, vagy a nemzeti p√©nz√ľgyi piaca megsz√Ľnik l√©tezni. Ugyanakkor a p√©nz√ľgyi vil√°gk√∂zpont l√©trehoz√°sa Oroszorsz√°gban √∂szt√∂n√∂zheti a nemzeti p√©nz√ľgyi piac fejl√Ķd√©s√©t is az√°ltal, hogy integr√°l√≥dik a glob√°lis p√©nz√ľgyi szolg√°ltat√≥ iparba. Mindez √ļjabb s√ļlyos argumentum annak bizony√≠t√°s√°ra, hogy Oroszorsz√°g megker√ľlhetetlen p√≥lusa a poszthidegh√°bor√ļs kor glob√°lis integr√°l√≥d√°s√°nak. Egy√ļttal es√©ly a posztszovjet kintl√©v√Ķs√©gek visszaszerz√©s√©re, koncentr√°l√°s√°ra. A p√©nz√ľgyi vil√°gk√∂zpont l√©trehoz√°s√°nak c√©lja az is, hogy ennek folyamat√°ban a rubelt bevezess√©k a nemzetk√∂zi kereskedelembe √©s p√©nz√ľgyekbe, vagyis „vil√°gp√©nzz√©” tegy√©k.

– K√©rd√©s, hogy ez az √∂r√∂k potenci√°lis lehet√Ķs√©gek tere lesz-e, vagy a j√∂v√Ķ olyan realit√°sa, amely az orosz gazdas√°g dinamikus n√∂veked√©s√©n √©s az orosz modell szerkezeti meg√ļjul√°s√°n alapszik?

– Mindezeket m√©rlegelve sz√ľlettek meg az els√Ķ politikai d√∂nt√©sek. Medvegyevnek, akkori √°llamf√Ķnek 2008. november 5-√©n az orosz t√°rsadalomhoz int√©zett √ľzenete fogalmazta meg: „M√°r ez √©v v√©g√©ig meg kell hozni azokat a t√∂rv√©nyeket, amelyek alapj√°t k√©pezik annak, hogy Oroszorsz√°gban l√©trej√∂jj√∂n a vil√°g egyik vezet√Ķ p√©nz√ľgyi k√∂zpontja. ... Gyakorlati l√©p√©seket kell tenni a rubel szerep√©nek er√Ķs√≠t√©s√©√©rt, annak √©rdek√©ben, hogy a nemzetk√∂zi elsz√°mol√°sok egyik valut√°ja legyen. El kell kezdeni az √°tt√©r√©st a rubel elsz√°mol√°sra els√Ķsorban a g√°z√©rt √©s az olaj√©rt... E folyamatok v√©gs√Ķ c√©lja – a rubelt az egyik region√°lis valut√°v√° alak√≠tani”. Ezt k√∂vet√Ķen Moszkva √∂nkorm√°nyzata 2009. m√°jus 19-√©n fogadott el hat√°rozatot „Moszkva v√°ros√°nak, mint nemzeti √©s nemzetk√∂zi p√©nz√ľgyi szolg√°ltat√°sok k√∂zpontj√°nak fejleszt√©si koncepci√≥j√°r√≥l”. Az orosz korm√°ny pedig 2009. j√ļlius 11-√©n d√∂nt√∂tt a „nemzetk√∂zi p√©nz√ľgyi k√∂zpont Oroszorsz√°gban t√∂rt√©n√Ķ l√©trehoz√°s√°hoz sz√ľks√©ges int√©zked√©sekr√Ķl”.

2010 √°prilis√°ban Medvegyev tan√°cskoz√°sra h√≠vta az √©rintetteket, hogy sz√°mon k√©rje, milyen konkr√©t int√©zked√©seket tettek Moszkva p√©nz√ľgyi vil√°gk√∂zpontt√° v√°l√°sa √©rdek√©ben. Ezt k√∂vet√Ķen saj√°t test√ľletet hozott l√©tre Alekszej Kudrin akkori p√©nz√ľgyminiszter vezet√©s√©vel a p√©nz√ľgyi vil√°gk√∂zpont megval√≥s√≠t√°s√°ra, melynek feladata a kapcsolatok koordin√°l√°sa a vezet√Ķ nemzetk√∂zi p√©nz√ľgyi int√©zm√©nyekkel. Emellett tan√°csad√≥ test√ľletet is felk√©rt a legjelent√Ķsebb nemzetk√∂zi bankok √©s befektet√©si t√°rsas√°gok k√∂r√©b√Ķl, melynek azt a szerepet sz√°nta, hogy el√Ķseg√≠tse Oroszorsz√°g integr√°l√≥d√°s√°t a vil√°ggazdas√°gba.

– Sz√ľlettek-e konkr√©t d√∂nt√©sek, l√©p√©sek?

