Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

√öjabb magyargyal√°z√≥ m√Ľsor k√©sz√ľl


<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/v3Pz57wKwIs" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

HozzŠszůlŠsok


#11 | atya - 2013. Šprilis 14. 08:36:06
Ez ink√°bb zsid√≥gyal√°z√≥ m√Ľsor. :D agyatlan zsid√≥ p.cs√°kkal az √©len!
#12 | atya - 2013. Šprilis 14. 08:53:56
A viccet 1/2re t√©ve, az√©rt k√©sz√≠tenek ilyen m√Ľsorokat, mert a zsid√≥knak ez a szintj√ľk.

Ha megn√©zz√ľk a kor√°bban belinkelt zsinag√≥ga honlap fontos tan√≠t√°sait, azok is ezen a botr√°nyosan sz√°nalmas szinten vannak.

Az amerikai filmek is ugyan ilyenek; az emberi butaság legalja, fingás, sz@rás hegyek, kefélnek jobbra balra, ostoba poénok, hányingerkeltés stb..

Ez a zsid√≥ TOP szint, ennyibe kimer√ľl a l√©ny√ľk. √ēk ezt √©lvezik, ez sz√°mukra a magas szint√Ľ √©s tartalmas sz√≥rakoz√°s. Tov√°bb√° azt akarj√°k el√©rni, hogy az emberek is erre a szintre s√ľllyedjenek.
#13 | ijfeszito - 2013. Šprilis 14. 09:21:05
Továbbra is csodálatos hely Magyarország, ahol iPhone helyett színházjegyekért virrasztanak a polgárok.
http://hvg.hu/kul..._2013_4_14
s_francba
#14 | GERRY - 2013. Šprilis 14. 12:57:25
Holdas - köszi a videot!!!! Nem biztos, hogy jól szerepeltem volna egy ilyen utcai riportban, mert az irodalom-történelem tanárom volt az akivel életemben elöször, hatodikos koromban, összeugrottam és ennek következtében, nem is voltam hajlandó "megszeretni" a történelmet egy ilyen embertöl, de ez nem változtat azon, hogy reális próbáljak maradni a mai világhoz és a magyar multamhoz.

9323 - amit az RTL, meg n√©h√°ny hasonsz√∂r√ľ ad√≥ magyarorsz√°gon szervez, az itt - sv√°jcban - nem nagyon l√°that√≥, viszont az amerikai tv m√ľsok tele vannak ilyenekkel, ahogy a m√°sik v√©glet is megtal√°lhat√≥ - b√°rhol - a komoly, intelligens m√ľsorsz√≥r√°s is.
Minden TV-n van egy csatorna választási lehetöség.
Talán meg kellene tanulnia az emberiségnek azt, hogy önmagát legyen képes irányítani.
Ha a magyar erre az ad√≥ra kapcsol, akkor ezt kapja, ha a sportprogramokra akkor azt, ha a d√©lamerikai, indiai, stb (k)r√©mes m√ľsorokat, sorozatokat akarja n√©zni azonhoz is ott a megfelel√∂ frekvencia, ha zen√©t akkor j√∂het √∂mlesztve, aki meg porn√≥t akar az fizet is az extra csatorn√°√©rt...

Mi a baj?

Sokan csak akkor tudnak j√°rni ebben a vil√°gban, ha valaki a kez√ľket fogja?

A HIT - pontosan ilyen kéz.

