Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Bejutottunk a pesti zsidók legintimebb helyére


No ne a selyems√°las kir√°ly p√ļz√≥k√°j√°ra gondolj √°m, hanem a Csillagkaput rejt√Ķ mikv√©nek √°lc√°zott gett√≥ra. Besz√©des a cikk √©s r√°vil√°g√≠t a cig√°ny-zsid√≥ k√∂z√∂s taktik√°ra. √úresen rohad√≥, bedeszk√°zott b√©rh√°zak, rejt√©lyes tulajdonosok √©s „befoglalt” √©p√ľletek a vil√°g√∂r√∂ks√©gi pufferz√≥n√°ban. Az erzs√©betv√°rosi ingatlanpanama szerencs√©tlen, egyben v√°ratlanul kedvez√Ķ hat√°sai a pesti mulat√≥negyedre, amelyre egy fesztiv√°lt is lehet √©p√≠teni.

H√≥es√©sben √°csorog vagy h√ļsz ember a De√°k t√©r–Kir√°ly utca sark√°n. A fele di√°kkor√ļ, a m√°sik a nyugd√≠jasokig h√ļz√≥dik, vegyes. Az√©rt j√∂ttek, hogy Bels√Ķ-Erzs√©betv√°ros elh√≠res√ľlt lakatlan tereit, √©p√ľleteit csod√°lj√°k meg, az arcokon legink√°bb d√∂bbenet √ľl: t√©ged is √©rdekel ez?

N√©h√°nyan egym√°sra is tal√°lnak, akik r√©szt vettek a Negyed6Negyed7 Fesztiv√°l els√Ķ, az egykori k√≥ser helyeket v√©gigj√°r√≥ el√Ķz√Ķ napi s√©t√°j√°n, √©s k√©sz√ľlnek, hogy legk√∂zelebb a k√∂rny√©k rejtett zsinag√≥g√°iba jussanak be. A t√∂bbs√©g√ľk helyb√©li lakos, de ezek az alkalmak lehet√Ķs√©get adnak arra, hogy helyben is turist√°k lehessenek. A 2-3 √≥r√°s csavarg√°sokat az adott t√©m√°ban t√°j√©kozott szakemberek vezetik. V√°rosszerte egyre elterjedtebbek az ilyen k√∂z√∂ss√©gi programok, a napokban Budapest 100 √©ves √©p√ľleteit j√°rt√°k be, akiket az √©rdekel.
Fotó: Kováts Dániel - BUPAP

A fesztiv√°lt szervez√Ķ Marom Klub Egyes√ľlet 2009-ban azt vette a fej√©be, hogy a nagy zsid√≥ √ľnnepekkor led√∂ntik azokat a szimbolikus falakat, amelyek elv√°lasztj√°k a k√ľl√∂nf√©le vall√°sokat, kult√ļr√°kat, embereket, √©s a t√∂rt√©nelmi hagyom√°nnyal ellent√©tben – egyebek mellett – nyitott√° teszik a zsid√≥ ritu√°l√© √©s vall√°sgyakorlat tereit. Emellett a v√°rosr√©sz aktu√°lis probl√©m√°i is hangs√ļlyt kapnak, mint az √ľresen √°ll√≥ ingatlanok kontra lakhat√°si neh√©zs√©gek, p√°rbesz√©d a k√∂zleked√©s √°talak√≠t√°s√°r√≥l vagy √©ppen a Klauz√°l t√©r √ļjra√°lmod√°sa az itt √©l√Ķk ig√©nyeinek figyelembe v√©tel√©vel. A workshopokat romkocsm√°kban, sz√≥rakoz√≥helyeken tartott√°k, de volt n√©h√°ny egy z√∂lds√©ges √ľzletben is a nagyv√°rosi kert√©szked√©s lehet√Ķs√©geir√Ķl, hogy hasznos√≠that√≥v√° v√°ljanak a VI. √©s a VII. ker√ľlet kihaszn√°latlan kertjei. Mindezt a p√©sz√°h – zsid√≥ h√ļsv√©t, az egyiptomi szabadul√°s √ľnnepe – 8 napja alatt.

