Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

√Ātmenetileg √°llamos√≠thatn√°k a bankokat


Az uni√≥s int√©zm√©nyek k√∂z√ľl els√Ķk√©nt az Eur√≥pai Parlament szakbizotts√°ga elk√©sz√≠tette jelent√©s√©t a bankok szerkezetv√°lt√°s√°nak √©s rendezett felsz√°mol√°s√°nak kereteir√Ķl sz√≥l√≥ bizotts√°gi javaslatr√≥l. A tervezet √©rtelm√©ben a bajba jutott p√©nzint√©zeteket ideiglenesen √°llami tulajdonba lehetne venni - √≠rja a BruxInfo.

R√©szben a sv√©d modell volt az ihlet√Ķje annak a jelent√©snek, amelyet Gunnar H√∂kmark, sv√©d n√©pp√°rti k√©pvisel√Ķ dolgozott ki a bankok szerkezetv√°lt√°s√°nak √©s szan√°l√°s√°nak kereteir√Ķl sz√≥l√≥ bizotts√°gi javaslatra adand√≥ v√°laszk√©nt. H√∂kmark kedden arr√≥l sz√°molt be √ļjs√°g√≠r√≥knak, hogy az EP gazdas√°gi √©s p√©nz√ľgyi szakbizotts√°g√°ban (ECON) nagy vonalakban t√∂bbs√©gi meg√°llapod√°s j√∂tt l√©tre a majdani ir√°nyelv sz√∂veg√©r√Ķl, illetve az Eur√≥pai Parlament majdani √°ll√°spontj√°r√≥l.

Az √°llamos√≠t√°snak a lehet√Ķ legr√∂videbb id√Ķre kell sz√≥lnia, addig, am√≠g a p√©nzint√©zetek visszanyerik √©letk√©pess√©g√ľket. H√∂kmark szerint a l√©nyeg, hogy az ad√≥fizet√Ķknek az √ľgyletb√Ķl hasznuk kell, hogy sz√°rmazzon, m√≠g a bankok r√©szv√©nyeseinek kell majd elk√∂nyvelni√ľk a vesztes√©get. Az √°llamos√≠t√°si koncepci√≥ nem volt r√©sze a Bizotts√°g eredeti javaslat√°nak.

Az EP tervezet√©nek egyik k√∂zponti eleme az √ļgynevezett bail-in, vagyis a bankok tulajdonosainak, hitelez√Ķinek √©s 100 ezer eur√≥ felett a bet√©teknek a "j√≥t√°ll√°sa" szan√°l√°s vagy rendezett felsz√°mol√°s eset√©n. H√∂kmark jelent√©se sz√©les lefedetts√©get aj√°nl √©s a 100 ezer alatti bet√©teken t√ļl csak az 1 h√≥napn√°l r√∂videbb lej√°rat√ļ bet√©teket √©s k√∂tv√©nyeket mentes√≠ten√© a bail-in al√≥l.

Az ECON el√Ķtt fekv√Ķ tervezet elt√©r√Ķ szan√°l√°si szab√°lyokat √≠rna el√Ķ a csak egyes bankokat √©rint√Ķ v√°ls√°gok kezel√©s√©re, illetve a rendszer eg√©sz√©t s√ļjt√≥ v√°ls√°gokra. A bankok szerkezetv√°lt√°s√°nak k√∂lts√©geit a bankok r√©szv√©nyeseire (tulajdonosaira) h√°r√≠tan√°, a rendezett felsz√°mol√°s viszont m√°r az √°llami hat√≥s√°gok hat√°sk√∂r√©be tartozna.

A sv√©d k√©pvisel√Ķ is alapvet√Ķen a bankok el√Ķzetes (ex ante) befizet√©seib√Ķl k√©pzeli a bankszan√°l√°si alapok l√©trehoz√°s√°t, de a tag√°llamok emellett m√°s lehet√Ķs√©geket is m√©rlegelhetn√©nek. Jelent√©se a bankok anyaorsz√°ga, illetve a fogad√≥ orsz√°g hat√≥s√°gainak osztott felel√Ķss√©g√©t is tartalmazza.
Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | Perje - 2013. Šprilis 25. 14:00:26
Az√©rt , hogy k√∂zp√©nzb√Ķl felt√Ķk√©s√≠ts√©k azokat, azt√°n bag√≥√©rt vigye valaki?
#2 | nyaki - 2013. Šprilis 25. 17:58:42
Tegnap pont ez jutott eszembe, de az √≠r√°s elmaradt. ...b√°r annyit m√©g hozz√°tenn√©k, hogy a n√©pharag elmarad, ha az √°llam a saj√°t bankj√°t konszolid√°lja, nem egy mag√°nt√Ķk√©s kaszt√©t. A konszi ut√°n pedig mehet megint a levesbe, persze felel√Ķs√∂k n√©lk√ľl. ...mint ahogyan azt szokt√°k volt csin√°lni. s_jog

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.