Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Vidék valutája: csodafegyver vagy ámítás?


Balatoni korona, soproni k√©kfrank esetleg bocskai korona? Magyarorsz√°g egyes r√©gi√≥iban ilyen p√©nzhelyettes√≠t√Ķ eszk√∂z√∂kkel is fizethet√ľnk a helyi boltokban vagy vehet√ľnk ig√©nybe szolg√°ltat√°sokat. Az utalv√°nyok bevezet√©s√©nek f√Ķ c√©lja a helyi gazdas√°g √©l√©nk√≠t√©se √©s a ki√°raml√≥ p√©nzek helyben tart√°sa volt. De van el√©g helyi p√©nz forgalomban ahhoz, hogy a c√©lok megval√≥suljanak? Vagy ink√°bb csak a helyi identit√°s er√Ķs√≠t√©s√©re szolg√°lnak ezek a csereeszk√∂z√∂k?

Szervizbe vinn√© aut√≥j√°t √©s olajat cser√©ltetne? Elint√©zn√© a nagybev√°s√°rl√°st a helyi ABC-ben? M√ļzeumba menne a h√©tv√©g√©n a gyerekkel? Mindezekhez egyes telep√ľl√©seken nem sz√ľks√©ges forinttal rendelkeznie: a hivatalos magyar fizet√Ķeszk√∂z helyett fizethet p√©ld√°ul soproni k√©kfrankkal vagy balatoni koron√°val.

A p√©nzhelyettes√≠t√Ķ utalv√°nyokkal region√°lis szinten m√°r t√∂bb sz√°z elfogad√≥helyen fizethet√ľnk, a helyi p√©nzekhez f√Ķk√©nt forint bev√°lt√°s√°val juthatunk hozz√° a kibocs√°t√≥helyeken. Mintha burj√°nz√°snak indultak volna a region√°lis fizet√Ķeszk√∂z√∂k – ennek pr√≥b√°ltunk ut√°namenni.

Négy éve indult minden

A p√©nzhelyettes√≠t√Ķ pap√≠rutalv√°nyok magyarorsz√°gi elterjed√©se 2009-ben kezd√Ķd√∂tt, amikor Sopron k√∂rny√©ki c√©gek soproni k√©kfrank n√©ven √ļj fizet√Ķeszk√∂zt ind√≠tottak √ļtj√°ra gazdas√°g√©l√©nk√≠t√©si c√©llal. A jogi h√°tteret az adta, hogy az utalv√°nynak sz√°m√≠t√≥ k√©szp√©nz-helyettes√≠t√Ķ fizet√Ķeszk√∂z√∂k csak korl√°tozottan haszn√°lhat√≥ak fizet√©sre. Mivel z√°rt k√∂rben haszn√°lj√°k √Ķket, √©s csak a kezdem√©nyez√©shez csatlakoz√≥ helyi v√°llalkoz√°sok term√©kei√©rt √©s szolg√°ltat√°sai√©rt lehet fizetni vel√ľk, a jelenlegi szab√°lyoz√°si k√∂rnyezetben nem v√°ltak enged√©lyk√∂teless√©. A helyi p√©nz bevezet√©s√©nek legf√Ķbb motiv√°ci√≥ja az volt, hogy a t√Ķk√©t helyben tarts√°k, a helyben megtermelt p√©nz a helyi fejleszt√©sekbe folyjon vissza, a helyi gazdas√°gi szerepl√Ķknek hajtson hasznot. Emellett pedig b√Ķv√≠tse a gazdas√°gi szerepl√Ķk sz√°m√°ra rendelkez√©sre √°ll√≥ p√©nzmennyis√©get. A helyi p√©nzt√Ķl egyesek azt is v√°rt√°k, hogy az adott t√©rs√©g turisztikai attrakci√≥j√°v√° v√°ljon.

