Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

Jelszů



Elfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Az olcs√≥ p√©nz v√©gj√°t√©ka: esnek m√©g ki √ļjabb csontv√°zak


Ha rep√ľl√Ķvel v√©gigutazn√°nk √ćrorsz√°gt√≥l Ciprusig, befejezetlen √©p√≠tkez√©sek, f√©lbemaradt beruh√°z√°sok mutatn√°k merre puszt√≠t v√°ls√°g Eur√≥p√°ban.

R√°cz Margit, a MTA KRTK Vil√°ggazdas√°gi Int√©zet√©nek kutat√°si igazgat√≥ja szerint egy rep√ľl√Ķ√ļt kiv√°l√≥an be tudn√° mutatni, hogy f√∂ldrajzilag Eur√≥pa mely r√©gi√≥it s√ļjtja v√°ls√°g, √©s annak milyen az intenzit√°sa. A f√©lbemaradt √©p√≠tkez√©sek, torz√≥k gyakoris√°g√°b√≥l ugyanis viszonylag pontos k√∂vetkeztet√©st lehet levonni az adott r√©gi√≥ gazdas√°g√°r√≥l. De hogy hogyan jutott ide Eur√≥pa, milyen st√°ci√≥kon kereszt√ľl √©rt√ľnk el a ciprusi banki bet√©tek megad√≥ztat√°s√°ig, arr√≥l R√°cz Margit "Az eur√≥z√≥na v√°ls√°ga" c√≠men tartott el√Ķad√°st a napokban.

A kutat√°si igazgat√≥ szerint a mostani gazdas√°gi v√°ls√°gnak nem Eur√≥pa a kirobbant√≥ja, de az egyik legnagyobb elszenved√Ķje. 2008 √≥ta alapvet√Ķen k√©t probl√©mak√∂r hat√°rozta meg az eur√≥pai v√°ls√°gkezel√©st: honnan szerezzenek p√©nzt a v√°ls√°gba jutott orsz√°gok megment√©s√©hez, illetve milyen szab√°lyokat hozzanak, hogy elker√ľlj√©k egyr√©szt a mostani v√°ls√°g eszkal√°l√≥d√°s√°t, m√°sr√©szt √ļjb√≥li felbukkan√°s√°t. Br√ľsszel v√©gig k√©nytelen v√©kony mezsgy√©n egyens√ļlyozni, hiszen √ļgy kell k√≠v√ľlr√Ķl beleny√ļlni a folyamatokba, hogy azok ne k√©rd√Ķjelezz√©k meg a parlament√°ris demokr√°cia szab√°lyait, hiszen az orsz√°gokat cs√Ķdbe, vagy cs√Ķd k√∂zelbe vezet√Ķ korm√°nyokat demokratikus m√≥don v√°lasztott√°k meg, b√°r azok nem transzparensen √©s nem j√≥l kezelt√©k a k√∂zp√©nz√ľgyeket. A ment√Ķcsomagokhoz sz√ľks√©ges likvid forr√°sok el√Ķteremt√©se is komoly probl√©m√°kat vetett fel, hiszen kezdetben nem volt hova rohanni p√©nz√©rt; az EU-tagorsz√°gokn√°l volt (√©s van) a nemzeti k√∂lts√©gvet√©s. R√°ad√°sul a ment√Ķcsomagok fisk√°lis transzfert jelentenek, ami pontosan ellentmond az eredeti uni√≥s elk√©pzel√©seknek.
Dolgozzon a p√©nz√ľgyi szf√©r√°ban! V√°lasszon t√∂bb sz√°z lehet√Ķs√©g k√∂z√ľl!

2010 elej√©ig tulajdonk√©ppen semmi olyan nem t√∂rt√©nt Eur√≥p√°ban, ami a t√∂bbi kontinensen t√∂bb√©-kev√©sb√© ne j√°tsz√≥dott volna le a Lehman Brothers bed√Ķl√©se ut√°n. 2010 janu√°rj√°ban azt√°n a g√∂r√∂g p√©nz√ľgyminiszter egy Ecofin (az EU tagorsz√°gok p√©nz√ľgyminiszterei) √ľl√©sen koll√©g√°ival k√∂z√∂lte, hogy G√∂r√∂gorsz√°g nem tudja a piacr√≥l tov√°bb finansz√≠rozni mag√°t. Be√ľt√∂tt az √°llamcs√Ķd, amely fel√©bresztette az eur√≥pai vezet√Ķket √°lmodoz√°sukb√≥l √©s elind√≠totta azt a szab√°lyoz√°si folyamatot, amely ak√°r az Eur√≥pai Egyes√ľlt √Āllamokhoz is elvezethet.

