Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Portik test√Ķr√©nek harcost√°rsa volt, most Bajnai p√°rtj√°t szervezi


Portik Tam√°s szem√©lyes test√Ķr√©t alkalmazta √©s tette meg a J√≥fi√ļk Biztons√°gi Szolg√°lat vezet√Ķj√©nek Sz. G√°bor, aki most a j√≥zsefv√°rosi Egy√ľtt 2014 szervez√Ķje. A J√≥fi√ļkat id√©n m√°rciusban feloszlatt√°k, Sz. G√°bor ellen gazdas√°gi b√Ľncselekm√©nyek miatt nyomoz aaz NNI.

Inform√°ci√≥ink szerint Sz. G√°bor, a j√≥zsefv√°rosi Egy√ľtt 2014 szervez√Ķje m√©g mint a J√≥zsefv√°rosi V√°ros√ľzemeltet√©si Szolg√°lat (JVSZ) vezet√Ķje vette f√∂l √©s alkalmazta Sarkadi J√≥zsefet, Portik Tam√°s szem√©lyes test√Ķr√©t. Sz. G√°bor eg√©szen 2008-ig a VIII. ker√ľleti k√©pvisel√Ķ-test√ľletben SZDSZ-es k√©pvisel√Ķ volt, majd amikor l√°tta, hogy Cs√©csei B√©la kor√°bbi liber√°lis polg√°rmester poz√≠ci√≥i meggyeng√ľltek, el√°rulta √Ķt, √©s a Fidesz kamp√°ny√°ban vett r√©szt. Kocsis M√°t√© 2009-es megv√°laszt√°s√°t k√∂vet√Ķen alkalmazta, majd nevezte ki a JVSZ √©l√©re Sz. G√°bort.

Sz. G√°bor mint a JVSZ vezet√Ķje hozta l√©tre a J√≥fi√ļk Biztons√°gi Szolg√°latot, amelynek √©l√©re Sarkadit nevezte ki, aki Portik szem√©lyes test√Ķre volt. A J√≥fi√ļk a drogd√≠lerek √©s a prostit√ļci√≥ ellen k√ľzd√∂ttek, azonban egyik tagjuk ellen a VIII. ker√ľleti rend√Ķrkapit√°nys√°g √©ppen kitartotts√°g miatt ind√≠tott elj√°r√°st. Kocsis √©s Sz. G√°bor viszonya azt k√∂vet√Ķen romlott meg, hogy kider√ľlt, milyen alvil√°gi szem√©lyek ker√ľltek a biztons√°gi szolg√°lat √©l√©re. Kocsis k√∂vetelte, hogy Sz. G√°bor t√°vol√≠tsa el Portik szem√©lyes test√Ķr√©t az √∂nkorm√°nyzati c√©gb√Ķl, de erre a JVSZ vezet√Ķje nem volt hajland√≥. (Bajnai√©k embere egy√©bk√©nt t√∂bbsz√∂r is j√≥ harcosnak nevezte Sarkadit.) A VIII. ker√ľleti polg√°rmester ez√©rt lev√°ltotta a JVSZ √©l√©r√Ķl Sz. G√°bort, majd id√©n m√°rciusban az alvil√°gi k√∂t√Ķd√©sek miatt feloszlatta a J√≥fi√ļkat is.
Hirdetés
Sz. G√°bor ellen nyomoznak is

M√©g tavaly l√°tott napvil√°got, hogy csaknem hetvenmilli√≥ forintos indokolatlan kifizet√©sekre der√≠tett f√©nyt a Nemzeti Nyomoz√≥ Iroda (NNI) a JVSZ gazd√°lkod√°s√°nak √°tvil√°g√≠t√°sa sor√°n. Az NNI munkat√°rsai nemcsak a c√©g irod√°iban, de a volt vezet√Ķ, az SZDSZ-es Sz. G√°bor lak√°s√°n is foglaltak le iratokat. A v√°ros√ľzemeltet√©si szolg√°lat k√©s√Ķbb √ļjabb feljelent√©st is tett, melyben az is szerepel, hogy a JVSZ kor√°bbi vezet√©se h√°rom terepj√°r√≥t vett egymilli√≥ forint√©rt, majd t√≠zmilli√≥ forintot k√∂lt√∂tt r√°juk. A J√≥fi√ļk munk√°j√°nak elsz√°mol√°sa k√∂r√ľl is t√∂bb jogc√≠m n√©lk√ľli kifizet√©st fedeztek fel az √°tvil√°g√≠t√≥k.

