Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTĂ“L (2013/09/22) AZ ĂšJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

Rejtélyes németországi gyár segítette az iráni atomprogramot


Egy a nĂ©metországi Ruhr-vidĂ©ken, Dinslakenben találhatĂł rejtĂ©lyes gyár is segĂ­thette az iráni atomprogramot eurĂłpai biztonsági szakĂ©rtõk szerint – Ă­rta kedden a The Washington Post cĂ­mĂ» amerikai napilap internetes változata.

A 70 ezres német városban létesült, egykor az iráni hírszerzéssel is kapcsolatban álló gyárban úgynevezett kettõs felhasználású, polgári és katonai célokra is felhasználható termékeket és technológiákat alkalmaztak. Nevük elhallgatását kérõ nyugati szakértõk szerint ezek akár az iráni atomprogram támogatására is szolgálhattak.

A nagynyomású gáztartályok elõállításával foglalkozó MCS Technologies tulajdonosai az alkalmazottak szerint nem igazán erõlködtek, hogy cégük profitot termeljen, a potenciális befektetõket pedig elküldték. A vállalat végül március 29-én bezárta kapuit.

A szakértõknek az szúrt szemet, hogy a gyárban precíziós eszközös elõállítására alkalmas gyártósor is volt, amellyel akár rakétákhoz, vagy az urándúsításhoz használt centrifugákhoz is készíthettek volna alkatrészeket. A német cég 2004-ben meg is próbálta átszállítani ezt a felszerelést iráni testvérvállalatához, a Pars MCS-hez, de a német külügyminisztérium végül nem engedett a tulajdonosok nyomásának.

A kanadai kormány 2010-ben úgy ítélte meg, hogy Pars MCS "hozzájárulhat Irán nukleáris tevékenységeihez".

Az is gyanút keltett, hogy a munkások szerint a gyár szinte minden lehullott szénszálról listát vezetett. Ezt a különlegesen erõs, könnyû, és a hõnek ellenálló anyagot széles körben használják a hadiiparban is. A karbonszálas anyagok nélkülözhetetlen elemei a Teherán által olyannyira vágyott fejlettebb centrifugáknak, amelyek a jelenlegieknél sokkal gyorsabb ütemben képesek dúsított urán elõállítására.

Irán azonban a szankciók miatt csak a feketepiacon tud szert tenni karbonszálas anyagokra, kivéve, ha van egy külföldi cég, amelyen keresztül mégis hozzájuthat a kincshez. Német vállalatként az MCS japán és francia gyártóktól is vásárolt az anyagból. A cég helyzete azért is érdekes, mert kiterjedt kapcsolatok fûzték az iráni hírszerzéshez, illetve az atomprogramért is felelõs Forradalmi Gárdához.

Az egyébként is a csõd szélén táncoló MCS 2003-ban került iráni kézbe, de az alkalmazottak szerint az új vezetõket nem a haszonszerzés motiválta. Az ügyben megszólaló munkások úgy látják, hogy több figyelmet szenteltek az iráni testvérvállalat elindításának, valamint a technológia átadásának.

Az igazgatĂłk egymásnak adták a kilincset. Az utĂłbbi Ă©vtizedben több, az iráni kormányhoz közel állĂł szemĂ©ly fordult meg a cĂ©g Ă©lĂ©n – mutatott rá Emanuele Ottolenghi, egy amerikai kutatĂłintĂ©zet munkatársa. 2011-ig az MCS közvetve egy iráni vállalat, a Rey Investment alá tartozott, amelynek Ă©lĂ©n Mohammad Rejsahri volt iráni hĂ­rszerzĂ©si miniszter állt.

Ugyanakkor a cég egyik jelenlegi tulajdonosa, a kanadai-iráni Eshagh Hajizadeh szerint az MCS nem tett semmi törvénybe ütközõt.

"Az irániak persze hogy mindent megtesznek a szankciók kikerülésére, de nem az én vállalatomon belül" - nyomatékosított az MCS-ben 2011 óta érdekelt Hajizadeh. "Soha nem akarnám, hogy ezen a világon bárki is hozzáférhessen a nukleáris technológiához. Ez az emberiség ellen való."

MTI
Link

Hozzászólások


#1 | lalapapa - 2013. április 17. 12:53:13
a sallerba meg lesz a betet is,
#2 | mattila - 2013. április 17. 15:23:52
Ha tudják a címét is, akkor mitõl rejtélyes? És miért is kell elhallgatni a nevüket? Jujj de csúnya büdös szaga van ennek a "hírnek" is...
#3 | Perje - 2013. április 17. 23:45:24
A másik "rejtélyes" a szímensz volt addig, amig gyanúba nem keveredett. Azzal vádolták meg, hogy besegített a két cion államnak az atomlétesítmények vírussal való megfertõzésében. Ami itt rejtélyes volt, az a vírus maga.
http://www.reuter...NB20110417

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.