Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

'Balra nem voltam el√©g zsid√≥, jobbra nem voltam el√©g nagy magyar' - interj√ļ a Kauk√°zus frontember√©vel


M√Ľ-v√©sz-k√©mek, a vagonok k√©szen √°llnak! Megk√©rgesedett, bizalmatlanabb lett, de a p√©nz miatt k√©sz visszat√©rni a Kauk√°zus frontemberek√©nt Kardos-Horv√°th J√°nos. H√°rom √©v sz√ľnet ut√°n √Ķszre √≠g√©rik az √ļj albumot. Hal√°llal, szerelemmel √©s dr√≥nokkal. Interj√ļ.

"Visszan√©ztem a r√©gi felv√©teleket, √©s nagy tisztelet √©s h√°la j√°r a k√∂z√∂ns√©gnek, hogy egy√°ltal√°n elj√∂ttek a koncertekre, mert volt egy-k√©t t√ļlkap√°som/sunk" – √≠gy eml√©kszik vissza az utols√≥ √©vre Kardos-Horv√°th J√°nos, a Kauk√°zus √©nekese, aki most m√°r azt mondja: a k√∂r√ľlm√©nyekkel egy√ľtt megv√°ltoztak √Ķk is. H√°rom √©ve hullott darabjaira a rendszerkritikus, √∂kotudatos zenekark√©nt sz√°mon tartott Kauk√°zus, ami most, t√≠z √©vvel a start ut√°n, √ļjra √∂ssze√°ll.

Mindent egyszerre akartak

A zenekari sz√ľnetet sosem tudt√°k egyszer√Ľen megmagyar√°zni. "√Čn speciel m√°r tudom, hogy t√ļl k√∂zel engedtem magamhoz csom√≥ mindenkit, ami hiba volt, mert ripity√°ra szedtek az emberek. Mindent egyszerre akartak: besz√©lgetni, meg√©rinteni, leszopni, lefot√≥zni, gyereket t√Ķlem, dalokat √≠rni, megvenni a hangk√°rty√°mat. Csakhogy √≠gy nem lehet √©lni."

Az is a hallgat√°s fel√© tolta a csapatot, hogy egyre t√∂bb rosszindulat√ļ kritika √©rte √Ķket. "Balra nem voltam el√©g zsid√≥, jobbra nem voltam el√©g nagy magyar, a k√∂z√©pen √°ll√°somat pedig rendre f√©re√©rtett√©k. Az ember ett√Ķl kin√∂veszt egy k√©rget, meg p√°nc√©lt √©s bizalmatlanabb lesz."

A kritikus hangok elszaporod√°s√°hoz az is hozz√°tett, hogy Kardos-Horv√°th n√©mi politikai szerepv√°llal√°sba is belement. A 2009-es magyarorsz√°gi eur√≥pai parlamenti v√°laszt√°sokon az LMP √©s a Humanista P√°rt k√∂z√∂s list√°j√°n szerepelt, 2011 janu√°rj√°ban pedig a m√°sodik sajt√≥szabads√°g-t√ľntet√©sen a Parlament el√Ķtt elj√°tszotta a nagy port kavart "Feri, seg√≠teni kell, gyere vissza" c√≠m√Ľ dal√°t.

"Amit ilyen keretek k√∂z√∂tt egy m√Ľv√©szember, vagy egy v√©lem√©nyform√°l√≥ k√∂zszerepl√Ķ megcsin√°lhat, azt megcsin√°ltam. A mai napig k√∂teless√©gemnek √©rzem, hogy ki√°lljak a szellemi halad√°s mellett. A mindennapi √©let√©ben ez nem sokat jelent, de legal√°bb tiszt√°ban vagyok a helyzet s√ļlyoss√°g√°val. Ez is valami."

"Az √Ķr√ľlet hat√°r√°ig kergetett"

B√°r az √∂kol√≥giai fogalmak k√∂nny√Ľzen√©be val√≥ emel√©s√©√©rt kit√ľntet√©st is kapott, a ki√°br√°ndul√°shoz v√©gs√Ķ soron az ez√©rt folytatott harc is hozz√°j√°rult. "Ezt az √∂kol√≥giai dolgot nagyon let√ľd√Ķztem, √©s az √Ķr√ľlet hat√°r√°ig kergetett. Nem hittem el, hogy az emberek nem akarj√°k meg√©rteni: minden egyes perc, amit ebben az √©letmin√Ķs√©gben √©lnek, az a j√∂v√Ķt√Ķl vesz el id√Ķt, energi√°t, √©s √©lhet√Ķ teret."

