Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTĂ“L (2013/09/22) AZ ĂšJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

Névtelen jótevõk lepték el az országot


Két hét alatt hihetetlen népszerûségre tett szert a Facebookon egy új adományozási forma. A segítségével egyre többen ajándékoznak a közelükben élõ szegényebbeknek egy csésze kávét, egy tál ételt vagy egy ingyenes hajvágást. Egy nagypapa például így tudott süteményt vinni az unokájának.

Egy Facebookon keringõ megható történetbõl nõtte ki magát itthon a Suspended Coffee, azaz Felfüggesztett kávé nevû adományozási forma, amit szinte véletlenül indított útjára néhány magánember. Bár csak egy fordítást posztoltak róla húsvétkor, ez elképesztõ sebességgel kezdett terjedni, és mostanra több mint 11 ezer rajongója van a Facebook-oldaluknak https://www.faceb...tajandekba és 150 hazai helyszín csatlakozott a hazai felhíváshoz.

Mi is ez az egész?

A kezdeményezés lényege, hogy aki betér egy kávézóba, az kifizethet néhány kávéval többet, mint amennyit elfogyaszt; ezek a felfüggesztett kávék. Ha késõbb betér valaki, akinek nincs pénze fogyasztani, akkor megihat egyet az elõre kifizetett kávékból. A szokás állítólag Nápoly környékérõl ered, ahol így támogatta a közösség a kispénzûeket még a 20. század elején.

Az elsõ világháború utáni válságban eltûntek a jótevõk, de érdekes módon pont a legutóbbi válságnak köszönhetõen jelentek meg újra 2008-ban. Idén tavasszal kezdett hódítani ez a jótékonysági forma például Londonban és Bulgáriában, de korábban elterjedt Ausztráliában, Kanadában, Oroszországban és Törökországban is.

Forradalmi újdonság

"Nagyon fogékonyak erre az emberek, ez az adományozásnak egy olyan új fajtája, amiben a konkrét adomány változatlan formában jut el a valódi rászorulóhoz" - mondta el a Nõk Lapja Cafénak Galambos Róbert, aki most egy négytagú csapat részeseként Papp Gyöngyivel, Csibi Katalinnal és Gáspár Katalinnal dolgozik önként azon, hogy a rengeteg jelentkezõt, kérdést, felkérést kezelni tudják.

"Ez egy forradalmi újdonság, és mindenki jól jár vele - magyarázza lelkesen. - Aki ad, az azért, mert biztosan jó helyre adja, a csatlakozó helyszínek azért, mert nekik nem kerül semmibe, mégis segíthetnek, ráadásul ez reklám is nekik, jól járnak a rászorulók, és az is, aki adományoz, mert tehetett valamit a közösségért."

"Mi továbbgondoltuk kicsit az eredeti ötletet, ezért nemcsak kávét, de élelmiszert és szolgáltatást is fel lehet ajánlani, hiszen sokféleképpen lehetnek rászorulók az emberek" - fejtegeti Róbert, és sorolja, hogy már ajándékozhatunk idegeneknek laktató ebédet, pizzát, gyógyszert, hajvágást, állatorvosi kezelést, gyógynövényeket, színházjegyet, egy kiló használt ruhát vagy kezelést egy sóbarlangban.

Így jutott süti a kisunokának

"Ez a rendszer a bizalomra épül, és mint minden rendszer, kijátszható, de egyelõre azt látjuk, hogy a kis közösségekben mûködik a dolog. A boltosok pontosan tudják, kik azok, akik rászorulnak a segítségre - magyarázta. - A Réteskuckóban történt például, hogy odament egy idõs bácsi, hogy tudnának-e neki adni valamit 50 forintért, mert jön a kisunokája, és szeretné meglepni valami finomsággal, mire mondták neki, hogy 50 forintért nincs semmi, de van nálunk néhány felajánlás, el tudja-e fogadni. Nemrég a jordán hercegnõ fizetett ki elõre ötven kanna adzsami teát a rászorulóknak"

Az kaphat, aki nem mer kérni

Kíváncsiak voltunk, hogyan mûködik ez a szimpatikus kezdeményezés a gyakorlatban, ezért találomra felhívtunk néhány helyet. "Mi azért csatlakoztunk, mert keresztények vagyunk, és mindig keressük a lehetõséget, hogy segítsünk, télen például nagyon sok hajléktalant beengedtünk melegedni, és nagyon örülünk, amikor egy ország összefog
" - mondta az Oázis Ételbár nevû családi étterem üzletvezetõje, Stemmer Ildikó, aki annyira lelkes, hogy mostanában minden ismerõsének errõl beszél.

