Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Az 1918-as gyulafehérvári határozatot a román alkotmányba javasolják bevenni


A bukaresti parlament kisebbs√©gi frakci√≥ja azt javasolja, hogy az alkotm√°nym√≥dos√≠t√°s sor√°n Rom√°nia alapt√∂rv√©ny√©t eg√©sz√≠ts√©k ki az 1918-as gyulafeh√©rv√°ri hat√°rozattal - k√∂z√∂lte p√©nteken Ovidiu Gant frakci√≥vezet√Ķ-helyettes, a Rom√°niai N√©metek Demokratikus F√≥rum√°nak k√©pvisel√Ķje.

1918. december 1-j√©n az erd√©lyi, b√°ns√°gi √©s magyarorsz√°gi rom√°nok Gyulafeh√©rv√°ron tartott nemzetgy√Ľl√©s√ľk√∂n - √∂nrendelkez√©si jogukra hivatkozva - az √°ltaluk lakott ter√ľletek √©s a Rom√°n Kir√°lys√°g egyes√ľl√©s√©r√Ķl fogadtak el hat√°rozatot, amely a kisebbs√©geknek is √∂n√°ll√≥s√°got √©s szabad nyelvhaszn√°latot √≠g√©rt.
Infinety network
A gyulafeh√©rv√°ri hat√°rozat kimondta, hogy az egyes√ľl√©s nyom√°n l√©trej√∂v√Ķ √ļj Rom√°n √Āllam az egy√ľtt √©l√Ķ n√©peknek teljes nemzeti szabads√°got biztos√≠t, lehet√Ķv√© teszi, hogy oktat√°sukat, k√∂zigazgat√°sukat, √©s b√≠r√°skod√°sukat anyanyelv√ľk√∂n maguk gyakorolj√°k saj√°t k√©pvisel√Ķik √°ltal, √©s sz√°mar√°nyuknak megfelel√Ķen az orsz√°g t√∂rv√©nyhoz√°s√°ban √©s korm√°nyzat√°ban is helyet kapjanak.

"A gyulafeh√©rv√°ri hat√°rozat a modern rom√°n √°llam alapokm√°nya, √©s Rom√°nia mai form√°j√°t is r√©szben ennek a dokumentumnak k√∂sz√∂nheti, ez√©rt ragaszkodunk hozz√°, hogy az alkotm√°nyba is beker√ľlj√∂n" - mondta Gant. A k√©pvisel√Ķ nagyszebeni sajt√≥√©rtekezlet√©n hozz√°tette: a gyulafeh√©rv√°ri nyilatkozat annak idej√©n az erd√©lyi sz√°szok √©rdekeinek is megfelelt, akik 1919 janu√°r 8-√°n Medgyesen kinyilv√°n√≠tott√°k, hogy t√°mogatj√°k Erd√©ly egyes√ľl√©s√©t a Rom√°n Kir√°lys√°ggal.

Ovidiu Gant r√°mutatott, a demokratikus Rom√°nia december elsej√©t tette meg nemzeti √ľnnep√©v√©, √≠gy nem lehet akad√°lya annak, hogy a gyulafeh√©rv√°ri hat√°rozat beker√ľlj√∂n az alkotm√°ny els√Ķ cikkely√©be, amely Rom√°nia alapvet√Ķ √°llamszervez√©si elveit foglalja mag√°ba.

A k√©tkamar√°s rom√°n parlamentben a magyars√°got k√©pvisel√Ķ RMDSZ-nek mind a k√©pvisel√Ķh√°zban, mind a szen√°tusban van saj√°t frakci√≥ja, a t√∂bbi 18 nemzeti kisebbs√©gnek pedig egy-egy k√©pvisel√Ķje pedig van, akik k√∂nny√≠tett elj√°r√°ssal jutnak mand√°tumhoz: √Ķk √∂n√°ll√≥ frakci√≥t alkotnak a k√©pvisel√Ķh√°zban.

