Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Eur√≥pai f√∂ldbirtokl√°s: kolumbiai szint√Ľ az egyenl√Ķtlens√©g


F√∂ldszerz√©s: megh√∂kkent√Ķ adatok der√ľltek ki
Eddig √ļgy tartott√°k, hogy csak a szeg√©ny orsz√°gokban √©s a volt szocialista t√∂mbben vannak s√ļlyos ar√°nytalans√°gok a f√∂ldszerz√©st illet√Ķen, de egy √ļj tanulm√°ny sokkal megd√∂bbent√Ķbb adatokat t√°r fel.


A Paraszts√°g Nemzetk√∂zi Napj√°n megjelent tanulm√°ny szerz√Ķi t√∂bbek k√∂zt a Via Campina √©s a Transnational Institute, ez ut√≥bbi honlapj√°n, a tni.org-on tett√©k k√∂zz√© a 194 oldalt sz√°ml√°l√≥ r√©szletes dokumentumot. Eredeti, angol c√≠me Land concentration, land grabbing and people’s struggles in Europe, azaz nagyj√°b√≥l F√∂ldkoncentr√°ci√≥, f√∂ldeltulajdon√≠t√°s √©s az emberek k√ľzdelmei Eur√≥p√°ban. A f√∂ldkoncentr√°ci√≥ arra vonatkozik, hogy mennyire koncentr√°l√≥dik a f√∂ld birtokl√°sa kissz√°m√ļ tulajdonos kez√©ben. A kulcssz√≥ pedig, az angol land grabbing, ami ak√°r f√∂ldleny√ļl√°snak, f√∂ldrabl√°snak is ford√≠that√≥, egy olyan jelens√©get takar, amelyet eddig csak a F√∂ld szeg√©ny, kiszolg√°ltatott lakoss√°g√ļ orsz√°gaiban tartottak lehets√©gesnek, mint Kolumbia, Braz√≠lia √©s a F√ľl√∂p-szigetek. A glob√°lis d√©l mellett a volt szovjet tag√°llamokban √©s a volt szocialista t√∂mbben is tapasztalhat√≥ volt a jelens√©g, mint Magyarorsz√°g, Ukrajna √©s Rom√°nia, ahol a gazd√°k hamar cs√Ķd√∂t jelentettek, √©s az √©lelmiszerpiacot el√°rasztott√°k az import√°lt mez√Ķgazdas√°gi term√©kek.

Az igazi meglepet√©st az jelentette, hogy m√©g a leggazdagabb √°llamokban is hasonl√≥ ar√°nyok uralkodnak, p√©ld√°ul N√©metorsz√°gban a mez√Ķgazdas√°gi v√°llakoz√°sok 11,7 sz√°zal√©ka 100 ha vagy nagyobb ter√ľlettel rendelkezik, √©s ezek birtokolj√°k az √∂sszes mez√Ķgazdas√°gi ter√ľletek 55,9 sz√°zal√©k√°t. Olaszorsz√°gban 33 000 farm 11 milli√≥ hekt√°rt foglal el, Franciaorsz√°gban pedig t√∂bb, mint 60 000 ha term√Ķf√∂ld t√Ľnik el √©vente, hogy hely√ľket utak, bev√°s√°rl√≥k√∂zpontok √©s a terjeszked√Ķ v√°rosk vegy√©k √°t. Andal√ļzi√°ban 2010-ben a f√∂ldek fel√©t a tulajdonosok 2 sz√°zal√©ka birtokolta.
Kattintson és nézegessen képeket a kakaógazdálkodásról Elefántcsontparton!

A tanulm√°ny r√©szben abb√≥l az √∂sszegb√Ķl is k√©sz√ľlt, amelyet a Hands Off the Land (Le a kezeket a f√∂ldekr√Ķl) projekt kapott az Eur√≥pai Bizotts√°gt√≥l. Tizenegy orsz√°g huszon√∂t szerz√Ķje m√Ľk√∂d√∂tt k√∂zre, t√≠z orsz√°gb√≥l k√∂z√∂ltek elemz√©seket, esettanulm√°nyokat nem csak a ,,leny√ļlt" f√∂ldekr√Ķl, hanem arr√≥l is, hogy hogyan igyekeznek a helyiek ellen√°llni a folyamatnak. A t√≠z orsz√°g: Franciaorsz√°g, Spanyolorsz√°gon bel√ľl Andal√ļzia auton√≥m k√∂z√∂ss√©g, N√©metorsz√°g, Olaszorsz√°g, Ausztria, Rom√°nia, Ukrajna, Bulg√°ria, Rom√°nia √©s Magyarorsz√°g.