Nem j√≥ √©s nem rossz. Aki hisz √©s ez seg√≠ti √∂t abban, hogy biztons√°gosan d√∂nts√∂n √©lete azon pillanataiban amikor erre sz√ľks√©g van, az csin√°lja √≠gy. A d√∂nt√©sk√©ptelenek m√°shoz fordulnak seg√≠ts√©g√©rt bar√°t, iv√≥cimbora, √©lett√°rs, (r√©gen a faluhelyen) a pl√©b√°nos, a tan√≠t√≥ √ļr, a gazdag szomsz√©d, stb annak ez a megold√°s. Sok, j√≥ ember seg√≠tett is a n√°l√°n√°l "gyeng√©bb", tanulatlanabb vagy egyszer√ľbb embereken de ugyanezt a HIT-et ford√≠tott√°k a maguk haszn√°ra - √©vezredeken kereszt√ľl - emberek, embercsoportok, hogy kiemelkedjenek, elhat√°rol√≥djanak a t√∂megekt√∂l, kihaszn√°lj√°k azokat, elnyomj√°k √©s terroriz√°lj√°k a kissebb-nagyobb csoportokat, illetve a HIT nev√©ben √∂ljenek, puszt√≠tsanak, leig√°zzanak - az √∂ meghat√°roz√°sukkal √©lve - alacsonyabb rend√ľ, rangu n√©pcsoportokat, orsz√°gokat, f√∂ldr√©szeket. A vil√°g sokat v√°ltozott, az ember nem annyira. Ugyanazok a szellemi hajt√≥er√∂k ir√°ny√≠tj√°k √∂ket mint t√∂bb ezer √©vvel ezel√∂tt.
Szeretet, gy√ľl√∂let, kapzsis√°g, ig√©ny a sz√©ps√©gre ugyanakkor a hatalomra t√∂rekv√©s is benne van.
A b√©ke, a boldog √©let megval√≥s√≠that√≥, de hosszabb t√°von csak akkor tarthat√≥ fenn, ha a megszerzett √©rt√©keket meg is tudja v√©deni a csoport azok ellen akik ezt az √©rt√©ket l√°tva √∂nmaguk sz√°m√°ra akarj√°k megszerezni, ak√°r er√∂szakkal is. Az idilli b√©k√©nek m√°ris v√©ge, az ezt k√∂vet√∂ harcos, l√°zong√≥, emberpr√≥b√°l√≥ √©vek v√©g√©re, rendszerint kialakul egy m√°sfajta - er√∂egyens√ļlyon alapul√≥ nyugodt "b√©k√©s" √°tmenet ey √ļjabb, k√∂z√∂sen megteremtett j√∂v√∂be. √Čvsz√°zadokon kereszt√ľl √°t√≠vel√∂, a HITnek az emberis√©gre r√°er√∂szakolt (mint egyetlen m√ľk√∂d√∂k√©pes) erej√©nek seg√≠ts√©g√©vel a vezet√∂k k√©pesek voltak a nagy t√∂megek ir√°ny√≠t√°s√°ra. P√©lda - j√≥ √©s rossz - sz√°zsz√°mra tal√°lhat√≥ a t√∂rt√©nelemben. Hatalmas birodalmak alakultak √©s t√ľntek el, emberek milli√≥i szenvedtek, pusztultak el mindenf√©le er√∂szakszervezet gyilkos, kegyetlen √©s embertelen v√©grehajt√≥i miatt... a HIT z√°szl√≥ja alatt. Vagy fejet hajtott a n√©p, vagy lefejezt√©k a hatalom ellen szeg√ľl√∂ket.

Nem sok minden v√°ltozott az emberi mozgat√≥rug√≥kban. Ami v√°ltozott az a fejl√∂d√∂ "technika" amivel az embercsoportokat fegyelemre √©s alkalmazkod√°sra tud k√©nyszer√≠teni az √©ppen akkor uralkod√≥ hatalom. Az ember nem egy buta √∂szt√∂nl√©ny. T√∂bbek vagyunk n√©mely dologban mint a vel√ľnk, k√∂r√ľl√∂tt√ľnk √©l√∂ √°llatok (s n√©hol sokkal kevesebbre vagyunk k√©pesek mint ugyanezen √°llatvil√°g k√©pvisel√∂i).
Lehet b√ľszke az ember, ember mivolt√°ra? Hogyne, ha ugyanez√©rt sz√©gyen√©rzete is van.