Ez ut√≥bbi is a Kort√°rs √Čp√≠t√©szeti K√∂zpont (K√ČK) √∂tlete nyom√°n indult, ahogy a lakatlanul √°ll√≥ √©p√ľletekr√Ķl sz√≥l√≥ szakmai √©s civil diskurzus nagy siker√Ľ el√Ķad√°ssorozata Lakatlan c√≠mmel, f√©l √©vvel ezel√Ķtt. Ez√©rt lett a fesztiv√°l egyik f√Ķ t√©m√°ja is a hasznos√≠tatlan ingatlanok helyzete. A workshop-okat romkocsm√°kban, sz√≥rakoz√≥helyeken tartott√°k, de volt n√©h√°ny egy z√∂lds√©ges √ľzletben is a nagyv√°rosi kert√©szked√©s lehet√Ķs√©geir√Ķl, hogy hasznos√≠that√≥v√° v√°ljanak a VI. √©s a VII. ker√ľlet kihaszn√°latlan kertjei. Mindezt a p√©sz√°h - zsid√≥ h√ļsv√©t, az egyiptomi szabadul√°s √ľnnepe - 8 napja alatt.

Zsid√≥ m√ļlt

A zsid√≥ vall√°s egyik legintimebb helysz√≠n√©t is nyitott√° tett√©k a szervez√Ķk. A Kazinczy utc√°ban megb√ļj√≥ Mikv√©ben – ritu√°lis f√ľrd√Ķ – √©ppen konyhai eszk√∂zeiket mer√≠tett√©k a k√©t napig forralt es√Ķv√≠zbe az orthodox zsid√≥k, miut√°n el√Ķz√Ķleg a h√°ztart√°sokban h√ļsv√©ti nagytakar√≠t√°st v√©geztek. M√°ris egy k√∂z√∂s pont a judeo-kereszt√©ny kult√ļr√°ban. A p√©szach a kov√°sztalan keny√©r √ľnnepe, ez√©rt kell megsemmis√≠teni a fellelhet√Ķ kov√°szos marad√©kokat a chametz-et. A mikve kicsi udvar√°n raktak t√ľzet, a s√©t√°sok pedig n√©zhett√©k, hogy √©g a kal√°cs egy ima k√≠s√©ret√©ben. Egy m√°sik ortodox f√©rfi b√Ķr√∂ndnyi h√°ztart√°si eszk√∂zzel √©rkezett, mer√ľlt a faz√©k ut√°n a botmix is. A szent v√≠zbe mer√≠t√©s oka – halljuk Bodrogi „F√Ľszeres” Eszter gasztrobloggert, hogy az √ľnnep ideje alatt vagy k√ľl√∂n erre a c√©lra haszn√°latos ed√©nyeket kell el√Ķvenni, vagy ilyen m√≥don im√°ds√°ggal megtiszt√≠tani azokat. A k√≥ser konyh√°t vezet√Ķ csal√°dok az √ļjonnan v√°s√°rolt eszk√∂zeiket is ekk√©ppen teszik alkalmass√° a haszn√°latra.
Fotó: Kováts Dániel - BUPAP

Az 1928-ban √©p√ľlt h√°znak els√Ķdleges funkci√≥ja, hogy itt mer√≠tkeznek meg a n√Ķk a menstru√°ci√≥ miatti elk√ľl√∂n√ľl√©s ut√°n, de sok vall√°sos f√©rfi is haszn√°lja a r√©sz√©re fenntartott emeleti f√ľrd√Ķt reggel, ima el√Ķtt. „Jelenleg a hazai zsid√≥s√°g csup√°n n√©h√°ny sz√°zal√©ka √©l a szigor√ļ szab√°lyokat betartva.” – mondja Merker D√°vid szociol√≥gus, aki szint√©n tagja a Budapesti Aszfaltprojekt (BUPAP) csapat√°nak, akik ezeket a kreat√≠v, kultur√°lis-helyt√∂rt√©neti s√©t√°kat szervezik a f√Ķv√°rosban. A lakatlan √©p√ľletek egyre t√∂bb figyelmet kapnak a civilek √©s a √©p√≠t√©sz szakma k√∂r√©ben szint√ļgy, mint az urbanista csoportok k√∂z√∂tt. Erzs√©betv√°ros t√∂rt√©nelmi √©s szoci√°lis okokn√°l fogva tipikus bemutat√≥terepe lehet a v√°rosi t√©rhaszn√°lat saj√°toss√°gainak.