Mint arr√≥l kor√°bban besz√°moltunk, 2008-ban legal√°bb k√©t alkalommal tal√°lkozott egym√°ssal a Nemzetbiztons√°gi Hivatalt vezet√Ķ Laborc S√°ndor √©s a jelenleg el√Ķzetes letart√≥ztat√°sban √ľl√Ķ, az 1990-es √©vek olajsz√Ķk√≠t√©si √ľgyleteib√Ķl ismert Energol Rt. egykori igazgat√≥ja, Portik Tam√°s. A megbesz√©l√©sekr√Ķl k√©sz√ľlt hangfelv√©telek anonimiz√°lt leiratainak titkoss√°g√°t h√©tf√Ķn oldotta fel az Alkotm√°nyv√©delmi Hivatal a bel√ľgyminiszter utas√≠t√°s√°ra. Ismert, a jegyz√Ķk√∂nyvekb√Ķl els√Ķk√©nt az MNO k√∂z√∂lt r√©szleteket.

Kocsis M√°t√©, a Fidesz kommunik√°ci√≥s igazgat√≥ja √°prilis 24-ei sajt√≥t√°j√©koztat√≥j√°n azt mondta, id√Ķszer√Ľ lenne Gyurcs√°ny Ferenc egykori minisztereln√∂k √©s titokminisztere, Szilv√°sy Gy√∂rgy meghallgat√°sa a Portik–Laborc-√ľgyben. A bukott minisztereln√∂k a Facebookon reag√°lt. Azt √≠rta, √°ll a meghallgat√°s el√©, de a bizotts√°g nem lesz boldog att√≥l, amit hallani fog. Szerda reggel a Kossuth r√°di√≥ 180 perc c√≠m√Ľ m√Ľsor√°ban Kocsis azt mondta, k√ľl√∂n vizsg√°lni kell, hogy a Nemzetbiztons√°gi Hivatal volt igazgat√≥ja egyed√ľl d√∂nt√∂tt-e arr√≥l, hogy tal√°lkozik Portik Tam√°ssal. Hozz√°tette m√©g: meggy√Ķz√Ķd√©se, hogy „Laborc S√°ndor feladatot hajtott v√©gre”. Kocsis egy√©bk√©nt a H√≠r TV R√°j√°tsz√°s c√≠m√Ľ m√Ľsor√°ban vizsg√°latot s√ľrgetett az √ľgyben.
Bajnai és az SZDSZ

Bajnai √©s az SZDSZ kapcsolata egy√©bk√©nt az ut√≥bbi id√Ķben egyre gy√ľm√∂lcs√∂z√Ķbb, aminek egyik bizony√≠t√©ka, hogy √°prilis 23-√°n egy√ľttm√Ľk√∂d√©si meg√°llapod√°st √≠r al√° Kaposv√°ron az Egy√ľtt 2014 √©s Pint√©r Lor√°nd, a Polg√°ri Szabads√°g Platform (PSZP) eln√∂ke. Pint√©r 2002–10 k√∂z√∂tt SZDSZ-es √∂nkorm√°nyzati k√©pvisel√Ķ volt, a h√°rom √©vvel ezel√Ķtti helyhat√≥s√°gi v√°laszt√°son azonban az √°ltala vezetett alakulat m√°r nem v√°llalta a bukott liber√°lisok nev√©t.

√Āprilis 3-√°n a Magyar Nemzet arr√≥l √≠rt, hogy K√≥ka J√°nos, az SZDSZ egykori eln√∂ke, Gyurcs√°ny Ferenc gazdas√°gi minisztere rendszeresen konzult√°l Bajnaival. Szigetv√°ri Viktor, a Haza √©s Halad√°s Egyes√ľlet √ľgyvezet√Ķ aleln√∂ke a lapnak kor√°bban elismerte, hogy gazdas√°gpolitikai projektben kik√©rt√©k K√≥ka J√°nos feles√©g√©nek, Szandrocha Kamill√°nak a v√©lem√©ny√©t, ugyanakkor semmif√©le jogviszonyban nem √°llnak a politikus nej√©vel, √©s szak√©rt√Ķi munk√°j√°√©rt semmilyen d√≠jaz√°st nem adnak neki.
Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | postaimre - 2013. Šprilis 26. 07:58:08
Laborc–Portik-√ľgy: "A tr√°gyadomb, ami itt el√Ķ√°llt, az elvt√°rsaknak k√∂sz√∂nhet√Ķ"

Laborc S√°ndor egykori NBH-vez√©r olyan m√©rt√©kben keveredett √∂nellentmond√°sba Portik Tam√°ssal val√≥ randev√ļj√°t illet√Ķen, hogy az √Ķt meghallgat√≥ nemzetbiztons√°gi bizotts√°g tagjai nem tudtak se k√∂pni, se nyelni. Az mno.hu √°tf√©s√ľlte a cs√ľt√∂rt√∂k√∂n nyilv√°noss√°gra hozott bizotts√°gi meghallgat√°si jegyz√Ķk√∂nyveket, melyb√Ķl pik√≠rt r√©szletekre der√ľl f√©ny a magyar alvil√°g egyik ura √©s a titkosszolg√°lat kapcsolat√°r√≥l.
Tetszik a cikk? Ossza meg ismer√Ķseivel is!
0

