Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

√út√∂tt az √≥ra: Eur√≥pa paradigmav√°lt√°s el√Ķtt √°ll


A valutauni√≥ tag√°llamai egym√°s ked√©lyes szomsz√©ds√°g√°ban fogj√°k ki√©p√≠teni az Eur√≥pai Egyes√ľlt √Āllamokat, √ļjrastruktur√°lj√°k az int√©zm√©nyrendszert, √©s a kontinenst √©rint√Ķ legfontosabb k√©rd√©sek a f√∂der√°ci√≥ asztal√°t k√∂rbe√∂lel√Ķ szivarf√ľstben d√Ķlnek majd el.

Az Eur√≥pai Uni√≥ ad√≥ss√°gv√°ls√°g√°nak negyedik √©v√©nek 39. het√©ben Herman Van Rompuy szemreh√°ny√≥ st√≠lusban r√≥tta fel a tag√°llamok vezet√Ķinek; mintha elfelejtett√©k volna, mennyire s√ľrget√Ķ lenne megold√°st tal√°lni az eur√≥z√≥na kr√≠zis√©re. Az Eur√≥pai Tan√°cs eln√∂ke egy√ļttal azonnali int√©zked√©sre sz√≥l√≠totta fel √Ķket, s kiemelte az okt√≥beri EU-cs√ļcs jelent√Ķs√©g√©t, ahol „nagyon konkr√©t terveket vitathatnak meg”. Rompuy szavait feltehet√Ķen rutinos f√°sults√°ggal fogadta az eur√≥pai k√∂zv√©lem√©ny, amely a t√∂bb mint 50 √©ve form√°l√≥d√≥ politikai k√∂z√∂ss√©gben megtapasztalhatta, hogy az EU sosem m√Ľk√∂d√∂tt gyorsreag√°l√°s√ļ hadtestk√©nt.

Pedig most val√≥ban nincs id√Ķ arra, hogy Eur√≥pa kom√≥tosan kital√°lja √∂nmag√°t, mert szab√°lyszer√Ľen vaj√ļdik; egy teljesen √ļj uni√≥ van sz√ľlet√Ķben, aminek val√≥sz√≠n√Ľleg nem sok k√∂ze lesz a jelenlegi 27-ekhez. A kezdetben gazdas√°gi integr√°ci√≥ ma m√°r a t√ļl√©l√©s jegy√©ben mutat a politikai uni√≥ fel√©. Egyre t√∂bb politikus besz√©l err√Ķl ny√≠ltan, Barroso r√°ad√°sul nemr√©g minden demark√°ci√≥s vonalat √°th√°gott, amikor kimondta azt, amit eddig senki sem mert hangosan nev√©n nevezni: f√∂der√°ci√≥.
Kattintson √©s n√©zzen sz√©t Br√ľsszelben!

Az obsk√ļrus f-bet√Ľs sz√≥, amelyt√Ķl a b√ľszke eur√≥pai √°llamf√©rfiak t√∂bbs√©ge borzongva feljajdul, legt√∂bbj√ľk m√©gis k√©nytelen-kelletlen megbar√°tkozott a gondolattal, hogy fordult a sz√©lj√°r√°s, √©s ha egyben akarj√°k tartani az eur√≥z√≥n√°t, akkor f√©l √©vsz√°zad ut√°n ideje lenni v√©gre leverni a politikai uni√≥ c√∂l√∂peit. Les√∂p√∂rni az asztalt, √©s √ļjra√≠rni a vend√©gk√°rty√°kat - a v√©geredm√©ny j√≥ es√©llyel bor√≠t√©kolhat√≥: a valutauni√≥ tag√°llamai (a l√©tsz√°m k√©pl√©keny) egym√°s ked√©lyes szomsz√©ds√°g√°ban fogj√°k ki√©p√≠teni az Eur√≥pai Egyes√ľlt √Āllamokat, √ļjrastruktur√°lj√°k az int√©zm√©nyrendszert, √©s a kontinenst √©rint√Ķ legfontosabb k√©rd√©sek a f√∂der√°ci√≥ asztal√°t k√∂rbe√∂lel√Ķ szivarf√ľstben d√Ķlnek majd el.

