Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Magyarországot is eléri a vész? - Figyelmeztet az EBRD


A ciprusi ment√Ķakci√≥ k√∂vetkezm√©nyek√©nt t√Ķkekivon√°s indulhat meg Kelet-Eur√≥p√°b√≥l, ami visszafoghatja az am√ļgy sem ac√©los n√∂veked√©st - figyelmeztet a r√©gi√≥ 29 orsz√°g√°t hitelez√Ķ EBRD. Szlov√©nia penge√©len t√°ncol.

Ha a 100 ezer eur√≥ feletti ciprusi bankbet√©tek megad√≥ztat√°sa miatt t√Ķkekivon√°s kezd√Ķdik az eur√≥z√≥na legelad√≥sodottabb orsz√°gib√≥l, az s√ļlyos hat√°ssal lesz a kelet-k√∂z√©p-eur√≥pai r√©gi√≥ra. A szoros kereskedelmi √©s banki kapcsolatok miatt a gyeng√©bb p√©nzint√©zeti rendszerrel, illetve bizonytalanabb k√∂lts√©gvet√©ssel rendelkez√Ķ √°llamok - Magyarorsz√°g a r√©gi√≥ legelad√≥sodottabb orsz√°ga - a bet√©tek √©s a befektet√©sek nagy kivon√°s√°val n√©zhetnek szembe - √°ll√≠tja az Eur√≥pai √öjj√°√©p√≠t√©si √©s Fejleszt√©si Bank (EBRD) k√∂zgazd√°sza, Jeromin Zettelmeyer.

A p√©nzint√©zetet a rendszerv√°lt√°s idej√©n a 29 kelet-k√∂z√©p-eur√≥pai orsz√°g felz√°rk√≥z√°s√°nak seg√≠t√©s√©re hozt√°k l√©tre, egyik aleln√∂ke j√ļlius 1-j√©t√Ķl Simor Andr√°s, volt jegybankeln√∂k lesz. Amint arr√≥l besz√°moltunk, az MNB szerint Simor kinevez√©se nem √ľtk√∂zik a volt monet√°ristan√°cs-tagok banki munkav√°llal√°s√°t is tilt√≥ jegybankt√∂rv√©nybe.

A nagyokon kereszt√ľl j√∂n a negat√≠v hat√°s

Olaszorsz√°gban √©s Spanyolorsz√°gban is gyeng√≠theti a gazdas√°g teljes√≠tm√©ny√©t a finansz√≠roz√°si bizonytalans√°g, s miut√°n ezek az orsz√°gok nagyok, gondjaik lass√≠thatj√°k az EU gazdas√°g√°nak b√Ķv√ľl√©s√©t is. Ez viszont elker√ľlhetetlen√ľl hat√°ssal lesz a r√©gi√≥ra is - fejtegette Zettelmeyer. A kock√°zatok nagyobbak, mint amekkor√°ra kor√°bban sz√°m√≠tottak, √©s egy√©rtelm√Ľen a lass√ļbb GDP-b√Ķv√ľl√©s ir√°ny√°ba mutatnak. Az EBRD janu√°rban azt j√≥solta, hogy a Kelet-Eur√≥p√°ban a 2012-es 2,6 sz√°zal√©kr√≥l 3,0 sz√°zal√©kra gyorsulhat a n√∂veked√©s. Ezt a progn√≥zis m√°jus elej√©n vizsg√°lj√°k fel√ľl.
Bet√©tekb√Ķl menten√©k a bankokat
Az Eur√≥pai Uni√≥ egy olyan direkt√≠v√°t k√©sz√≠t el√Ķ, mely a j√∂v√Ķbeli bankment√©sek alkalm√°val lehet√Ķv√© tenn√©, hogy a sz√°zezer eur√≥ feletti bet√©tesek is besz√°lljanak a k√∂lts√©gekbe − mondta szombaton Olli Rehn, az Eur√≥pai Bizotts√°g p√©nz√ľgyi biztosa. A szakember ugyanakkor kiemelte, hogy a sz√°zezer eur√≥ alatti megtakar√≠t√°sok biztons√°gban vannak, azok√©rt mindig j√≥t√°ll a k√∂z√∂ss√©g.

Vas√°rnap Jens Weidmann, a Bundesbank eln√∂ke nyilatkozott egy n√©met r√°di√≥nak, szerinte a ciprusi ment√Ķ csomag √©ppen azt bizony√≠tja, hogy a neh√©zs√©gek ellen√©re is megmenthet√Ķk a bankok. Weidmann nem z√°rta ki, hogy Ciprusnak nem lesz el√©g a k√∂zelm√ļltban megszavazott t√≠zmilli√°rd eur√≥s ment√Ķ csomag, azonban kiemelte, hogy az orsz√°g probl√©m√°ira nem a p√©nz, hanem a hossz√ļ t√°v√ļ reformok jelentenek v√©gleges megold√°st. A n√©met szakember szerint a ciprusi ment√Ķ csomag a j√∂v√Ķben nem fog p√©ldak√©nt szolg√°lni, azonban fontos, hogy akik felel√Ķsek a bankok probl√©m√°i√©rt, valamilyen szinten felel√Ķss√©get v√°llaljanak. Hozz√°tette: nem menthetnek meg √°lland√≥an minden bajba ker√ľlt p√©nzint√©zetet az ad√≥fizet√Ķk p√©nz√©b√Ķl.