A bizotts√°g honlapj√°ra cs√ľt√∂rt√∂k√∂n felker√ľlt jegyz√Ķk√∂nyvek tan√ļs√°ga szerint Laborc S√°ndor tavaly novemberi meghallgat√°s√°n azt mondta, egyszer tal√°lkozott Portik Tam√°ssal 2008-ban, mik√∂zben a kor√°bban nyilv√°noss√°gra hozott, Portikkal szervezett tal√°lkoz√≥kr√≥l sz√≥l√≥ leiratokb√≥l kider√ľl, legal√°bb k√©tszer egyeztettek.

A besz√©lget√©snek Laborc √°ll√≠t√°sa szerint t√∂bb c√©lja volt: egyr√©szt, hogy min√©l t√∂bb inform√°ci√≥t szerezzen be a rend√Ķrs√©gi korrupci√≥r√≥l, de semmi √©rdemit nem siker√ľlt kicsikarniuk Portikb√≥l. A dand√°rt√°bornok elmond√°sa szerint a m√°sik c√©l a prevenci√≥ volt. Err√Ķl egy nyakatekert magyar√°zattal szolg√°lt, melynek l√©nyege: azt akart√°k k√∂z√∂lni az Energol-vez√©rrel, hogy nem az NBH foglalkozik a szervezett b√Ľn√∂z√©s √ľgyeivel, hanem a rend√Ķrs√©g. Laborc emellett kijelentette, egyszer√Ľen k√∂z√∂lni akarta Portikkal, hogy nem volna szerencs√©s, ha k√ľl√∂nb√∂z√Ķ csoportoknak k√∂sz√∂nhet√Ķen k√∂zbiztons√°got vesz√©lyeztet√Ķ helyzet alakulna ki hazat√©rt√©t k√∂vet√Ķen. √Črdekes m√≥don az √∂t √©vvel kor√°bbi besz√©lget√©s sor√°n m√©g azt hangoztatta: „az a j√≥ ebben, hogy ha egym√°sra tal√°lunk, akkor ebb√Ķl el√©g komoly dolgot lehet csin√°lni.”
Hirdetés
A Portik-√ľgy r√©szletei
Mint arr√≥l kor√°bban besz√°moltunk, 2008-ban legal√°bb k√©t alkalommal tal√°lkozott egym√°ssal a Nemzetbiztons√°gi Hivatalt vezet√Ķ Laborc S√°ndor √©s a jelenleg el√Ķzetes letart√≥ztat√°sban √ľl√Ķ, az 1990-es √©vek olajsz√Ķk√≠t√©si √ľgyleteir√Ķl ismert Energol Rt. egykori igazgat√≥ja, Portik Tam√°s. A megbesz√©l√©sekr√Ķl k√©sz√ľlt hangfelv√©telek anonimiz√°lt leiratainak titkoss√°g√°t h√©tf√Ķn oldotta fel az Alkotm√°nyv√©delmi Hivatal a bel√ľgyminiszter utas√≠t√°s√°ra. Ismert, a jegyz√Ķk√∂nyvekb√Ķl els√Ķk√©nt az mno.hu k√∂z√∂lt r√©szleteket. (A jegyz√Ķk√∂nyvek r√©szleteit itt olvashatja.)

Elmond√°sa szerint a tal√°lkoz√≥ v√©g√©n √ļgy v√°ltak el Portikt√≥l, hogy Vajt√≥ Lajoson kereszt√ľl jeleznek egym√°snak, ha √ļjra tal√°lkozni akarn√°nak, de erre nem ker√ľlt sor – h√ļzta al√°. Laborc k√©rd√©sre v√°laszolva is kiemelte, az eb√©det k√∂vet√Ķen nem ker√ľlt sor √ļjabb tal√°lkoz√≥ra. Ez a kor√°bbi dokumentumok tan√ļs√°ga szerint azt jelenti, hogy vagy hazudott a meghallgat√°son, vagy kihagyott az eml√©kezete, hiszen a 23-i „menz√°s” tal√°lkoz√≥t k√∂vet√Ķen 26-√°n a Vadr√≥zsa √©tteremben eb√©delt egy√ľtt az olajos √ľgyeir√Ķl elh√≠res√ľlt „√ľzletemberrel”. Egyik alkalommal Portik m√©g azt is elejti, „a m√ļltkor meg az√©rt voltam egy picit olyan furcsa…”
Laborc√©k r√©sz√©r√Ķl egy√©rtelm√Ľ volt a sz√°nd√©k

