Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTĂ“L (2013/09/22) AZ ĂšJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

Megállapodott Szerbia és Koszovó


Sürgõs volt! A szerb és a koszovói miniszterlnök tíz tárgyalási forduló után tudott megegyezni a kapcsolatok rendezésérõl.
Szerbia és Koszovó megállapodásra jutott pénteken a két ország viszonyának rendezésérõl az Európai Unió közvetítésével - jelentette be Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai fõképviselõje Brüsszelben.

"A tárgyalások lezárultak. A megállapodást mindkét ország kormányfõje aláírta" - mondta Ashton újságíróknak.

Ivica Dacic szerb és Hashim Thaci koszovói miniszterelnök tíz tárgyalási forduló után tudott megegyezni a kapcsolatok rendezésérõl, öt évvel Koszovó függetlenségének kikiáltása után.

Az EU és a NATO üdvözli a megállapodást

Az Európai Unió és a NATO vezetõi egyaránt nyilatkozatban üdvözölték pénteken, hogy Szerbia és Koszovó megállapodásra jutott a két ország viszonyának rendezésérõl, Catherine Ashtonnak, az EU kül- és biztonságpolitikai fõképviselõjének a közremûködésével.

Herman Van Rompuy, az uniós tagországok vezetõit tömörítõ Európai Tanács elnöke szerint a megállapodás történelmi jelentõségû, és nem csupán a szerb-koszovói viszony, hanem Szerbiának és Koszovónak az EU-hoz fûzõdõ viszonya szempontjából is fontos.

Az unió - hangsúlyozta az Európai Tanács elnöke - azt akarja, hogy Szerbia és Koszovó sikerrel járjon. Van Rompuy megerõsítette Szerbia és Koszovó "EU-perspektíváját", és ugyanakkor hangsúlyozta: döntõ jelentõségû, hogy miként hajtják végre a megállapodást. E tekintetben szerinte nem lesznek engedmények, a megvalósítástól függ Szerbia EU-csatlakozási tárgyalásainak, illetve a koszovói EU-társulási megállapodásról folytatandó tárgyalásoknak a megkezdése.

José Manuel Barroso, az unió központi javaslattevõ-végrehajtó intézményének, az Európai Bizottságnak az elnöke áttörésnek minõsítette a pénteki fejleményt. Kiemelte: Szerbia, illetve Koszovó európai távlatainak megvalósulása létfontosságú Délkelet-Európa és az egész unió stabilitása, biztonsága, felvirágzása szempontjából.

Anders Fogh Rasmussen NATO-fõtitkár a megállapodást üdvözlõ nyilatkozatában kiemelte: a NATO továbbra is gondoskodik a biztonságos környezetrõl egész Koszovóban. A NATO vezette nemzetközi erõ (KFOR) - tette hozzá a fõtitkár - kész támogatást nyújtani a most megszületett megállapodás végrehajtásához, képességeihez mérten és mandátumával összhangban. Rasmussen várakozásai szerint a megállapodás új lendületet fog adni a Nyugat-Balkán euroatlanti integrációjának is.
Link

Hozzászólások


Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.