Foghíjak, romok, foglalók

A m√°sodik vil√°gh√°bor√ļ el√Ķtt a zsid√≥negyedben szinte minden sarkon volt egy k√°v√©h√°z, az udvarokon kis√ľzemek, m√Ľhelyek √©s s√ľt√∂d√©k m√Ľk√∂dtek. Akkoriban 12 szal√°migy√°r volt a k√∂rny√©ken, ma egy sincs, csak a romjaik. Az egykoron h√≠res Skrek Lip√≥t Rt. szal√°mi, kolb√°sz√°ru √©s h√ļskonzerv-k√ľl√∂nlegess√©g gy√°ra az 1913-as lakc√≠mjegyz√©k szerint a Dob utca 27. sz√°m alatt folytatta az ipart, eg√©szen 1944-ig. Ma egy √ļj √©p√≠t√©s√Ľ h√°z bels√Ķ udvar√°n koszosodik, ami megmaradt bel√Ķle. Lakatlan. Egy sarokra, a Kazinczy utca 41. sz√°m alatti √ļj K√Ķleves √Čtterem az egyetlen kiugr√≥an j√≥ p√©ld√°ja annak, hogy milyen funkci√≥v√°lt√°sokon mehet kereszt√ľl egy romos ingatlan.

A h√°z 1870 k√∂r√ľl √©p√ľlt, a t√≠zes √©vekben m√°r ortodox k√≥ser h√ļsfeldolgoz√≥ volt itt a hitk√∂zs√©g fel√ľgyelete alatt. 1926-t√≥l 57-ig Rebenwurzl Izidor √©s Salamon dolgozott a h√°zban, a k√∂zeli Skrek√©k legnagyobb versenyt√°rsak√©nt, de az √©p√ľlet eg√©szen 2002-ig ezt a feladatot l√°tta el.

Azt√°n √©vekig √ľresen √°llt, m√≠g ki nem sz√ļrta mag√°nak a kor√°bban az √ött√∂r√Ķ √Āruh√°zat befoglal√≥ globaliz√°ci√≥-kritikus Centrum Csoport. C√©ljuk az volt, hogy szoci√°lis befogad√≥hellyel egy√ľtt auton√≥m k√∂zpontot alak√≠tsanak ki az underground m√Ľv√©szetnek √©s kult√ļr√°nak. 2005 √Ķsz√©n squatolt√°k be a h√°zat (sz√≥ szerint guggolnit jelent, ezt a sz√≥t haszn√°lj√°k a foglal√°sra). A b√©rh√°zat a rend√Ķrs√©g hamar visszafoglalta. ”A h√°zfoglal√°sban t√©nylegesen r√©szt vev√Ķ mintegy 35 f√Ķ ellen megsz√ľntett√©k az elj√°r√°st, annak ellen√©re, hogy az √∂nk√©nyes h√°zfoglal√°s elk√∂vet√©s√©t a b√≠r√≥s√°g meg√°llap√≠totta. Azonban a cselekm√©ny t√°rsadalmi vesz√©lyess√©ge nagyj√°b√≥l a null√°val volt egyenl√Ķ, s√Ķt ak√°r pozit√≠v hat√°sa is lehet, amennyiben az ingatlant t√°rsadalmilag fontos funkci√≥ bet√∂lt√©s√©re haszn√°lj√°k fel a j√∂v√Ķben” – √°llt a TASZ √ľgyv√©dj√©nek, illetve a b√≠r√≥s√°g √≠t√©let√©nek indokl√°s√°ban.

