Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Burzsoá zsidó vagy hazafias forradalmár lesz Chávez utódja?


A n√©hai Hugo Ch√°vez jobbkezek√©nt emlegetett Nicol√°s Maduro, √©s a zsid√≥ sz√°rmaz√°s√ļ Henrique Capriles csap √∂ssze vas√°rnap a venezuelai eln√∂kv√°laszt√°son. A t√©t √≥ri√°si: a vil√°g legnagyobb olajtartal√©ka feletti kontroll megszerz√©se.

"Azt szeretn√©tek, hogy egy mocskos burzso√° nyerjen? Vagy ink√°bb egy munk√°st, egy hazafias forradalm√°rt, Ch√°vez saj√°t fi√°t l√°tn√°tok sz√≠vesebben?" – foglalta √∂ssze a n√©hai √°llamf√Ķt is meghazudtol√≥ st√≠lusban a v√°laszt√°s alternat√≠v√°it Nicol√°s Maduro, Venezuela √ľgyvezet√Ķ eln√∂ke. A szokatlanul r√∂vidre siker√ľlt, mind√∂ssze t√≠z napos kamp√°nyt k√∂vet√Ķen vas√°rnap tartanak eln√∂kv√°laszt√°st a 29 milli√≥s latin-amerikai orsz√°gban. Az el√Ķrehozott voksol√°sra az√©rt van sz√ľks√©g, mert a Venezuel√°t k√∂zel m√°sf√©l √©vtizedig korm√°nyz√≥ Hugo Ch√°vez m√°rcius elej√©n r√°kbetegs√©gben elhunyt.

A d√©l-amerikai szocializmus szimbolikus figur√°ja tavaly a szavazatok 55 sz√°zal√©k√°val gy√Ķzte le az ellenz√©k vezet√Ķj√©t, a zsid√≥ sz√°rmaz√°s√ļ Henrique Capriles Radonskit. A megfigyel√Ķk az ut√≥dk√©nt kijel√∂lt Nicol√°s Maduronak is hasonl√≥ sikereket j√≥solnak: az egykori buszsof√Ķr a k√∂zv√©lem√©ny-kutat√°sok szerint b√Ķ t√≠z sz√°zal√©kkal vezet Capriles el√Ķtt.

Kismadárként jelent meg Chávez

A szem√©lyesked√Ķ t√°mad√°sokkal tark√≠tott kamp√°ny sor√°n Maduro nem gy√Ķzte hangs√ļlyozni, mennyire k√∂zel √°llt a n√©hai Hugo Ch√°vez eln√∂kh√∂z. Egyik utols√≥, sz√ľrre√°lis sz√≥noklat√°ban p√©ld√°ul arr√≥l besz√©lt t√°mogat√≥inak, hogy im√°dkoz√°s k√∂zben Ch√°vez lelke kismad√°rk√©nt jelent meg el√Ķtte, majd csiripel√©ssel biztatta √Ķt.

A m√°r elhunyt Ch√°vez is fontos szerepl√Ķje a kamp√°nynak
Fotó: MTI

Maduro – aki fiatalk√©nt egy rock zenekar tagja volt - szakszervezeti aktivistak√©nt indult, majd Venezuela k√ľl√ľgyminisztere, k√©s√Ķbb pedig az orsz√°g aleln√∂ke √©s Ch√°vez jobbkeze lett. Nagy el√Ķszeretettel besz√©l szeg√©ny sz√°rmaz√°s√°r√≥l, a p√°rt rendezv√©nyein pedig rendszerint munk√°s vezet√Ķket h√≠v meg maga mell√© a sz√≠npadra.