N√©zzetek k√∂r√ľl. Ki √©s mi√©rt √©r t√∂bbet vagy kevesebbet mint mi magyarok?
...
...
...
Nincs r√° v√°lasz. Lehet√ľnk b√ľszk√©k az √°ltalunk nagyra tartott √©rt√©keinkre (szellemi, m√ļltbeli, emberi....), de m√°s n√©pek, m√°s emberek m√°st tekintenek √©rt√©knek, m√°st jelent az er√©ny, a boldogs√°g, m√°st a csal√°d, a hatalom...

Te meg tudnád skalpolni az ellenséget? Neked dicsöség lenne a véres emberi haj a deréköveden?
√Črt√©knek √©rezn√©d, ha √∂t feles√©ged lenne? √Črt√©kesnek √©rezn√© egy mai eur√≥pai n√∂, hogy egy gazdag ember harmadik feles√©ge?
A te feles√©ged akkor szeret, ha gy√©m√°ntnyakl√°ncot kap sz√ľlet√©snapj√°ra vagy akkor ha nem kap ver√©st azon a napon?
Tudn√°l √©lni selyemfi√ļk√©nt, az utc√°ra zavart "ringy√≥id" kereset√©b√∂l?
H√°ny kecsk√©be ker√ľlt az asszony - vagy te megk√©rted a kez√©t?
A gyerekeidet elkiséred az iskolába, vagy kizavarod öket az utcára lopni?
N√©pek sokas√°ga √©l √≠gy vagy √ļgy, ami nem mi vagyunk, a saj√°t √©rt√©krendj√©ben. Nekik ez a term√©szetes. Viszont minden√ľtt megtal√°lod a r√°juk teleped√∂ - √©l√∂sk√∂d√∂, jobb esetben j√≥indulatu hatalmi r√©teget, akik ir√°ny√≠tj√°k a n√©pet.
Azt a n√©pet, amibe te √©n √©s mindenki beletartozik a vil√°gon. Neked vagy nekem nincs hely√ľnk a tet√∂n. Akik m√°r r√©gen ott vannak azok biztos√≠tj√°k ut√≥djaiknak, k√∂vet√∂iknek, kineveltjeiknek a helyet √©s azok "jogosultak r√° akik al√°vetik magukat az √©ppen √©rv√©nyes t√∂rv√©nyeknek. Ezek a t√∂rv√©nyek, parancsok az adott k√∂zeg sz√°m√°ra a HIT-et kell k√©pviselj√©k. Hinni a hatalomban, annak j√≥s√°g√°ban, annak erej√©ben, annak k√©pess√©g√©ben, hogy a "gondjaikra b√≠zott n√©p" √©rdek√©ben cselekszenek.
Megvan ez ma magyarorsz√°gon? Igen, t√∂bb√© kev√©sb√©... K√©t √©ve milli√≥k HITTEK Orb√°n √©s a FIDESZ gy√∂zelm√©ben, el√∂tte a Gyurcs√°ny korm√°ny, azt megel√∂z√∂en azok a boldog 90-es √©vek √©s az EU szelleme, menj√ľnk kicsit vissza a m√ļltba, h√°tr√°ljunk a szocializmusba vezet√∂ √ļton ameddig 56-hoz nem √©r√ľnk, el√∂tte rossz volt, b√°r 45-ben vir√°gf√ľz√©rekkel boritotta a n√©p az orsz√°got √©s √≠rta bele a j√∂v√∂be; SOHA T√ĖBB√Č H√ĀBOR√ö!... ami az√©rt keser√ľ √©s v√©res √©s gyilkos √©s b√ľzl√∂ volt emberi hull√°k milli√≥it√≥l, √∂ltek magyart, zsid√≥t, lengyelt, felkoncoltak oroszt √©s n√©metet, felrobbant a f√∂ld n√∂k √©s gyerekek alatt, √©henhaltak csecsem√∂k √∂regek v√°g√≥h√≠dra ker√ľlt mill√≥ anya √°ltal megsz√ľlt, szeretett, felnevelt √©let... Embert √∂lt akkor SS katona Partiz√°n, usztasa, horv√°th katona, magyar honv√©d, orosz paraszgyerek, n√©met szem√ľveges kispog√°r az√©rt, hogy t√ļl√©lje azt a harcot amibe belek√©nyszer√≠tett√©k √©s egyetlen dologr√≥l d√∂nthetett meghal, vagy megpr√≥b√°lja t√ļl√©lni...