Laborc arr√≥l is besz√°molt, hogy politikai elk√∂telezetts√©gr√Ķl az √Ķ eset√©ben nem esett sz√≥, Portik elk√∂telez√Ķd√©s√©t pedig nem ismeri. Ezzel szemben az Energol-vez√©r az egyik tal√°lkoz√≥n azt fejtegeti, „nek√ľnk az lenne a dolgunk, hogy er√Ķs√≠ts√ľk a minisztereln√∂k urat vagy mag√°ban legal√°bb az MSZP-t. (…) √©n j√≥l elvagyok a baloldallal, √©s mindent el fogok k√∂vetni, hogy 2010 ut√°n is √≠gy maradjon” – nyomat√©kos√≠totta p√°rthovatartoz√°s√°t Portik. Laborc sem adta al√°bb, √Ķ √ļgy fogalmazott: „De azt rem√©lem, hogy azt tiszt√°zzuk, hogy a sz√°nd√©k, az egy√©rtelm√Ľ a mi r√©sz√ľnkr√Ķl is.”
Pénz a szocialistáknak, lejáratás a Fidesznek

Az egykori NBH-f√Ķigazgat√≥ a meghallgat√°son arra sem eml√©kezett, hogy Portik 2008-ban arr√≥l besz√©lt volna, megkent-e MSZP-s politikusokat, ugyanakkor Portik ny√≠ltan besz√©l r√≥la, hogy szem√©lyesen vitte a p√©nzt a szocialista politikusoknak. „Persze szeretn√©k szer√©ny maradni, de azt gondolom, hogy egyf√©le biztons√°got ad. Nem?”

A m√°sodik, leirat form√°j√°ban r√∂gz√≠tett tal√°lkoz√≥jukon emellett ezt mondta Laborc: „teh√°t √ļgy kellene valamilyen m√≥don kezdeni. Ez b√°rmelyik fel√ľlet, teh√°t, √©rdekes az, amikor megpr√≥b√°lja befoly√°solni a d√∂nt√©shoz√≥kat b√°rmivel (…), ak√°r kupiba elvinni stb.” „√Čn magamt√≥l is, gondolom, hogy csin√°lhatok ilyet a k√©s√Ķbbiekben, mert kupler√°jban is √©rdekelt vagyok. K√©sz√ľlj√∂n-e felv√©tel p√©ld√°ul?” – √©rdekl√Ķd√∂tt Portik. Ezzel Laborc √ļjfent √∂nmag√°t hazudtolta meg, hiszen a meghallgat√°son azt √°ll√≠totta: nem hangzott el olyan k√©r√©s vagy felaj√°nl√°s, hogy Portik ellenz√©ki politikusokr√≥l sz√°ll√≠tson terhel√Ķ inform√°ci√≥kat.

Az egyik bizotts√°gi tag k√©rd√©se arra vonatkozott, a hivatal hat√°sk√∂r√©be tartozott-e, hogy Laborc azt mondja Portiknak: olyan inform√°ci√≥kat v√°r t√Ķle, amelyek az ellenz√©ki m√©dia kezel√©s√©re alkalmasak. „Nem tudom, mire gondoltam” – felelt a dand√°rt√°bornok. Hozz√°tette: akkoriban igen √©les m√©diakamp√°ny zajlott az NBH ellen, √©s √Ķ esetleg arra gondolhatott, hogy Portik m√©dia√©rdekelts√©ge seg√≠ts√©g√©vel c√°folja √©rdemben az ellene ir√°nyul√≥ v√°dakat.

K√©rd√©sre felelve Laborc kijelentette: √Ķ f√Ķigazgat√≥ volt, √≠gy nincs tudom√°sa arr√≥l, hogy dokument√°lt√°k volna a besz√©lget√©st. Arra, hogy a hangfelv√©telen mi√©rt besz√©lt Orb√°n Viktor, Rog√°n Antal √©s egyes polg√°rmesterek lej√°rat√°s√°r√≥l, nem tudott √©rtelmes v√°laszt adni, tagadta ezeket a felt√©telez√©seket.
Gyurcs√°ny is el√Ķker√ľlt

Az NBH volt f√Ķigazgat√≥ja nem tudta felid√©zni azt a mondat√°t, melyet a bizotts√°g egyik tagja az egyik tal√°lkoz√≥r√≥l id√©zett: „Gyurcs√°ny az √©rdekes, el√©g komoly l√≥v√©k mentek a v√©g√©n. Ha ment valahov√°, akkor ahov√° ment? El√©g komoly l√≥v√©k mentek.”