A hvg.hu-nak nyilatkoz√≥ venezuelai szavaz√≥k t√∂bbs√©ge √ļgy fogalmazott, h√Ľek maradnak Hugo Ch√°vez utols√≥ k√≠v√°ns√°g√°hoz, ez√©rt Madurora szavaznak majd. "Ez szimpl√°n h√Ľs√©g k√©rd√©se. Nem sz√°m√≠t, hogy ki a jel√∂lt" – fogalmazott a 23 √©ves caracasi Melissa Vegas, hozz√°t√©ve, hogy "vas√°rnap ism√©t megv√©dik a forradalmat". Ch√°vez megoszt√≥ szem√©lyis√©g√©t ugyanakkor j√≥l p√©ld√°zza, hogy a Twitteren sok olyan bejegyz√©st lehetett olvasni, mint Edgar Rivas√©t, aki szerint a legt√∂bben "√ļgy fognak majd eml√©kezni Ch√°vezre, mint Szadd√°m Huszeinre. Egy r√©mes dikt√°tor, aki a saj√°t n√©pe ellen harcolt, pedig azok csak boldogulni szerettek volna".

Forradalm√°rok itt is, ott is

Noha Maduro mellett m√©g Diego Maradona legend√°s argentin labdar√ļg√≥ is kamp√°nyolt, gy√Ķzelme eset√©n szembe kell n√©znie azzal, hogy nem rendelkezik a m√°rciusban elhunyt √°llamf√Ķ karizmatikus szem√©lyis√©g√©vel, amelyre sz√ľks√©ge lehet az orsz√°got ir√°ny√≠t√≥ koal√≠ci√≥ √∂sszetart√°s√°hoz. Nagy szerencs√©je, hogy kih√≠v√≥j√°nak m√©g enn√©l is nehezebb a helyzete. Caprilesnek ugyanis megv√°laszt√°sa eset√©n meg kellene gy√Ķznie a ch√°vezi politik√°t kitart√≥an t√°mogat√≥ milli√≥kat saj√°t igaz√°r√≥l, nem besz√©lve azokr√≥l az √°llami alkalmazottakr√≥l, akik tov√°bbra is ezer sz√°llal k√∂t√Ķdnek Ch√°vez boliv√°ri forradalm√°hoz. J√≥llehet, Miranda √°llam 40 √©ves korm√°nyz√≥ja kor√°bban visszautas√≠totta azokat a v√°dakat, miszerint le√°ll√≠tan√° a t√∂bbnyire olaj-p√©nzekb√Ķl finansz√≠rozott szoci√°lis projekteket, √©s a Ch√°vez n√©pszer√Ľs√©g√©t is megalapoz√≥ "misszi√≥kat", sokan m√©gis bizalmatlanok vele szemben – figyelmeztetnek a szak√©rt√Ķk.

Az ellenz√©k els√Ķ embere az intenz√≠v kamp√°ny sor√°n kem√©nyen b√≠r√°lta Madurot, aki szerinte egy "sek√©lyes forradalm√°r". Az orosz √©s lengyel zsid√≥ nagysz√ľl√Ķkkel rendelkez√Ķ politikus a napokban azzal v√°dolta meg az ideiglenes eln√∂k√∂t, hogy "el√°rulta Hugo Ch√°vezt, √©s kiz√°r√≥lag a zsebeit szeretn√© megt√∂mni". Maduro erre √ļgy v√°gott vissza, hogy "elk√©nyeztetett gazdag piperk√Ķck√©nt" festette le a fiatal korm√°nyz√≥t, aki szerinte a j√≥m√≥d√ļ √©s korrupt venezuelai elitet k√©pviseli, √©s aki m√©g "a washingtoni imperialista bank√°rokkal" is k√©pes volt lepakt√°lni a gy√Ķzelem megszerz√©s√©hez.

B√°r Capriles val√≥ban tehet√Ķs csal√°db√≥l sz√°rmazik, az ut√≥bbi id√Ķben rengeteg tett az√©rt, hogy a "n√©p emberek√©nt" gondoljanak r√° a vas√°rnapi voksol√°son. Az √ļj arculat r√©szek√©nt p√©ld√°ul motorker√©kp√°rj√°n szorgosan l√°togatta a helyi szeg√©nynegyedeket, ahol szinte csak baseball sapk√°ban mutatkozott.

