Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

A geopolitika renesz√°nsza


Mit jelent Oroszország számára a geopolitika visszatérése?
Szergej Karaganov politol√≥gus, a K√ľlpolitikai √©s V√©delmi Tan√°cs tiszteletbeli eln√∂ke Vedomosztyiban megjelent √≠r√°sa a geopolitika, mint tudom√°ny √ļjj√°sz√ľlet√©s√©r√Ķl √©rtekezik, s arr√≥l, hogy ez milyen k√∂vetkezm√©nyekkel j√°r Oroszorsz√°g sz√°m√°ra.


Az elm√ļlt √©vtizedekben a geopolitika a Szovjetuni√≥ban burzso√° √°ltudom√°nynak sz√°m√≠tott, Nyugaton pedig nem tartozott a „politikailag korrekt” foglalatoss√°gok k√∂z√©. Geopolitik√°val t√∂bbnyire vid√©ki professzorok foglalkoztak, akiknek nem volt es√©ly√ľk beker√ľlni az estabilishmentbe.

Az √ļj Oroszorsz√°gban a liber√°lisok a nyugati politikai korrekts√©g √ļtj√°n haladtak, az antiliber√°lisok – az eur√°zsiai eszme h√≠vei – pedig olyan poros, sz√°z√©ves geopolitikai dogm√°kat hangoztattak, ami sok√°ig megakad√°lyozta, hogy komolyan lehessen venni √Ķket.

K√°r √©rte, hiszen az eur√°zsiai gondolat, Karaganov szerint alapvet√Ķen helyes, m√©gha olyasf√©le romantikus, fellengz√Ķs kijelent√©sek is f√Ľszerezik, mint p√©ld√°ul „Aki ellen√Ķrzi a V√∂r√∂s-tenger bej√°rat√°t, ellen√Ķrzi az eg√©sz vil√°got” stb. Az eur√°zsiai gondolat mindenesetre arra mutatott r√°, hogy a geopolitika nagym√©rt√©kben f√ľgg a geogr√°fi√°t√≥l.

A geopolitik√°nak nincs egys√©ges defin√≠ci√≥ja, de √°ltal√°ban v√©ve az a tudom√°ny, amely az egyes √°llamok k√ľlpolitik√°ja, a nemzetk√∂zi kapcsolatok, √©s a geogr√°fiai adotts√°gok k√∂zti √∂sszef√ľgg√©seket vizsg√°lja.

A geopolitika n√©pszer√Ľtlens√©ge a 20. sz√°zad m√°sodik fel√©ben n√©h√°ny okkal magyar√°zhat√≥.

1) A geopolitik√°t n√°ci tudom√°nynak tekintett√©k. S val√≥ban, a geopolitika n√©met iskol√°j√°nak megteremt√Ķje, Karl Haushofer (1869 – 1946) a hitlerizmus k√ľlpolitikai koncepci√≥j√°nak, az √©lett√©r elm√©letnek az egyik atyja volt.

2) Az er√Ķegyens√ļly geopolitikai elm√©lete, miszerint az egyes er√Ķknek f√©ken kell tartaniuk a t√∂bbi er√Ķt, sz√°mos h√°bor√ļt √©s konfliktust okozott.

3) Az atombomba megjelenése látszólag feleslegessé tette a geostratégiai tervezést.

4) A tudom√°nyos-technol√≥giai, a digit√°lis forradalom mintegy „elt√ľntette” a t√°vols√°gokat. Cs√∂kkent a relat√≠v energiafelhaszn√°l√°s, n√Ķtt az √©lelmiszerkibocs√°t√°s, a GNP. Mindez azt az ill√ļzi√≥t keltette, hogy az ember legy√Ķzte a term√©szetet √©s a t√°vols√°got. A ter√ľletre √ļgy tekintettek, mint r√©szv√©nyre, a ter√ľletek feletti kontroll √©rtelmetlennek t√Ľnt. Ez a k√∂vetkeztet√©s ad√≥dott a gyarmatbirodalmak felboml√°sa ut√°n is.

A ’60-as ’70-es √©vekben az az elk√©pzel√©s volt n√©pszer√Ľ, miszerint a glob√°lis vil√°ggazdas√°g cs√∂kkenti az √°llamok szerep√©t (√©s eltemeti a geopolitik√°t).

Az √ļj √©vezredben azonban a geopolitika renesz√°nsza figyelhet√Ķ meg, a geopolitika ism√©t „politikailag korrekt”, legitim diszcipl√≠na lett.