Nem volt mindig √≠gy, A boldog b√©ke√©vekben a Pilvaxban √∂sszegy√ľltek az emberek √©s irodalomr√≥l, m√ľv√©szetr√∂l fecsegtek, a Pesti est√©k szell√∂je gy√∂ny√∂r√ľ dallamokat sodort a Duna felett, Gazdagok esti b√°lj√°t rendezt√©k a korz√≥n, polg√°rok s√©t√°ltak feles√©g√ľkkel, h√°rom-n√©gy gyerek√ľkkel vir√°gmint√°s ruh√°ban, kis naperny√∂kkel a Dunaparti, s√©t√°nyokon, √≥budai kiskocsm√°k nagylomb√ļ √°rny√©kot ad√≥ di√≥f√°i alatt, zajlott az √©let, messze volt m√°r az a bizonyos vil√°gh√°bor√ļ, ami Szarajev√≥ban kezd√∂d√∂tt √©s v√©gigs√∂p√∂rt Eur√≥p√°n. ...

... Megt√∂rt√©nt. Milyen gyorsan elrep√ľl egy √©vsz√°zad. Trianon, Osztr√°k-Magyar Monarchia, Nagy Magyarorsz√°g, nem is √©ltem m√©g ekkor... Ez m√°r igazi t√∂rt√©nelem... Nagymam√°m sz√ľletett 1900-ban. Meghalt 1960-ban. Neki ennyi jutott. 10 gyerek, egy meghalt, a kilencb√∂l m√°ra csak √∂t maradt, a legfiatalabb (l√°nyka volt), december 31.-√©n sz√ľletett √©s most t√∂lt√∂tte be a 71-et. A n√©gy fi√ļ 76, 78, 82 √©s 87 √©vesek... Titokban m√°r csak arra v√°rnak, hogy meddig m√©g... Ez a nagyn√©ni √©s nagyb√°csik sok mindent l√°ttak. Ami engem illet, 60 √©v tapasztalat√°val h√°l√°s vagyok a sorsnak, hogy ilyen √©lettel aj'and√©kozott meg, amelyikben t√∂bb sz√©ps√©get kaptam mint rosszat, t√∂bb szeretetet adhattam mint valaha gondoltam volna √©s b√©k√©t...

Nem lettem b√∂lcs se feln√∂tt igaz√°n, nem lettem h√≠v√∂ de hitetlen sem, nem er√∂szakolt√°k meg a gondolataim, k√∂ny√∂rtelen emberek, mert abban a magyarorsz√°gban amelyikb√∂l √©n j√∂ttem el az ember m√©g √©rt√©k volt. Nem csak mondt√°k, de ezt is adt√°k √°t sz√ľl√∂k √©s nevel√∂k a gyerekeiknek √©s mi ezel a hamuba s√ľlt pog√°cs√°val indultunk el a saj√°t utunkon.
Nekem a mai napig van m√©g n√©h√°ny morzsa ebb√∂l a pog√°cs√°b√≥l a h√°tizs√°komban, tal√°n mi is tudtunk kis√ľtni n√©h√°nyat a gyerekeinknek √©s nem kellett hozz√° m√°s csak tiszta fej, szeretet, az √∂nmagunkba vetett hit, a saj√°t tudatunk √©s d√∂nt√©seink biztons√°got ad√≥ ereje.
N√©ha nekem is sz√ľks√©gem volt arra, hogy a n√∂v√©remet k√©rdezzem meg, vagy m√©rlegelt√ľk a lehet√∂s√©geket, melyik √ļt a c√©lravezet√∂bb, a logikusabb vagy √©ppen emberibb, mihez van joga a sz√ľl√∂nek, a gyerek√©vel szemben vagy √©rte, ki tartozzon a bar√°taink k√∂z√© √©s √©reztem azt is, hogy rohadtul j√≥lesik amikor egy ismer√∂s√∂m arra √©rdemes√≠tett minket hogy bar√°tjukk√° fogadjon minket.
Az √©let - ami olyan mocskosul r√∂vid - nagyon hossz√ļ √°m! Pillanatok alatt elronthat az ember valamit √©s √©vekig tart mire √ļjb√≥l fel√©p√≠ti azt, vagy soha t√∂bb√©. Az √©letet t√ļl kell √©lni. Az √©letben - t√∂bbnyire - egyed√ľl kell d√∂ntened a neked fontos dolgokr√≥l. Az √©let kegyetlen, n√©ha eln√©z√∂, m√°skor gyilkos.
Az életbe eddig még mindenki belehalt.

