Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTĂ“L (2013/09/22) AZ ĂšJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

Így büntet a rendõr: bosszantó kulisszatitkok


Igazoltatás menetrendszerinti buszon, hajlĂ©ktalanokra kirĂłtt sorozatbĂĽntetĂ©sek, szolgálatonkĂ©nt "elõírt" legalább egy kötelezõ intĂ©zkedĂ©s – kĂĽlönbözõ mĂłdon "motiválják" a rendõri vezetõk hatĂ©konyabb fellĂ©pĂ©sre az állományt. Mint a hvg.hu-nak nyilatkozĂł egyenruhások elmondták, azzal is riogatják õket, hogy kevesebb lesz a fizetĂ©sĂĽk, ha nem jĂłl teljesĂ­tenek. Bár, hogy ez mikĂ©nt lenne lehetsĂ©ges, cikkĂĽnk megjelenĂ©sĂ©ig nem válaszolták meg a rendõrsĂ©g rĂ©szĂ©rõl a hvg.hu-nak.

KĂĽlönfĂ©le mĂłdon prĂłbálják elĂ©rni a rendõri vezetõk azt, hogy az egyenruhások minĂ©l aktĂ­vabban intĂ©zkedjenek. A hvg.hu Ă­rt arrĂłl, hogy több Ă©vvel ezelõtt az egyik budapesti rendõrõrsön Ă­rásba adták, hogy egy szolgálat alatt mennyi intĂ©zkedĂ©st Ă©s feljelentĂ©st várnak el egy rendõrtõl. Ez megvolt vidĂ©ken is, Ă©a a járõrök lelemĂ©nyes megoldásokkal tettek eleget az elvárásoknak Ă©s javĂ­tották a statisztikákat. A NĂ©meth Zsolt kriminolĂłgus által is ismert jelensĂ©g – mint korábban vĂ©lemĂ©nyezte a hvg.hu-nak – ellentĂ©tes a rendõrsĂ©g szellemisĂ©gĂ©vel Ă©s kĂĽldetĂ©sĂ©vel.

Riogatás, nógatás

A hvg.hu úgy értesült, számra és összegre nem szabják meg ugyan a parancsnokok, mennyit bírságoljon a rendõr, de azt figyelik, hogy a korábbiakhoz képest kevesebb vagy több helyszíni bírságolást hajtanak-e végre, és a lényeg az, hogy tartsák az elõzõ idõszakok teljesítményének szintjét. Ezt azt követõen mondták el rendõrök a hvg.hu-nak nevük elhallgatását kérve, hogy néhány hete a Népszava nyilvánosságra hozta azt a parancsnoki dörgedelmet, amelyben a Hajdú-Bihar megyei rendészeti igazgató a debreceni kapitányt számon kérte a helyszíni bírságoknak a korábbiakhoz képest kevesebb száma és alacsonyabb összege miatt.

Emellett – mint járõrök nĂ©v nĂ©lkĂĽl közöltĂ©k a hvg.hu-val - rossz eredmĂ©nyek esetĂ©n azzal riogatják õket, hogy a fizetĂ©sĂĽk kevesebb lesz. Hogy ezt egy rendõrsĂ©gi dolgozĂł esetĂ©ben mikĂ©nt váltanák be, az egyenruhások sem tudták, Ă©s az Országos Rendõr-fõkapitányság sem adott erre választ cikkĂĽnk megjelenĂ©sĂ©ig.

További, az intĂ©zkedĂ©sek számát növelendõ rendszeres figyelmeztetĂ©s, ha "nyomatĂ©kosĂ­tják" a rendõröknek, hogy egy szolgálatot intĂ©zkedĂ©s nĂ©lkĂĽl nem fejezhetnek be. Ezzel egy volt nyomozĂł szerint a minĂ©l sĂ»rĂ»bb intĂ©zkedĂ©sekre Ă©s feljelentĂ©sekre szorĂ­tják az állományt. „A rendõrnek alapvetõ feladata, hogy szabálysĂ©rtĂ©st, bĂ»ncselekmĂ©nyt, vagy annak gyanĂşját Ă©szlelve intĂ©zkedjen. De a kikĂ©nyszerĂ­tett rendõri fellĂ©pĂ©s nem fĂ©r össze a szolgálunk Ă©s vĂ©dĂĽnk szlogennel” – jegyezte meg.

Kötelezõ feljelentésszám

Korábban olyan esetrõl is beszámoltunk, amikor a parancsnok leírta a feljelentések megtételével kapcsolatos elvárásait. Szolgálatonként megadott számú feljelentést, 24 óra alatt összesen negyvenet írt elõ az V. kerületi rendõrkapitányság Kecskeméti utcai õrsének parancsnoka. Azok közül, akik nem tudták teljesíteni az elõírt penzumot, akadt olyan, aki hajléktalanok nevére akarta kiállítani az intézkedést igazoló lapokat.