Ma m√°r nem t√Ľnnek nevets√©gesnek az olyan √°ll√≠t√°sok, miszerint a Hormuzi-szoros birtokl√°s√°t√≥l (ahol a nemzetk√∂zi olajkereskedelem 40 %-a halad √°t) f√ľgg a vil√°g sorsa. A geopolitika renesz√°nsza m√∂g√∂tt a k√∂vetkez√Ķ okok √°llnak:

1) √Āzsia felemelked√©se, az √°zsiai nyersanyagig√©nyek ism√©t fel√©rt√©kelt√©k a ter√ľletek feletti kontrollt. Nemcsak n√©h√°ny vitatott hovatartoz√°s√ļ √°zsiai szigetr√Ķl van sz√≥, de ism√©t el√Ķt√©rbe ker√ľlt az √©vtizedeken √°t elfeledett Afrika. Az afrikai nyersanyaglel√Ķhelyeket el√Ķsz√∂r K√≠na fedezte fel mag√°nak, √Ķt m√°s versenyt√°rsak is k√∂vett√©k, igyekezve beavatkozni olyan afrikai konfliktusokba, „melyekre kor√°bban csak k√∂ptek”.

2) A kl√≠mav√°ltoz√°s, az asz√°lyok, term√©szeti katasztr√≥f√°k esz√©be juttatt√°k a v√°rosokban √©s komfortos lak√°sokban √©l√Ķ fejlett emberis√©gnek, hogy m√©g mindig a term√©szett√Ķl √©s a geogr√°fiai viszonyokt√≥l f√ľgg.

3) A geopolitika √ļjj√°sz√ľlet√©s√©nek kedvez a vil√°gpolitika „renacionaliz√°ci√≥ja”. A nagyhatalmak harmonikus egy√ľttm√Ľk√∂d√©s√©r√Ķl vagy a vil√°gkorm√°nyr√≥l sz√Ķtt √°lmok nem teljes√ľltek. Kider√ľlt, hogy a nagy nemzetk√∂zi t√Ķk√©s t√°rsas√°gok sem f√ľggetlenek az √°llamokt√≥l.

4) √Āzsia felemelked√©se – nemzet√°llamok felemelked√©se, melyek saj√°t √©rt√©krendszerekkel rendelkeznek.

5) A k√©tp√≥lus√ļ vil√°grendszer v√©ge, majd az egyp√≥lus√ļ vil√°grend megroggyan√°sa szint√©n kedvezett a geopolitika √ļjrafelfedez√©s√©nek. A k√©t- √©s egyp√≥lus√ļ vil√°grend bizonyos viselked√©smint√°kat tett elfogadott√°, bej√°ratott√°, befagyasztott konfliktusokat, melyek most √ļjra felsz√≠nre ker√ľlnek.

6) A glob√°lis gazdas√°g is v√©g√ľl a geopolitika visszat√©r√©s√©nek kedvezett. A nemzetk√∂zi kereskedelem megn√∂veked√©se, az √°llamok egym√°sra utalts√°ga el√Ķt√©rbe helyezi a geogr√°fi√°t. Egyre nagyobb a tengeri kereskedelmi utak szerepe (s ezt nem v√°ltja ki a l√©giforgalom). Ir√°nt p√©ld√°ul alighanem m√°r megt√°madt√°k volna, ha nem lenne k√©pes elz√°rni a Hormuzi-szorost.

Mit jelent Oroszország számára a geopolitika visszatérése?

Moszkva kem√©ny, a re√°lis geopolitikai viszonyokon alapul√≥ politik√°t folytat. Az orosz sikerek egyik titka a geopolitikai t√©nyez√Ķkben rejlik. Az orosz ter√ľlet nagys√°ga, a nyersanyagkincsek nagy potenci√°lis lehet√Ķs√©geket rejtenek magukban.

Az amerikai-k√≠nai vet√©lked√©s fel√©rt√©keli Oroszorsz√°got. Oroszorsz√°g √ľgyesen j√°tszik kiegyens√ļlyoz√≥ szerepet ebben a k√ľzdelemben.

Az elk√∂vetkez√Ķ √©vtizedekben a Csendes-√≥ce√°n t√©rs√©ge lesz a geopolitikai vet√©lked√©s legf√Ķbb sz√≠ntere (k√©s√Ķbb, a v√°rhat√≥ k√∂zel-keleti h√°bor√ļkkal √©s India femelked√©s√©vel ehhez csatlakozhat a t√°gabb √©rtelemben vett K√∂zel-Kelet is). A transzkontinent√°lis kereskedelmi utak tel√≠tetts√©ge √©s vesz√©lyeztetetts√©ge fel√©rt√©keli az Arktiszt mint nyersanyagforr√°st, s mint alternat√≠v √ļtvonalat is. A vet√©lked√©s az √Čszaki-sarkk√∂r√©rt m√°r meg is kezd√Ķd√∂tt.