Azt√°n j√∂tt a v√©gs√Ķ st√°dium, amikor m√°r a zen√©l√©s sem √ļgy √©rdekelte, √©s √∂nmag√°t is hiteltelennek tartotta: "nem tudtam a hely√©n kezelni bizonyos dolgokat, ker√ľltem a konfliktusokat, k√∂zben em√©sztettem magam, √©s minden√©rt m√°sokat hib√°ztattam. Ett√Ķl azt√°n ugyanolyanok voltak a fesztiv√°lok, √©s ugyanolyan volt a k√∂z√∂ns√©g is. Nem kaptam semmit a dologt√≥l, csak felzab√°lt a szerepem. Nem tudtam m√°r olyan dalokat √≠rni, ami meg√ľt√∂tte volna a magamt√≥l elv√°rt szintet, de a t√∂bbiekben sem volt m√°r meg a t√Ľz. Meguntuk, kirohadt, √≥ver."

A norm√°lis b√ļcs√ļt v√©g√ľl az √©nekes mag√°n√©lete sodorta el. "Nem is igen k√∂sz√∂nt√ľnk el egym√°st√≥l. √Čn √©ppen veszekedtem a feles√©gemmel a b√ļcs√ļkoncerten, mert egy n√Ķ √°t√∂lelt, √©s ez neki nagyon rosszul esett. A zenekar meg k√∂zben pakolt – h√ľly√©n j√∂tt ki az eg√©sz."

A gyerekek √ļgy figyelnek, hogy nem r√©szegek

A csapat sz√©tszakad√°sa ut√°n mindenki maradt a p√°ly√°n, de Kardos-Horv√°th arra jutott, hogy egyed√ľl csin√°lni dolgokat sokkal √©rdekesebb, mert az ember √ļjra fel tudja mag√°nak fedezni a vil√°got.

Ezut√°n j√∂ttek Kafkaz n√©ven az egysz√°lgit√°ros dalok, amit a legjobban szeret csin√°lni, majd a F√∂ldlak√≥ c√≠m√Ľ gyereklemez, aminek k√∂sz√∂nhet√Ķen Hal√°sz Judittal ker√ľlt egy ringbe a Fonogram-d√≠jak √°tad√°s√°n, de alul maradt.

Hal√°sz Judit interj√ļnk: "Nagyon sok mindenben √©s mindenkiben csal√≥dtam"

"Ez a dal egy teljesen m√°s k√∂z√∂ns√©g f√ľl√©ben landolt, nagyon sokaknak j√≥t tett, √©s egy kicsit engem is lenyugtatott. Sokat seg√≠tettek a saj√°t gyerekeim, √©s az is, hogy sokat j√°rok √≥vod√°kba zen√©lni. Bizonyos √©rtelemben √∂nbizalmat ad, hogy a gyerekek √ļgy figyelnek r√°m, hogy k√∂zben nem r√©szegek, √©s nem is lesznek bel√©m szerelmesek. Az √©n gyerekeim most 4-4 √©s 6 √©vesek. Viccesen nagy a fej√ľk, olyanok mint az uf√≥k."

Amikor a színpad taszít

Most 31 √©ves, feln√Ķtt, megk√©rgesedett, lej√°tszotta mag√°ban az eddig le nem j√°tszott meccseket, √©s k√©sz a visszat√©r√©sre a r√©gi csapattal – term√©szetesen csak a p√©nz miatt.

"A zenekar minden tagj√°nak sz√ľks√©ge van a p√©nzre. Ha j√≥l s√°f√°rkodik az ember √©s nyitott, akkor a zene k√∂rny√©k√©r√Ķl egy vid√©ki l√©tminimumot √∂ssze lehet hozni, de nagy p√©nz ebben sincs."

Amikor azt k√©rdezz√ľk, mi vonzza a sz√≠npadban, ironikusan azt mondja, hogy a bel√©p√Ķjegyek √°ra, meg a jogd√≠jsz√°zal√©kok, de azt√°n valamivel m√©lyebbre √°s: "minden egyes koncerten meg kell haladnod √∂nmagad. Ez egy olyan felfokozott √°llapot, ami konzerv√°l. Bizony√≠tani kell, hogy az ember alkalmas arra, hogy m√°sok n√©zz√©k."

"Nagy p√©ldak√©pem Paul McCartney √©s Sting. J√≥lesik r√°juk n√©zni. J√≥l √©nekelnek, j√≥ basszusgit√°rosok, kiv√°l√≥ el√Ķad√≥k, √©s ez a k√∂z√∂ns√©g√ľk √∂sszet√©tel√©n is l√°tszik. Amikor √©n a nehezebb korszakomat √©ltem, √©s sz√©t voltam kapva, az egy id√Ķ ut√°n megl√°tszott a k√∂z√∂ns√©gemen is, mert olyan emberek j√°rtak a koncertjeimre, akik csak ezzel tudtak azonosulni. Ez 2012-ben megv√°ltozott. Nekem a vil√°gv√©ge √ļj dolgok indul√°s√°t jelentette."

