Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTĂ“L (2013/09/22) AZ ĂšJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

Balos milliárdos lett a Fidesz-korszak kedvenc felszámolóbiztosa


Balos milliárdosból lett stratégiai nagyvállalatok sztárfelszámolója Varga Jenõ, akinek újabban a jobboldali politikai kapcsolatai váltak hangsúlyosabbakká.

Kõvágószõlõs kis község a Mecsek lábánál, Pécstõl nyugatra. A rendszerváltás elõtt a magyarországi uránbányászat központja volt. Jelenleg a valamikori uránfeldolgozó Mecsekurán Kft. ingatlanain ipari park mûködik, amely számos kisvállalkozásnak is székhelyet, telephelyet ad. Közös vonás a cégekben, hogy kötõdnek, illetve kötõdtek Varga Jenõhöz, akinek akkori cége, a Vectigalis Zrt. a Mecsekurán felszámolója volt. Varga most az állami felszámolócég, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. felügyelõbizottságának elnöke, számos stratégiai nagyvállalat, így a Malév, a Mal Zrt., a Gyulai Húsipari Zrt. felszámolóbiztosa, ráadásul az állami felszámolóban is Varga-közeli nevek bukkannak fel (lásd A vakszerencse fia címû írásunkat). A pozícióhalmozás a jelek szerint csak a Malév-ügyben korábban már a T. Házban is tudakozódó volt LMP-s, ma a Párbeszéd Magyarországért szervezethez tartozó Scheiring Gáborban vet föl aggályokat. Lapzártánk után legalábbis õ tervez újabb kérdést intézni Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszterhez, azt tudakolva, hogy az állítólag szupermegbízható sorsolásos felszámolókijelölések során hogyan kedvezhetett ennyire gyakran Vargának vagy érdekeltségeinek a szerencse.

Varga Jenõ
Fotó: MTI / Budapest Airport / Hardy Mihály

Az alföldi parasztfamĂ­liábĂłl származĂł, nehĂ©z anyagi helyzetbõl kitört ĂĽzletember a karrierjĂ©t a PĂ©csi Tudományegyetem jogelõdje, a Janus Pannonius Tudományegyetem (JPTE) MSZMP-titkárakĂ©nt Ă©s politikaigazdaságtan-tanárakĂ©nt kezdte. Ott egyĂĽtt politizált a KISZ-vezĂ©r, kĂ©sõbbi miniszterelnök Gyurcsány Ferenccel. Legfõbb támogatĂłjának a pĂ©csiek mĂ©gis a nĂ©hai szocialista polgármestert, Toller LászlĂłt mondták. Toller szintĂ©n elhunyt utĂłda, Tasnádi PĂ©ter pedig 2000–2002-ben a Vectigalis igazgatĂłságát erõsĂ­tette. Varga – akinek felesĂ©gĂ©t, MĂ©szár RĂłza legfelsõbb bĂ­rĂłsági bĂ­rĂłt az MSZP korábban alkotmánybĂ­rĂłnak javasolta – politikai pálfordulása nem volt látványos, maga is többször hangsĂşlyozta, hogy „vannak barátai” a jobboldalon is. Kifejezetten jĂł viszony fĂ»zi pĂ©ldául forrásaink szerint Páva Zsolthoz, PĂ©cs fideszes polgármesterĂ©hez. Ezek azonban nem gazdasági kapcsolatok, inkább „ismeretsĂ©gek”, amiket az ĂĽzletember sosem titkolt, mĂ©g ha nem is kĂ©rkedett velĂĽk – emlĂ©keztettĂ©k most a HVG-t Varga közeli ismerõi (a felszámolĂł nem kĂ­vánt nyilatkozni).

A rendszerváltás elõestĂ©jĂ©n alakult helyi Fideszben is mint nyitott, „pulĂłveres” párttitkárra emlĂ©keznek Vargára, aki 2010 után gazdasági szempontbĂłl is szorosabbra fĂ»zte a szálakat a hatalomra kerĂĽlt jobboldallal. A választási Ă©v szeptemberĂ©ben alakult kiegĂ©szĂ­tõ ĂĽzleti szolgáltatásra a Civil Tender Kft., amelynek az akkor Varga-Ă©rdekeltsĂ©g Pannon Tender Kft. Ă©s PintĂ©r Sándor belĂĽgyminiszter korábbi biztonsági cĂ©ge, a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. (CBSZ) a kĂ©t alapĂ­tĂłja. A Varga pesti lakcĂ­mĂ©re bejegyzett Civil Tender egyik ĂĽgyvezetõje jelenleg is Varga, a másik pedig Kántor Tibor, aki közvetve akkor már PintĂ©r utĂłda volt a CBSZ-ben, korábban pedig Simicska Lajos akkori adĂłhatĂłsági elnök bizalmas helyettese. A Varga-fĂ©le Civil szintĂ©n mĂ»ködtet fiĂłktelepet KõvágĂłszõlõsön, ahol számos egykori Ă©s jelenlegi Varga-cĂ©g mĂ»ködik. A nĂ©gyezer nĂ©gyzetmĂ©teres ingatlan Varga lányának Ă©rdekeltsĂ©gĂ©Ă©, Ă©s a Nemzeti FejlesztĂ©si ĂśgynöksĂ©g összesen 188 milliĂł forintos jelzáloga terheli. Az eredeti helyrajzi szám a Mecsekurán szĂ©khelye volt.