Azért szerette meg nagyon ezt a jótékonysági formát, mert úgy érzi, így célzottan jut el az emberekhez a segítség, és el lehet érni vele "a csendes többséget, akik nem mernek kérni, pedig a devizahitel vagy a munkanélküliség miatt rászorulnának".

A felajánlások szépen jönnek be, már tele a dobozuk, most az elsõ rászorulót várják rettentõ izgatottan a fõváros egyik külsõ kerületében. Az önkormányzatot is megkeresték, hogy irányítsák hozzájuk azokat, akikrõl tudják, hogy a számlákat sem tudják kifizetni. A Facebookon egy kerületi kismamával leveleznek, aki egyedül neveli a gyerekét, és elvesztette az állását. Valószínûleg õ lesz az "elsõ fecskéjük".

Szekszárdon kuponokat nyomnak

Ezt a kérdést a szekszárdi Zsitvai cukrászdában úgy oldották meg, hogy kis kuponokat nyomtattak a felfüggesztett adományoknak, ezeket egy dobozban gyûjtik, és segélyszervezeteknél bontják fel õket.

"Mi azt tapasztaltuk, hogy nem mer kérni, sõt be sem jön, aki igazán rászorul, így viszont van egy kuponja arról, hogy neki itt van valami - magyarázta a saját rendszerüket a családi cukrászda tulajdonosa, Zsitvainé Dulai Csilla. - Vagy ha a szomszéd Marika néni Jolikát szeretné megajándékozni a másik házból, akkor el is viheti magával a kupont, hogy bedobja a postaládájába."

"Örülünk ennek a kezdeményezésnek, szerintem benne van az emberekben, hogy adni szeretnének. Így mindenki csak egy picit ad, de a sok pici sokat ér" - tette még hozzá. Mivel õk a szegény gyerekeken szeretnének segíteni, így fagyit lehet felajánlani, és télen majd minyonnal folytatják. Nincs megállás...
http://www.nlcafe...ed-coffee/

Hozzászólások


#1 | 1 hazafele - 2013. április 17. 23:45:47
Emberállat! Mond anyádnak hogy mátol ne etessen!
Sok és nagy baromság került erre az internettre már
nem kell szaporitani!Leállitani a kremát?Szülészetet
tüzoltot kenyérsütést mentöket ?Ember!Nickneved
melyik felét használod?
#2 | Klotild - 2013. április 18. 04:34:43
Hogy is van?
Ha van egy barátod, ajándékozz neki halat. Ha viszont valóban szereted, akkor tanítsd meg halászni.
#3 | enid - 2013. április 18. 05:54:16
Az "akitilop"-osok kozott van-e ma' jotevo? Gyerekek gyerunk, itt a jo alkalom! Csak ne megint a nep boret adakozzatok szet! (ez nekik szolt)
#4 | 1 hazafele - 2013. április 18. 06:54:00
Klotild
Elöbb megetetem, aztán megtanitom!B)
#5 | spartakusz - 2013. április 18. 07:56:17
Szevasztok!

Ez jobb, mint az 1 -1 % mert azt lenyúlják, tisztelet a kevés kivételnek...

spari...
#6 | ister - 2013. április 18. 12:21:48
Évekkel ezelõtt megtörtént velem Rómában a kávés dolog.Férjem bement az üzletbe péksüteményt venni,én a 4 vagy 5 éves fiúnkkal kinn álltam az üzlet elõtt,amikoris egy úr kezembe adott egy elõre kifizetett kávé számlát.intett,hogy menjek a kávés pulthoz!Szép emlék!:)
#7 | Klotild - 2013. április 19. 08:35:18
Hogy ennek az akciónak sikere van, az egészen jó látlelete a világnak. A felületet karcolják és alázzák meg ezzel az embereket. Látszatra jót teszek, és ennek tapsolnak az emberek. Szégyellném elfogyasztani azt a kávét, ha szegény lennék. Mert a szegény embernek nem csak kévára van szüksége. Az unokának a sütemény? És holnap mi lesz? Nyugatmajmolás. Szemfényvesztés. Szégyen!
Bárcsak sokkal fontosabb ügyekért fognának össze az emberek! Az lenne az igazi!
Ezzel csak szõnyeg alá söprik az igazi problémákat.

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.