Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Bele tudtak nézni az álmokba japán kutatók


√Ālmainkat rendszerint √©l√©nk vizu√°lis √©lm√©nyek k√≠s√©rik. Az eddig is tudott volt, hogy az √°loml√°t√°s sor√°n magas aktivit√°st mutatnak azok a tark√≥lebenyi agyter√ľleteink, amelyek √©beren is a vizu√°lis inform√°ci√≥ befogad√°s√°√©rt √©s feldolgoz√°s√°√©rt felelnek. Ahhoz azonban, √ļgy t√Ľnik, a legmodernebb technik√°k - a val√≥s idej√Ľ agyi k√©palkot√°sra alkalmas berendez√©sek √©s az adat√∂z√∂nt szupergyorsan elemz√Ķ sz√°m√≠t√≥g√©pek - elj√∂vetel√©ig kellett v√°rni, hogy az √°lmot mintegy kiolvashassuk az idegsejtek t√ľzel√©si mint√°zat√°b√≥l. Most jap√°n kutat√≥k megtal√°lt√°k a m√≥dj√°t annak, mik√©nt lehet sz√°m√≠t√≥g√©pes tanul√°si algoritmusok seg√≠ts√©g√©vel j√≥ hat√°sfokkal kik√∂vetkeztetni az alv√°s k√∂zbeni agyi aktivit√°smint√°zatb√≥l, vajon mit l√°that √©pp √°lm√°ban a megfigyelt alany.

Forr√°s: AFP/Rolf Haid
Illusztráció

Tomoyasu Horikawa √©s munkat√°rsai funkcion√°lis m√°gneses rezonanci√°s k√©palkot√°s (fMRI) seg√≠ts√©g√©vel r√∂gz√≠tett√©k az alv√°s korai (a gyors szemmozg√°s-, vagyis REM-f√°zis el√Ķtti) szakasz√°ban jelentkez√Ķ agyi aktivit√°smint√°zatokat, √©s √∂sszehasonl√≠tott√°k ezeket azokkal a mint√°zatokkal, amelyeket az agy az √©brenl√©t sor√°n k√ľl√∂nb√∂z√Ķ vizu√°lis bemenetek hat√°s√°ra produk√°l.

A l√°t√°s√©lm√©nyeket meghat√°rozott hierarchia szerint n√©h√°ny nagyobb fogalmi k√∂rbe csoportos√≠tott√°k - pl. b√ļtor, n√Ķ, lak√°s, √ľzlet, utca, bet√Ľ stb. -, majd internetes k√©pkeres√Ķk seg√≠ts√©g√©vel l√©trehoztak minden fogalmi k√∂rh√∂z kapcsol√≥d√≥an egy "k√©pt√°rat", egyfajta vizu√°lis adatb√°zist, √©s egy tanul√°si algoritmus seg√≠ts√©g√©vel elemezt√©k, hogy a k√ľl√∂nb√∂z√Ķ fogalmi k√∂rbe tartoz√≥ k√©pek bemutat√°sa milyen speci√°lis aktivit√°smint√°t eredm√©nyez az els√Ķdleges l√°t√≥k√©regben. A "betan√≠t√°s" ut√°n a sz√°m√≠t√≥g√©pes program k√©pes volt az √°lombeli aktivit√°smint√°k lek√©pez√©s√©vel megj√≥solni, milyen l√°tv√°nyokr√≥l fog besz√°molni az alany, mikor r√∂viddel a megfigyel√©s kezdete ut√°n fel√©bresztik.
Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | Vacak - 2013. Šprilis 13. 00:02:52
Akkor ez visszafel√© is m√Ľk√∂dik: fogom a zsid√≥ fej√©t √©s besug√°rzom az agy√°ba, hogy √Ķ most egy fityma visszavarr√°son esik √°t √©ppen.
#2 | Osmagyarhon - 2013. Šprilis 13. 03:59:07
Azokba √©n is sz√≠vesen belen√©zn√©k, sokszor nem eml√©kszem r√°juk ... Valamint nemr√©g √°lmodtam 3 szint m√©lys√©gben! ( Nem, nem Capriot√≥l vettem! ) √Ālmodtam, hogy felkelek, de abb√≥l is felkeltem, de m√©g akkor is csak √°lmodtam... J√≥ lenne tudni, hogy csak √°lmodtam, hogy minden √°lomb√≥l csak felkelek, mint r√©m√°lom vagy t√©nyleg √°lom, volt az √°lomban ... De er√Ķs a gyan√ļm, hogy √°lom volt az √°lomban...
#3 | Holdas - 2013. Šprilis 13. 07:56:34
Annak idej√©n Trockij fej√©be is bele n√©ztek a fajt√°rsai igaz √Ķk j√©gcs√°k√°nnyal tett√©k . Hol tart m√°r a technika !
#4 | gardista97 - 2013. Šprilis 13. 11:54:43
Ha nekem belenéznének az álmaimba,akkor azt nem hoznának nyilvánosságra,az biztos!
#5 | atya - 2013. Šprilis 13. 16:45:14
Vacak: √©n meg √ļgy tudtam, hogy a fitym√°jukban van az agyuk.

Holdas: egyik f√ľl√∂n be, m√°sikon ki? :D

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.