Ezer soproni k√©kfrank ezer forinttal egyenl√Ķ
Fotó: hvg.hu

A bevezet√©s nemzetk√∂zi p√©ld√°kon nyugszik: Sv√°jcban m√°r 75 √©ve m√Ľk√∂dik helyi p√©nz, √©s t√∂bb n√©met tartom√°nyban is haszn√°lnak ilyen p√©nzhelyettes√≠t√Ķ eszk√∂z√∂ket. Soproni k√©kfrankhoz forint befizet√©s√©vel juthatunk hozz√°. A k√≠v√°nt p√©nzmennyis√©get a k√©kfrankot kezel√Ķ sz√∂vetkezet bocs√°tja rendelkez√©sre megegyez√Ķ mennyis√©g√Ľ forint befizet√©se ut√°n, amit a sz√∂vetkezet bet√©tk√©nt helyez el a k√∂zrem√Ľk√∂d√Ķ p√©nzint√©zetn√©l fedezetk√©nt. Az utalv√°nyokat a Magyar √Āllami P√©nzjegynyomda bocs√°tja ki, a k√©kfrank weboldala szerint az utalv√°ny biztons√°gi szintje megegyezik a 20 ezer forintos c√≠mlet√©vel.

A soproni k√©kfrankot ma m√°r t√∂bb mint 700 helyen elfogadj√°k, Ausztri√°ban is vannak olyan √ľzletek, ahol lehet k√©kfrankkal fizetni. Ha nem kerek az √∂sszeg, amit az adott term√©k√©rt, szolg√°ltat√°s√©rt szeretn√©nk kifizetni, akkor kip√≥tolhatjuk forinttal, illetve eur√≥val. Ha pedig vissza kell adni az utalv√°nyb√≥l, akkor szint√©n a k√©t hivatalos fizet√Ķeszk√∂z a megold√°s. Visszav√°ltani ugyanakkor csak fel√°r ellen√©ben tudjuk a soproni k√©kfrankot, 0,25 sz√°zal√©k plusz √°fa, minimum 500 forint ellen√©ben.

A soproni k√©kfrank ugyanakkor csak egyike a m√°r bevezetett helyi p√©nzeknek. A veszpr√©mi k√∂zpont√ļ balatoni korona, a hajd√ļn√°n√°si bocskai korona m√°r az emberek zseb√©ben pihen, nemr√©g pedig a r√°bak√∂zi tall√©rr√≥l is d√∂nt√©s sz√ľletett − a soproni k√©kfrank kibocs√°t√≥j√°nak k√∂zrem√Ľk√∂d√©s√©vel. A helyi p√©nzek kibocs√°t√≥i m√°rciusban m√°r egy szakmai szervezetet, a Helyi P√©nzek Sz√∂vets√©g√©t is l√©trehozt√°k azzal a c√©llal, hogy tapasztalatot cser√©ljenek, valamint √ļjabb h√°l√≥zatok beind√≠t√°s√°t t√°mogass√°k. De vajon mekkora forgalmat bonyol√≠tanak a helyi p√©nzek √©s t√©nyleg gazdas√°g√©l√©nk√≠t√Ķ hat√°ssal b√≠rnak, mint ahogy az a c√©lok k√∂z√∂tt szerepel?