Maga a jelens√©g nem √ļj, m√°r a mez√Ķgazdas√°gban dolgoz√≥k sz√°m√°nak visszaszorul√°s√°val kezd√Ķd√∂tt. Az ut√≥bbi p√°r √©vtizedben er√Ķteljesen felgyorsult, ennek legf√Ķbb okak√©nt az eur√≥pai K√∂z√∂s Agr√°rpolitik√°t (KAP) nevezik meg a szerz√Ķk, mivel el√Ķnyben r√©szes√≠ti a nagytermel√Ķket, m√≠g a kistermel√Ķk sokszor m√©g a t√°mogat√°sra jelentkez√©shez sem jogosultak. Ez ahhoz vezetett, hogy a kisebb gazdas√°gok √©letk√©ptelenn√© v√°ltak, a tulajdonosaik k√©nytelenek voltak eladni a f√∂ldjeiket, meleyeket azt√°n a nagytermel√Ķk vettek √°t.

Emellett √ļj szerepl√Ķk jelentek meg. P√©ld√°ul Bug√°ri√°ban k√≠nai, Rom√°ni√°ban k√∂zel-keleti c√©gek √©s befektet√Ķk v√°s√°roltak fel rengeteg ter√ľletet. A tanulm√°nyt elk√©sz√≠t√Ķ szervezetek egy r√©sze eddig a vil√°g t√∂bbi r√©sz√©n harcolt az igazs√°gtalan f√∂ldbirtokl√°s ellen, √≠gy a tanulm√°ny t√∂bbsz√∂r utal a szeg√©nyebb orsz√°gokban uralkod√≥ helyzetre. A szerz√Ķk kiemelik, ezek a nagym√©ret√Ľ ad√°s-v√©telek olyan √°tl√°thatatlan √©s titkol√≥z√≥ m√≥don folynak, mint az Eti√≥pi√°ban, Kambodzs√°ban √©s Paraguayban t√∂rt√©n√Ķ √ľzletek. Illetve Eur√≥p√°ban is ugyan√ļgy jellemz√Ķ, hogy a ,,f√∂ldrabl√≥k" hazaiak √©s k√ľlf√∂ldiek, √©s nagyobb p√©nzint√©zetek is besz√°llnak, spekul√°l√°sra haszn√°lva a term√Ķf√∂ldeket.
A Magyar Alf√∂ld sz√≠nkompozit k√©pe az √Ľrb√Ķl, a baloldali vil√°gos folt Budapest. M√©g az √Ľrb√Ķl is vizsg√°lj√°k az eur√≥pai talaj √©s n√∂v√©nyzet min√Ķs√©g√©t, a csapad√©k mennyis√©g√©t, de a tulajdonosok kil√©te eddig elker√ľlte a figyelmet. K√©p: ESA, 2003

Nem csak a mez√Ķgazdas√°gi szektor v√°s√°rol fel nagy ter√ľleteket, a v√°rosok terjeszked√©se, az ingatlanokba fektet√©s, infrastruktur√°lis fejleszt√©sek, turizmusra vagy m√°s kereskedelmi c√©lokra felv√°s√°rolt f√∂ld, √©s tal√°n kiss√© ellentmond√°sos m√≥don a z√∂ldenergia is gyors√≠tja ezt a folyamatot. Ez ut√≥bbi k√ľl√∂n√∂sen N√©metorsz√°g keleti fel√©ben jellemz√Ķ. Becsl√©sek szerint ilyen z√∂ld befektet√©sk√©nt a f√∂ldek 15-30 sz√°zal√©k√°t is felv√°s√°rolhatt√°k, napelemek fel√°ll√≠t√°s√°ra vagy biog√°z hasznos√≠t√°s√°ra. Ez a nagy kereslet az √°rak gyors n√∂veked√©s√©hez vezetett: 2005 √©s 2011 k√∂zt egy hekt√°r f√∂ld √°ra 55 sz√°zal√©kkal n√Ķtt, 8 692 eur√≥r√≥l 13 493 eur√≥ra.