Csakugyan, r√∂vid ideig az √∂nkorm√°nyzat partnereivel hajl√©ktalan sz√°ll√≥t m√Ľk√∂dtetett az egykori h√ļs√ľzemben. Az ingatlan „szerencs√©je”, hogy mag√°nk√©zben van √©s a tulajdonosnak nem √©rdeke a h√°z el√©rt√©ktelen√≠t√©se. B√°r √©vekig nem √≠gy t√Ľnt. Csup√°n p√°nyv√°t vontak a homlokzatra, √©s a k√∂rny√©kbeli bennfentesek arr√≥l suttogtak, hogy a tulajdonos sz√°llod√°t tervez oda. A dr√°mai √°llapotban l√©v√Ķ egyemeletes h√°z az utols√≥ pillanatban menek√ľlt meg tavaly √Ķsszel. A k√∂rny√©ken egy√©bk√©nt jelent√Ķs ingatlantulajdonnal rendelkez√Ķ befektet√Ķt siker√ľlt meggy√Ķzni, hogy jobban j√°r egy m√°r j√≥l bej√°ratott, n√©pszer√Ľ √©tteremmel. Az√≥ta itt van a K√Ķleves Vend√©gl√Ķ, amely h√°rom h√°znyit k√∂lt√∂z√∂tt a Dob utcai sarokr√≥l.
Fotó: Pataky Zsolt

A havaz√°sban alkalmunk ny√≠lt arra is, hogy elk√©pzelj√ľk a Kir√°ly utca 40. m√°ra √©letvesz√©lyes, f√∂d√©m n√©lk√ľli tereit, mint Kr√ļdy Gyula t√∂rzshely√©t, a B√©csi S√∂r√∂z√Ķt. Neh√©z a feladat. A valaha volt pomp√°s √©p√ľletet Hild J√≥zsef tervezte, de ma arr√≥l h√≠res, hogy z√Ľrzavaros a jogi h√°ttere, √©s m√°ig vit√°znak a peres felek. Amikor m√©g lakhat√≥bb √°llapotban volt a h√°z, punkok sz√°llt√°k meg egy id√Ķre, de ma m√°r nincs az a punk, aki ide kuck√≥zna be – √°ll√≠tja a Lakatlan s√©ta egyik vezet√Ķje, Koniorczyk Bori urbanista. √ē is egyike a v√°rosi felfedez√Ķknek (urban exploration, r√∂viden urbex), amely „szakma” vil√°gszerte megjelent a v√°rosiasodott k√∂rnyezetben. Feln√Ķtt gyerekek, akik felfedezik a ki√ľr√ľlt, szab√°lyokt√≥l mentes k√∂rnyezetet, kalandoznak egyet benne √©s √ļj, nekik tetsz√Ķ funkci√≥kat tal√°lnak neki.

A rom-recycling hasonl√≥ form√°i Berlinben jelentek meg a 90-es √©vek elej√©n. A v√°ros √ļjraegyes√≠t√©sekor sok keleti lakos hagyta el az otthon√°t, ezeket foglalt√°k el a szemf√ľlesek. Ma turisztikai √©rt√©ke van ezeknek az ingatlanoknak, direkt itt b√©relnek √°tmeneti sz√°ll√°st a k√ľlf√∂ldi di√°kok. P√°rizsban is megold√°s sz√ľletett a foglalt h√°zak √ľgy√©ben. Amennyiben s√ļlyos lak√°shi√°ny van egy v√°rosr√©szben, √©s 18 h√≥napn√°l r√©gebben lakatlan a nem term√©szetes szem√©ly tulajdon√°ban l√©v√Ķ ingatlan, akkor jogos a foglal√°s. Nem √ļgy Budapesten.

2013 janu√°rj√°ban n√©h√°ny, A V√°ros Mindenki√© nev√Ľ hajl√©ktalan √©rdekv√©delemmel foglalkoz√≥ szervezet aktivist√°ja megsz√°llta a Cs√°nyi utca 5. sz√°m alatti √∂nkorm√°nyzati tulajdon√ļ √©p√ľletet azzal a c√©llal, hogy felh√≠vj√°k a figyelmet a szoci√°lis probl√©m√°kra. K√∂zt√ľk volt 5 hajl√©ktalan is √©s Bal√°zs Anna urbanista, √∂nk√©ntes, a Lakatlan s√©ta m√°sik vezet√Ķje. M√≠g az √©p√ľlettel ismerkedtek a hajl√©ktalanok, Anna √∂nk√©ntes t√°rsaival egy√ľtt √©l√Ķl√°nccal v√©dte a ki√©rkezett rend√Ķr√∂k el√Ķl az √©p√ľletet. Az akci√≥ nem tartott sok√°ig, miut√°n egyes√©vel √°ll√≠tott√°k el√Ķ √Ķket szab√°lys√©rt√©s miatt. 30 ezer forint a b√≠rs√°g fejenk√©nt, ami 3-5 nap k√∂zmunk√°ra v√°lthat√≥. Anna √ļgy d√∂nt√∂tt, ink√°bb ledolgozza.