A g√∂r√∂g√∂ket v√©g√ľl egy 110 milli√°rd eur√≥s csomaggal mentett√©k meg, amib√Ķl 25 sz√°zal√©kot az IMF is mag√°ra v√°llalt. Ezzel p√°rhuzamosan 2010 m√°jus√°ban fel√°ll√≠tott√°k az EFSF-t (European Financial Stability Facility), illetve az EFSM-t (European Financial Stabilisation Mechanism). Az EFSF √∂n√°ll√≥an bocs√°that ki k√∂tv√©nyeket, vagyis a piacr√≥l tud forr√°st bevonni, √≠gy a 110 milli√°rdos g√∂r√∂g csomaggal ellent√©tben k√∂zvetlen√ľl nem terheli meg a nemzeti k√∂lts√©gvet√©seket. Mivel a m√∂g√∂tte √°ll√≥ eur√≥pai orsz√°gok k√∂z√ľl ekkor m√©g 5 eur√≥z√≥na orsz√°gnak is AAA-s (vagyis a legkiv√°l√≥bb) besorol√°sa volt, √≠gy k√∂nnyen √©s olcs√≥n jutott p√©nzhez. Az eur√≥pai vezet√Ķk pedig h√°trad√Ķltek, de mint kider√ľlt csak p√°r h√≥nap nyugalom jutott.
Euró, euróövezet
Euró, euróövezet

Vesz√©lybe ker√ľlhetnek a nagybet√©tek bankcs√Ķd eset√©n

Az EU17 √°tlag√°n fel√ľl b√Ķv√ľlt a magyar kiskereskedelem

Draghi: az EKB folytatja a laza monet√°ris politik√°t, ameddig sz√ľks√©ges

Az EKB is tartotta az irányadó kamatlábat

√öjabb cs√∂kken√Ķ BMI-adatok j√∂ttek az eur√≥√∂vezetb√Ķl
Tov√°bbi cikkek »

Hiszen 2010 √Ķsz√©n √ćrorsz√°g jelentkezett be ment√Ķcsomag√©rt, ami az√©rt is √©rdekes, hiszen a kelta tigris kiv√°l√≥, irigyl√©sre m√©lt√≥ fisk√°lis sz√°mokkal rendelkezett. A bankrendszere viszont t√ļl nagyra n√Ķtt, a v√°ls√°g el√Ķtti olcs√≥ p√©nz pedig f√ļjta a lufit, pl√°z√°k, ingatlanok, lak√°sok √©p√ľltek mindenfele. Amikor pedig kidurrant a lufi, bed√Ķlt bankrendszert, null√°z√≥dott √©p√≠t√Ķipart, √©s az olcs√≥ p√©nz v√©gj√°t√©kak√©nt sz√°mtalan torz√≥t, befejezetlen √©p√≠tkez√©st hagyott maga m√∂g√∂tt.

Az √≠rek 82 milli√°rdot k√©rtek, az EU viszont itt m√°r komolyabb felt√©telekhez szabta a seg√≠ts√©get. Az uni√≥s vezet√Ķknek ugyanis "b√°ntotta a szem√©t", hogy √ćrorsz√°g a v√°ls√°g el√Ķtt az alacsony ad√≥kulcs√°val "t√Ķkefal√≥" lett, vonzotta a c√©geket. Br√ľsszel azt k√©rte Dublint√≥l, hogy a ment√Ķcsomag√©rt cser√©be emelje meg a v√°llalati ad√≥kulcsokat. Az √≠rek erre azt mondtak, k√∂sz√∂nik, de ebben az esetben nem tartanak ig√©nyt a seg√©lyre. V√©g√ľl kompromisszum sz√ľletett √©s az ad√≥kulcs helyett az ad√≥alap harmoniz√°l√°s√°t fogadt√°k el.

Az √≠rek ut√°n tavasszal a portug√°lok j√∂ttek, majd ism√©t a g√∂r√∂g√∂k ker√ľltek a k√∂z√©ppontba. Az IMF, amely az eddigi valamennyi eur√≥pai uni√≥s ment√Ķcsomagban 25-25 sz√°zal√©kkal r√©szt vett, megijedt, hogy az els√Ķ g√∂r√∂g ment√Ķcsomagban foly√≥s√≠tott hitel√©t nem kapja vissza, mivel a g√∂r√∂g ad√≥ss√°gp√°lya fenntarthatatlann√° v√°lt. Azt k√©rte, hogy a t√∂bbiek engedj√©k el az ad√≥ss√°g egy r√©sz√©t, amit Merkel nem tudott v√°llalni, hiszen akkor - legink√°bb a n√©met - ad√≥fizet√Ķk p√©nze bukott volna. (Az els√Ķ csomag jelent√Ķs r√©sz√©t az eur√≥z√≥na tagorsz√°gainak k√∂lts√©gvet√©sei tett√©k √∂ssze.) √ćgy √ļjabb csomag, valamint a mag√°nhitelez√Ķk ad√≥ss√°gelenged√©se k√∂vetkezett.