Több száz helyen elfogadják

K√∂zel 200 helyen fogadj√°k el a balatoni koron√°t, jelenleg mintegy 10-15 milli√≥ forint √©rt√©k√Ľ utalv√°ny van forgalomban − mondta Leitold L√°szl√≥, a Balatoni Korona Zrt. eln√∂k-vez√©rigazgat√≥ja a hvg.hu-nak. Leitold szerint a bevezet√©s ut√°ni els√Ķ √©v arr√≥l sz√≥lt, hogy az elfogad√≥helyeket fejlessz√©k, vagyis tudjanak hol v√°s√°rolni az emberek a balatoni koron√°val. A m√°sodik √©v az elfogad√≥helyek √©s kibocs√°t√≥helyek p√°rhuzamos fejleszt√©s√©r√Ķl sz√≥l majd, vagyis a balatoni koron√°t elfogad√≥ √ľzletek sz√°m√°nak n√∂vel√©se mellett m√°r az is c√©l, hogy egyre t√∂bb c√©g, √∂nkorm√°nyzat adjon dolgoz√≥inak juttat√°sokat balatoni koron√°ban. A Balatoni Korona Zrt. vezet√Ķje szerint a f√Ķ csap√°sir√°ny, hogy be tudj√°k emelni a helyi p√©nzeket is a cafeteria elemek k√∂z√©, ezzel pedig ad√≥kedvezm√©nyt tudn√°nak el√©rni, √≠gy a c√©geknek is meg√©rn√© koron√°ban adni a b√©ren k√≠v√ľli juttat√°sokat.
M√°r bankk√°rty√°n is?
A pap√≠ralap√ļ helyi fizet√Ķeszk√∂z√∂k kibocs√°t√°sa csak az els√Ķ l√©p√©s, a k√∂vetkez√Ķ az lehet, hogy p√©ld√°ul bankk√°rty√°n is haszn√°lhat√≥ legyen a m√°r l√©tez√Ķ soproni k√©kfrank, a balatoni √©s a bocskai korona vagy l√©trehozand√≥ sz√°mos t√°rsuk. Ennek vil√°gszerte vannak p√©ld√°i, a ter√ľlet hazai szab√°lyoz√°sa azonban jelenleg hi√°nyzik − jelezte a t√©m√°ban rendezett m√°rciusi soproni f√≥rumon a Helyi P√©nzek Sz√∂vets√©g√©nek eln√∂ke, Varga Istv√°n.

A cafeteria bevon√°sa sokat seg√≠tene abban, hogy b√Ķv√ľlj√∂n a forgalomban l√©v√Ķ koronamennyis√©g. "A c√©l, hogy min√©l t√∂bb ember p√©nzt√°rc√°j√°ban legyen balatoni korona. Ha 50 milli√≥ forint f√∂l√© tudn√°nk menni, akkor az m√°r komoly siker lenne" − emelte ki Leitold. Szerinte nem val√≥s az a kritika, mely szerint a fizet√©sk√©nt megkapott forint jelent√Ķs r√©sze is helyben marad. A Balatoni Korona Zrt. vez√©rigazgat√≥ja szerint ezer forintb√≥l mind√∂ssze 250-300 forint marad csak helyben, m√≠g a korona eset√©ben az ar√°ny 100 sz√°zal√©kos.

"Volt olyan ausztriai sz√°ll√≥tulajdonos egy ottani s√≠paradicsomban, aki le akart vel√ľnk szerz√Ķdni, hogy a sz√°ll√°s√©rt a magyarok koron√°val is fizethessenek. Nemet kellett mondanunk, mivel ez ellent√©tes a balatoni korona helyben t√∂rt√©n√Ķ elk√∂lt√©s√©nek elv√©vel" − hangs√ļlyozta Leitold. A vez√©rigazgat√≥ a koron√°val kapcsolatban k√ľl√∂n√∂sen fontosnak nevezte a helyi fogyaszt√°s t√°mogat√°s√°t: ha nem nagy√°ruh√°zban, hanem a helyi kisboltban v√°s√°rolunk, akkor a v√°s√°rolt term√©k haszonkulcsa a helyi kiskeresked√Ķn√©l marad. "Ma √©rtelemszer√Ľen nem lehet biztos√≠tani, hogy a megv√°s√°rolt term√©k is helyi legyen, b√°r az k√©ts√©gk√≠v√ľl jobb lenne" − emelte ki Leitold.

A vez√©rigazgat√≥ szerint az √∂nkorm√°nyzatoknak stabil keresletet kellene t√°masztaniuk, ami seg√≠tene felp√∂rgetni a helyi p√©nz haszn√°lat√°t. Nemesv√°mos √∂nkorm√°nyzata p√©ld√°ul tavaly √©v v√©g√©n 5 milli√≥ forint √©rt√©k√Ľ helyi p√©nzt adott jutalomk√©nt dolgoz√≥inak, Leitold szerint ennek j√≥t√©kony hat√°sa a helyi keresked√Ķkn√©l csap√≥dott le. Az √∂nkorm√°nyzatok k√ľl√∂n√∂sen √©rdekeltek lenn√©nek abban, hogy a helyi p√©nzt min√©l nagyobb √∂sszegben haszn√°lj√°k a helyi v√°llalkoz√≥k, mivel a nagyobb forgalom nagyobb helyi ad√≥bev√©telt is gener√°l.

