Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

A palag√°z menti meg a vil√°got? A mak√≥i mez√Ķ a mi Szent Gr√°lunk?


Becsl√©sek szerint palag√°zzal legal√°bb sz√°z √©vig kih√ļzn√°nk, ha elfogy a hagyom√°nyos g√°z. Sokan ebben l√°tj√°k a gy√≥gy√≠rt az energiaf√ľgg√Ķs√©gre. De mi is az a palag√°z? Vannak-e Magyarorsz√°gnak k√©szletei? Mikor lehet kitermelni? Mit √©r a Mak√≥n tal√°lt mez√Ķ?


El√Ķsz√∂r is azt kell tiszt√°zni, hogy mi is az a palag√°z - Holoda Attila, a Mol Kutat√°s-Teremel√©s Div√≠zi√≥ egyik kor√°bbi termel√©si igazgat√≥ja szerint m√°r √∂nmag√°ban az elnevez√©s is hib√°s.

Palag√°z, ami nem palag√°z

Az √©rthet√Ķs√©g miatt egy kicsit vissza kell √ľln√ľnk az iskolapadba. A f√∂ldg√°z √©s a k√Ķolaj - alaposan leegyszer√Ľs√≠tve - a szerves anyagok boml√°s√°b√≥l keletkezik. Az elhalt n√∂v√©nyekb√Ķl √°ll√≥ √ľled√©k az √©vezredek alatt egyre m√©lyebbre ker√ľl a talajr√©tegekben. A nagy nyom√°s √©s a h√Ķ hat√°s√°ra v√©gbemegy az √°talakul√°s. A k√©pz√Ķd√∂tt olaj azut√°n v√°ndorolni kezd a talajban, m√≠g √∂ssze nem gy√Ľlik egy olyan helyen, amely felett √ļgynevezett v√≠zz√°r√≥ r√©teg tal√°lhat√≥ √©s m√°r nem tud hov√° „v√°ndorolni”. Az ilyen k√©pz√Ķdm√©nyeket k√Ķolajcsapd√°nak nevezik. Az olaj felett √°ltal√°ban g√°zt tartalmaz√≥ r√©teg van. A nagy nyom√°s miatt mindkett√Ķ kitermel√©se viszonylag egyszer√Ľ, hiszen a talaj megf√ļr√°sa ut√°n „mag√°t√≥l” a felsz√≠nre j√∂n.
Forr√°s: U.S Energy Information Administration
Forr√°s: U.S Energy Information Administration

A bal oldalon l√©v√Ķ f√ļr√≥torony alatt l√°that√≥ a m√°rgag√°z (palag√°z) elhelyezked√©se

A palag√°z ugyanolyan g√°z, mint amit f√∂ldg√°znak h√≠vunk. A k√ľl√∂nbs√©g mind√∂ssze annyi, hogy a palag√°z r√∂gt√∂n a keletkez√©sekor beszorult az agyagm√°rga-k√Ķzetekbe. Az ilyen k√Ķzetekre jellemz√Ķ, hogy nagyon rossz az √°tereszt√Ķ k√©pess√©ge, ez√©rt a g√°z, vagy az olaj felhalmoz√≥dik benne. Ezt nagyon leegyszer√Ľs√≠tve √ļgy kell elk√©pzelni, mint egy szivacsot, nem pedig, mint egy nagy barlangot. √Čs itt √©rt√ľnk vissza Holoda Attila felvet√©s√©hez az elnevez√©sr√Ķl. Szerinte ink√°bb kellene m√°rgag√°znak h√≠vni - a csapd√°ba ejt√Ķ talajr√©teg miatt - ezt az egy√©bk√©nt nem-hagyom√°nyos f√∂ldg√°zt.

Melyik a jobb?