A Budapesti Rendõr-fõkapitányság az ĂĽgyet kivizsgálva azt állapĂ­totta meg, hogy az egy eligazĂ­táson elhangzottaknak megfelelõen törtĂ©nt. Azt a jelenlĂ©võk leĂ­rták, Ă©s aláírásukkal jeleztĂ©k, hogy azt tudomásul vettĂ©k. „Egy olyan kerĂĽletben, mint az V., ahol pĂ©ldául egymásba Ă©rnek a tilosban parkolĂł autĂłk, elfogadhatatlan, ha egy járõr egyetlen feljelentĂ©s nĂ©lkĂĽl fejezi be a szolgálatot” – tettĂ©k hozzá, hangsĂşlyozva azt is, hogy nincs olyan Ă©rvĂ©nyben lĂ©võ utasĂ­tás, ami szabályozná a bĂĽntetõfeljelentĂ©sek számát.

A szabálytalanságok alapján kell eljárni

A törtĂ©ntekkel kapcsolatban akkor NĂ©meth Zsolt nyugalmazott ezredes, kriminolĂłgus a hvg.hu-nak azt mondta, teljesen ellentĂ©tes a rendõrsĂ©g egĂ©sz szellemisĂ©gĂ©vel Ă©s kĂĽldetĂ©sĂ©vel a meghatározott számĂş feljelentĂ©s kĂ©szĂ­tĂ©se, mĂ©gis a kapitányságokon Ă­ratlan szabály. „A parancsnokok tagadják ugyan a dolgot, a vĂ©grehajtĂł állomány tagjai azonban errõl számolnak be, Ă©s a fõiskolán (ma Nemzeti Közszolgálati Egyetem) is rendszeresen panaszkodnak erre a levelezõs hallgatĂłk” – jegyezte meg NĂ©meth Zsolt.

Vezetõi elvárásokról egy volt vidéki rendõr

Egy volt fõtörzszászlĂłs, aki egy vidĂ©ki városban dolgozott anno azt az utasĂ­tást kapta járõrtársaival egyĂĽtt, hogy egy 12 Ăłrás szolgálat alatt - ami nyolc Ăłra vagy legfeljebb 24 Ăłra lehet - 10 darab igazoltatást Ă©s 4 feljelentĂ©st vigyenek be. Hozzátette: hozzájuk kĂ©pest Budapest belvárosában egy rendõrök könnyebb helyzetben volt, hiszen egy pályaudvaron egy Ăłra alatt akár harminc-negyven ember is igazoltathatĂł. „Az egyik volt kollĂ©gám pĂ©ldául mindig, amikor szolgálatban volt, felszállt az egyik menetrend szerinti buszjáratra, Ă©s vĂ©gigellenõrizte az utasokat. ĂŤgy szĂ»k egy Ăłra alatt ötven igazoltatáson volt tĂşl.”

Amennyiben a járõr nem tudta hozni a kötelezõ igazoltatási Ă©s feljelentĂ©si darabszámot, elkĂ©szĂ­tette õket õ maga. Azon a kapitányságon, ahol õ dolgozott, a hajlĂ©ktalanok adatai pĂ©ldául ki voltak gyĂ»jtve. „A hĂşsz-harminc ember papĂ­rjai közĂĽl találomra kihĂşztunk ötöt, Ă©s kĂĽlönbözõ közterĂĽleten elkövetett szabálysĂ©rtĂ©sek – pĂ©ldául szemetelĂ©s, kukázás – miatt feljelentettĂĽk õket. Ebben semmi bukta nem volt, mert a fedĂ©lnĂ©lkĂĽlieket soha nem találták meg, Ă©s a bĂ­rságokat sem tudták rajtuk behajtani. De a statisztikai elvárásokat teljesĂ­tettĂĽk.”

Alkalmaztak más mĂłdszereket is – tette hozzá – mint a tilosban várakozĂł autĂłk felĂ­rását Ă©s tulajdonosaik feljelentĂ©sĂ©t. Elõfordult az is, hogy az intĂ©zkedĂ©seket Ăşgy oldották meg, hogy beálltak egy forgalmas keresztezõdĂ©sbe, Ă©s feljegyeztĂ©k az áthaladĂł autĂłk rendszámát. „Ennek alapján a nyilvántartĂł-rendszerben megnĂ©ztĂĽk, ki a gĂ©pkocsi tulajdonosa, Ă©s a nevĂ©re az adataival egyĂĽtt kitöltöttĂĽk az igazolĂłlapot, amivel tulajdonkĂ©ppen jogosulatlan adatkezelĂ©st követtĂĽnk el.” Amennyiben az egykori járõr nem teljesĂ­tette az elvártakat, fogdaõri szolgálatra vezĂ©nyeltĂ©k, de elõfordult, hogy nem engedtĂ©k el szabadnapra vagy nem járultak hozzá ahhoz, hogy másodállást vállaljon.
Link

Hozzászólások


Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.