Ez az egyenl√Ķtlen eloszl√°s komoly t√°rsadalmi k√∂vetkezm√©nyekkel j√°r. Ha a folyamat √≠gy folytat√≥dik, a fenntarthat√≥ rur√°lis k√∂z√∂ss√©gek Eur√≥pa-szerte vesz√©lybe sodr√≥dnak. A helyi √©lelmiszerek el√Ķ√°ll√≠t√°sa n√©h√°ny m√°gn√°s kez√©be ker√ľl, ez pedig k√∂zel sem demokratikus helyzetet eredm√©nyez, amely fenntartja mag√°t: sok helyen m√°r most neh√©z a mez√Ķgazdas√°gba bel√©pni, f√Ķleg a fiataloknak. F√∂ld n√©lk√ľl ez gyakorlatiag lehetetlenn√© v√°lik. A szerz√Ķk szerint Eur√≥pa √©lelmiszer-f√ľggetlens√©g√©nek alapfelt√©tele a f√∂ldh√∂z val√≥ hozz√°f√©r√©s - teh√°t ez a trend v√©gs√Ķ soron Eur√≥pa √©lelmiszerbiztons√°g√°t vesz√©lyeztetheti.

A nagybirtokosok f√∂ldm√Ľvel√©si m√≥dszerei a k√∂rnyezetre √©s a t√°rsadalomra sokkal nagyobb megterhel√©st jelentenek, mitn a kistermel√Ķk√©. A szerz√Ķk szerint, a kialakult k√©ppel ellent√©tben, igenis van ig√©ny a fiatalok r√©sz√©r√Ķl a mez√Ķgazdas√°gban dolgozni, v√°llalkozni. Ezt az ig√©nyt j√≥r√©szt az eg√©szs√©ges, helyi term√©kek √©s a fenntarthat√≥ termel√©s ir√°nti √©rdekl√Ķd√©s f√Ľti. Csakhogy ez m√°r a jelenlegi rendszerben nagyon neh√©z, r√°ad√°sul a sz√ľks√©ges l√©p√©sek megt√©tele n√©lk√ľl a helyzet csak romlani fog.
A bécsi SoLiLa!

A SoLiLa!, azaz Solidarisch Landwirtschaften!, Szolid√°ris Mez√Ķgazdas√°got! pontosan egy √©vvel a tanulm√°ny megjelen√©se el√Ķtt alakult egy ter√ľletfoglal√°si esem√©nyen. C√©ljaik k√∂z√© tartozik az √∂nell√°t√°s, egy diszkrimin√°ci√≥mentes t√©r kialak√≠t√°sa, er√Ķs kapcsolatok fel√©p√≠t√©se k√ľl√∂nb√∂z√Ķ csoportok √©s emberek k√∂zt, √∂tletek, k√©szs√©gek, forr√°sok megoszt√°sa √©s a term√©keny v√°rosi f√∂ldek meg√Ķrz√©se, karbantart√°sa. Legink√°bb z√∂lds√©gek termeszt√©s√©vel foglalkoznak, a m√Ľvelt f√∂ldeket nem tartj√°k meg kiz√°r√≥lag maguknak.

A tanulm√°ny kit√©r arra is, hogy a marginaliz√°lt r√©tegek - de nem csak - egyre ink√°bb ellen√°llnak a f√∂ldrabl√≥knak. Ezek a mozgalmak gyakran nem csak rur√°lisak, ahnem v√°rosiak is, √©s a t√°rsadalmi oszt√°lyok, foglalkoz√°sok tekintet√©ben is heterog√©nek. Nem szor√≠tkoznak puszt√°n v√©dekez√Ķ √°ll√°spontra, gyakran akt√≠van cselekszenek: elfoglalj√°k a ter√ľleteket, alternat√≠v√°kat k√∂vetelnek √©s projekteket √°ll√≠tanak le. Az esettanulm√°nyok bemutatj√°k p√©ld√°ul a szard√≠niai Narbolia eset√©t, ahol a lakosok √∂sszefogtak egy nagym√©ret√Ľ napelemes √ľvegh√°z projekt kivitelez√©se ellen, mely els√Ķ oszt√°ly√ļ term√Ķf√∂ldre √©p√ľlne, vagy a franciaorsz√°gi Notre-Dame-des-Nantesben tervezett rept√©r er√Ķteljes ellenz√©s√©t. M√©g jobb p√©lda az andal√ļziai SOC esete, ahol f√∂ldtelen mez√Ķgazd√°szok elfoglaltak √©s k√∂rnyezetbar√°t m√≥dszerekkel m√Ľvelnek f√∂ldet, √©s a b√©csi SoLiLa!. Ebben a k√∂z√∂ss√©gben a fiatalok term√©keny v√°rosi ter√ľleteket m√Ľvelnek meg k√∂z√∂ss√©gileg, megakad√°lyozva, hogy kereskedelmi egys√©gek kez√©be jussanak.