Van-e folytat√°s?
Nem tudom.
J√≥ lenne ha lenne, f√∂leg √ļgy, ha eml√©kezn√©k is arra amit eddig tettem. Nem lenn√©nek r√©m√°lmaim, mert nincs sok sz√©gyenkezni val√≥m. Hib√°ztam, mint mindenki, de elviselhet√∂ a tudata...
Lehet, hogy akkor a mennybe ker√ľl√∂k? Azok akik meg gy√ľl√∂letes dolgokat csin√°ltak √©let√ľkben √©s erre kell eml√©kezzenek az √∂r√∂kk√©val√≥s√°g v√©g√©ig azoknak ugyanez az eml√©kez√©ssel megsp√©kelt t√ļlvil√°g lesz a pokol?

Néhány éve - anyám halála után - meg akartam írni egy novellát, semmi nem lett belöle, azért ide leírom az alapgondolatot,
talán valaki egyszer még leírja.

Elromlott az aut√≥m, szerel√∂t h√≠vtam, elj√∂tt, el kellet vinnie a m√ľhelybe. K√©rdezte, hogy sz√ľks√©gem van-e addig egy m√°sik aut√≥ra, de nem k√©rtem. Ronda k√∂d√∂s id√∂ volt, m√°snapra megbesz√©ltem egy ismer√∂s√∂mmel, hogy megl√°togatom, gondoltam megyek vonattal, √ļgyse √ľltem m√°r vagy t√≠z √©ve t√∂megk√∂zleked√©si j√°rm√ľv√∂n. M√°snap reggel 9 k√∂r√ľl indultam a z√ľrichi vasut√°llom√°sr√≥l, a k√∂d m√©g beter√≠tett mindent de nem volt hideg. A kocsiban alig n√©h√°ny ember √ľld√∂g√©lt, be√ľltem egy ablak mell√©, a szemk√∂zti √ľl√©sr√∂l felvettem egy tegnapi d√°tum√ļ "20minutes" ujs√°got √©s lapozgatni kezdtem. N√©h√°ny oldal elovas√°sa ut√°n sz√©tfutottak a szemem el√∂tt a bet√ľk, f√©l√°lomban √©reztem magam, nem is akar√≥dzott fel√©brednem, a l√°gyan d√ľl√∂ng√©l√∂ kocsi, az alig hallhat√≥ kerekek katog√°sa j√≥les√∂ semmittev√©sbe burkolt. Egy er√∂sebb kanyar ut√°n az ablak el√∂sz√∂r kivilagosodott, majd er√∂s napsug√°r sim√≠tott v√©gik a szemh√©jamon. Fel√©bredtem, k√∂zben azt is √©reztem, hogy a kocsi f√©kezni kezd. K√≠v√°ncsian n√©ztem ki, de j√≥ szemmagass√°gig m√©g tejszer√ľ k√∂d gomolygott. Megn√©ztem az id√∂t, j√≥ egy √≥ra eltelt az indul√°s √≥ta, fel√°lltam, √©reztem, hogy elzsibbadtam, k√∂r√ľln√©zve meglepetten l√°ttam, hogy √ľres a kocsi. Ekkor jelent meg egy kalauz √©s mik√∂zben elment mellettem odasz√≥lt, hogy a vonat valamilyen technikai hiba miatt k√©nytelen egy √≥r√°t itt vesztegelni, addig nyugodtan megl√°togathatom az √°llom√°s √©tterm√©t egy "zn√ľni"-re (9√≥r√°s t√≠z√≥rai vagy 10√≥r√°s 9√≥rai reggeli).
Megkérdeztem, hol vagyok, visszaszólt, mondta, de közben az ajtó csikordulása miatt nem értettem. Felvettem a dzsekimet, gondolkodtam rajta egy másodpercig, hogy felhívom a barátomat, aztán rájöttem, minek?