Arra sz√°m√≠tottunk, hogy a r√©gi√≥ gazdas√°gai az els√Ķ negyed√©vben l√°bra kapnak, √°m szinte megj√≥solhatatlan, hogy a ciprusi esem√©nyek kibillentik-e a j√≥ v√°g√°nyr√≥l a folyamatokat - v√©li az EBRD szak√©rt√Ķje. Szerinte a bet√©tesek aggodalma t√ļlzott lehet, √°m az EU nem tett eleget annak √©rdek√©ben, hogy meggy√Ķzze √Ķket: a ciprusi bet√©tcs√∂kkent√©s egyszeri eset volt. Zettelmeyer √ļgy v√©li, hogy Br√ľsszelnek v√°ltoztatnia kellene ezen, azaz vil√°goss√° kellene tennie, hogy a nagyobb bet√©tek is biztons√°gban vannak az uni√≥ban.

Nem lesz betétes roham

A szak√©rt√Ķ ezzel egyidej√Ľleg igyekezett eloszlatni az aggodalmakat azzal kapcsolatban, hogy a kelet-k√∂z√©p-eur√≥pai bankokb√≥l is nagy bet√©tkivon√°s indulhat el. Ennek els√Ķsorban az az oka, hogy az itteni p√©nzint√©zetekben nincsenek olyan nagy k√ľlf√∂ldi bet√©tek, mint amelyek Cipruson lapultak. Szerinte a legnagyobb vesz√©lyben l√©v√Ķ orsz√°g, Szlov√©nia is elker√ľlheti, hogy uni√≥s seg√≠ts√©gre szoruljon. Ehhez a korm√°nynak v√©gre kell hajtania a bankok megtiszt√≠t√°s√°t rossz hiteleikt√Ķl, majd fel kell t√Ķk√©s√≠teni azokat. Az IMF becsl√©se szerint az orsz√°gnak h√°rommilli√°rd eur√≥ra van sz√ľks√©ge id√©n, plusz egymilli√°rd friss t√Ķk√©t kell a p√©nzint√©zetekbe pump√°lni.
√Čletvesz√©lyes √ľzenet
Ciprus kapcs√°n Varga Mih√°ly, nemzetgazdas√°gi miniszter azt mondta: "√©letvesz√©lyes" √©s nagyon rossz √ľzenet a bankbet√©tek megad√≥ztat√°sa; a magyar korm√°ny soha nem k√©sz√ľlt ilyenre, √©s nem is tervez ilyet. A miniszter elmondta azt is, hogy a p√©nzint√©zetekkel val√≥ viszonyban is kisz√°m√≠that√≥s√°got, folyamatos p√°rbesz√©det szeretne. Hozz√°f√Ľzte ugyanakkor, hogy hozhat olyan int√©zked√©st a korm√°ny, amelyet a banksz√∂vets√©g nem tud elfogadni, de tudj√°k, hogy a kabinet mire k√©sz√ľl, √©s ha kell, m√≥dos√≠t, egyeztet az adott k√©rd√©sben.
Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | postaimre - 2013. Šprilis 09. 08:58:25
Mindenkit lepip√°ltak a Raiffeisen devizahitelesei

A Portfolio.hu becsl√©sei szerint t√∂bb mint 160 ezer ig√©nyl√©s futott be a bankokhoz m√°rcius v√©g√©ig az √°rfolyamg√°t konstrukci√≥ra. Ez azt jelenti, hogy a jogosult devizahitelesek t√∂bb mint 35%-a √©lt a kiv√©teles lehet√Ķs√©ggel a legut√≥bbi v√°ltoztat√°s el√Ķtti, m√°rcius 29-ei hat√°rid√Ķig. Ebb√Ķl a PSZ√ĀF adatai szerint febru√°r v√©g√©ig t√∂bb mint 141 ezer esetben √≠rt√°k m√°r al√° a szerz√Ķd√©st is. A parlament id√Ķk√∂zben 2013. m√°jus 31-√©ig kitolta az ig√©nyl√©s hat√°ridej√©t. A gyeng√©bb forint ellen√©re a Portfolio.hu-nak nyilatkoz√≥ bankok t√∂bbs√©ge az √©rdekl√Ķd√©s cs√∂kken√©s√©r√Ķl sz√°molt be, amit a korm√°ny, az MNB, a PSZ√ĀF √©s a banksz√∂vets√©g kamp√°nya m√©g megford√≠that. 40%-n√°l v√°rhat√≥an √≠gy sem lesz magasabb a r√©szv√©teli ar√°ny, ami jelent√Ķsen elmarad az egy √©vvel ezel√Ķtti indul√°sn√°l v√°rtt√≥l. Cikk√ľnkben a bankok egyedi tapasztalatait √©s adatait mutatjuk be a 2013. m√°rcius v√©gi √°llapot szerint. Kider√ľlt: a Raiffeisen √ľgyfelei voltak eddig a legakt√≠vabbak.
http://www.portfo...aggregator

OTP oroszországi vezére: duplázódott a rossz hitelek állománya

Az OTP Banknak Oroszorsz√°gban sokkal univerz√°lisabbnak kell lennie, nem n√©h√°ny √©vre rendezkedik be - jelentette ki Ill√©s Zolt√°n, a p√©nzint√©zet oroszorsz√°gi le√°nyv√°llalat√°nak eln√∂ke a Kommerszant c√≠m√Ľ orosz napilapban h√©tf√Ķn k√∂z√∂lt interj√ļban.
http://www.mfor.h...manya.html

http://profitline...alekvaluta


http://profitline...-felettiek

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.