A meghallgat√°st k√∂vet√Ķen t√∂bb bizotts√°gi tag felh√°borodottan reag√°lt. Kocsis M√°t√© p√©ld√°ul √ļgy fogalmazott, „megbocs√°ssanak.… idej√∂tt a t√°bornok √ļr, √©s nett√≥ h√ľly√©nek n√©zett mindannyiunkat”. Guly√°s Gergely is nehezen tudta t√ľrt√Ķztetni mag√°t. A legfelh√°bor√≠t√≥bbnak nem Laborc „gyal√°zatos magatart√°s√°t” tartotta, „hanem azt, ha valaki ezeket a dokumentumokat elolvassa, akkor semmilyen k√©ts√©ge arr√≥l nem lehet, hogy a miniszter famulusak√©nt elj√°r√≥ volt f√Ķigazgat√≥ tiszt√°n p√°rtpolitikai c√©lokra haszn√°lta az al√°rendelt hivatalt. Ebben ez volt a v√©rl√°z√≠t√≥, hogy az a – hogy egy kor√°bbi nemzetbiztons√°gi bizotts√°gi tagot id√©zzek – tr√°gyadomb, ami itt a nemzetbiztons√°g ter√ľlet√©n el√Ķ√°llt, az ezeknek az elvt√°rsaknak volt k√∂sz√∂nhet√Ķ.”
Vajon ki √©p√ľlt be az alvil√°gba a titkosszolg√°latt√≥l?

A bizotts√°g tavaly novemberben G√∂b√∂l√∂s L√°szl√≥ dand√°rt√°bornokot, az Alkotm√°nyv√©delmi Hivatal (AH) f√Ķigazgat√≥j√°t is meghallgatta. G√∂b√∂l√∂s a Portik-√ľgyben ismertette Glemba Zolt√°n volt NBH-alezredes, f√Ķoszt√°lyvezet√Ķ 2008. j√ļlius 4-√©n √≠r√≥dott javaslat√°t, melyben egy bizonyos „T. P.”-r√Ķl is sz√≥ volt. T. P. a Nemzetbiztons√°gi Hivatal munk√°j√°t seg√≠tette az alvil√°ggal folytatott k√ľzdelemben. „T. P. foglalkoztat√°si ter√ľlete saj√°toss√°gainak figyelembev√©tele, illetve az √°ltala szolg√°ltatott adatok esetenk√©nt √©rz√©keny tartalma indokoltt√° √©s egyben sz√ľks√©gess√© teszi a konspir√°ci√≥s szab√°lyok fokozott √©rv√©nyes√≠t√©s√©t. Ennek megfelel√Ķen a vele val√≥ kapcsolattart√°s sor√°n felmer√ľl√Ķ feladatokat kiz√°r√≥lag Glemba Zolt√°n alezredes l√°tja el, T. P. Nemzetbiztons√°gi Hivatallal val√≥ egy√ľttm√Ľk√∂d√©s√©nek t√©ny√©r√Ķl rajta k√≠v√ľl csak Laborc S√°ndor dand√°rt√°bornok b√≠r tudom√°ssal” – der√ľlt ki az AH vezet√Ķj√©nek besz√°mol√≥j√°b√≥l.
Nyoma veszett a hanganyagoknak

A Laborc–Portik-tal√°lkoz√≥kr√≥l k√©sz√ľlt, CD-re ki√≠rt anyagok feldolgoz√°sa, illetve sz√≥ szerinti leirata a Nemzetbiztons√°gi Szakszolg√°lathoz ker√ľlt. Tasn√°di L√°szl√≥, a bel√ľgyminiszter kabinetf√Ķn√∂ke azzal eg√©sz√≠tette ki G√∂b√∂l√∂s jelent√©s√©t, hogy a Nemzeti V√©delmi Szolg√°latn√°l – amelynek r√©sze az RSZVSZ – „nem voltak fellelhet√Ķek az eml√≠tett tal√°lkoz√≥val kapcsolatos jelent√©sek vagy b√°rmif√©le irat”. Tasn√°di feladata elmond√°sa szerint az volt, hogy ezeknek az iratoknak ut√°naj√°rjon. Mile Lajos (LMP) k√©rd√©s√©re – miszerint „a felv√©telt ki k√©sz√≠tette?” – G√∂b√∂l√∂s L√°szl√≥ nem tudott konkr√©t v√°laszt adni, csup√°n annyit k√∂z√∂lt, hogy „feltehet√Ķen Glemba √ļr√©k”.

Glemba a bizotts√°g el√Ķtt meger√Ķs√≠tette azt a forgat√≥k√∂nyvet, melyet Laborc k√©s√Ķbb a Portikkal val√≥ tal√°lkoz√≥ megszervez√©s√©r√Ķl √©s Portik „inform√°ci√≥gazdags√°g√°r√≥l” el√Ķadott. A nyugalmazott ezredes nemmel v√°laszolt arra az √©rdekl√Ķd√©sre, volt-e m√©g tal√°lkoz√≥ az √°ltala eml√≠tetten k√≠v√ľl, holott a felv√©telek elk√©sz√≠t√©s√©r√Ķl, bizony√≠t√≥ erej√©r√Ķl minden bizonnyal √Ķ is tudott.
Szilv√°sy szerint Portik makul√°tlan volt
Szilv√°sy Gy√∂rgy, a Gyurcs√°ny-korm√°ny egykori titokminisztere a H√≠r TV R√°j√°tsz√°s c√≠m√Ľ m√Ľsor√°ban saj√°t maga √©s Laborc S√°ndor felel√Ķss√©g√©t mentegette a napokban kirobbant Laborc–Portik-tal√°lkoz√≥k leirataival kapcsolatban. K√≥sa Lajos, a Fidesz √ľgyvezet√Ķ aleln√∂ke a m√Ľsorban megism√©telte: az MSZP az alvil√°ggal sz√∂vetkezett.
Mindenben fel lehetett lelni Portikot

