Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTĂ“L (2013/09/22) AZ ĂšJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

Sejtgyógyász nanorobotok A nanomedicina távlatai


A nanotechnológia molekuláris szerkezetek háromdimenziós pozicionális kontrolljaként definiálható. Célja ugyanilyen méretû és pontosságú anyagok, eszközök készítése. Mivel az emberi test molekulák bonyolult rendszere, alkalmazásuk a medicina új távlatait nyithatja meg. Még távol vagyunk az apró sejtgyógyász robotoktól, viszont már sci-finek se tûnnek: egyre több rájuk vonatkozó terv, szimuláció lát napvilágot.
KapcsolĂłdĂł

Yuriy Svidinenko: Cell Repair Nanorobot Design and Simulation

Nanomedicina

A nanomedicina nemcsak a biotechnológia-alapú molekuláris medicina egyfajta folytatása, továbbfejlesztett változata, hanem a pirinyó gépi rendszerek majdani alkalmazásával egészségünk molekuláris szintû karbantartását is célozza. A témakör egyik szaktekintélye, Robert A. Freitas Jr. szerint a gyógyító nanorobotok (nanobotok) - és az egész koncepció - az orvostudomány többezer éves történetének "természetes kulminációja." A betegségek könnyebb kezelését, az "emberi biológiai rendszerek" felerõsítését szolgálják.

A kutató négykötetesre tervezett mûvében (Nanomedicine, 1999, 2003, illetve elõreláthatólag 2005, 2007) elõször a nanoméretû gyógyászati eszközök tervezhetõségét, gyárthatóságukat bizonyítja - azt, hogy ezek a folyamatok egyáltalán nem állnak ellentmondásban a fizika törvényeivel. A mikrogépekben (MEMS), a telemikro-sebészetben és a szövettervezésben látja a közvetlen (?) technológiai elõzményeket.

Molekulaazonosítás és szállítás

Az emberi test legalább százezer, szövetsejtenként nagyjából ötezer molekulafajtából áll. Kiválasztásuk és szállításuk a nanoszintû orvosi rendszerek legfõbb feladatainak egyike. A kivitelezés alapfeltétele, hogy a botok környezetükre vonatkozó információval rendelkezzenek, amit különbözõ típusú beépített szenzorokkal (onboard nanosensors) szereznek meg. Lehetõvé teszik, hogy a biológiai molekuláris gépektõl alapvetõen (leginkább architektúrájukban) eltérõ szerkezetek a környezetet, annak változásait három szinten monitorozzák: a belsõ nanorobot, továbbá lokális és globális (az emberi testen belüli) szomatikus és extra-szomatikus (testen kívüli) állapotokat. A legszerteágazóbb - kémiai, akusztikus, elektromágneses, stb. - stimulusokat kutatják, s derítik fel.

Nanobotok tervezése

De milyenek lesznek ezek a "csodatevõ", és idõvel sejteket gyógyító mobil nanobotok? Hogyan koordináljuk õket?

Komplexek, láthatatlanok, nem érzékelhetõk. Mivel az emberi testbe kerülnek, gyártásuk során fõként a biokompatibilitást kell szem elõtt tartani. Legcélszerûbb, ha gyémántból készülnek. A vérkeringésben és a szövetekben ténykednek, így nemcsak mozgékonynak kell lenniük, hanem hatékony navigációs rendszerre lesz szükségük. A testen belüli navigációban, molekulák és sejtek gyors azonosításában, lokalizációjukban a legkülönbözõbb szenzorok segédkeznének. A tároló-rendszerbõl molekulákat és atomokat szállítanak a mûködésben lévõ (számítógép által irányított) manipulátoroknak, azaz a tervezésnél a - felettébb hatékony - szállító alrendszerrõl se szabad megfeledkezni. A sejteket teleszkóppal ellátott hosszú manipulátorok fognák és tartanák meg.

Kommunikáció

Ugyancsak rendkívül fontos, hogy a nanobotok tudjanak kommunikálni egymással. A szenzorikus, illetve a vezérlésre vonatkozó információ belsõ alrendszerek közötti továbbítása garantálja a megbízható, hibamentes mûködést. Molekuláris szinten kell kommunikálniuk testünkkel, üzeneteket cserélniük a biológiai sejtekkel. Egymással pedig azért, hogy összetett, széles-skálájú kooperatív tevékenységüket koordinálják, továbbítsák az adatokat, valamint permanensen figyeljék az adott feladat kivitelezését. Üzeneteket vesznek, üzeneteket továbbítanak, azaz mindegyiküket a társakkal és a makro-computerekkel összekötõ üzenetközvetítõ rendszerrel kell felszerelni. De nemcsak a belsõ, hanem az emberi pácienssel, orvosi személyzettel, külsõ entitásokkal, például antennákkal, laboratóriumi és betegszobai számítógépekkel történõ kommunikációhoz is fel kell vértezni õket.
Link


Hozzászólások


#1 | anzsi a macska hala - 2013. április 13. 09:51:51
Lehetne jĂł is, de nem vagyok optimista.
Sajnos a tudás rossz kezekbe kerülve végzetes fegyver. Ahogy gyógyítani lehet vele ugyanúgy gyilkolni is.
#2 | Holdas - 2013. április 13. 11:10:02
Ezek a technikák manapság nem az emberi fejlõdésének irányába van állitva .Microchipek,nanotechnológiás sejt tan,sok itt a tan ? De a lényeg az irányított és teljes uralom alá hajtott ember.

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.