– Az orosz korm√°ny munkacsoportot hozott l√©tre Alekszandr Volosinnal az √©l√©n – aki m√©g Jelcin idej√©n az eln√∂ki adminisztr√°ci√≥ vezet√Ķje volt – az oroszorsz√°gi p√©nz√ľgyi k√∂zpont megval√≥s√≠t√°s√°ra. A feladatokat 48 pontban jel√∂lt√©k meg √©s h√©t albizotts√°gra b√≠zt√°k: – p√©nz√ľgyi infrastrukt√ļra, – p√©nzpiaci eszk√∂z√∂k; – p√©nzpiaci r√©szvev√Ķk k√∂re; – p√©nzpiaci szab√°lyoz√°s √©s menedzsment; – szoci√°lis √©s √ľzleti infrastrukt√ļra – ad√≥z√°si rendszer, – az orosz gazdas√°g p√©nzpiaci oper√°ci√≥inak √°ltal√°nos versenyk√©pess√©ge. A projekt megval√≥s√≠t√°s√°t √∂t √©v alatt v√°rj√°k.

Az Eur√≥pai Uni√≥ p√©nzbeli t√°mogat√°s√°val, valamint L√ļcio Vinhas de Souza, a Vil√°gbank k√©pvisel√Ķje √©s Alekszej Kudrin vezet√©s√©vel felm√©r√©s k√©sz√ľlt azokra az aj√°nl√°sokra vonatkoz√≥an, amelyek „sz√ľks√©gesek nemzetk√∂zi p√©nz√ľgyi k√∂zpont l√©trehoz√°s√°hoz Moszkv√°ban, vagy Moszkva region√°lis k√∂zpontk√©nt val√≥ funkcion√°l√°sa hat√©konys√°g√°nak a n√∂vel√©s√©hez”. N√©gy reformot aj√°nlottak: realiz√°lni kell a „Moszkva – p√©nz√ľgyi vil√°gk√∂zpont” projektet; kontroll alatt kell tartani az infl√°ci√≥t; t√Ķkevonz√≥ kedvez√Ķ befektet√©si felt√©teleket kell teremteni a projektek finansz√≠roz√°s√°hoz, valamint a r√∂gz√≠tett befizet√©s√Ľ nyugd√≠jalapok fejleszt√©s√©hez; √©s √∂ssze kell hangolni a szab√°lyoz√°s fok√°t a G20-ak d√∂nt√©seinek realiz√°l√°s√°val.
2010. szeptember 8-√°n nemzetk√∂zi tan√°cskoz√°sra ker√ľlt sor „Moszkva – p√©nz√ľgyi vil√°gk√∂zpont, rubel – tartal√©k valuta. Realit√°s √©s perspekt√≠va” c√≠mmel. R√©sztvev√Ķi az IMF, a Vil√°gbank, a WTO, a vil√°g vezet√Ķ bankjai k√©pviselet√©ben fogalmazt√°k meg aj√°nl√°saikat √©s fenntart√°saikat a projekt megval√≥s√≠that√≥s√°g√°r√≥l.

(Folytatása következik)
Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | Alexandros - 2013. Šprilis 04. 19:05:01
"a ciprusi √©rsek, Hriszosztomosz (besz√©des a n√©v jelent√©se, magyarul annyit tesz: Aranysz√°j√ļ), fellebbez√©st ny√ļjtott be kor√°bban a Legfels√Ķ B√≠r√≥s√°ghoz a trojka bizonyos felt√©teleivel szemben" -Az √©rsek egy√©bk√©nt azt mondta, hogy l√©p√©s√©t k√∂vet√Ķen a trojka k√©pvisel√Ķi azzal pr√≥b√°lt√°k jobb bel√°t√°sra b√≠rni, hogy ha nem vonja vissza kereset√©t, akkor a v√°ls√°gban √©rintett mindk√©t bank m√Ľk√∂d√©s√©t felf√ľggesztik."- A b√≠r√≥s√°gi hat√°rozat egy√©bk√©nt azzal √©rvelt, hogy a l√©p√©s mindenk√©ppen s√©rten√© t√∂bbek k√∂z√∂tt az Eur√≥pai Egyezm√©nyben, az emberi jogok v√©delm√©ben lefektetett, az egy√©ni tulajdonhoz val√≥ jogot, valamint a ciprusi alkotm√°ny idevonatkoz√≥ rendelkez√©seit is." (majd alkotm√°nyt m√≥dos√≠tanak mint orb√°n!!!)
#2 | Alexandros - 2013. Šprilis 04. 19:54:51
Az EU √©s Oroszorsz√°g cs√ļcstal√°lkoz√≥j√°t j√ļnius elej√©n rendezik meg Jekatyerinburgban.
#3 | Kedvesi - 2013. Šprilis 04. 20:26:18
http://www.youtub...StjNHvys2M

Ilyen magasra törnek?
#4 | nyaki - 2013. Šprilis 04. 20:57:48
√Čs mi van Monaco-val, Lichtenstein-nel stb. offshore paradicsomokkal?
Szerintem az oroszokat √©s a keleti r√©gi√≥t akarj√°k ezzel a h√ļz√°ssal a cionok megregul√°zni. Ha m√°r j√∂n a cs√ļcs, akkor legyen t√©nyleg cs√ļcs.
#5 | Lyofalyta - 2013. Šprilis 04. 21:30:11
Lehet,hogy h√ľlye k√©rd√©s, de a p√©nzv√°lt√≥kn√°l mi√©rt nem lehet Rubelt venni?s_(
#6 | kaponya jozsef - 2013. Šprilis 05. 12:15:12
szerintem lesz. vilag nyelv az orosz es a vilag hadsereg is.

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.