A volt NBH-alezredes arra a k√©rd√©sre, hogy mi√©rt volt √©rdemes Portikkal tal√°lkozni, azt v√°laszolta, hogy nem volt ismeretlen a Portik n√©v a rendv√©delmi szervek el√Ķtt. „’91 √≥ta folyamatosan valahol mindig ott volt a rendv√©delem l√°t√≥k√∂r√©ben ilyen vagy olyan m√≥don. A Conti-Carn√°l, az olajsz√Ķk√≠t√©st√Ķl, a cukroz√°st√≥l kezdve” mindenben fel lehetett √Ķt lelni – k√∂z√∂lte, majd hozz√°f√Ľzte: „√ļgy tudom, hogy √Ķt igaz√°n soha konkr√©tan megfogni nem nagyon tudt√°k”.

Ezt k√∂vet√Ķen arr√≥l faggatt√°k Glemb√°t, mennyire volt √©letszer√Ľ, hogy egy alvil√°gi figur√°val elmegy eb√©delni az NBH f√Ķigazgat√≥ja. „Szerintem nem volt ez egyedi eset, teh√°t biztos, hogy t√∂bb ilyen volt, √©s szerintem el√Ķtt√ľnk is meg ut√°nunk is ilyenekre sor ker√ľlt” – v√°laszolta. „Szerintem semmif√©le kiz√°r√≥ ok nincs arra vonatkoz√≥an se szakmailag, se szakmalogikailag, hogy egy f√Ķigazgat√≥ r√©szt vehessen egy ilyen tal√°lkoz√≥n” – f√Ľzte hozz√°.
http://mno.hu/bel...to-1157119

Szilv√°sy: Sok politikus gyan√ļs dolgair√≥l tudtam

Szilv√°sy Gy√∂rgy egykori titokminiszter nem eml√©kszik mindenre a Portikkal val√≥ kapcsolatr√≥l, de azt kijelentette, a hozz√° hasonl√≥ politikusokat nem kell folyamatosan t√°j√©koztatni a gyan√ļs √ľgyekr√Ķl.
Tetszik a cikk? Ossza meg ismer√Ķseivel is!
1

Szilv√°sy Gy√∂rgy a L√°nch√≠d R√°di√≥nak azt mondta, egy koll√©g√°ja kereste meg azzal, hogy Portik Tam√°snak inform√°ci√≥i vannak a szervezett b√Ľn√∂z√©s √©s a k√∂zhatalom k√ľl√∂nb√∂z√Ķ szerepl√Ķinek kapcsolatair√≥l, √©s ezeket √°tadn√° neki. Ez az ember Vajt√≥ Lajos volt, akivel Szilv√°sy a Gyermek-, Ifj√ļs√°gi √©s Sportminiszt√©riumban √°llamtitk√°rk√©nt dolgozott egy√ľtt 2002-ben. Vajt√≥ a t√°rca fel√ľgyelete al√° tartoz√≥ Sportmarketing Kft. vezet√Ķjek√©nt dolgozott. Erre a posztra egy√©bk√©nt a r√°di√≥ t√∂bb forr√°sa szerint Kov√°cs L√°szl√≥ MSZP-s politikus jel√∂ltette Vajt√≥t, akivel nagyon j√≥ kapcsolata volt, ugyan√ļgy mint Princz G√°bornak, a Postabank volt vezet√Ķj√©nek. Vajt√≥ Lajost egy√©bk√©nt egy m√°sik inform√°tor az √©jszakai √©letben j√°rtas embernek √≠rta le, aki √°lland√≥ vend√©ge a kluboknak √©s otthonosan mozog sportol√≥k √©s m√Ľv√©szek k√∂reiben is. Egy harmadik forr√°s szerint Portik Tam√°s az√©rt Vajt√≥t k√©rte fel k√∂zvet√≠t√Ķnek, mert gyermekkoruk √≥ta bar√°tok voltak. Ut√≥bbinak egy√©bk√©nt innent√Ķl nem sok szerepe volt a t√∂rt√©netben.
Hirdetés