K√©t hete robbant az √∂tletbomba, hogy a valuta√∂vezetnek saj√°t parlamenttel √©s k√∂zponti k√∂lts√©gvet√©ssel kellene rendelkeznie, amely heves √©s egyben vegyes reakci√≥kat v√°ltott ki a kimarad√≥ szerepl√Ķkb√Ķl: a brit liber√°lis EP-k√©pvisel√Ķk p√©ld√°ul hely√©nval√≥nak tartj√°k, hogy ne kelljen olyan ad√≥nemekr√Ķl szavazniuk, amelyekhez semmi k√∂z√ľk, m√°sok m√©gis √ļgy l√°tj√°k, hogy az eur√≥z√≥n√°t √©rint√Ķ d√∂nt√©sek az √∂sszes tag√°llamot √©rintik. Ez ut√≥bbi √°ll√°spontot persze jelent√Ķsen fel√ľl√≠rn√°, ha a valuta√∂vezet tagjai de jure f√∂der√°ci√≥ba t√∂m√∂r√ľln√©nek.

A politikai uni√≥ nehezen lenne elk√©pzelhet√Ķ k√∂z√∂s k√ľl-, √©s v√©delempolitika, val√≥di eur√≥pai parlamenti v√°laszt√°s √©s k√∂zvetlen√ľl v√°lasztott bizotts√°gi eln√∂k n√©lk√ľl. A hatalmi √°gak klasszikus elv√°laszt√°sa eddig sem volt jelen az EU-ban; az EP nem els√Ķdleges t√∂rv√©nyhoz√°sk√©nt m√Ľk√∂d√∂tt, a legf√Ķbb javaslattev√Ķ-v√©grehajt√≥ szerv, az Eur√≥pai Bizotts√°g tagjait pedig nem az eur√≥pai n√©p v√°lasztotta k√∂zvetlen√ľl, hanem a nemzeti korm√°nyok deleg√°lt√°k. Azonban m√©g az uni√≥ j√∂v√Ķj√©vel foglalkoz√≥, 11 tag√°llamot t√∂m√∂r√≠t√Ķ munkacsoport sem volt k√©pes megegyezni arr√≥l, hogy a Bizotts√°gnak k√∂zvetlen√ľl v√°lasztott eln√∂ke legyen-e, hogy nagyobb legitimit√°ssal, sz√©lesebb hat√°sk√∂rrel illeszkedjen az √°llamk√∂zis√©ghez szokott uni√≥s d√∂nt√©shozatalba. A Guido Westerwelle n√©met k√ľl√ľgyiniszter-vezette csoport mind√∂ssze egy m√°sodik kamara kialak√≠t√°s√°t javasolta az EP-n bel√ľl, amelyben az eur√≥√∂vezet tagjai mellett a kimarad√≥ orsz√°gok is k√©pviseltethetik magukat.

Jogfiloz√≥fia ide, alkotm√°nyos berendezked√©s oda, az embereket sokkal ink√°bb olyan h√ļsba v√°g√≥ dolgok foglalkoztatj√°k, mint a nyugd√≠juk; m√°rpedig ha szoci√°lis √©s munka√ľgyekben is k√∂zpontos√≠tott d√∂nt√©shozatal lesz, akkor a nyugd√≠jkorhat√°rr√≥l √©s a b√©rez√©sr√Ķl Br√ľsszelben fognak d√∂nteni. De tal√°n nem is √©rdemes ilyen messzire szaladni, hiszen m√©g az sem biztos, hogy az √©v v√©g√©ig l√©trehozhat√≥ az Eur√≥pai K√∂zponti Bank √°ltal ir√°ny√≠tott egys√©ges bankfel√ľgyeleti mechanizmus.

