Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Nagy magyar offshore-körkép: tudjuk, miért utazol a Marshall-szigetekre


Az elm√ļlt 20 √©vben folyamatosan emelkedett azon magyar c√©gek sz√°ma, amelyek valamelyik offshore-paradicsomban bejegyzett tulajdonossal is rendelkeztek. A legkedveltebb c√©lpont Ciprus, a Seychelles-szigetek √©s Sv√°jc.

1993 √≥ta szinte negyed√©vr√Ķl negyed√©vre emelkedett azon magyar c√©gek sz√°ma, amelyek valamelyik klasszikus offshore paradicsomban bejegyzett tulajdonossal rendelkeztek – der√ľl ki a Bisnode √ľzleti inform√°ci√≥s szolg√°ltat√≥ legfrissebb elemz√©s√©b√Ķl.

A c√©g az Andorr√°ban, az Egyes√ľlt Arab Em√≠rs√©gekben, Antigua √©s Barbud√°n, a Holland Antill√°kon, Barbadoson, Bermud√°n, Belize-ben, a Sv√°jci √Āllamsz√∂vets√©gben, Cipruson, a Dominikai K√∂z√∂ss√©gben, Gibralt√°ron, Hong Kongban, Saint Kitts √©s Nevis √Āllamk√∂z√∂ss√©gben, a Lichtensteini Fejedelems√©gben, Luxemburgban, a Marshall-szigeteken, M√°lt√°n, Mauritiuson, Panam√°ban, a Seychelle-szigeteken, Szingap√ļrban, Saint Vincent √©s Grenadine-ban, valamint a Vanuatu-i K√∂zt√°rsas√°gban bejegyzett tulajdonossal rendelkez√Ķ c√©gek sz√°m√°nak negyed√©ves alakul√°s√°t vizsg√°lta.

Ciprus az örök kedvenc

A legkedveltebb c√©lorsz√°g Ciprus – id√©n az els√Ķ negyed√©vben 1452 ciprusi tulajdonossal is b√≠r√≥ c√©g szerepelt az orsz√°gos adatb√°zisban –, a Seychelles K√∂zt√°rsas√°g (1168 c√©g) √©s Sv√°jc (906 c√©g). Panama 661, Belize 584, a Luxemburgi Nagyhercegs√©g 575, Lichtenstein pedig 562 v√°llalkoz√°ssal iratkozott fel a toplista negyedik, √∂t√∂dik, hatodik √©s hetedik hely√©re.

Deh√°t Ciprus nem is offshore orsz√°g (?)Ciprus az Eur√≥pai Uni√≥ tagja, nem tekinthet√Ķ klasszikus √©rtelemben v√©ve offshore-orsz√°gnak - egyszer√Ľen csak arr√≥l van sz√≥, hogy a kedvez√Ķ ad√≥rendszer miatt sz√°mos olyan magyar c√©g is ide van bejegyezve (√©s ide ad√≥zik), amely val√≥j√°ban Cipruson semmif√©le tev√©kenys√©get nem v√©gez - ez azonban nem illeg√°lis gyakorlat.

Az MNB adatai szerint a Ciprusr√≥l Magyarorsz√°gra ir√°nyul√≥ t√Ķkebefektet√©sek √©rt√©ke 2011 v√©g√©n 981 milli√°rd forint volt, √°m ennek k√©tharmada speci√°lis c√©l√ļ v√°llalatokhoz, kv√°zi offshore c√©gekhez k√∂t√Ķdik.

Az adatok tan√ļs√°ga szerint az offshore orsz√°gok ir√°nti √©rdekl√Ķd√©st sem az aktu√°lis magyar √©s vil√°ggazdas√°gi helyzet, sem a hazai ad√≥z√°sra vonatkoz√≥ jogszab√°lyok nem befoly√°solj√°k √©rdemben. Az ad√≥kulcsokt√≥l, a konjunkt√ļr√°t√≥l vagy √©ppen a recesszi√≥t√≥l f√ľggetlen√ľl egyre t√∂bben √©lnek a klasszikus offshore paradicsomok k√≠n√°lta lehet√Ķs√©gekkel.

Ezek az orsz√°gok a k√ľlf√∂ldi j√∂vedelmekre egy√°ltal√°n nem, vagy csak nagyon alacsony ad√≥t vetnek ki. Ezzel az el√Ķnnyel pedig az onshore orsz√°gok k√©ptelenek versenyezni – mondja Keleti J√≥zsef, a Bisnode √ľgyvezet√Ķ igazgat√≥ja.

Hollandiát még meg lehet magyarázni, a Marshall-szigeteket már nehéz

B√°r a szakemberek rendszeresen az offshore √°llamok k√∂z√∂tt eml√≠tik Hollandi√°t, √ćrorsz√°got √©s az Egyes√ľlt √Āllamokat is, ezeket az orsz√°gokat a Bisnode kihagyta a list√°b√≥l, mivel ezekben az esetekben nem lehet elk√ľl√∂n√≠teni a val√≥di gazdas√°gi tev√©kenys√©get folytat√≥ v√°llalatokat az ad√≥z√°si el√Ķny miatt bejegyzettekt√Ķl.

