Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Lehallgatták a fél országot


√Ā, dehogy! Az eg√©szet, mert minek f√©lni, ha eg√©szni is lehet? Kider√ľlt a titok: igazi aljass√°got k√∂vetett el a miniszter
Lehallgat√°si botr√°ny feszegeti Bulg√°ria k√∂zv√©lem√©nye t√Ľr√Ķk√©pess√©g√©nek hat√°rait k√©t h√©ttel a parlamenti v√°laszt√°sok el√Ķtt. A k√∂zt√°rsas√°gi eln√∂k√∂t, a volt korm√°ny √∂sszes miniszter√©t √©s sz√°mos m√°s magas rang√ļ √°llami vezet√Ķt is lehallgatott volna a bel√ľgyminiszter? Er√Ķsnek t√Ľnik ez az √°ll√≠t√°s, ugyanakkor Bulg√°ri√°r√≥l l√©v√©n sz√≥ nem szabad meglep√Ķdni. A v√°laszt√°si s√°rdob√°l√°s r√©sze a volt bel√ľgyminiszter elleni lej√°rat√≥ kamp√°nynak, avagy t√©nyleg lehallgatt√°k a f√©l √°llamvezet√©st az elm√ļlt h√°rom esztend√Ķben?

A helysz√≠n: Sz√≥fia. Bulg√°ria, 2013. El√Ķrehozott parlamenti v√°laszt√°sokat tartanak m√°jus 12-√©n az Eur√≥pai Uni√≥ egyik legszeg√©nyebb tag√°llam√°ban, ugyanis sz√Ľk k√©t h√≥napja a Polg√°rok Bulg√°ria Eur√≥pai Fejl√Ķd√©s√©√©rt (GERB) korm√°nya a cs√∂kken√Ķ n√©pszer√Ľs√©g, valamint a sz√Ľnni nem akar√≥ lakoss√°gi t√ľntet√©sek el√Ķl elmenek√ľlve visszaadta mand√°tum√°t. K√©t h√≥nappal k√©s√Ķbb mintha semmi sem v√°ltozott volna, a legn√©pszer√Ľbb politikai er√Ķ tov√°bbra is a Bojko Boriszov vezette GERB, amelyet a hazai politikai elemz√Ķk egy jelent√Ķs r√©sze a szervezett b√Ľn√∂z√©ssel azonos√≠t.
Kattintson és nézegessen képeket Bulgáriából!

M√°rcius k√∂zep√©t√Ķl egy s√ļlytalan ideiglenes korm√°ny ir√°ny√≠tja az orsz√°got √©s a parlament is √ľres. Minden politikai p√°rt a v√©gs√Ķ hajr√°ra k√©sz√ľl √©s a bevetett eszk√∂z√∂k k√∂z√∂tt mindenre lehet sz√°m√≠tani, csak tiszta m√≥dszerekre nem. A leg√ļjabb botr√°ny v√°rhat√≥ volt, a legnagyobb ellenz√©ki er√Ķ, a Bolg√°r Szocialista P√°rt (BSzP) vezet√Ķje, Szergej Sztanisev ismeretlen forr√°st√≥l dokumentumokat kapott, miszerint Cvetan Cvetanov (GERB) volt bel√ľgyminiszter a f√©l √°llamvezet√©st meg nem engedett titkosszolg√°lati m√≥dszerekkel lehallgattatta. A f√Ķ√ľgy√©szs√©g vezet√Ķje, Szotir Cacarov, aki mellesleg Boriszov egyik k√∂zeli ember√©nek sz√°m√≠t csak hossz√ļ kiv√°r√°st k√∂vet√Ķen fogott neki az √ľgy felg√∂ngy√∂l√≠t√©s√©nek.

Az elm√ļlt h√≥napban kibontakoz√≥ √©s egyre dagad√≥ botr√°ny √°prilis 25-√©n kulmin√°l√≥dott, amikor Miroszlav Najdenov, a Boriszov-korm√°ny mez√Ķgazdas√°gi minisztere Cvetanovot azzal v√°dolta meg, hogy a k√∂zt√°rsas√°gi eln√∂k√∂t, a kabinet √∂sszes tagj√°t, a f√Ķbb √°llami √ľgyn√∂ks√©gek vezet√Ķit √©s sz√°mos m√°s befoly√°sos politikust valamint √ľzletembert lehallgattatott. Megd√∂bbent√Ķ √°ll√≠t√°s, ugyanakkor k√©t szempontot azonnal szem√ľgyre kell venni: Najdenov ellen 2009 √≥ta nyomoz a f√Ķ√ľgy√©szs√©g korrupci√≥s √ľgyletek miatt, valamint a helysz√≠n: Bulg√°ria. A balk√°ni orsz√°gban egyre t√∂bben az √°llam √©s a szervezett b√Ľn√∂z√©s √∂sszen√∂v√©s√©r√Ķl t√°j√©koztatnak, egyes politikai elemz√Ķk √©s kutat√≥k√∂zpontok nem kevesebbet √°ll√≠tanak, miszerint Boriszov √©s Cvetanov 2009 √≥ta a legmagasabb √°llami szinteken meghonos√≠tott√°k a h√≠rhedt bolg√°r maffi√°t. Neh√©z meghat√°rozni, hogy a h√≠rek igazak-e vagy hamisak, k√ľl√∂n√∂sk√©ppen, hogy a bolg√°r √ļjs√°g√≠r√≥k egy jelent√Ķs r√©sze is lehallgat√°sok √©s represszi√≥k miatt tett panaszt az elm√ļlt h√≥napokban.