A lépcsön megáltam, elöttem gomolygó köd, távolabb sötétebb tömeg, biztos ott lesz a resti.
Valahol Bern közelében lehetek, innen még jó háromnegyed óra a célállomás, az már francia svájc a Neuchatel-tó partján egy kisváros. Majd odaérek...
K√∂zben l√©pegettem, el√∂re az orrom ut√°n, szinte minden l√©p√©semmel vil√°gosabb lett, √°, gondolom ez csak leragadt k√∂dgomoly, de r√∂gt√∂n ki fog s√ľtni a napocska. √ćgy is t√∂rt√©nt. M√∂g√∂ttem a k√∂d utols√≥ foszl√°nyai el√∂ttem a megszokott sv√°jci vid√©k, z√∂ld mez√∂, t√°volban hegyek, n√©h√°ny paraszh√°z jobbra, √©rdekes, hol ker√ľltem el az √©ttermet?... Balfel√© meg - √ļgy √∂tven m√©ter t√°vols√°gra egy nagyobb √©p√ľlet, mellette kicsi, alig der√©kig √©r√∂ ker√≠t√©s, ami m√∂g√∂tt egy gyerekj√°tsz√≥t√©r vagy iskolaudvart l√°ttam, ink√°bb √≥v√≥da? tele, hangosan ricsajoz√≥ gyerekekkel. Na te j√≥ isten, ez meg mi. A vas√ļti dolgoz√≥k √≥v√≥d√°ja?
M√°s dolgom nem l√©v√©n elindultam arrafel√©, nem l√°ttam m√°sik √©p√ľletet, visszamenni a k√∂dbe meg nem volt kedvem. A h√°tamat meleg√≠tette a d√©lel√∂tti nap, ahogy k√∂zeledtem, a j√°tsz√≥t√©r, mert az volt, egyre nagyobbnak t√ľnt. Gyerek is volt ott de sok. A k√∂zelben n√©gy vagy √∂t homokoz√≥, n√©h√°ny cs√ļszd√°val, m√©rleghinta, be√°sott teheraut√≥gumi √ľtk√∂z√∂kkel, egy h√°rmas-hinta, minden homokoz√≥ban 10 vagy t√∂bb gyerek, egyik √©ppen elszaladt, j√∂tt helyett√ľk m√°sik kett√∂... na itt van √©let. Sv√°jcban m√©g nem l√°ttam ekkora √≥v√≥d√°t, igaz a k√∂rny√©k√ľnk√∂n is van n√©h√°ny de azok j√≥val kissebbek enn√©l. Oda√©rtem a kerit√©shez, r√°k√∂ny√∂k√∂ltem. T√°volabb mintha n√©h√°ny feln√∂tt √°llt volna feh√©r ruh√°ban, biztos az ov√≥n√©nik tr√©cselnek ott egy csoportban. Fejem felett k√°rogva elrep√ľlt egy varj√ļ, a k√∂zeli sz√°nt√≥f√∂ld√∂n szoktak m√°szk√°lni, ennival√≥ ut√°n kutatva, ez is arra tartott amikor ut√°na n√©ztem.
Trappol√≥ hangra fordultam vissza. Egy n√©gy √©ves k√∂r√ľli kisl√°ny, kez√©ben homokoz√≥v√∂d√∂rrel, szaladt az ir√°nyomba. Amikor oda√©rt, kipirosodaott arc√°val n√©zett fel√©m √©s megsz√≥lalt: - Szia! J√∂ssz j√°tszani?
- Nem - válaszolok komolyan. - Csak megállt a vonat egy kis idöre és sétálok egyet, de nemsokára utazok tovább.
- Aha - mondja lassan, tömören, rá is bólint komolyan. - Néha szok.
- Mi? - kérdezem.
- N√©ha szok. Meg√°llni a vonat. J√∂nnek m√°sok is, b√°csik, n√©nik, k√∂r√ľln√©znek, elmennek. Dolguk van. - r√°mn√©z, k√©rdezi: - Neked is dolgod van?
Arca érdeklödö, ismerös vonásokkal... Megdöbbennek. Hiszen magyarul beszélek vele. Az elsö mondat óta. Ezt nem hiszem el. Az arca, az arca meg ... kire emlékeztet? Kezében lóbálja a kisvödröt és várja a válaszomat. Nehezen szólalok meg, jár az agyam, mi a fene ez?
- Eee, igen - nyögöm ki - Mond csak kislány, téged hogy hívnak?
- Majika.- v√°laszolja.
-Marika? - kérdezek vissza és közben édesanyám egy nagyon régi kisgyerekkori fényképe jelenik meg elöttem és az arc ennek a kislanynak az arca...
- Igen, Majika - v√°laszolja r√° kicsit elpirulva.
- √Čs, milyen Marika vagy? A m√°sik neved? - agyam szinte le van b√©nulva, csak az arcot l√°tom amit m√©g soha nem l√°ttam √©s m√©gis mintha minden nap el√∂ttem lenne... - megbabon√°zottan v√°rom a v√°laszt.
R√°ncolja homlok√°t, gondolkodik... - P√∂√∂√∂, pee, azt√°n toppant egyet, d√ľh√∂sen mert nem jut esz√©be, megism√©tli: Majika! Haragszik mag√°ra √©s zavart. - Nem tudom.
Ott a testvéjem, látod? ö sok éves több mint én, és van másik testvéjem is, mama tudja hogy hívnak minket.
- √Ė hol van? - k√©rdezem.
- Ott. Látod? - és a távoli fehérköpenyes csoport felé mutat - Ott az a szélin! A szöke haju, nekem is szöke, szép ugye?
Szeme az van, nekem m√°r szem√ľveg kell ilyen t√°vols√°ghoz, de ennek m√©g sasszeme van, √©s ... na ja, csak hasonlit az arcvon√°sa arra a k√©pre ami bennem √©l.
Kiv√°r egy pillanatot, megsz√≥lal, - Megyek j√°tszani, v√°rnak. Szia! - m√°r fordul is, eliramodik mik√∂zbe √ľv√∂lti: -Lasziiiii! J√∂v√∂k!
A legk√∂zelebbi homokozoban egy gugol√≥ kissr√°c sark√°n megfordul, komoly kis n√©gy-√∂t√©ves arca b√≥lint, majd r√°m n√©z √©s tiszta, cseng√∂ gyerekhangon fel√©mki√°lt: - Szia √∂csk√∂s! - √©s kez√©vel fel√©m int. Arc√°n ebben a pillanatban mintha hegyke, magyaros bajuszt l√°tn√©k, Laci nagyb√°ty√°mr√≥l k√©sz√ľlt egyetlen fot√≥m ami valahol a f√©nyk√©peim k√∂z√∂tt hever, az a nagyb√°ty√°m aki akkor halt meg amikor √©n 10 √©ves voltam.
Lassan, gyámoltalanul megemeltem a kezem, talán vissza is intettem, miközben a kislány, átugorva a homokozó szélét belehuppant a sokkal idösebb testvére mellé aki ugyanolyan kisgyerek volt mint ö.