Nincs több ajándék olaj

Az ellenz√©k els√Ķ embere "brazil-t√≠pus√ļ" gazdas√°got √≠g√©r, amely t√°mogatn√° a v√°llalkoz√°sokat, de nem hanyagoln√° el a szoci√°lis j√≥l√©ti programokat sem. A politikus √ļgy l√°tja, hogy ami√≥ta Nicol√°s Maduro √ľgyvezet√Ķ eln√∂k lett, az emberek probl√©m√°i csak sokasodtak, t√∂bbek k√∂z√∂tt az √ļj valuta-ellen√Ķrz√©si szab√°lyok miatt. Miranda korm√°nyz√≥ja r√°ad√°sul a kubai Castro testv√©rek t√°mogat√°s√°t v√©li felfedezni Maduro v√°laszt√°si kamp√°ny√°ban. Mint fogalmazott, b√°r "Havann√°ban is lehet v√°laszt√°st nyerni, √©n itthon szeretn√©k". A politikus besz√©d√©ben kiemelte, hogy "√©n nem az ellenz√©k, hanem a megold√°s vagyok".

Capriles egy√©bk√©nt kor√°bban azt √≠g√©rte, hogy megv√°laszt√°sa eset√©n le√°ll√≠tja a venezuelai olajtartal√©k "elaj√°nd√©koz√°s√°t" a bar√°ti korm√°nyoknak, √©s h√Ľv√∂sebb viszonyt √°polna a d√©l-amerikai orsz√°g olyan "v√°llalhatatlan" sz√∂vets√©geseivel, mint Sz√≠ria, Feh√©roroszorsz√°g vagy Ir√°n.

Piszkos tr√ľkk√∂k √©s er√Ķszak

A m√°sf√©l √©vtizedes ch√°vezi retorika tal√°n m√©g a hazain√°l is jobban megosztja a venezuelai szavaz√≥kat. Ez√©rt azt√°n nem is volt meglep√Ķ, hogy a v√°laszt√°si kamp√°ny sor√°n a szemben √°ll√≥ felek k√ľl√∂nb√∂z√Ķ "piszkos tr√ľkk√∂kkel", illetve er√Ķszak alkalmaz√°s√°val v√°dolt√°k egym√°st. Az elk√∂telezett ch√°vez-p√°rtiak egyik n√©pszer√Ľ teori√°ja, hogy veres√©ge eset√©n az ellenz√©k puccsot tervez Nicol√°s Maduro ellen, m√≠g Capriles t√°mogat√≥i szerint a korm√°ny g√°tl√°stalanul felhaszn√°l minden √°llami er√Ķforr√°st annak √©rdek√©ben, hogy biztos√≠ts√°k az √ľgyvezet√Ķ eln√∂k v√°laszt√°si gy√Ķzelm√©t.

Nicol√°s Maduro
Fotó: AFP / Juan Barreto

Maduro m√ļlt h√©ten azzal v√°dolt meg k√©t volt amerikai nagyk√∂vetet, hogy √∂sszeesk√ľv√©st terveztek meggyilkol√°s√°ra a vas√°rnapi eln√∂kv√°laszt√°s el√Ķtt. "Az√©rt akarnak meg√∂lni, mert tudj√°k, hogy nem nyerhetnek meg egy szabad √©s tisztess√©ges v√°laszt√°st" – fogalmazott dr√°mai hangv√©tel√Ľ besz√©d√©ben Ch√°vez bizalmi embere. Capriles szerint a legs√∂t√©tebb ch√°vezi √©veket id√©zi a kijelent√©s, aminek c√©lja, hogy f√©lelmet keltsen. Hugo Ch√°vez kritikusai eml√©keztetnek, a n√©hai √°llamf√Ķ "havi rendszeress√©ggel" leplezett le ellene ir√°nyul√≥ mer√©nyleteket, amik csak arra voltak j√≥k, hogy a szavaz√≥k kevesebbet besz√©ljenek a val√≥di probl√©m√°kr√≥l.

A kubai vezetés is belebukna?