Egy√©bk√©nt okkal mer√ľl fel a k√©rd√©s, hogyan festhet egy f√∂derat√≠v Eur√≥pa, amely a nemzet√°llamok sz√ľl√Ķcsatorn√°ja, szerepl√Ķi pedig a nemzeti szuverenit√°s b√ľszke v√©delmez√Ķi. Franciaorsz√°g p√©ld√°ul sok√°ig hallani sem akart a hatalmi jogk√∂r√∂k fokozottabb √°truh√°z√°s√°r√≥l, Nicolas Sarkozy volt √°llamf√Ķ legal√°bbis elz√°rk√≥zott ett√Ķl, √°m Francois Hollande-nak l√°that√≥an puh√°bb az √°ll√°spontja. Vagy vegy√ľk a 2004-ben csatlakozott kelet-k√∂z√©p eur√≥pai t√≠zes blokkot, amely a nyugatiakhoz k√©pest mer√Ķben m√°s fejl√Ķd√©st√∂rt√©nettel, politikai kult√ļr√°val rendelkezik, r√°ad√°sul kor√°ntsem kezelhet√Ķ egys√©gesk√©nt.

Lengyelorsz√°g p√©ld√°ul szerves tagja a fent eml√≠tett, szorosabb politikai uni√≥t el√Ķir√°nyoz√≥ Eur√≥pa J√∂v√Ķje csoportnak, s a szuverenit√°s√°t kor√°bban harciasan v√©delmez√Ķ Szlov√°kia sem tiltakozna annyira f√ľggetlens√©ge megcsorb√≠t√°sa ellen; Robert Fico korm√°nyf√Ķ kifejezetten t√°mogatta Barroso f√∂der√°lis elk√©pzel√©seit – r√©szben nem meglep√Ķ m√≥don, hisz tudja, hogy Szlov√°kia az euro√∂vezet tagjak√©nt helyet kaphat a feh√©r abroszn√°l.

Magyarorsz√°g megint m√°s t√©szta; Orb√°n Viktor minisztereln√∂k szerint minden bajunk okoz√≥ja az Eur√≥pai Uni√≥, r√°ad√°sul a val√≥di gazdas√°gi-p√©nz√ľgyi integr√°ci√≥t felt√©telez√Ķ ad√≥harmoniz√°ci√≥ egyenesen az √∂rd√∂g sz√ľlem√©nye. Orb√°n tavaly decemberben v√©g√ľl be√°llt a szorosabb p√©nz√ľgyi koordin√°ci√≥t el√Ķir√°nyoz√≥ fisk√°lis paktum m√∂g√©, m√©gpedig annak tudat√°ban, hogy az euroz√≥na hosszabb t√°von csak olyan int√©zked√©sek meghozatal√°val lesz fenntarthat√≥, mint p√©ld√°ul az ad√≥harmoniz√°ci√≥. A Nemzetk√∂zi Valutaalappal (IMF) t√∂rt√©n√Ķ f√©l √©ves k√∂t√©lh√ļz√°s m√°r csak hab a tort√°n. Mib√Ķl gondolja vajon a magyar korm√°nyf√Ķ, hogy a f√©nyes elszigetel√Ķd√©s Magyarorsz√°gnak legal√°bb olyan j√≥l fog √°llni, mint az impoz√°nsabb birodalmi m√ļlttal, √©s j√≥val nagyobb gazdas√°gi potenci√°llal rendelkez√Ķ, k√ľl√∂n utas politik√°hoz szokott Nagy-Britanni√°nak?

Felmer√ľl tov√°bb√° az egyik legfontosabb k√©rd√©s: mi lesz azokkal a tag√°llamokkal, akik kimaradnak a j√∂v√Ķbeni f√∂der√°ci√≥b√≥l? Mekkora belesz√≥l√°suk lesz a primer d√∂nt√©sekbe, int√©zm√©nyileg hogyan kapcsol√≥dnak majd a mag-Eur√≥p√°hoz, √©s vajon nem szakadnak-e majd le a centrumt√≥l, visszacs√ļszva az √°ldatlan f√©lperif√©ria √°llapot√°ba?