Felhaszn√°l√°s szempontj√°b√≥l semmi k√ľl√∂nbs√©g nincs a kett√Ķ k√∂z√∂tt. Holoda Attila szerint ugyanazokb√≥l az alkot√≥kb√≥l √°ll mindk√©t g√°z. Vagyis ez is j√≥, meg amaz is. A l√©nyeges k√ľl√∂nbs√©g a kitermel√©sben van. A m√°rgag√°z (palag√°z), ahogy kor√°bban m√°r √≠rtuk, egy olyan r√©tegben van, amelyb√Ķl nem lehet csak √ļgy kitermelni. Sok√°ig nem is volt hozz√° megfelel√Ķ technol√≥gia, ami jelent√Ķsen dr√°g√≠totta a kitermel√©st.
Forr√°s: U.S Energy Information Administration
Forr√°s: U.S Energy Information Administration

Az elj√°r√°s a k√∂vetkez√Ķ. Lef√ļrnak abba a r√©tegbe, ahol a g√°z van. Ezut√°n √ļgynevezett r√©tegrepeszt√©st csin√°lnak. Ez olyan, mintha – maradva a szivacsos p√©ld√°n√°l – apr√≥ darabjaira z√ļzn√°nk a szivacs belsej√©t, vagyis mesters√©gesen alak√≠tanak ki olyan csatorn√°kat, amelyekben a g√°z jobban tud √°ramlani. Ezt egy v√≠zb√°zis√ļ folyad√©kkal v√©gzik, amit k√©s√Ķbb kiszivatty√ļznak √©s megtiszt√≠tanak. Mivel a talaj saj√°toss√°gai miatt csak 100-150 m√©teres j√°ratokat tudnak kialak√≠tani, ez√©rt legkevesebb dupla annyi kutat kell f√ļrni, mint a hagyom√°nyos lel√Ķhelyeken.

Még az unokák is ezt égetik?

Egyes becsl√©sek szerint legal√°bb 15-sz√∂r annyi m√°rgag√°z (palag√°z) van a vil√°gon, mint amennyit a hagyom√°nyos f√∂ldg√°zb√≥l tal√°ltak. Val√≥j√°ban azonban m√©g nem siker√ľlt egzakt m√≥don felm√©rni a k√©szleteket, √≠gy csak annyi jelenthet√Ķ ki, hogy sokszorosa lehet a hagyom√°nyos k√©szleteknek. Persze az is egy nagy k√©rd√©s, hogy ebb√Ķl mennyit tudnak majd kitermelni.
Forr√°s: U.S Energy Information Administration
Forr√°s: U.S Energy Information Administration

Bord√≥val jel√∂lt√©k azokat a ter√ľleteket, amire k√©sz√ľlt mennyis√©gi becsl√©s. S√°rg√°val azt, ahol biztosan van, de nem tudni, mennyi. Feh√©rrel jel√∂lt√©k azokat az orsz√°gokat, amiket m√°r vizsg√°ltak, de nincsenek adatok √©s sz√ľrk√©vel azokat az orsz√°gokat jel√∂lik, ahol nem is vizsg√°l√≥dtak.

Az egyik legnagyobb kitermel√Ķ √©s felhaszn√°l√≥ az Egyes√ľlt √Āllamok. Egyes becsl√©sek szerint akkora k√©szlete van, ami legal√°bb 100 √©vre elegend√Ķ. El√Ķrejelz√©sek szerint 2020-ra Amerik√°ban m√°r a nem-hagyom√°nyos g√°zb√≥l haszn√°lnak fel t√∂bbet. Barta Judit, a GKI Energiakutat√≥ √ľgyvezet√Ķ igazgat√≥ja szerint nem kiz√°rt, hogy teljesen √∂nell√°t√≥k lesznek az √Āllamokban, ugyanakkor m√©g probl√©m√°t okoz, hogy nincs elegend√Ķ t√°rol√≥kapacit√°s, mik√∂zben sok kis c√©g foglalkozik a kitermel√©ssel. √ćgy a g√°zt tulajdonk√©ppen azonnal felhaszn√°lj√°k.

Azt egyel√Ķre nem tudni, hogy p√©ld√°ul K√≠na hogyan √°ll a k√©szletekkel. Barta Judit szerint ott ink√°bb a sz√©nkitermel√©sre f√≥kusz√°lnak, ehhez kapcsol√≥d√≥an pedig a sz√©nb√°ny√°kb√≥l pr√≥b√°lj√°k meg kitermelni a met√°nt, ami a s√ļjt√≥l√©grobban√°sok√©rt felel√Ķs. Majd azt a g√°zt haszn√°lj√°k fel.

