Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Digit√°lis 'Pearl Harbor' fenyeget - a K√∂zel-Keleten is d√ļl a kiberh√°bor√ļ


Nemcsak rak√©t√°k √©s fegyverek, de a null√°k √©s az egyesek is fontos harc√°szati eszk√∂z√∂kk√© v√°ltak a K√∂zel-Keleten. A kaotikus kiberh√°bor√ļs viszonyok a Hetek √°ltal megk√©rdezett szak√©rt√Ķk szerint legink√°bb a Vadnyugat hangulat√°ra eml√©keztetnek. A k√ľzdelmekbe pedig nemcsak az √©rintett orsz√°gok, de egyes √∂ntev√©keny cso¬≠portok, √≠gy a m√©diakedvenc Anonymous hackercsoport is rendre bekap¬≠cso¬≠l√≥¬≠dik. N√©h√°ny hete az #OpIsrael elnevez√©s√Ľ akci√≥val az underground csoport a palesztin helyzet szerint√ľk embertelen kezel√©se ellen tiltakozott. C√©ljuk t√∂bb fontos korm√°nyzati honlap megb√©n√≠t√°sa volt, de a t√°mad√°ssal v√©g√ľl nem tudtak komoly anyagi k√°rokat okozni. A Hetek cikke.

Legkevesebb h√°rom k√ľl√∂n sz√°lon zajlanak a K√∂zel-Keleten a kiberhad√°szati esem√©nyek. Az √©vtizedes m√ļltra visszatekint√Ķ korm√°nyzati h√≠rszerz√Ķ akci√≥k mellett √∂ntev√©keny, glob√°lis csoportok – p√©ld√°ul az Anonymous – √©s harmadik f√©lk√©nt vall√°si vagy nemzeti sz√≠nezet√Ľ csapatok is besz√°llnak az ellenf√©l apr√≠t√°s√°ba.

A legnagyobb m√©dianyilv√°noss√°g az els√Ķ k√©t kateg√≥ri√°nak jut. Nemr√©giben a teljes vil√°gsajt√≥t bej√°rta a h√≠r, hogy az Anonymous csoport kor√°bbi fenyeget√©seit bev√°ltva sz√°mos izraeli korm√°nyzati √©s civil c√©lpontra „lecsapott”. Az akci√≥t a hackerek sikeresnek k√∂nyvelt√©k el: felt√∂rt√©k az izraeli rend√Ķrs√©g, az Izraeli K√∂zponti Statisztikai Hivatal, a Minisztereln√∂ki Hivatal, az Oktat√°si √©s V√©delmi Miniszt√©rium, az Izraeli Biztons√°gi Hat√≥s√°g √©s sz√°mos izraeli bank honlapj√°t is. Emellett hozz√°f√©r√©st nyertek 19 ezer izraeli √°llampolg√°r Facebook-oldal√°hoz, majd nyilv√°noss√°gra hozt√°k ezeknek a felhaszn√°l√≥knak az e-mail c√≠meit √©s jelszavait.

A hackerek √°ll√≠tj√°k, hogy az √∂sszehangolt akci√≥ keret√©ben mintegy 60 milli√≥ √∂n√°ll√≥ t√°mad√°st ind√≠tottak, √©s k√∂zel 3 milli√°rd doll√°ros k√°rt okoztak a zsid√≥ gazdas√°gnak. A csillag√°szati sz√°moknak n√©mik√©pp ellentmond, hogy a megt√°madott honlapokat r√∂vid id√Ķ alatt helyre√°ll√≠tott√°k, √©s az izraeli kiberbiztons√°g√©rt felel√Ķs hivatal √ļgy nyilatkozott: az Anonymous nem rendelkezik akkora tud√°ssal, hogy komoly k√°rokat tudna okozni az infrastrukt√ļr√°ban, √©s ez az akci√≥juk is mind√∂ssze arra volt el√©g, hogy beker√ľljenek a h√≠rekbe.

Hasonl√≥an nyilatkoztak a lapunk √°ltal megk√©rdezett szak√©rt√Ķk. „Az Anonymous alapvet√Ķ, m√°sk√©nt fogalmazva „gyenge” t√°mad√°sokat szokott v√©grehajtani, amelyek ellen lehet v√©dekezni. Sokat fenyeget√Ķznek, marketingben mindig is j√≥k voltak, de a tev√©kenys√©g√ľk gyakran nem t√ļl √°t√ľt√Ķ” – fogalmazott lapunknak Bencs√°th Boldizs√°r adjunktus, a Budapesti M√Ľszaki Egyetemen m√Ľk√∂d√Ķ CrySyS Lab kutat√≥ja.