„Vajt√≥ a szervezett b√Ľn√∂z√©s rend√Ķri-politikai √∂sszefon√≥d√°s√°r√≥l tudott inform√°ci√≥kat, √©s ezeket akarta megosztani”, a „r√©szletekbe √©n m√°r nem mentem bele, hanem a szakmai √©s a hivatali szab√°lyoknak megfelel√Ķen a Nemzetbiztons√°gi Hivatal f√Ķigazgat√≥j√°nak adtam √°t ezt az inform√°ci√≥t, amely hivatal egy√©bk√©nt a nemzetbiztons√°gi t√∂rv√©ny szerint k√∂teles az ilyen √∂sszefon√≥d√°sok kapcs√°n a felder√≠t√Ķmunk√°t elv√©gezni” – k√∂z√∂lte a r√°di√≥val Szilv√°sy.

Azzal kapcsolatban, hogy tudott-e valamit arr√≥l, hogy Vajt√≥ honnan ismerte Portik Tam√°st, azt mondta, nem eml√©kszik a besz√©lget√©sre, mert el√©g r√©gen volt, „igen sok inform√°ci√≥t kaptam k√∂zvetve √©s k√∂zvetlen√ľl, nem eml√©kszem pontosan, hogy ez mir√Ķl sz√≥lt. Lehet, hogy sz√≥ba ker√ľlt, lehet, hogy nem.”
Találkozók
Mint arr√≥l kor√°bban besz√°moltunk, 2008-ban legal√°bb k√©t alkalommal tal√°lkozott egym√°ssal a Nemzetbiztons√°gi Hivatalt vezet√Ķ Laborc S√°ndor √©s a jelenleg el√Ķzetes letart√≥ztat√°sban √ľl√Ķ, az 1990-es √©vek olajsz√Ķk√≠t√©si √ľgyleteir√Ķl ismert Energol Rt. egykori igazgat√≥ja, Portik Tam√°s. A megbesz√©l√©sekr√Ķl k√©sz√ľlt hangfelv√©telek anonimiz√°lt leiratainak titkoss√°g√°t h√©tf√Ķn oldotta fel az Alkotm√°nyv√©delmi Hivatal a bel√ľgyminiszter utas√≠t√°s√°ra. Ismert, a jegyz√Ķk√∂nyvekb√Ķl els√Ķk√©nt az mno.hu k√∂z√∂lt r√©szleteket.

Hogy kapott-e t√°j√©koztat√°st Laborc S√°ndort√≥l, miut√°n √°tadta neki az √ľgyet, a L√°nch√≠d R√°di√≥nak azt felelte, „egy tal√°lkoz√≥ t√©ny√©r√Ķl kaptam t√°j√©koztat√°st, hogy a kapcsolatfelv√©tel megt√∂rt√©nt, ahol √©rdemi inform√°ci√≥ √°tad√°s√°ra nem ker√ľlt sor”. Hozz√°tette: nem egy politikus feladata, hogy a napi inform√°ci√≥kat ellen√Ķrizze √©s az operat√≠v munk√°ban r√©szt vegyen. „Nem is kellett, hogy engem t√°j√©koztassanak, hacsak valami nagy volumen√Ľ dolog, politikai jelent√Ķs√©g√Ľ t√∂rt√©n√©s nincsen, ami egy√©bk√©nt ezt indokoln√°.”
Szilvásy nem tudta, hogy Portik volt a célkeresztben

Szilv√°sy a r√°di√≥nak besz√©lt arr√≥l is, nem volt tudom√°sa arr√≥l, hogy Portik a titkosszolg√°latok c√©lkeresztj√©ben √°llt volna. „Nekem err√Ķl nincsen tudom√°som, hogy volt-e valakinek a c√©lkeresztj√©ben.” „Azt biztosan nem tudjuk, hogy abban az id√Ķszakban Portik ugyanolyan erk√∂lcsi bizony√≠tv√°nnyal √©lt, mint ahogy √∂n is vagy b√°rki m√°s” – v√©lekedett. Hangs√ļlyozta: nem tud arr√≥l, hogy b√°rki fej√©ben is volt-e olyan gyan√ļ, amely most megfogalmaz√≥dott Portikkal kapcsolatban. Elj√°r√°s alatt biztos nem volt – tette hozz√°.

Az Index szerd√°n megjelent cikk√©ben Guly√°s J√≥zsef azt mondta, Szilv√°sy Gy√∂rgy √°ll√≠t√°sa, miszerint Laborc csak inform√°ci√≥t akart kiszedni Portik Tam√°sb√≥l, nehezen v√©dhet√Ķ. Szilv√°sy erre √ļgy reag√°lt, „Guly√°s J√≥zsef ebben a k√©rd√©sben nem elfogulatlan, ez az elm√ļlt √©vekben kider√ľlt. M√°sr√©szt halv√°ny fogalma sincs arr√≥l, hogy egy operat√≠v-m√Ľveleti munka hogyan zajlik. Nekem sem kell, hogy fogalmam legyen r√≥la, egy politikus az ilyenekben nem vesz r√©szt.”