Ek√∂zben Br√ľsszelben az √ļj szab√°lyoz√°si mechanizmusokat kerest√©k, √©s kidolgozt√°k p√©ld√°ul a hatos csomagot, amelyben √ļgy akart√°k meger√Ķs√≠teni a szubnacion√°lis √©rveket, hogy bevezett√©k a ford√≠tott szavaz√°st. Az EB √∂n√°ll√≥an elind√≠thatja p√©ld√°ul a t√ļlzott deficitelj√°r√°st, amelyet ugyan az Ecofin le tud szavazni, de csak k√©tharmados t√∂bbs√©ggel.

Tov√°bb√° az EFSF √©s az EFSM mell√© m√©g egy √ļjabb "ment√Ķalap", az √°lland√≥nak sz√°nt ESM j√∂tt l√©tre. A h√°rom alap egy√ľtt pedig imm√°r √∂sszesen 1000 milli√°rd eur√≥s kerettel rendelkezett.

2012-ben azt√°n a hitelmin√Ķs√≠t√Ķk √°ld√°sos tev√©kenys√©g√©nek is k√∂sz√∂nhet√Ķen a spanyolok √©s az olaszok is bajba ker√ľltek. A spanyolok az √≠rekhez hasonl√≥an a kidurrant ingatlanlufi miatt megroggyant bankrendszer√ľk miatt szenvedtek, √≠gy √Ķk azt k√©rt√©k Merkel√©kt√Ķl, hogy az eur√≥pai bankok k√∂zvetlen√ľl fordulhassanak az eur√≥pai ment√Ķmechanizmusokhoz. B√°r a spanyol bankok 100 milli√°rd eur√≥ √©rt√©kben ment√Ķcsomagot kapnak, √ļjabb probl√©ma mer√ľlt fel. Az orsz√°gok k√∂lts√©gvet√©seinek ellen√Ķrz√©s√©re ugyanis megvan a m√≥dszer, a bankok m√Ľk√∂d√©s√©t viszont nem tudj√°k fel√ľgyelni. √ćgy j√∂tt az ig√©ny az eur√≥pai bankfel√ľgyeletre, illetve uni√≥ra. Ez ut√≥bbi annyival t√∂bb a bankfel√ľgyeletn√©l, hogy k√∂zvetlen p√©nzmozg√°st is mag√°ban foglal, hiszen m√∂g√∂tte ott van a bankszan√°l√°si, illetve bet√©tbiztos√≠t√°si alap is. Ez ut√≥bbit a n√©metek nem akarj√°k, √≠gy v√©g√ľl is - jelen tud√°sunk szerint – k√∂z√∂s eur√≥pai bankfel√ľgyelet j√∂n majd l√©tre.

Az olaszokat pedig az EKB korl√°tlan √°llampap√≠r-v√°s√°rl√°si √≠g√©rete, valamint a Monti-korm√°ny reformint√©zked√©sei mentett√©k meg a cs√Ķdt√Ķl.

Az eur√≥pai v√°ls√°g-saga 2013 tavasz√°ra Ciprusig, illetve a banki bet√©tek "megad√≥ztat√°s√°ig jutott", √©s ki tudja m√©g hol a v√©ge. R√°cz Margit az mfor.hu-nak arra a k√©rd√©s√©re, hogy milyen fundament√°lis okokkal lehet magyar√°zni, hogy Szlov√°kia is felmer√ľlt azon orsz√°gok k√∂z√∂tt, amelyek bajba ker√ľlhetnek, nem tudott v√°laszolni. Abban viszont eg√©szen biztos, hogy a v√°ls√°g nem √©r v√©gett Ciprussal √©s sorban fognak kid√Ķlni olyan csontv√°zak, amelyekre most m√©g nem is gondolunk.

szp
mfor.hu
Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | monguzking - 2013. Šprilis 08. 10:38:14
Nem kidölnek az csontvázak hanem hatalom teszi csontvázzá az egész világot

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.