Magyarország és földjei

Magyarorsz√°g jellemz√©s√©t a feh√©r l√≥ mond√°j√°val nyitja a szerz√Ķ, azzal folytatva, hogy most a szerepek felcser√©l√Ķdtek: a honfoglal√≥ t√∂rzsek helyett most a nyugati befektet√Ķk hallott√°k j√≥ h√≠r√©t a f√∂ldnek, √©s igyekeznek megszerezni azt.

Az √°llam √©s a f√∂ldszab√°lyoz√°s el√©gg√© bonyolult: m√≠g a legnagyobb t√ļlkap√°sokat t√∂rv√©nyekkel igyekszik meg√°ll√≠tani az √°llam, az √ľzletekb√Ķl, a ,,zsebszerz√Ķd√©sekb√Ķl", m√©gis j√≥l profit√°l. Ez a kett√Ķs√©g nehez√≠ti a kisgazd√°k √©s a civil szervezetek munk√°j√°t, ugyanakkor lehet√Ķs√©gekkel is szolg√°l.
Mez√Ķgazd√°lkod√°s Amszterdam v√°ros√°ban

A f√∂ldhaszn√°lat a szerz√Ķ szerint egy id√Ķben nagyon feldarabolt √©s koncentr√°lt is: sok kis gazdas√°g versenyzik kev√©s naggyal. A magyar f√∂ldmorat√≥rium amely nem kompatibilis az EU szabadpiac√°val, elviekben tiltja a k√ľlf√∂diek f√∂ldv√°s√°rl√°s√°t, azonban f√Ķleg b√©rl√©ssel k√∂nnyen kiker√ľlhet√Ķ ez az akad√°ly. Eddig az eur√≥pai √°tlagn√°l alacsonyabb f√∂d√°rak (ak√°r 10-20-szor olcs√≥bb) miatt h√©t √©ves halad√©k volt √©rv√©nyben, ezt k√©t √©ve, mikor lej√°rt volna, 2014-ig meghosszabb√≠tott√°k.

A tanulm√°ny zsebszerz√Ķd√©ses esettanulm√°nyokat is bemutat, mint a Benetton csal√°d f√∂ldszerz√©si √ľzleteit, az √Ķrs√©gi ,,adom√°nyoz√°si l√°zat" vagy a ,,spanyol m√≥dszert".

Miut√°n bemutat√°sra ker√ľl n√©h√°ny ellen√°ll√°si mozgalom, mint a kaj√°sz√≥i f√∂ldfoglal√°s, a tanulm√°ny tan√°csokkal z√°r: a zsebszerz√Ķd√©seket lehet√Ķv√© tev√Ķ kiskapukat le kell z√°rni, a zsebszerz√Ķd√©seket kivizsg√°lni √©s √©rv√©nytelen√≠teni kell, a l√≠zingeket √°tl√°that√≥v√° kell tenni, √©s el√Ķnyben r√©szes√≠teni a helyi k√∂z√∂ss√©get - √©s nem azokat, akik k√∂zeli kapcsolatokat √°polnak magas beoszt√°st bet√∂lt√Ķ politikusokkal. Az EU-s t√°mogat√°sokat √ļgy kell elosztani, hogy az ne a nagygazd√°knak kedvezzen, a k√∂zp√©nzeket t√∂bb√© ne ir√°ny√≠ts√°k olyan mez√Ķgazdas√°gi rendszerek fel√©, melyeknek negat√≠v a t√°rsadalmi hozamuk. Javasolj√°k tov√°bb√°, hogy azt a megk√∂t√©st, hogy a f√∂ldipart szabadd√° kelljen tenni kifel√© teljesen t√∂r√∂lj√©k el, illetve a teljes bio√ľzemanyag-t√°mog√°st √°t kell gondolni √ļgy, hogy az ne kedvezzen a f√∂ldleny√ļl√°snak.