Az erd√©lyi magyar politikai szervezetek auton√≥mia-k√ľzdelm√©ben gyakran felbukkan√≥ hivatkoz√°si alap a gyulafeh√©rv√°ri hat√°rozat, amelyet √∂nrendelkez√©si precedensk√©nt, illetve a kisebbs√©geknek tett bev√°ltatlan t√∂rt√©nelmi √≠g√©retk√©nt is fontosnak tartanak.
Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | postaimre - 2013. Šprilis 20. 09:00:01
Németh Zsolt: Kolozsvár ma pozitív példa

Kolozsv√°r ma pozit√≠v p√©lda, az egy√ľtt√©l√©snek l√°tv√°nyos eredm√©nyei vannak a v√°rosban – hangs√ļlyozta N√©meth Zsolt k√ľl√ľgyi √°llamtitk√°r azt k√∂vet√Ķen, hogy p√©ntek d√©lut√°n Emil Boc polg√°rmesterrel, Rom√°nia kor√°bbi minisztereln√∂k√©vel √©s Horv√°th Anna alpolg√°rmesterrel t√°rgyalt.
Tetszik a cikk? Ossza meg ismer√Ķseivel is!
0

A K√ľl√ľgyminiszt√©rium parlamenti √°llamtitk√°ra √ļgy l√°tja, hogy a v√°rosban kor√°bban tapasztalt fesz√ľlts√©gek √°tadt√°k a hely√ľket a rom√°n–magyar egy√ľttm√Ľk√∂d√©s pozit√≠v p√©ld√°inak. Ut√≥bbiak sor√°ban a M√°ty√°s-szoborcsoport k√∂z√∂s restaur√°l√°s√°t, a H√°zsong√°rdi temet√Ķ t√∂rt√©nelmi magyar s√≠rjainak m√Ľeml√©kk√© nyilv√°n√≠t√°s√°t, az Eur√≥pa 2015-√∂s ifj√ļs√°gi f√Ķv√°rosa c√≠m elnyer√©s√©ben kialakult rom√°n–magyar egy√ľttm√Ľk√∂d√©st eml√≠tette. Azt is pozit√≠v p√©ld√°nak nevezte, hogy az √∂nkorm√°nyzat jelent√Ķs t√°mogat√°st ny√ļjt a F√©lsziget fesztiv√°lnak √©s a Kolozsv√°ri Magyar Napok rendezv√©nysorozatnak.
http://mno.hu/hat...da-1153545

Kelemen Hunor: a romániai magyarok nem a románok ellenségei

A rom√°niai magyarok nem a rom√°nok ellens√©gei - hangs√ļlyozta p√©nteken Kelemen Hunor, a Rom√°niai Magyar Demokrata Sz√∂vets√©g (RMDSZ) eln√∂ke a korm√°nyon l√©v√Ķ Szoci√°ldemokrata P√°rt (PSD) tiszt√ļj√≠t√≥ kongresszus√°n mondott √ľdv√∂zl√Ķ besz√©d√©ben.


"A rom√°niai magyarok nem k√≠v√°nnak egyebet, mint sz√ľl√Ķf√∂ldj√ľk√∂n √©lni, munk√°jukkal gazdag√≠tani ezt az orsz√°got. Tiszteletet tan√ļs√≠tanak, tiszteletet k√©rnek, √©s meg akarj√°k √Ķrizni nemzeti √∂nazonoss√°gukat" - mondta Kelemen Hunor.

Az RMDSZ eln√∂ke r√°mutatott: egy m√°sik p√°rtcsal√°dhoz tartoz√≥, ellenz√©ki politikai szervezet eln√∂kek√©nt az√©rt fogadta el a PSD megh√≠v√°s√°t, mert Victor Ponta korm√°nyf√Ķ-p√°rteln√∂k meg√©rtette: az RMDSZ lehet ellenz√©kben, de a magyar-rom√°n kapcsolatokat nem szabad visszaford√≠tani a m√ļltba.
http://www.nepsza...?id=639274
#2 | 9323 - 2013. Šprilis 20. 10:25:16
Rom√°n √Āllam az egy√ľtt √©l√Ķ n√©peknek teljes nemzeti szabads√°got biztos√≠t, lehet√Ķv√© teszi, hogy oktat√°sukat, k√∂zigazgat√°sukat, √©s b√≠r√°skod√°sukat anyanyelv√ľk√∂n maguk gyakorolj√°k saj√°t k√©pvisel√Ķik √°ltal, √©s sz√°mar√°nyuknak megfelel√Ķen az orsz√°g t√∂rv√©nyhoz√°s√°ban √©s korm√°nyzat√°ban is helyet kapjanak.

Székely autonómia:
J√°rni j√°r, de nem jut....

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.