Szak√©rt√Ķk szerint az online harcok az izraeli–palesztin konfliktusok idej√©n kapnak √ļj lend√ľletet, √©s √©rdekess√©g, hogy egyes kutat√°sok szerint Izrael leggyakrabban az Egyes√ľlt Arab Em√≠rs√©geket veszi c√©lkeresztbe. Az egyik legnagyobb szab√°s√ļ t√°mad√°s 2006-ban t√∂rt√©nt, amikor a vil√°g legnagyobb olajexport√Ķr√©nek, a Saudi Aramco v√°llalatnak 30 ezer sz√°m√≠t√≥g√©p√©t fert√Ķzt√©k meg hackerek.

A t√°mad√°sok volumen√©r√Ķl sz√≥l√≥ becsl√©seket szkeptikusan fogadj√°k a magyar szakemberek. A Hetek k√©rd√©s√©re Kiss √Ālmos P√©ter √©s Krasznay Csaba nem k√≠v√°nt becsl√©st adni a napvil√°gra ker√ľl√Ķ √©s az eltitkolt t√°mad√°sok ar√°ny√°r√≥l. Kiss szerint √°ltal√°ban a korm√°nyoknak nem √°ll √©rdek√©ben, hogy nyilv√°noss√°gra ker√ľljenek az ilyen esetek, ha egy m√≥d van r√°, megpr√≥b√°lj√°k elhallgatni. „Egy-egy ilyen √ľgy ak√°r a t√°rsadalmi bizalmat is meg tudja rend√≠teni a korm√°nyban, a bankrendszerben, √©s ezt nyilv√°n minden√°ron megpr√≥b√°lj√°k elker√ľlni” – nyilatkozta a katonai szak√©rt√Ķ lapunknak.

Abban azonban egyet√©rtettek, hogy az elm√ļlt √©vekben √ļj harc√°szati elj√°r√°sok sz√ľlet√©s√©nek vagyunk szemtan√ļi a kiberfronton. „Az elektronikus harc m√°r r√©g¬≠√≥ta ott van az √°llami hadseregek eszk√∂zt√°r√°ban, de kimondottan az ellens√©g rendszereibe val√≥ beavatkoz√°s c√©lj√°val csak mostan√°ban kezdt√©k alkalmazni” – mondta a Heteknek Krasznay Csaba. A Nemzeti K√∂zszolg√°lati Egyetem adjunktusa szerint a jelek arra utalnak, hogy mindink√°bb √∂n√°ll√≥ ter√ľlett√© v√°lik a kiberhadvisel√©s.

Ez a fogalom n√©h√°ny √©ve a Stuxnet v√≠rus r√©v√©n robbant be a k√∂ztudatba. A kifejezetten az ir√°ni Natanz ur√°niumd√ļs√≠t√≥ telepe ellen tervezett k√°rokoz√≥ a perzsa nukle√°ris program h√°tr√°ltat√°s√°ban szerzett √©rdemeket. B√°r felfedez√©s√©t k√∂vet√Ķen eleinte azt gondolt√°k r√≥la, hogy egy „h√©tk√∂znapi” k√©mprogramr√≥l van sz√≥ csup√°n, alaposabb vizsg√°latok kimutatt√°k, hogy ez a k√°rtev√Ķ tette t√∂nkre az √©rintett telepen a centrifug√°kat, becsl√©sek szerint h√≥napokkal visszavetve ezzel az orsz√°g atomnagyhatalmi amb√≠ci√≥it. K√©s√Ķbb egy k√∂zeli „rokona”, a Flame is a c√≠mlapokra verekedte mag√°t. Ez a v√≠rus szint√©n a K√∂zel-Keleten volt „honos”, √°m atoml√©tes√≠tm√©nyek helyett nagyv√°llalatok rendszer√©ben v√©gzett megfigyel√©seket, els√Ķsorban a banki adatokat √©s a p√©nz√ľgyi tranzakci√≥kat k√∂vette. Felt√©telez√©sek szerint k√©sz√≠t√Ķi azonosak a Stuxnet√©vel, √°m soha nem der√ľlt ki egy√©rtelm√Ľen, kik is √°llnak a h√°tter√©ben.

Az online t√°mad√°soknak egy√©bk√©nt pont ez a k√©t nagy t√≠pusa l√©tezik: vannak k√°rtev√Ķk, melyek a h√°tt√©rben megh√ļz√≥dva csup√°n megfigyel√©seket v√©geznek, m√≠g m√°sok kimondottan a lehet√Ķ legnagyobb puszt√≠t√°st c√©lozz√°k.