Nem √©rtettem, de ebben a pillanatban meghallottam a f√ľtty√∂t a h√°tam m√∂g√∂tt, r√©m√ľlten arra gondoltam, hogy itt hagy a vonat, elkezdtem rohanni egyenesen bele a k√∂dbe. Egy ism√©telt - sokkal k√∂zelebb megsz√≥lal√≥ s√≠psz√≥ √©s n√©h√°ny l√©p√©s ut√°n majdnem lefejeltem a vonat oldal√°t, gyorsan felugrottam, le√ľltem az el√∂bbi helyemre, az ujs√°g m√©g mindig ott volt leter√≠tve az √ľl√©sen. Kis r√°ndul√°ssal elindult a vonat... a vagon elej√©r√∂l hangokat hallottam, mintha n√©h√°ny ember vagy egy csal√°d besz√©lgetett volna, de nem voltam r√°juk kiv√°ncsi. Az jutott eszembe, amikor a kisl√°ny az anyj√°t pr√≥b√°lta megmutatni a csoportban √©s - roml√≥ szemeimmel - mintha sz√°rnyat l√°ttam volna az egyik√ľk v√°ll√°n meglebbenni... Megd√∂rzs√∂ltem a szemem, kicsit megf√°jdult a fejem, h√ľly√©nek √©reztem magam, kin√©zve az ablakon, b√°natos, sz√ľrke cs√≠kokat l√°ttam. Sehol egy cs√∂ppnyi napf√©ny. A marad√©k id√∂, gyorsan elrep√ľlt, szinte gondolatok n√©lk√ľl v√°rtam az √ļt v√©g√©t, nemsok√°ra meg is √©rkeztem. Ahogy lesz√°lltam a vonatr√≥l, m√°ris ott √°llt el√∂ttem a bar√°tom. R√°csodalkoztam, - H√°t te? Kij√∂tt√©l el√©m? Nem kellett volna ennyit v√°rni r√°m, H√≠vtam volna egy taxit.
-Hogy hogy v√°rni? √Ėt perce j√∂ttem, itt a vonat, mehet√ľnk is.
- De hát késett majd egy órát!
- Mi? A vonat? Dehogy is. Percre pontosan érkezett ahogy a svájci vonatok azt szokták. Ott az óra nézd meg és rámutatott a váróterem ajtaja feletti quartz órára.