Drónok, halál, szerelem

Neh√©z kiszedni bel√Ķle b√°rmit arr√≥l, mit v√°rhatunk az √Ķszre tervezett √ļj lemezr√Ķl, de annyit megtudunk, hogy √°t√©rt√©kelte a t√°mad√≥ hangnemet. "Nem vagyok benne biztos, hogy m√©g sz√ľks√©g van erre a kicsit naiv, v√°tesz, h√Ķsi, rendszerkritikus cs√°v√≥ra, ami nekem r√©gen a karakterem volt."

Ehelyett lesznek sz√°mok dr√≥nokr√≥l, hal√°lr√≥l, √©s a hossz√ļ p√°rkapcsolat titk√°r√≥l is, ami nem m√°s, mint hogy sokat kell k√ľl√∂n lenni: "Ha egym√°s sz√°j√°ban √©lnek az emberek, akkor egy id√Ķ ut√°n √≥hatatlanul megut√°lj√°k egym√°st."

A zen√©szt az is foglalkoztatja, hogy mi√©rt van a nyugati kult√ļr√°ban eldugva a hal√°l. "Alig l√°tunk beteg embereket az utc√°n. Aki nyomor√©k, azt beteszik a k√≥rh√°zba, az unok√°k, gyerekek pedig nem tudj√°k, hogy n√©z ki egy halott. Az emberek n√°lunk nem fogadj√°k el, hogy ennek a sztorinak egyszer v√©ge."

Arr√≥l is lehet sz√≥ a lemezen, mi√©rt van az, hogy Magyarorsz√°gon – legyen sz√≥ a h√©tk√∂znapokr√≥l, vagy t√∂rt√©nelmi fordulatokr√≥l – mindig elmaradnak a nagy katarzisok, √©s hogy a magyarok nem tanulnak a hib√°ikb√≥l. "Nagyon komoly kollekt√≠v √∂nkritik√°t k√©ne v√©gre gyakorolnunk √©s szemben√©zni azzal, hogy a sorsunk√©rt kiz√°r√≥lag mi vagyunk a felel√Ķsek. A magyar lakoss√°g nagy t√∂bbs√©ge szellemi √©s inform√°ci√≥s v√°kuumban √©l, r√°ad√°sul egyre magabiztosabban z√°rja ki a v√°ltoz√°s es√©ly√©t. Maximum 400 ezren lehet√ľnk, akik l√°tjuk, √©rtj√ľk √©s form√°ljuk."

Magyarnak lenni életérzés

Ennek ellenére azt mondja, nagyon hiányozna, ha el kéne innen mennie, és hisz abban, hogy Magyarország nem egy véletlen hely, magyarnak lenni pedig egy életérzés.

Ha m√©gis elk√∂lt√∂zne, Eur√≥p√°b√≥l is kil√©pne, √©s az Amerikai Egyes√ľlt √Āllamokat vagy Kanad√°t v√°lasztan√°, mert ott l√°t sz√°m√°ra szimpatikus hozz√°√°ll√°st, √©s m√©g magas hegyek is vannak. "Eur√≥pa egy el√©g z√°rt, m√ļzeumszer√Ľ rendszer: egyre √∂regebb, egyre b√ľszk√©bb, egyre dr√°g√°bb, egyre lust√°bb, √©s a n√©meteket kiv√©ve ’nem csin√°lunk semmit’ hangulat van."

A fiatalok √ļjrah√≥d√≠t√°s√°nak m√©gis itt v√°gnak neki, √©s azt mondj√°k, nem csak nosztalgi√°zni akarnak, √ļj korszakot is nyitn√°nak. √öjrahangol√≥d√°ssal, intenz√≠v fesztiv√°lid√Ķszakkal, √©s egy ingyenesen hozz√°f√©rhet√Ķ lemezzel.

A Kauk√°zus √°prilis 27-√©n, a Budapest Park sz√≠npad√°n ad el√Ķsz√∂r koncertet. Az aktu√°lis fel√°ll√°s√ļ csapatot Kardos-Horv√°th J√°nos git√°ros-√©nekes-sz√∂veg√≠r√≥, Fodor M√°riusz billenty√Ľs, F√Ľr√©sz G√°bor basszusgit√°ros √©s Toldi Mikl√≥s dobos alkotj√°k.

Forr√°s: Link

HozzŠszůlŠsok


Mťg nem kŁldtek hozzŠszůlŠst

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.