Szilv√°sy egy√©bk√©nt √ļgy gondolja, katasztrof√°lis, hogy egy h√≠rszerz√Ķ tiszt √©s egy inform√°tor k√∂z√∂tti besz√©lget√©s napvil√°gra ker√ľl, √©s err√Ķl politikai vit√°k folynak. „Kv√°zi a k√∂z√∂ns√©g tapsol vagy f√ļjol, att√≥l f√ľgg√Ķen, hogy milyen v√©rm√©rs√©klete van.” Szerinte az a k√©rd√©s, tudott-e inform√°ci√≥kat gy√Ľjteni az NBH √©s hogy ezek a gy√Ľjt√©sek hogyan zajlottak. A hangfelv√©telek valamif√©le leirata, amit most l√°tunk, azt t√°masztja al√°, hogy itt inform√°ci√≥gy√Ľjt√©s folyt, de „semmif√©le jel nem utal t√∂rv√©nytelens√©gre” – mondta a L√°nch√≠d R√°di√≥ban.
Hiba lett volna bevonni a politikusokat

Kit√©rt r√°, hogy sokszor kapott a Nemzetbiztons√°gi Hivatalt√≥l inform√°ci√≥kat politikusokat is √©rint√Ķ gyan√ļs dolgokr√≥l. √Āll√≠t√°sa szerint azonban olyan jelleg√Ľeket soha, ami arr√≥l sz√≥lt volna, hogy ez honnan sz√°rmazik. „Nagyon nagy hiba lenne, hogy egy ilyen szint√Ľ int√©zm√©ny politikusokat vonna be abba, hogy milyen inform√°ci√≥kat kap, milyen √ľgyn√∂k√∂kkel t√°rgyal. „De mag√°r√≥l a t√©nyr√Ķl, hogy ilyen inform√°ci√≥k keletkeztek, nekem is sok esetben van tudom√°som.”

R√°mutatott: szinte heti gyakoris√°ggal kapott olyan jelent√©st 2006 √©s 2009 k√∂z√∂tt folyamatosan, amelyben k√ľl√∂nb√∂z√Ķ hatalmi szerepl√Ķkkel kapcsolatban fogalmaz√≥dott meg valamilyen gyan√ļ. Elmond√°sa szerint ilyenkor az volt az elj√°r√°s, hogy k√©rte a hivatalt, er√Ķs√≠tse meg vagy c√°folja a felder√≠t√Ķ munk√°j√°ban ezeket az inform√°ci√≥kat. Ha meger√Ķs√≠tette, akkor adja √°t a rend√Ķrs√©gnek √©s az √ľgy√©szs√©gnek, ha pedig c√°folta, akkor nyilv√°n nem kell vele foglalkozni – h√ļzta al√°. „Ez az elj√°r√°si rend: a miniszter, a politikus nem szabad, hogy tudjon arr√≥l, hogy egy inform√°ci√≥ milyen √ľgyn√∂kt√Ķl, milyen k√∂rb√Ķl sz√°rmazik, kin kereszt√ľl √©rkezett” – z√°rta szavait Szilv√°sy.
Szilvásyt és Gyurcsányt is meg kellene hallgatni

Kocsis M√°t√©, a Fidesz kommunik√°ci√≥s igazgat√≥ja szerdai sajt√≥t√°j√©koztat√≥j√°n azt mondta, id√Ķszer√Ľ lenne Gyurcs√°ny Ferenc egykori minisztereln√∂k √©s titokminisztere, Szilv√°sy Gy√∂rgy meghallgat√°sa a Portik–Laborc-√ľgyben. A bukott minisztereln√∂k a Facebookon reag√°lt. Azt √≠rta, √°ll a meghallgat√°s el√©, de a bizotts√°g nem lesz boldog att√≥l, amit hallani fog. Szerda reggel a Kossuth r√°di√≥ 180 perc c√≠m√Ľ m√Ľsor√°ban Kocsis azt mondta, k√ľl√∂n vizsg√°lni kell, hogy a Nemzetbiztons√°gi Hivatal volt igazgat√≥ja egyed√ľl d√∂nt√∂tt-e arr√≥l, hogy tal√°lkozik Portik Tam√°ssal. A kommunik√°ci√≥s igazgat√≥ ehhez hozz√°tette m√©g: meggy√Ķz√Ķd√©se, hogy „Laborc S√°ndor feladatot hajtott v√©gre”. Kocsis M√°t√© egy√©bk√©nt a H√≠r TV R√°j√°tsz√°s c√≠m√Ľ m√Ľsor√°ban vizsg√°latot s√ľrgetett az √ľgyben.
http://mno.hu/bel...am-1156857

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.