B√°r az eln√∂kv√°laszt√°son a ch√°vezista rendszer j√∂v√Ķj√©r√Ķl d√∂ntenek, az eredm√©ny kihat√°ssal lehet az eg√©sz latin-amerikai r√©gi√≥ra. A t√©t ugyanis nem m√°s, mint a vil√°g legnagyobb k√Ķolajtartal√©ka felletti kontroll, illetve a gazdas√°gi t√°mogat√°sok j√∂v√Ķje az olyan baloldali korm√°nyok sz√°m√°ra, mint a Castro testv√©rek Kub√°ja. Ak√°r Maduro, ak√°r Capriles gy√Ķz, a gazdas√°gi probl√©m√°k miatt Venezuela a k√∂vetkez√Ķ hat √©vben v√°rhat√≥an befel√© fordul majd, ami neh√©z helyzetbe fogja hozni az ALBA tagjait: Kub√°t, Bol√≠vi√°t √©s Nicaragu√°t – mondta a hvg.hu megkeres√©s√©re Solt√©sz B√©la, D√©l-Amerikai kutat√≥. Hozz√°tette: "a Castro-rezsimet alapjaiban rend√≠ten√© meg a szinte ingyen kapott venezuelai olaj hi√°nya".

A szak√©rt√Ķ √ļgy v√©lte, hogy a v√°ltoz√°sok legink√°bb Braz√≠li√°nak kedveznek majd: a balk√∂z√©p brazil vezet√©s lesz a legink√°bb v√°llalhat√≥ az √∂sszes lehets√©ges partner k√∂z√ľl az ALBA tag√°llamai sz√°m√°ra, √©s a venezuelai poz√≠ci√≥veszt√©st a region√°lis nagyhatalmi szerepre t√∂r√Ķ Braz√≠lia ki tudja, √©s minden bizonnyal ki is akarja majd haszn√°lni.

Katasztrófa a gazdaságban

A megfigyel√Ķk figyelmeztetnek, b√°rki is lesz az ut√≥d, menedzselnie kell azt a gazdas√°gi katasztr√≥f√°t, amelyet a baloldali populista Ch√°vez politik√°ja okozott. F√Ķk√©nt azt, hogy a k√∂lts√©gvet√©si deficit jelenleg a brutt√≥ hazai term√©k k√∂zel 20 sz√°zal√©k√°t teszi ki (ez a mutat√≥ az Egyes√ľlt √Āllamokban jelenleg 7 sz√°zal√©k) – √°ll√≠tj√°k a k√∂zgazd√°szok. Arr√≥l nem is besz√©lve, hogy a k√ľlf√∂ldi ad√≥ss√°gteher jelenleg t√≠zszer akkora, mint amennyi t√≠z √©vvel ezel√Ķtt volt – mutattak r√° kor√°bban a szak√©rt√Ķk, hozz√°t√©ve, hogy a bankrendszert szint√©n √∂sszeoml√°s fenyegeti. A termel√©si kapacit√°s pedig – bele√©rtve a nagy bev√©teleket biztos√≠t√≥ olajkitermel√©st is – drasztikusan cs√∂kkent.

Az elemz√Ķk hozz√°teszik, hogy az infl√°ci√≥ az egekbe sz√∂kik, √©s a valutatartal√©kok is sz√Ľk√∂sek az olajban gazdag orsz√°gban. R√°ad√°sul a feketepiacon n√©gyszer annyi bolivart kell fizetni egy-egy doll√°r√©rt, mint a hivatalos v√°lt√≥helyeken. Emellett mesters√©gesen alacsonyan tartj√°k a munkan√©lk√ľlis√©get, a k√∂zszf√©r√°ban pedig rengeteg √°ll√°shelyet teremtenek.