"Azt azonban nem gondoljuk, hogy Panam√°val, Belize-zel, Lichtensteinnel vagy Luxemburggal olyan szoros gazdas√°gi kapcsolatot √©p√≠tett volna ki Magyarorsz√°g, ami k√∂r√ľlbel√ľl 600 k√∂z√∂s tulajdon√ļ c√©get m√Ľk√∂dtet ezekben az orsz√°gokban. Ugyanez a helyzet a Seychelle-szigeteki r√©sztulajdon√ļ mintegy 1200 v√°llalkoz√°s vagy √©ppen a Marshall-szigeteki k√∂zel 140 t√°rsas√°g eset√©ben is" – teszi hozz√° a Bisnode √ľgyvezet√Ķ igazgat√≥ja.

A ciprusi v√°ls√°g sem jelent sokat

Tart√≥s cs√∂kken√©s egyik vizsg√°lt orsz√°gban sem figyelhet√Ķ meg. A Bermud√°n, a Holland Antill√°kon vagy √©pp a Baham√°kon bejegyzett tulajdonossal rendelkez√Ķ magyar c√©gek sz√°ma cs√∂kkent ugyan az elm√ļlt √©vekben, de elhanyagolhat√≥ m√©rt√©kben. A ciprusi v√°ls√°g ellen√©re janu√°r √≥ta mind√∂ssze 5, 2012 utols√≥ negyed√©v√©ben pedig 18 olyan magyar c√©g sz√Ľnt meg felsz√°mol√°ssal, v√©gelsz√°mol√°ssal vagy √©pp t√∂rl√©ssel, ami a szigetorsz√°gban is bejegyzett tulajdonossal rendelkezett.

Dominikai, belize-i, Seychelles-szigeteki √ľzleteink

√öjabb front az offshore-lovagok elleni harcban

A nemzetk√∂zi ad√≥elker√ľl√©s elleni k√ľzdelemben kulcsfontoss√°g√ļ szerepe van a szakm√°nak, ez√©rt a Nemzetgazdas√°gi Miniszt√©rium tervei szerint a k√∂nyvel√Ķket tov√°bbk√©pz√Ķ c√©gek k√∂z√∂tt a j√∂v√Ķben nem lehet olyan, amely maga is offshore h√°tt√©rrel m√Ľk√∂dik - r√©szletek >>

Ek√∂zben a Bisnode √∂ssze√°ll√≠t√°sa szerint p√©ld√°ul a Dominikai K√∂z√∂ss√©gben bejegyzett tulajdonossal rendelkez√Ķ magyar v√°llalkoz√°sok sz√°ma 10 √©v alatt 23-szoros√°ra ugrott. Belize-ben √©s a Seychelles-szigeteken tizenh√°romszoros√°ra n√Ķtt, Saint Vincent √©s Grenadine √°llamban megdupl√°z√≥dott (20-r√≥l 40-re n√Ķtt), Cipruson pedig a 2003 els√Ķ negyed√©v√©ben regisztr√°lt 597-r√Ķl 1452-re emelkedett ez a sz√°m. M√≠g Panam√°ban 2003-ban 106 c√©g tulajdonolt magyar v√°llalatot, ma m√°r a statisztika 661-et mutat.
Valamely offshore-orsz√°gban is bejegyzett tulajdonossal rendelkez√Ķ magyar c√©gek sz√°ma Forr√°s: C√©gk√∂zl√∂ny, Bisnode adatb√°zis. A lek√©rdez√©s ideje: 2013. √°prilis 12. Az adatok csak azokat a c√©geket tartalmazz√°k, amelyek eset√©ben orsz√°gk√≥d alapj√°n egy√©rtelm√Ľen azonos√≠that√≥ volt a k√ľlf√∂ldi tulajdonos.

Valamely offshore-orsz√°gban is bejegyzett tulajdonossal rendelkez√Ķ magyar c√©gek sz√°ma

Forr√°s: C√©gk√∂zl√∂ny, Bisnode adatb√°zis. A lek√©rdez√©s ideje: 2013. √°prilis 12. Az adatok csak azokat a c√©geket tartalmazz√°k, amelyek eset√©ben orsz√°gk√≥d alapj√°n egy√©rtelm√Ľen azonos√≠that√≥ volt a k√ľlf√∂ldi tulajdonos.

"A rendszerv√°lt√°st k√∂vet√Ķ √©vekben kiny√≠lt a vil√°g. A magyar gazdas√°g szerepl√Ķi elkezdt√©k ki√©p√≠teni kapcsolataikat a k√ľlf√∂ldi v√°llalatokkal √©s orsz√°gokkal, fokozatosan megtanult√°k az ott bevett m√≥dszereket, √©s √©ltek is a lehet√Ķs√©gekkel" – mondja Keleti J√≥zsef.
Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | atya - 2013. Šprilis 24. 14:30:27
Jézus is a seszel vagy csepel-szigeti luxus-strandra jár csajozni.
Ott k√©sz√ľlt ez a fot√≥:
ru.fishki.net/picsw/042013/24/pics/pics-0018.jpg

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.