Eur√≥p√°ban m√°r kicsit √∂sszetettebb a helyzet. Mert mik√∂zben t√∂bb orsz√°gban is tal√°ltak m√°rgag√°z-k√©szleteket, ak√∂zben sokan fenntart√°ssal kezelik az „√ļj” g√°z k√©rd√©s√©t. Egyr√©szt j√≥l j√∂nne, mert l√©nyegesen cs√∂kkenhetne Eur√≥pa f√ľgg√Ķs√©ge az orosz g√°zt√≥l. M√°sr√©szt viszont att√≥l tartanak, hogy jelent√Ķs k√∂rnyezetk√°ros√≠t√°ssal j√°r a kitermel√©se.

Barta Judit, √ľgyvezet√Ķ igazgat√≥, GKI Energiakutat√≥
Barta Judit, √ľgyvezet√Ķ igazgat√≥, GKI Energiakutat√≥

Mennyire k√°ros?

A GKI Energiakutat√≥ √ľgyvezet√Ķ igazgat√≥ja szerint legink√°bb az√©rt t√°madj√°k a kitermel√©st, mert nem tudni, hogy milyen anyaggal v√©gzik a r√©tegrepeszt√©st. K√∂rnyezetv√©d√Ķk ugyanis att√≥l tartanak, hogy a repeszt√©shez haszn√°lt folyad√©k, illetve annak √∂sszetev√Ķi bejuthatnak a v√≠zk√©szletekbe. A n√°sik ok, ami miatt b√≠r√°lj√°k a kitermel√©st, az szint√©n a repeszt√©s, vagyis, okozhat-e „talaj-√∂sszeoml√°st”, illetve kiv√°lthat-e f√∂ldreng√©st az elj√°r√°s.

Ugyanakkor Holoda Attila elemz√©s√©ben azzal √©rvel a biztons√°g mellett, hogy az a folyad√©k, amit a repeszt√©shez haszn√°lnak, az nem m√°s mint v√≠z √©s - mind√∂ssze f√©l sz√°zal√©kban – olyan vegyi anyagok, amiket a h√©tk√∂znapokban is haszn√°lunk. R√°ad√°sul a folyad√©kot kiszivatty√ļzz√°k, majd megtiszt√≠tj√°k. A m√©rn√∂k szerint a talajv√≠zbe az√©rt sem ker√ľlhet be, mert a v√≠zr√©teg t√∂bb ezer m√©terrel van a m√°rgag√°z-r√©teg felett, a repeszt√©ssel pedig legfeljebb n√©h√°ny sz√°z m√©tert tudnak √°tt√∂rni. Aki r√©szletesebben is olvasna a t√©m√°r√≥l, itt megteheti >>

Mak√≥ ment meg az energiaf√ľgg√Ķs√©gt√Ķl?