Az egyetemi katedrát hátrahagyva vágott bele Varga a felszámolási bizniszbe: a Vectigalis 1991-ben alakult kft-kĂ©nt. Ma már az ĂĽzletember Ă©rdekeltsĂ©gei között ipari parkot mĂ»ködtetõ, lĂ­zinget Ă©s vállalati hitelt kĂ­nálĂł Ă©s lĂłtenyĂ©sztõ cĂ©g is akad. Baranyában, de az egĂ©sz DĂ©l-DunántĂşlon nincsen hozzá hasonlĂ­thatĂł gazdasági potentát – mondják egybehangzĂłan a megyeszĂ©khely Ă©letĂ©nek bennfentesei (akik kivĂ©tel nĂ©lkĂĽl nevĂĽk elhallgatását kĂ©rve nyilatkoztak a HVG-nek). Ismerõi a bedõlt cĂ©gek mĂ»ködtetĂ©sĂ©t, Ă­gy a termelĂ©st, a munkahelyeket a lehetõsĂ©g határáig megõrzõ hozzáállását tartják fõ erĂ©nyĂ©nek, szerintĂĽk ez a hĂ­rnĂ©v kelthetett bizalmat állami megbĂ­zĂłiban. Akadnak azonban, akik kellemetlen emlĂ©keket is õriznek rĂłla, mondván, szemĂ©lyesen Ă©s kegyetlenĂĽl, keselyĂ» mĂłdjára veszi át az uralmat a bedõlt cĂ©geknĂ©l, tekintet nĂ©lkĂĽl a távozĂł menedzsment elkĂ©pzelĂ©seire.

Az anyagi siker azonban – Varga több alkalommal is felkerĂĽlt pĂ©ldául a gazdasági kiadĂłk gazdagember-toplistáira – a jelek szerint nem elĂ©gĂ­tette ki. A 2000-es Ă©vek vĂ©gĂ©ig a helyi közĂ©letben is aktĂ­v volt: megjelent a megyebálon, de ami fontosabb, Ă©veken keresztĂĽl vezette a regionális gyáriparos-szövetsĂ©get. „JĂłfajta Ă©rtelmisĂ©gi körben mozgott” – mondják rĂłla a közelĂ©ben, rĂ©szben elismerve, kicsit mĂ©gis bagatellizálva a befolyásárĂłl szĂłlĂł legendákat. Varga 2009-ben Korinek LászlĂł pĂ©csi kriminolĂłgussal, az Antall-kormány belĂĽgyi helyettes államtitkárával PĂ©cs EmlĂ©kezete cĂ­men alapĂ­tványt indĂ­tott, amely segĂ­tette a várost, hogy holokauszt-emlĂ©kmĂ»vet állĂ­tson (az alapĂ­tvány ezĂ©rt 2011-ben Wiesenthal-dĂ­jat is kapott).

Helyben nagyobb sĂşlyĂş azonban a befolyása egykori munkahelye, a PTE Ă©letĂ©re. E kapcsolatot máig legendák övezik. Az, hogy a valamikori bizalmas Vectigalis-alkalmazott Imhof Gábor – az egyetemi korrupciĂłs botrány elsõ számĂş gyanĂşsĂ­tottja (HVG, 2010. jĂşnius 12.) – gazdasági fõigazgatĂł lehetett a PTE-n, csak egyike az erre utalĂł jeleknek. Több forrásunk szerint az egyetemen teljesen kĂĽlsõsnek számĂ­tĂł Imhof egy alku rĂ©szekĂ©nt lett a PTE gazdasági vezetõje, miután Varga a rektorválasztás 2007. Ă©vi gyõztesĂ©t, Gábriel RĂłbertet támogatta. A soha nem bizonyĂ­tott, de magukat makacsul tartĂł hĂ­rek szerint Varga a befolyását a rektorválasztásokon is bevetette. „Ă• azĂ©rt nem a szenátus” – Ă©rtetlenkednek a környezetĂ©ben, elismerve, hogy az ĂĽzletember a szĂ­vĂ©n viseli a PTE dolgait, mondván: az egyetem a tĂ©rsĂ©g egyetlen esĂ©lye a kitörĂ©sre, márpedig ehhez jĂł vezetõ kell.

Az elõzõ évtized vége felé mindenesetre fokozatosan Budapestre helyezte át az ügyeit, a Vectigalis központját, majd saját lakóhelyét is, bár ma is ingázik a két város között. Ismerõi szerint rájött, hogy fõvárosi vállalkozást könnyebb mûködtetni, mások úgy vélik, tudatosan készült az országos befolyásra, amelyet a stratégiai nagyvállalatok felszámoló-biztosaként és az állami felszámolócég szürke eminenciásaként el is nyert, immár a nemzeti együttmûködés rendszerében.

Link

Hozzászólások


#1 | Perje - 2013. április 14. 11:44:08
Szinte "szûz" területet felszámolóké, csõdbiztosoké és a felettes szervüké. Milyen különös, hogy rengeteg panaszt és kifogás van a felsoroltakkal kapcsolatosan. Mégis szinte alig van egy-két ember, aki nyilvánosságra hozza saját kálváriáját velük szemben. Kiváltásos munkakör lehet a felszámolóé. Hallottam olyan esetet, hogy egy-egy a tönkrement vállalkozás élére ültetett teljhatalmú felszámoló évekig nagyon jól megélt abból, hogy apránként behajtotta a cég követeléseit, és stábjával szinte felélte azt, nem a hitelezõk kielégítésére fordította a bejõvõ összegeket. Senki sem szabta meg neki, hogy meddig " molyoljon" a cég ügyeivel. Felette már csak a minden gyanú felett álló bírósegg van.
Érdekes lenne, ha megszólalna minden bezárt vállalkozás vezetõje.
#2 | kukackac - 2013. április 14. 21:31:19
fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/537320_471769139563590_1585441281_n.png

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.