A bolg√°r Wikileaksk√©nt elh√≠res√ľlt Bivol.bg egyenesen meg is nevezte azt az „er√Ķszervezetet”, amely √∂sszen√Ķtt az √°llammal– a kisziv√°rogtatott √≠r√°s szerint Boriszovhoz k√∂zel √°ll√≥ „v√°llalkoz√≥k” monop√≥liumokat √©p√≠tettek ki a belf√∂ldi l√©gi k√∂zleked√©s, a tengeri haj√≥z√°s, a b√°ny√°szat, a mez√Ķgazdas√°gi term√©kekkel val√≥ √°rut√Ķzsdei keresked√©s ter√ľlet√©n √©s m√©g sok m√°s vonatkoz√°sban. Az id√Ķk√∂zben p√°rtj√°b√≥l is kiz√°rt Najdenov tov√°bb√° kiemelte, hogy bels√Ķ √°trendez√Ķd√©s is t√∂rt√©nik a GERB h√°za t√°j√°n – a k√©nyelmetlen, √∂n√°ll√≥ gondolkoz√°sra k√©pes miniszterek nem csak kegyvesztett√© v√°ltak, hanem k√ľl√∂n represszi√≥ alatt is tartj√°k √Ķket. Najdenov szerint Trajcso Trajkov volt energia√ľgyi miniszter √©s Szimeon Djankov p√©nz√ľgyminiszter is ide tartozik. Djankov, akit √©veken √°t Boriszov a bolg√°r gazdas√°gi siker kulcsak√©nt emlegetett, n√©h√°ny szempillant√°s alatt a Boriszov-korm√°ny buk√°s√°nak f√Ķ okoz√≥j√°v√° v√°lt. Djankov lett a b√Ľnbak a gazdas√°gi n√∂veked√©s lass√ļs√°ga miatt – legal√°bb is ez a hivatalos korm√°nyzati √°ll√°spont, az igazs√°g ugyanakkor enn√©l sokkal burkoltabb. Szak√©rt√Ķk szerint a volt p√©nz√ľgyminiszter k√©ptelen volt teljes√≠teni a legnagyobb er√Ķcsoportok p√©nz√©hes ig√©nyeit a p√°rton bel√ľl, k√©ptelen volt visszacsurgatni a p√©nzt a GERB m√∂g√∂tt √°ll√≥ f√Ķ er√Ķcsoportokba, √≠gy konfliktus alakult ki m√°r 2009 √©s 2010 fordul√≥j√°n k√∂zte √©s Cvetanov k√∂z√∂tt.
Trajcso Trajkov volt energia√ľgyi miniszter reakci√≥ja:

"Term√©szetesen tudtuk, hogy lehallgatnak minket, gyakran √údv, Ceco-val [Cvetanov bel√ľgyminiszter ragadv√°nyneve] k√∂sz√∂nt√ľnk, amikor felvett√ľk a h√≠v√°st"

Cvetanovr√≥l tudni kell, hogy sakkban tartja Boriszovot, √©s hab√°r szoros egy√ľttm√Ľk√∂d√©s alakult ki a k√©t politikus k√∂z√∂tt, ez a kapcsolat √©rdekekre √©p√ľl. Ha lehet hinni a tem√©rdek bolg√°r sajt√≥ban kisziv√°rogtatott anyagnak, akkor a GERB k√©t vez√©ralakj√°r√≥l hossz√ļ terhel√Ķ lajstromokat lehetne √≠rni. Boriszov √©s Cvetanov egyar√°nt √©rdekelt abban, hogy ha ki is ker√ľlnek ezek a terhel√Ķ bizony√≠t√©kok, akkor se √©rj√©k el a lakoss√°gi ingerk√ľsz√∂b√∂t. Eddig kifejezetten sikeres ez a taktika – a bolg√°r k√∂zv√©lem√©nyt m√°r nem √©rdekli a maffia √©s az √°llam √∂sszefon√≥d√°sa, nem √©rdekli, hogy ki kit hallgat le, a demokratikus alapjogok alapvet√Ķen m√°sodlagos vagy ann√°l is s√ļlytalanabb faktork√©nt szerepelnek a szavaz√≥polg√°r d√∂nt√©shoz√°s√°ban. Az √°tlagos bolg√°r ember a „meg nem t√∂rt√©nt” rendszerv√°lt√°s ut√°n belet√∂r√Ķd√∂tt, hogy Bulg√°ria nem √©rett meg a nyugat-eur√≥pai, s√Ķt k√∂z√©p-eur√≥pai l√©tre. Az orsz√°g politikai rendszer√©re a patriarch√°lis, balk√°ni mot√≠vumokkal telet√Ľzdelt ism√©rvek jellemz√Ķk – a szervezett b√Ľn√∂z√©ssel val√≥ magas √∂sszefon√≥d√°s, korrupci√≥, a civil t√°rsadalom szinte teljes hi√°nya, fel√ľlr√Ķl t√∂rt√©n√Ķ ir√°ny√≠t√°s √©s m√©g sz√°mos m√°s negat√≠v t√©nyez√Ķ.