A boltokban még nem igazán találkoznak helyi pénzzel

A hvg.hu √°ltal megk√©rdezett elfogad√≥helyeken ugyanakkor alig tal√°lkoznak ezekkel az utalv√°nyokkal. Egy soproni pinc√©szet tulajdonosa √©rdekl√Ķd√©s√ľnkre elmondta, hogy n√°la k√©kfrankkal eddig csak p√°rszor fizettek, szerinte minden bizonnyal az√©rt is van √≠gy, mivel √Ķ z√∂mmel vend√©gl√°t√≥-ipari egys√©geknek sz√°ll√≠t, akik neki nem k√©kfrankkal fizetnek. "Van jelent√Ķs√©ge a k√©kfranknak, de n√°lam nem realiz√°l√≥dik, ink√°bb fesztiv√°lp√©nz" − fejtette ki a pinc√©szet tulajdonosa. Egy soproni optik√°ban havi 1-2 alkalommal fizetnek az ig√©nybe vett szolg√°ltat√°sok√©rt k√©kfrankkal, pedig a v√°s√°rl√≥k megkapj√°k az ebben az esetben j√°r√≥ 5 sz√°zal√©kos kedvezm√©nyt. Az optika egyik munkat√°rsa szerint j√≥ √∂tlet a k√©kfrank, b√°r az emberek nem igaz√°n haszn√°lj√°k, nem tudnak r√≥la.

A balatoni korona forgalma egyel√Ķre csak 15 milli√≥ forint k√∂r√ľl van
Fotó: Horváth Szabolcs

"T√∂bb helyi v√°llalkoz√°snak is k√∂nyvel√ľnk, nekik akartuk megmutatni, hogy n√°lunk koron√°val is lehet fizetni, ez√©rt ker√ľlt√ľnk fel az elfogad√≥helyek list√°j√°ra" − emelte ki egy Veszpr√©m megyei k√∂nyvel√Ķiroda munkat√°rsa. Szerinte egyel√Ķre m√©rs√©kelt az √©rdekl√Ķd√©s, nem tud r√≥la, hogy n√°luk fizettek m√°r valamilyen szolg√°ltat√°s√©rt balatoni koron√°val. Egy Balaton k√∂rny√©ki aut√≥szerviz p√©nzt√°rosa √©rdekl√Ķd√©s√ľnkre elmondta, hogy egyel√Ķre nem tal√°lkozott a koron√°val, ugyanakkor elfogadj√°k az utalv√°nyt. Ennek szerinte az is lehet az oka, hogy igaz√°b√≥l csak most indul a balatoni szezon, kev√©s volt az √ľgyf√©l − magyar√°zta a szerviz munkat√°rsa. A regisztr√°lt m√©h√©szet p√°r h√≥napja lett tag, miut√°n olvasta az √ļjs√°gban, hogy ez egy j√≥ dolog. Balatoni koron√°s v√°s√°rl√≥val azonban m√©g √Ķ sem tal√°lkozott, pedig amikor piacozik, mindig kint van, hogy koron√°t is elfogad − fejtette ki a m√©h√©sz.

