Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTĂ“L (2013/09/22) AZ ĂšJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

Moldova ilyen ország, elkergették a parlament elnökét


Menesztették csütörtökön a moldovai parlament elnökét, és ezzel tovább mélyült a több hete tartó belpolitikai válság.
A chisinaui törvényhozás a szükséges többséggel döntött a Marian Lupu menesztését célzó kezdeményezés mellett. Mivel a parlament semmilyen törvényt nem fogadhat el teljes jogú elnök nélkül, Lupu távozása egyben azt is jelenti, hogy nem kizárt a törvényhozás feloszlatása sem, amennyiben nem sikerül egy új elnök személyében megállapodni.

Moldovában a múlt hónapban lemondott Vladimir Filat miniszterelnök kormánya, miután a parlament megvonta a bizalmat a kabinettõl. A két éve kormányzó Európa-párti koalíció személyes viták miatt, továbbá azért esett szét, mert a reformista miniszterelnök pártja, a Moldovai Liberális Demokrata Párt (PLDM) és fõ koalíciós partnere, Marian Lupu balközép Demokrata Pártja (PDM) összekülönbözött azon, hogy melyik párt jelölje a legfõbb ügyészt.
Hirdetés

Filat a parlament döntése után ügyvezetõ kormányfõként hivatalban kívánt maradni, de a moldovai alkotmánybíróság a hét elején úgy döntött, hogy ez nem lehetséges. Nicolae Timofti köztársasági elnök pedig kedden Iurie Leanca külügyminisztert nevezte ki ügyvezetõ kormányfõnek. Közölte ugyanakkor, hogy a jövõ héten új miniszterelnök-jelöltet nevez meg, kérdéses azonban, hogy az képes lesz-e megszerezni a kormányalakításhoz szükséges többséget.
A moldovai kommunisták

A parlamenti elnök menesztését az ellenzéki kommunisták kezdeményezték, és a volt miniszterelnök vezette PLDM a kommunistákkal szavazott. Marian Lupu azt hangoztatta, hogy menesztése az ország európai integrációs törekvéseinek elárulását jelenti.

A felmérések szerint amennyiben Moldovában most tartanák a parlamenti választásokat, minden bizonnyal az Európai Unióhoz való közeledést ellenzõ kommunisták nyernének.

A 4,1 milliós Moldova az egyik legszegényebb ország Európában, az egy fõre esõ jövedelem havi 230 dollár.
Link

Hozzászólások


#1 | Perje - 2013. április 27. 22:45:12
Útilaput kötöttek Lupu talpára. Nálunk is alkalmazható lenne néhány politikus esetében ez a módszer.

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.