-Hmmm. T√©nyleg. - akkor minden rendben, m√©g semmir√∂l sem k√©stem le. - Na menj√ľnk - mondtam √©s a v√°ll√°ra csapok. - Hogy itt n√°latok milyen ramaty az id√∂, √ļtk√∂zben m√©g a nap is kis√ľt√∂tt......................................................

Ezt a vas√°rnapi mise helyett....
#15 | kincses - 2013. Šprilis 16. 00:00:06
Gerry, nagyon sz√©p eml√©k-√©lm√©ny, √©s ez ut√°n az √≠r√°s ut√°n te semmi materialist√°t nem besz√©lsz be nekem. Van neked m√°sik szemed, amivel az id√Ķn t√ļlit is l√°tni tudod...s_yass
#16 | Osmagyarhon - 2013. Šprilis 16. 02:49:40
GERRY - A hozzászólás önmagáért beszél! Kár (?), hogy nem írtad meg azt a novellát, én biztosan elolvasnám.

Gondolatokat hoz felsz√≠nre bennem, melyek m√©lyen szunnyadnak. Kisgyermekk√©nt gyakran, k√©s√Ķbb egyre ritk√°bban minden el√Ķjel n√©lk√ľl lekuporodtam a f√∂ldre - mindegy hol voltam √©pp - √©s v√©gtelen nyugalom, √∂r√∂m √©s el√©gedetts√©g vett k√∂r√ľl, nem sz√°m√≠tott semmi, nem vettem tudom√°st a k√ľlvil√°gr√≥l, mintha kivonultam volna t√©rb√Ķl √©s id√Ķb√Ķl ...

Mint szunnyad√≥ vulk√°n v√°rom, hogy kit√∂rj√∂n bel√Ķlem ez az √©rz√©s, de mint amikor vulk√°n csak "b√∂ffent" az "√©rz√©s" elmarad ...
#17 | GERRY - 2013. Šprilis 16. 06:45:39
kincses, Osmagyarhon - köszönöm a + kritikat ... s_yass

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.