√Āzsia robban√°sszer√Ľ fejl√Ķd√©se √≥ri√°si lehet√Ķs√©geket tartogat Kelet-Szib√©ria sz√°m√°ra, amivel egyel√Ķre Moszkva nem tudott √©lni. Megrendezt√©k Vlagyivosztokban az ATESZ-cs√ļcstal√°lkoz√≥t, kiping√°lt√°k a v√°rost, de a Kremlnek nincs komolyan vehet√Ķ strat√©gi√°ja Kelet-Szib√©ria fejleszt√©s√©re (ami meg van, azon Karaganov szerint csak s√≠rni lehet).

Mindazon√°ltal, Karaganov szerint hiba lenne elfordulni Eur√≥p√°t√≥l, m√©gha az eur√≥paiak id√Ķnk√©nt duzzognak √©s moraliz√°lgatnak, √©s az eur√≥pai b√ľrokr√°cia k√ľl√∂nb√∂z√Ķ kisst√≠l√Ľ intrik√°kat sz√Ķ is. Eur√≥pa ugyanis mindig a moderniz√°ci√≥ forr√°sa volt Oroszorsz√°g sz√°m√°ra.

A geopolitika visszat√©r√©se nem v√°ltoztatja meg a j√∂v√Ķt. Az egyes orsz√°gok j√∂v√Ķje att√≥l f√ľgg, milyen emberi potenci√°llal rendelkeznek. Mennyire magas az oktat√°s sz√≠nvonala, milyen az eg√©szs√©g√ľgyi rendszer, mennyire patri√≥ta szellemis√©g√Ľ egy orsz√°g elitje √©s lakoss√°ga. Lehet ak√°rmennyit k√∂lteni a hadseregre vagy a transzportra, a j√∂v√Ķ csak m√Ľvelt √©s dinamikus emberekkel k√©pzelhet√Ķ el.

Ezt a r√©gi geopolitikusok is tudt√°k. Bismarck szerint orsz√°ga katonai gy√Ķzelmeit a tan√≠t√≥knak k√∂sz√∂nhette.

(Szergej Karaganov: Vozvrasenyije geopolityiki nye otmenjajet budusego, Vedomosztyi, 2013. 04. 10. )

Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | Gutai Zub - 2013. Šprilis 12. 13:01:09
Geopolitikus Oroszorsz√°g, "antigeopolitikus" Magyarorsz√°g....

Oroszorsz√°g ma is a legnagyobb ter√ľlettel rendelkezik a vil√°gon. T√∂rt√©nelm√©nek l√©nyege volt a f√∂ldszerz√©s, terjeszked√©s, b√°rmi √°ron.
Magyarorsz√°g ennek pont az ellenkez√Ķje. A h√Ķsiesen visszafoglalt orsz√°g√°t, √©vsz√°zadok alatt sz√©thordt√°k, elcsipkedt√©k a besziv√°rg√≥, betelep√ľl√Ķ, szaporod√≥, idegenek. Egy eg√©sz csokor √ļj, nem is bar√°ts√°gos, √°llam alakult ki nemzettest√©b√Ķl.
Mostanra annyira "antigeopolitikus" lett, hogy az utols√≥ n√©gyzetm√©terekr√Ķl is megszabaditj√°k.......
#2 | Perje - 2013. Šprilis 12. 14:50:37
Mostan√°ban nagyon j√≥l megfigyelhetj√ľnk a magyar korm√°ny√©t, amir√Ķl azonnal l√°tszik is hogy nem" saj√°t k√©sz√≠tm√©ny", hanem √©szak-atlanti be√ľt√©s van rajta. Keleti nyit√°snak nevezett valami, de val√≥j√°ban nem gazdas√°gi szerz√Ķd√©seket, meg√°llapod√°sokat k√∂t, hanem katonaiakat. Ezt figyelhet√Ķ meg napjainkban a Kauk√°zus √∂rny√©ki orsz√°gokkal k√∂t√∂tt meg√°llapod√°saiban, vagy a K√∂zel-Keleten. Mintha el√Ķvenn√©k Oroszorsz√°g t√©rk√©p√©t, √©s kijel√∂ln√©k a k√∂r√ľl√∂tte l√©vi orsz√°gokat, √©s vel√ľk l√©pnek kapcsolatba. L√°tszik az ezekkel az orsz√°gokkal k√∂t√∂tt szerz√Ķd√©seken, hogy abb√≥l a saj√°t orsz√°gunknak igen kev√©s gazdas√°gi el√Ķnye sz√°rmazik. Most azok lettek a c√©lorsz√°gok, amelyek Ir√°n √©s Oroszorsz√°g k√∂z√∂tt ter√ľlnek el.
Az√©rt van a geopolitik√°nak ilyen nagy renesz√°nsza, mert most folyik a vil√°g √ļjrafeloszt√°sa √©s √ļjragyarmatos√≠t√°sa.
#3 | kukackac - 2013. Šprilis 13. 18:47:32
3.bp.blogspot.com/-wiOXWud1nBA/UWj0gkvGQ8I/AAAAAAABhUg/Mp2ddgi_NXA/s1600/vintagen.jpg

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.