Mak√≥n szint√©n nem-hagyom√°nyos g√°zt tal√°ltak, de csak hasonl√≥, mint a m√°rgag√°z: hivatalos nev√©n medence-k√∂zepi g√°z. Barta Judit szerint azonban ezzel t√∂bb probl√©ma is van. Az egyik az, hogy t√ļls√°gosan m√©lyen van, ahol nagy a h√Ķs√©g. Emiatt a kitermel√©se sem olyan egyszer√Ľ. R√°ad√°sul az √°tlagosn√°l sokkal savasabb, vagyis el√©get√©sekor a k√©nes es√Ķk kialakul√°s√°t seg√≠theti el√Ķ. Persze meg lehet tiszt√≠tani, ez azonban a k√∂lts√©gek emelked√©s√©vel j√°rna. Vagyis jelen pillanatban √ļgy t√Ľnik, hogy nem ez lesz a megold√°s az energiaf√ľgg√Ķs√©g√ľnk cs√∂kkent√©s√©re.
Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | Perje - 2013. Šprilis 26. 10:01:35
A palag√°z nem megmenti, hanem t√∂nkreteszi a vil√°got. √ćgy is reng szinte folyamtosan a f√∂ld. Ezt a kitermel√©st is politikai okokb√≥l szorgalmazz√°k. Ilyen a lengyelen√©l √©s az ukr√°nokn√°l tervezett kitermel√©s az√©rt, hogy cs√∂kkents√©k az orosz g√°z ir√°nti f√ľgg√Ķs√©get.
#2 | tour - 2013. Šprilis 26. 10:37:31
K√∂lts√©gesebb is √©s nehezebb kitermelni mindezt, tal√°n a v√°ls√°g √©s a p√©nz√ľgyi √∂sszeoml√°s el√Ķszob√°j√°ban nem ezt k√©ne er√Ķltetni, hanem k√∂lts√©ghat√©kony energia politik√°t k√©ne er√Ķltetni, sz√©pen √°t√°llni az ingyen energi√°ra, k√ľl√∂nben nem lesz hol √©lni..., r√°ad√°sul a term√©szetet tot√°l lenull√°zn√°, persze nem lesz m√°s megold√°s, mint hogy titeket fogunk kutakba beledob√°lni, annyira kellett az olaj-g√°z, h√°t megkapj√°tok!
#3 | tour - 2013. Šprilis 26. 14:03:04
Besz√©des a c√≠m, lehetne pl. A mi Szent Gr√°lunk menti meg a vil√°got! k√©rd√Ķjel n√©lk√ľl. Miket besz√©lek, b√°r sz√©tn√©ztem √©s a h√≠rek c√≠meibe belecsavarj√°k mostans√°g. Nem a palag√°zr√≥l sz√≥l a dal, hanem r√≥lunk! :)
#4 | Maguskacska - 2013. Šprilis 26. 15:20:10
" t√ļls√°gosan m√©lyen van"s_yuppy
-hol is a legvékonyabb a szilárd kéreg a földön???
MAORTper: R√°kosi√©k koncepci√≥s pere a magyar-amerikai(4%-96%s_ezt)olajipari v√°llalat ellen, amely 1938as alap√≠t√°sa ut√°n 40ben m√°r fedezni tudta az eg√©sz orsz√°g sz√©nhidrog√©n ig√©ny√©t..., ja a h√°bor√ļt szinte vesztess√©gek n√©lk√ľl t√ļl√©lte.....
http://mno.hu/oso...
ösöktere aprilis 13iai adása!!!!
#5 | RDM - 2013. Šprilis 26. 16:35:00
N√©zz√©tek meg az √ćg√©ret f√∂ldj√©t.

YouTube Videů
#6 | gladiator07 - 2013. Šprilis 26. 18:39:44
Ezek m√°r az utols√≥.., ut√°ni, cseppek a poh√°r fenek√©nek √ľress√©ge l√°tt√°n.

A végletek szinonímái!
#7 | Holdas - 2013. Šprilis 26. 21:47:24
#8 | Balu - 2013. Šprilis 27. 09:12:41
A palag√°z csak √ļn. "fracking" v. "fracturing" m√≥dszerrel kinyerhet√Ķ. Az meg iszonyatos m√≥don t√∂nkre tudja b.szni az eg√©sz sz√©lesebb k√∂rny√©ket, f√Ķleg a "talajvizet" (ill. r√©tegvizet). Ez csak az, ahogyan m√°r ma is megmutatkozik, de ha r√°kerestek, megl√°tj√°tok, hogy a m√≥dszer kb. olyan, mint amikor balaki maga alatt v√°gja az √°gat. Jelen esetben f√∂lrobbantod magad alatt a f√∂ldet, kiszedsz onnan sok anyagot - logikusan a hi√°nyz√≥ anyag helye be fog rogyni, nem? Aki nem hiszi, k√≥ric√°ljon egyet Tatab√°nya k√∂rny√©k√©n.

6-7000 m√©lyr√Ķl meg szerintem olyan k***a dr√°ga lehet a felhozatal, hogy szerintem ez√©rt is nem birizg√°lt√°k mostan√°ig.

Ez csak egy dok. film, de tal√°ltok m√©g ezret a j√ļty√ļbon (csak √°ltal√°ban √°ngliusul k√Ķ hozz√°juk tudni)
YouTube Videů

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.