Mik√∂zben a legt√∂bb k√©rd√©s nyitott, a v√°ls√°g m√©g jav√°ban tart, s a tag√°llamok k√©nytelenek lesznek tov√°bb h√ļzni a nadr√°gsz√≠jat. Egy belga fiatal a p√©nteken a megszor√≠t√≥ int√©zked√©sek miatt paprik√°zta fel mag√°t annyira, hogy desszert-t√°mad√°st int√©zett Elio Di Rup√≥ minisztereln√∂k ellen, aki egy√©bk√©nt p√°r perccel k√©s√Ķbb ny√≠ltan a k√©tsebess√©ges Eur√≥pai Uni√≥ mellett tette le a voks√°t. De am√≠g Belgiumban mind√∂ssze a gy√ľm√∂lcslep√©nyek sz√°llnak alacsonyan, addig a k√∂zel 25 sz√°zal√©kos munkan√©lk√ľlis√©gi r√°t√°val birk√≥z√≥ Spanyolorsz√°gban v√©szj√≥sl√≥an ketyeg a t√°rsadalmi fesz√ľlts√©g bomb√°ja. Az ib√©riai √°llam szerint egyel√Ķ elegend√Ķ az EKB √ļj k√∂tv√©nyv√°s√°rl√°si programj√°ra t√°maszkodnia, elemz√Ķk azonban √ļgy v√©lik, hogy Madrid r√∂videsen be√°ll a sorba: √°llamment√Ķ hitelcsomagot fog k√©rni Br√ľsszelt√Ķl √©s a Nemzetk√∂zi Valutaalapt√≥l.

Ny√°ron az euro√∂vezet felboml√°s√°t√≥l volt hangos a vil√°gsajt√≥, amely arra sarkallta az eur√≥pai hatalmakat, hogy t√©nylegesen z√°rj√°k soraikat; t√∂bbek k√∂z√∂tt ez vezetett el Barroso nemr√©g elhangzott f√∂der√°ci√≥s besz√©d√©hez. Eur√≥pa l√°that√≥an mert nagyot √°lmodni, a kivitelez√©s azonban er√Ķsen k√©pl√©kenynek t√Ľnik: ha lesz is p√°neur√≥pai sz√∂vets√©gi √°llam, az minden bizonnyal nem sz√≠ntiszta form√°j√°ban fog megval√≥sulni, hanem p√©ld√°ul a kanadai sz√∂vets√©gi √°llamhoz hasonl√≥, f√∂derat√≠v, m√©gis gyakorta √°llamk√∂zi m√≥dszereket el√Ķt√©rbe helyez√Ķ m√≥don. T√∂bb orsz√°g eleve referendumhoz k√∂ti egy √ļj uni√≥s alapt√∂rv√©ny elfogad√°s√°t, az uni√≥ pedig csak √≠gy alakulhatna sz√∂vets√©gi √°llamm√°.

Angela Merkel n√©met kancell√°r, az uni√≥s v√°ls√°gkezel√©s botkorm√°nyosa ugyancsak n√©pszavaz√°st fontolgat egy √ļj eur√≥pai alkotm√°nyr√≥l (√©s feltehet√Ķen r√©m√°lmaiban is k√≠s√©rti a 2005-√∂s francia illetve holland referendum kudarca). Az alapszerz√Ķd√©st √©rint√Ķ k√©rd√©sek egy√©bk√©nt a decemberi uni√≥s cs√ļcstal√°lkoz√≥n ker√ľlnek ter√≠t√©kre – Merkel szerint egy konvent √∂sszeh√≠v√°s√°ra is sz√ľks√©g lesz.

Milan Kundera erre minden bizonnyal azt mondan√°, hogy „ az Eur√≥pai Uni√≥ sz√°mlapj√°n el√ľt√∂tt√©k az √©jf√©lt”, ami a nemzetk√∂zi kapcsolatok nyelv√©n sz√≥lva annyit tesz: az √∂reg kontinens mindenk√©ppen paradigmav√°lt√°s el√Ķtt √°ll.
Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | kukackac - 2013. Šprilis 29. 21:26:48
farm9.staticflickr.com/8265/8673194956_a02da33307.jpg

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.