A helyi pénzek kockázatai

Egy 2011-es jegybanki tanulm√°ny t√∂bb t√©nyez√Ķt is felsorol, ami nem felt√©tlen√ľl igazolja a helyi p√©nzekkel kapcsolatos elk√©pzel√©seket. El√Ķsz√∂r is fizet√©s√ľnk jelent√Ķs r√©sz√©t eleve helyben k√∂ltj√ľk el z√∂lds√©gesn√©l, ruhaboltban stb. A bankjegyek fele-h√°romnegyede pedig k√©t h√©t alatt sem ker√ľl t√°volabb 10 kilom√©tern√©l egy nemzetk√∂zi felm√©r√©s szerint. A p√©nzforgalom jelent√Ķs r√©sz√©t r√°ad√°sul nem is a lakoss√°g bonyol√≠tja le a v√°llalkoz√°sokkal, hanem a c√©gek egym√°ssal, ami d√∂nt√Ķen elektronikus √ļton zajlik. Ez ut√≥bbinak a jelent√Ķs r√©sze is helyben marad: Magyarorsz√°gon az utal√°sok 40 sz√°zal√©k√°t adott telep√ľl√©sen bel√ľli, tov√°bbi 10 sz√°zal√©k√°t pedig legfeljebb 50 kilom√©teren bel√ľli c√≠mzett r√©sz√©re ind√≠tj√°k.
Helyi pénzzel kedvezmény
A helyi p√©nzzel fizet√©skor az elfogad√≥helyek jelent√Ķs r√©sze z√∂mmel 5-10 sz√°zal√©kos kedvezm√©nyt k√≠n√°l a megv√°s√°rolt term√©kek, szolg√°ltat√°sok √°r√°b√≥l. A v√°llalkoz√°soknak ugyanakkor csakis √ļgy √©rheti meg a helyi p√©nz elfogad√°sa, ha azt nem forintos√≠tj√°k vissza, ekkor ugyanis a fent ismertetett m√≥don 0,25, illetve 2 sz√°zal√©k plusz √°f√°t vesz√≠t az adott tranzakci√≥n. A helyi utalv√°nyt olyan helyen kell elk√∂lteni, amely elfogadja a koron√°t, vagy a frankot. B√°r ezek sz√°ma n√∂vekszik, egyel√Ķre √ļgy t√Ľnik, a nagyobb t√©tel√Ľ kiad√°sokat, p√©ld√°ul a g√°zsz√°ml√°t, k√©kfrankkal m√©g nem lehet kifizetni.

A helyi gazdas√°g t√°mogat√°sa ugyanakkor n√©mileg az√©rt ut√≥pisztikus, mert helyi p√©nzb√Ķl d√∂nt√Ķ r√©szben nem helyi term√©keket v√°s√°rolnak az emberek, √≠gy a lok√°lis helyett a glob√°lis gazdas√°got er√Ķs√≠tik a helyi p√©nzek. A tanulm√°ny szerint az az √©rv sem √°llja meg a hely√©t, hogy nincs el√©g p√©nz a gazdas√°gban. A hitel-p√©nzrendszer korszak√°ban a p√©nz mennyis√©g√©t nem valamilyen m√∂g√∂tte √°ll√≥ − ak√°r nemesf√©mben megtestes√ľl√Ķ − vagyonk√©szlet hat√°rozza meg, hanem a p√©nzt a jegybank mellett a bankok teremtik azzal, hogy a hitelt felvenni akar√≥ szem√©lyek √©s v√°llalkoz√°sok ig√©ny√©t kiel√©g√≠tik.

Abban sem k√ľl√∂nb√∂zik a helyi p√©nz haszn√°l√≥inak a helyzete, hogy √Ķk is viselik annak kock√°zat√°t, ha a kibocs√°t√≥ esetleg cs√Ķdbe megy vagy fedezetlen√ľl bocs√°t ki helyi p√©nzt, √≠gy a befizetett forint√∂sszegn√©l j√≥val kevesebbet kapnak visszav√°lt√°skor. Ugyanez a vesz√©ly akkor, ha cs√Ķdbe megy az a p√©nzint√©zet, ahol a kibocs√°t√≥ a helyi p√©nz√©rt kapott forint√∂sszeget elhelyezi. A jegybank szak√©rt√Ķi k√©t √©vvel ezel√Ķtt arra is felh√≠vt√°k a figyelmet, hogy a helyi p√©nzek haszn√°lat√°nak terjed√©s√©vel egyre nagyobb√° v√°lik a cs√°b√≠t√°s, hogy hamis√≠ts√°k.