A Kir√°ly utcai Sir√°ly K√∂z√∂ss√©gi T√©r elh√ļz√≥d√≥ eset√©re √ļgy t√Ľnik, most pont ker√ľl. A Negyed6Negyed7 fesztiv√°l kiemelt helysz√≠ne volt a f√Ķv√°ros tulajdon√°ban √°ll√≥ √©p√ľlet, melyet a h√≥nap v√©g√©ig kell elhagyniuk a sir√°lyos h√°zfoglal√≥knak, mivel nem tudj√°k kifizetni a k√©rt egymilli√≥ forintos havi b√©rleti d√≠jat. A hely gazd√°ja Sch√∂nberger √Ād√°m, a Marom Klub Egyes√ľlet eln√∂ke arra h√≠vta fel a figyelmet, hogy kor√°bban az √©p√ľletet √©letvesz√©lyes √°llapota miatt akart√°k ki√ľr√≠teni, de a h√°z udvari r√©sz√©n lak√≥k err√Ķl nem √©rtes√ľltek. Zavaros √ľgy. Sch√∂nberger a dolog h√°tt√©rben azt az okot sejti, hogy valahol a pinc√©ben lehet a felbecs√ľlhetetlen √©rt√©k√Ľ Csillagkapu.
Fotó: Kováts Dániel - BUPAP

Az ig√©ny val√≥ban megvan az id√Ķutaz√°sra, de mostans√°g ink√°bb visszafel√© n√©zn√©nk – vallja a s√©tavezet√Ķ k√©t huszon√©ves urbanista l√°ny. A t√∂rt√©nelemben ciklikusan v√°ltozik az, hogy egy-egy t√°rsadalom, vagy annak szelete a j√∂v√Ķbe tekint-e, vagy visszafel√©. A XIX. sz√°zad az antik kult√ļra fel√© r√©vedt, a gazdag amerikai fiatalokat sz√ľleik a b√∂lcs√Ķnek tekintett Eur√≥p√°ba k√ľldt√©k tanulni. A hatvanas √©vekben a sci-fi, a futurista divat volt a t√©rnyer√Ķ: kellett ehhez egy holdra sz√°ll√°s √©s gazdas√°gi fellend√ľl√©s. Minden el√Ķre mutatott.

Most a nosztalgia jellemz√Ķ idehaza. Feln√Ķtt egy olyan gener√°ci√≥ – mondja Bori –, amelyiknek nincs k√∂zvetlen eml√©ke a szocializmusr√≥l, m√©gis s√ļlyosan meghat√°rozza az √©let√©t. A rendszerv√°lt√°s el√Ķtti id√Ķkr√Ķl t√∂bbnyire a rosszat hallani, a h√Ķs√∂k √©s az √°ldozatok √∂sszef√ľgg√©s√©ben. A mindennapi emberekr√Ķl semmit. √ēk √≠gy pr√≥b√°lj√°k meg a sz√ľleik fiatals√°g√°t meg√©lni √©s meg√©rteni. A traumatikus korszakok meg√Ķrz√Ķdnek a v√°rosi t√©rben, itt a gett√≥ √©s a szocializmus nyomai √ľzennek, ezek feldolgoz√°s√°ban seg√≠t a lakatlan terek megismer√©se. Ett√Ķl szerethet√Ķek a romkocsm√°k enteri√Ķrjei: r√©gi r√°di√≥, egy Trabant, gyerekkori h√°romkerek√Ľ bringa. Anna pedig p√∂tty√∂s b√∂gr√©vel a kez√©ben azon mereng a romkocsm√°k f√©lhom√°ly√°ban, hogy az √°ltaluk kital√°lt funkci√≥kkal hogyan hsznos√≠ts√°k √ļjra sz√ľleik, nagysz√ľleik tereit, amivel meggy√≥gy√≠thatj√°k a v√°ros sebeit.
Link

HozzŠszůlŠsok


Mťg nem kŁldtek hozzŠszůlŠst

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.