√Āltal√°nosabban azt javasolj√°k m√©g, hogy a f√∂ldet ne tekints√©k egyszer√Ľ √°runak, az Alkotm√°nyba foglaltakat l√©ptess√©k √©rv√©nybe, a f√∂ldeket pedig kezelj√©k a helyi k√∂z√∂ss√©gek, √©s √≠gy √Ķk legyenek azok, akik a hasznot learatj√°k.
Franciaorsz√°gi b√ļzamez√Ķ. Az orsz√°gban √©vi 60 000 ha term√Ķf√∂ldet
nyelnek el az √©p√≠tkez√©sek. A szerz√Ķk szerint az √©lelmiszertermel√©s kell legyen a priorit√°s

A szerz√Ķk javaslatai

Az European Coordination Via Campesina (ECVC) nev√©ben Jeanne Verlinden azt nyilatkozta: ,,A f√∂ldet √ļjb√≥l k√∂zvagyonk√©nt kell kezelni. A f√∂ldek √°ruv√° v√°l√°s√°t cs√∂kkenteni kell √©s ehelyett el√Ķ kell seg√≠teni a nyilv√°nos kezel√©s√©t ennek a forr√°snak, melyt√Ķl mindannyian f√ľgg√ľnk. Els√Ķbbs√©get kellene √©lveznie a kistermel√Ķi gazd√°lkod√°snak √©s az √©lelmiszertermel√©snek, ahelyett, hogy egyszer√Ľen √°tadn√°nk a term√Ķf√∂ldeket azoknak a mag√°ntulajdonosoknak, akik csak az√©rt vesznek f√∂ldet, hogy spekul√°lhassanak vele √©s gyarap√≠ts√°k vagyonukat. A f√∂ldh√∂z val√≥ hozz√°f√©r√©st azoknak kellene megadni, akik megm√Ľvelik azt."

B√Ķvebben: f√∂ldreformokat, vagy m√°s f√∂ldeloszt√°si megold√°sokat tartanak sz√ľks√©gesnek ott, ahol a f√∂ld kevesek kez√©ben koncentr√°l√≥dik, illetve az ipari m√©ret√Ľ gazdas√°gokat a kisebb gazdas√°gok m√©ret√©re kell cs√∂kkenteni. Itt megeml√≠tik a v√°rosi kezdem√©nyez√©seket is, ahol hasonl√≥an el kell ker√ľlni a t√ļlzott m√©reteket √©s t√°mogatni kell a l√©tez√Ķ csoportokat. Ugyancsak javasolj√°k a t√∂rt√©nelmi k√∂zter√ľleti rendszereket, a lakoss√°g f√∂ldhaszn√°lati kiv√°lts√°gainak helyre√°ll√≠t√°s√°t.

A spekul√°torok √©s a f√∂ldleny√ļl√≥ befektet√Ķk m√Ľk√∂d√©s√©nek hat√°rozott betilt√°s√°t szorgalmazz√°k Eur√≥p√°ban √©s szerte a vil√°gon, illetve publikus adatbankok fel√°ll√≠t√°s√°t a f√∂ldek ad√°s-v√©tel√©nek √°tl√°that√≥s√°g√°nak √©s k√∂vethet√Ķs√©g√©nek megteremt√©s√©hez. Fontosnak tartan√°k, hogy k√∂nny√≠ts√©k meg a n√Ķk √©s f√∂ldn√©lk√ľli fiatalok f√∂ldh√∂z jut√°s√°t, a kisgazd√°lkod√°sok t√°mogat√°s√°t, √©s seg√≠ts√©k el√Ķ, vagy sz√ľks√©g eset√©n ind√≠ts√°k el a helyi k√∂z√∂ss√©gek d√∂nt√©shozatali lehet√Ķs√©geit a f√∂ldhaszn√°latot illet√Ķen. A v√≠zhez, legel√Ķkh√∂z, √©s m√°s, a f√∂ldh√∂z √©s mez√Ķgazd√°lkod√°shoz kapcsol√≥d√≥ forr√°sokhoz is sz√ľks√©gesnek tartj√°k megk√∂nny√≠teni √©s demokratikusabb√° tenni a hozz√°f√©r√©st, ak√°rcsak az √∂nt√∂z√Ķrendszerek, t√Ľzv√©delem √©s biodiverzit√°s hat√©konyabb kezel√©s√©t.
Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | nyaki - 2013. Šprilis 25. 15:48:21
Ja! Tanulmány van igazságokkal és tanácsokkal, csak meghallgatója és végrehajtója nincs és ahogy kinéz, nem is leszs _mai , R-go, inkább a népességet kell csökkenteni mindenáron. :(

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.