Bush volt maga az ördög

Miut√°n k√∂zel k√©t h√≥napot t√∂lt√∂tt k√ľl√∂nb√∂z√Ķ kubai k√≥rh√°zakban, Ch√°vez febru√°r k√∂zep√©n t√©rt vissza Caracasba. Noha az √°llamf√Ķ √°llapota ekkor m√©g √°llamtitok volt, a 18 h√≥napja r√°kbetegs√©ggel k√ľzd√Ķ politikus hal√°l√°t v√©g√ľl m√°rcius elej√©n jelentett√©k be. A d√©l-amerikai orsz√°g alkotm√°nya √©rtelm√©ben harminc napon bel√ľl √ļj v√°laszt√°sokat kell ki√≠rni. Hugo Ch√°vez szeg√©ny csal√°dba sz√ľletett, el√Ķsz√∂r tankparancsnokk√©nt v√°lt ismertt√©, aki azt√°n Sim√≥n Bol√≠v√°r d√©l-amerikai forradalm√°r nagy csod√°l√≥ja lett. Igaz√°n sz√©les ismerts√©gre azonban az 1992-es sikertelen puccsk√≠s√©rlete ut√°n tett szert. A nemzetk√∂zi szint√©ren olykor humoros Amerika-kritik√°ja miatt v√°lt h√≠rhedtt√©. George W. Bush volt eln√∂k√∂t p√©ld√°ul t√∂bbsz√∂r "szam√°rnak" √©s "√∂rd√∂gnek" nevezte.

Ch√°vez a latin-amerikai politikai paletta egyik legsz√≠nesebb, ugyanakkor legink√°bb megoszt√≥ szem√©lyis√©ge volt. El√Ķsz√∂r 1998-ban v√°lasztott√°k meg Venezuela vezet√Ķj√©nek, √©s az√≥ta is folyamatosan hatalomban tudott maradni. Az utols√≥, tavaly okt√≥berben tartott v√°laszt√°sokat pedig szint√©n megnyerte. K√∂zel m√°sf√©l √©vtizedes korm√°nyz√°sa alatt sz√°mos √ļgynevezett „misszi√≥t”, vagyis szoci√°lis programot vezetett be, melyek ingyenes oktat√°st, illetve eg√©szs√©g√ľgyi ell√°t√°st biztos√≠tottak a lakoss√°gnak. Ennek ellen√©re a szeg√©nys√©g √©s a munkan√©lk√ľlis√©g is √°ltal√°nos maradt az orsz√°gban, noha erre lehet√Ķs√©get biztos√≠tana Venezuela hatalmas olajtartal√©ka.

Az 58 √©ves politikust a legt√∂bben m√©gis t√ľzes besz√©dei miatt ismert√©k, melyeket f√Ķk√©nt a venezuelai √°llami telev√≠zi√≥ Alo Presidente (Hell√≥ eln√∂k √ļr) n√©ven sug√°rzott heti rendszeress√©ggel. A m√Ľsorban Ch√°vez f√Ķleg saj√°t politikai √°ll√°spontj√°t ismertette, de az is el√Ķfordult, hogy interj√ļalanyokat h√≠vott meg, s√Ķt t√°ncolt √©s √©nekelt is.
Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | Osmagyarhon - 2013. Šprilis 14. 00:05:17
Egy ismer√Ķs√∂m fia p√°r √©ve nagyon komolyan foglalkozott Ch√°vez √©s Obama kapcsolat√°val, amikor kiutazott el√Ķtte megkapta a "k√∂telez√Ķ" v√©d√Ķolt√°st. R√° kb 2 h√©tre meghalt, egy√©rtelm√Ľen az olt√°st√≥l ... A po√©n az volt, hogy hazahozt√°k, mert itt jobb az ell√°t√°s! T√©vedtek ..!
#2 | Vizilo - 2013. Šprilis 14. 08:11:07
Zsidoek ki fogjak jatszani a valasztasokat ha nem figyelnek oda es oda az Olionak erre faj a foguk hebereknek csak az olaj es a penz ha megfigyeled a törtenelmet minden orszagban a befogado nemzet ellen dolgoztak !!!
#3 | Perje - 2013. Šprilis 14. 11:47:23
Nagyon nyomul a lengyel holo-t√ļll√©l√Ķ unoka, a cion h√°torsz√°g teljes t√°mogat√°s√°val.
#4 | Perje - 2013. Šprilis 15. 14:42:33
A forradalm√°r nyerte a v√°laszt√°sokat.:
s_yass
http://hunhir.inf...p;id=63794
#5 | Perje - 2013. Šprilis 16. 23:12:22
√öjra akarj√°k sz√°molni a szavazatokat, mert nem a zsid√≥ nyert. Most emiatt csin√°lj√°k a fesz√ľlts√©get az orsz√°gban:
http://www.global...d-election

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.