A m√°jusi v√°laszt√°sokra az eredm√©ny bor√≠t√©kolhat√≥ – √∂t vagy legfeljebb hat ismert p√°rt √°tl√©pi a bejut√°si k√ľsz√∂b√∂t √©s egym√°s k√∂z√∂tt sz√©pen √ļjrat√°rgyalj√°k az er√Ķviszonyokat. Az ut√≥bbi h√≥napokban minden bejut√°sra es√©lyes p√°rt elv√©gezte a „tavaszi nagytakar√≠t√°st” saj√°t h√°za t√°j√°n, kir√ļgta a kev√©sb√© loj√°lis, bels√Ķ vesz√©lyt jelent√Ķ p√°rtkaton√°kat √©s az √∂nel√©g√ľlt, mor√°lis tisztas√°got sug√°rz√≥ tekintettel pr√≥b√°lja meggy√Ķzni a v√°laszt√≥polg√°rt, hogy van polg√°ri akarat √©s csak √Ķk k√©pesek r√°, hogy √©rv√©nyes√≠ts√©k azt.

Egy ennyire kisz√°m√≠that√≥ v√°laszt√°si eredm√©ny ut√°n csak egy-egy k√©rd√©s fogja izgatni a k√ľlf√∂ldi √©s belf√∂ldi Bulg√°ria-szak√©rt√Ķket. A k√ľlf√∂ldiek legink√°bb a bolg√°r t√°rsadalom √©vtizedes belenyugv√°s√°nak indokait fogj√°k keresni √©s azt, hogy miben is rejlik az √°llami alapok teljes lez√ľll√©s√©nek oka. A belf√∂ldieket pedig az er√Ķt√©r √°trendez√Ķd√©s√©t k√∂vet√Ķen megjelen√Ķ √ļj szerepl√Ķknek a kil√©te. A k√©t k√©rd√©s f√Ķ ir√≥ni√°ja, hogy a k√ľlf√∂ldiek tudatosan k√≠v√ľlr√Ķl figyelik az esem√©nyeket, a belf√∂ldiek pedig m√©g nem √©rz√©kelik annak a sz√ľks√©gess√©g√©t, hogy k√≠v√ľlr√Ķl folytass√°k kutat√°saikat.

Egyre t√∂bben nem √©rzik biztons√°gosnak Bulg√°ri√°t, a legt√∂bben szoci√°lis okok miatt ford√≠tanak h√°tat Eur√≥pa legr√©gebben alap√≠tott √°llam√°nak, m√°sok egyszer√Ľen politikai √ľld√∂z√∂ttnek √©rzik magukat. Najdenov volt mez√Ķgazdas√°gi miniszter, m√°s politikust√°rsaihoz hasonl√≥an nyilv√°nos, rendszerellenes kifakad√°sa el√Ķtt kimenek√≠tette csal√°dj√°t k√ľlf√∂ldre, hogy rajtuk kereszt√ľl ne t√∂rt√©nhessen nyom√°sgyakorl√°s. Az orsz√°gban igen elharap√≥dzott a csal√°dtagok elrabl√°s√°nak m√≥dszere, legut√≥bb √©ppen az egyik alvil√°gi drogb√°r√≥nak a l√°ny√°t rabolt√°k el t√∂bb napra, de el√Ķfordult m√°r √ľzletemberek megk√≠nz√°sa is.
Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | Holdas - 2013. Šprilis 26. 20:40:43
Egy vide√≥ nem is olyan t√°voli j√∂v√Ķ http://www.youtub..._embedded.
#2 | gabi - 2013. Šprilis 26. 21:09:35
Hogy a t√Ľr√Ķk√©pess√©gnek a hat√°ra mindig m√°s orsz√°gban van, ez elk√©peszt√Ķ!

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.