Szak√©rt√Ķk abban egyet√©rtenek, hogy nincs egy√©rtelm√Ľ gy√Ķztesjel√∂lt a K√∂zel-Keleten. „Az amerikai–izraeli oldal felk√©sz√ľlts√©gbeli el√Ķnye vitathatatlan. Ez azonban egy megnyerhetetlen h√°bor√ļ: mindk√©t oldal olyannyira informatiz√°lt, hogy lehetetlen olyan t√°mad√°st ind√≠tani, ami ne f√°jna a t√°mad√≥nak is” – foglalta √∂ssze t√∂m√∂ren a jelen √°llapotot Krasznay Csaba. Az informatikai biztons√°gi tan√°csad√≥ v√©lem√©nye alapj√°n a helyzet legink√°bb a hidegh√°bor√ļ √©veihez hasonl√≠t: elm√©letben ak√°r kisebb szerepl√Ķk is k√©pesek lehetn√©nek nagy puszt√≠t√°st okozni, √°m ezt m√©gsem teszik, mivel tudj√°k: √Ķk maguk is megszenvedn√©k annak a k√∂vetkezm√©nyeit.

Bencs√°th Boldizs√°r egyet√©rt ezzel, √°m v√©lem√©nye szerint a hidegh√°bor√ļ helyett ink√°bb a Vadnyugattal vont p√°rhuzam √°ll meg. „Ott sem a legjobban c√©lba l√∂v√Ķ cowboy lett a k√∂zt√°rsas√°gi eln√∂k, hanem a l√∂v√∂ld√∂z√©sek ut√°n kialakult egy saj√°tos kult√ļra, aminek megvannak a maga szab√°lyai. Jelenleg m√©g a t√°mad√≥k √©s a v√©dekez√Ķk is ink√°bb csak k√≠s√©rletezgetnek” – mondta a biztons√°gi szakember a Heteknek.

A lapunknak nyilatkoz√≥ szak√©rt√Ķk szerint nem v√°rhat√≥, hogy egy esetlegesen tet√Ķ al√° hozott nemzetk√∂zi egyezm√©ny rendezn√© a kaotikus sorokat. „Jogi szab√°lyoz√°s ezen a ter√ľleten eleve egy halva sz√ľletett √∂tlet. Persze, meg lehet k√∂tni mindenf√©le egyezm√©nyt, de ezeket rendk√≠v√ľl egyszer√Ľ √°th√°gni, √©s szinte lehetetlen a tettes kil√©t√©t bizony√≠tani” – mondta pesszimist√°n Kiss √Ālmos P√©ter.

Ennek megfelel√Ķen egy√©bk√©nt a j√∂v√Ķt is meglehet√Ķsen bor√ļsan festette. A Kaspersky Lab egy friss el√Ķrejelz√©se szerint 2013-ban az els√Ķ sz√°m√ļ vesz√©lyforr√°s a kiberk√©mked√©s lesz, ami nemcsak √°llami int√©zm√©nyeket, hanem v√°llalatokat is mind kiterjedtebben fog c√©lba venni. Tom Donahue, a CIA elemz√Ķje pedig arra h√≠vta fel a k√∂zelm√ļltban a figyelmet, hogy az energiaell√°t√≥ rendszerek oly m√©rt√©kig sebezhet√Ķk vil√°gszerte, hogy c√©lzott hackert√°mad√°sokkal ak√°r eg√©sz v√°rosokat el lehet v√°gni az energiaell√°t√°st√≥l.

A Kaspersky c√©g jelent√©s√©ben a priv√°t szf√©r√°ra is kit√©r. Szerint√ľk az emberek mag√°n√©lete az informatiz√°l√≥d√°s √©s mobilkommunik√°ci√≥ t√©rnyer√©s√©vel mind kev√©sb√© marad rejtve a korm√°nyok √°rgusan figyel√Ķ szemei el√Ķl. El√Ķrejelz√©s√ľk alapj√°n m√©g t√∂bb lesz a „telefon-bedr√≥toz√°s” √©s egyre elterjedtebb lesz a megfigyel√©si eszk√∂z√∂k haszn√°lata. De szint√©n a k√∂zelj√∂v√Ķben v√°rhat√≥, hogy m√©g nagyobb vesz√©lynek lesznek kit√©ve az okostelefonok √©s t√°blag√©pek, hiszen egyre t√∂bb szem√©lyes √©s v√°llalati adatot t√°rolnak ezeken az eszk√∂z√∂k√∂n a felhaszn√°l√≥k.