A v√©lt vagy val√≥s gazdas√°gi el√Ķny√∂k mellett a helyi p√©nzekkel szimpatiz√°l√≥k m√©g egy fontos √©rvet szoktak hangs√ļlyozni. Ez pedig a helyi identit√°s er√Ķs√≠t√©se, kisebb t√©rs√©gek integr√°ci√≥j√°nak t√°mogat√°sa. H√°mori Gy√∂rgy kapuv√°ri polg√°rmester a r√°bak√∂zi tall√©r tervezett bevezet√©s√©nek aprop√≥j√°n besz√©lt arr√≥l, hogy a k√∂z√∂s helyi p√©nzzel az emberek b√ľszkes√©g√©re is szeretn√©nek hatni. B√°r az utalv√°nyok gazdas√°gi el√Ķnyei vitatottak, a helyi p√©nzek felh√≠vj√°k a figyelmet a l√©tez√Ķ helyi v√°llalkoz√°sokra, azok term√©keire √©s szolg√°ltat√°saira.

Virtu√°lis p√©nzhelyettes√≠t√Ķ eszk√∂z√∂k

A fizikailag l√©tez√Ķ k√©szp√©nz-helyettes√≠t√Ķ eszk√∂z√∂k (utalv√°nyok, csekkek stb.) mellett a 2000-es √©vek elej√©t√Ķl, de ink√°bb az √©vtized k√∂zep√©t√Ķl egyre t√∂bb digit√°lis, csak a virtu√°lis t√©rben l√©tez√Ķ p√©nzhelyettes√≠t√Ķ eszk√∂z j√∂tt l√©tre. Ezek legnagyobbika a bitcoin, amelyet 2009-ben teremtett meg egy jap√°n fejleszt√Ķ. A t√∂bbi elektronikus fizet√Ķeszk√∂zt√Ķl elt√©r√Ķen a bitcoin nem f√ľgg k√∂zponti kibocs√°t√≥kt√≥l √©s hat√≥s√°gokt√≥l. A bitcoint n√©h√°ny erre specializ√°l√≥dott devizat√Ķzsde weblapon lehet amerikai doll√°rra √©s n√©h√°ny m√°s deviz√°ra v√°ltani, fizet√©sn√©l legink√°bb n√©h√°ny online szolg√°ltat√≥ fogadja el. Ezen k√≠v√ľl haszn√°lhat√≥ k√∂z√©rdek√Ľ felaj√°nl√°sokra egyes szervezetekn√©l. Mivel a fizet√©s nem egy k√∂zponton kereszt√ľl zajlik, a m√°r megt√∂rt√©nt tranzakci√≥k visszaford√≠t√°s√°ra nincs m√≥d, szemben a hagyom√°nyos banki rendszerekkel, ahol csal√°s gyan√ļja eset√©n, vagy egy√©b okokb√≥l a bankok √©s m√°s p√©nzint√©zetek sztorn√≥zhatj√°k a kor√°bban j√≥v√°hagyott kifizet√©st. A bitcoinnak nincs k√∂zponti kibocs√°t√≥ja, az √∂sszes bitcoinok sz√°ma viszont mindenki √°ltal ismert − 21 milli√≥ darab −, √≠gy a maxim√°lis darabsz√°mhoz k√∂zel√≠tve az √°ra emelkedhet majd. A fizet√Ķeszk√∂zt a virtu√°lis t√©rben rengetegen elfogadj√°k, New Yorkban pedig p√©ld√°ul m√°r lakb√©rt √©s √©p√ľletfenntart√°st is lehet vele fizetni. A bitcoint ugyanakkor sok kritika √©ri amiatt, hogy tiltott drogkereskedelemhez √©s szerencsej√°t√©khoz haszn√°lj√°k fel. Emellett pedig a bitcoin nem tud el√©g rugalmasan reag√°lni a keresletre, az √°rfolyamban t√ļl nagy ing√°sok vannak − ahogy ezt az ut√≥bbi hetek is mutatj√°k.
Link

HozzŠszůlŠsok


Mťg nem kŁldtek hozzŠszůlŠst

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.