A Heteknek nyilatkoz√≥ szak√©rt√Ķk szerint a K√∂zel-Keleten a zsid√≥ √°llam v√°rhat√≥an meg fog tudni birk√≥zni az ellens√©ges t√°mad√°sokkal. „Izrael a vezet√Ķ informatikai t√©ren, nagyon j√≥ szakembereik vannak” – fogalmazott Kiss √Ālmos P√©ter. A katonai szak√©rt√Ķ szerint a tehets√©ges informatikus g√°rd√°n t√ļl a zsid√≥ √°llam mellett sz√≥l az is, hogy viszonylag kicsi a c√©lpont, amit v√©deni√ľk kell. A legnagyobb kih√≠v√°s, amivel szemben√©znek pedig a rendelkez√©sre √°ll√≥ er√Ķforr√°sok sz√Ľk√∂s kerete. Ezzel egy√ľtt is – v√©lem√©nye szerint – Izrael ezt a kih√≠v√°st is tudni fogja kezelni.

A glob√°lis probl√©m√°kat elemezve Bencs√°th Boldizs√°r ugyanakkor att√≥l tart: amennyiben nem siker√ľl a meglev√Ķ kih√≠v√°sokat kezelni, ak√°r egy √ļj, digit√°lis „s√∂t√©t k√∂z√©pkor” is r√°k√∂sz√∂nthet a vil√°gra. „A sz√°m√≠t√≥g√©pes eszk√∂z√∂k magas sz√°ma miatt ma m√°r minden √∂ssze van k√∂tve mindennel. Ugyanakkor biztons√°gilag m√©g nem tartunk ott, hogy ezt j√≥l tudn√°nk kezelni” – foglalta √∂ssze f√©lelmeit a CrySyS szakembere, aki att√≥l tart: a helyzet fontoss√°g√°nak felismer√©s√©hez egy digit√°lis Moh√°cs vagy digit√°lis Pearl Harbor sz√ľks√©ges. Paradox m√≥don Bencs√°th sz√°m√°ra az jelenti a rem√©nysug√°rt, hogy a t√°mad√°sok m√°r ma is mindennaposnak sz√°m√≠tanak. „A kibert√°mad√°sok mennyis√©ge √©s m√©lys√©ge val√≥sz√≠n√Ľleg folyamatosan az elviselhet√Ķs√©g hat√°r√°n fog egyens√ļlyozni, de nem fog egy kritikus szintet el√©rni, √©s nem fog p√©ld√°ul √∂sszeomlani egy orsz√°g ilyen t√°mad√°sok miatt” – mondta a szak√©rt√Ķ.

Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | tour - 2013. Šprilis 29. 13:08:11
Pearl Harbor-os utal√°s arra k√∂vetkeztet, hogy ez m√°r nyilv√°nval√≥ t√©ny, hogy mi t√∂rt√©nt akkor, ebben nem lenn√©k annyira biztos, nek√ľnk √ļgy tan√≠tott√°k, hogy amerika csak "sejtette", hogy megfogj√°k √Ķket t√°madni.
Megt√°madtatj√°k magukat √ľr√ľgyk√©nt(Erre kiv√°l√≥ ez a hacker csoport), hogy t√°mad√°sba l√©pjenek... a napn√°l is vil√°gosabb r√°ad√°sul, mivel annyira financi√°lis h√°tter√ľk nem adott, kiber rendszereken "sz√≥rakoznak". Meg mindenf√©le vegyi fegyveres propagand√°t igyekeznek h√≠resztelni.
P√°rhuzamot vonnak Moh√°cs √©s Pearl Harbor k√∂z√∂tt, mi√©rt is ne, mindkett√Ķt √Ķk csin√°lt√°k. A k√≥ser elemz√Ķknek ez a "Izraelnek csak nehogy baja legyen, k√°r √©rje" st√≠lusa full sz√°nalmas.
"Paradox módon Bencsáth számára az jelenti a reménysugárt, hogy a támadások már ma is mindennaposnak számítanak." Hát nóóórmális?
#2 | Geza - 2013. Šprilis 29. 14:03:57
Kiberh√°bor√ļ megy, csak egyet felejtettek el k√∂z√∂lni a n√©ppel: az Anonymous-t amcsi √©s izraeli korm√°nyszervek hozt√°k l√©tre hogy egyr√©szt a "csatlakozni k√≠v√°n√≥kat" fel tudj√°k t√©rk√©pezni, m√°sr√©szt hogy a kamu t√°mad√°sok ok√°n m√©g szigor√ļbb szab√°lyoz√°st tudjanak √°tnyomni a t√∂rv√©nyhoz√°sban.

Az omin√≥zus "30.000 mossad √ľgyn√∂k adatainak kisziv√°rogtat√°sa" pedig csak annyiban s√°nt√≠t hogy csak e-mail c√≠meket hoztak ki √©s d√∂nt√Ķ t√∂bbs√©gben palesztin sz√°rmaz√°s√ļak voltak az "√ľgyn√∂k√∂k"..... de ez ha figyeltetek m√°r nem szerepelt a m√©di√°ban
#3 | postaimre - 2013. Šprilis 29. 14:09:06
Géza, írtam, megkaptad?

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.