Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTĂ“L (2013/09/22) AZ ĂšJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

Futószalagon a végrehajtás


Csak márciusban 40 ezer ügy indult
2013. április 29. Központi nyilvántartás, gyorsabb ĂĽgyintĂ©zĂ©s jön augusztustĂłl a vĂ©grehajtás terĂ©n. TörvĂ©ny már van, a rĂ©szletekrõl azonban mĂ©g folyik az egyeztetĂ©s. Az idĂ©n márciusban – jĂłkora megugrás után – 40 ezer ĂĽgy landolt a bĂ­rĂłsági vĂ©grehajtĂłknál.

„VĂ©ge a sanyargatásnak, lejárt az idõtök”– kiáltotta az a tĂĽntetõ, aki sikeresen rátalált az Ăśzleti Konferencia Központ vĂ©grehajtással foglalkozĂł konferenciájának megváltoztatott helyszĂ­nĂ©re is. A devizahitelesek nevĂ©ben fellĂ©põket csendben kitessĂ©keltĂ©k, Császti Ferenc, a Magyar BĂ­rĂłsági VĂ©grehajtĂłi Kamara alelnöke pedig hangsĂşlyozta: az eljárások 50 százalĂ©ka 100 ezer forint alatti követelĂ©sek miatt indul, Ă©s mindössze kĂ©t százalĂ©kot tesznek ki a devizahiteleseket Ă©rintõ ĂĽgyek. Évente ezer kilakoltatásra kerĂĽl sor, amibe beleszámĂ­tanak a jogosulatlan házfoglalások miatti esetek is – hangsĂşlyozta. A követelĂ©sek egyre nagyobb hányada behajthatatlan. Most már majdnem minden harmadik vĂ©grehajtás sikertelen (ez az arány hat Ă©ve mĂ©g „csak” 22 százalĂ©k volt).

A bĂ­rĂłsági vĂ©grehajtást egyre jobban segĂ­tik a jogszabályok, az Ă©rte felszámolhatĂł költsĂ©gek korlátozásában azonban nincs ekkora serĂ©nysĂ©g. Pedig miközben egy felszámolĂł átlagosan 3-4 százalĂ©k körĂĽli dĂ­jazásĂ©rt dolgozik, a vĂ©grehajtĂłknál ez 10 százalĂ©k felett van. Nálunk a közjegyzõk is igen drágák. Itthon a fizetĂ©si meghagyás sablonjának kibocsátásáért összeghatártĂłl fĂĽggõen 3 százalĂ©k (minimum 5, maximum 300 ezer forint) dĂ­jat kĂ©rhetnek a közjegyzõk. Mindez nemzetközi összehasonlĂ­tásban is tĂşlzott – állĂ­totta a konferencián az Intrum Justitia követelĂ©skezelõ cĂ©g ĂĽgyvezetõ igazgatĂłja.
A statisztikák szerint mindenesetre jĂłkorát ugrott a vĂ©grehajtásra átadott ĂĽgyek száma. Márciusban már 40 ezer ilyen Ă©rkezett a bĂ­rĂłságokhoz. Császti szerint az esetek 43 százalĂ©kában három hĂłnapon belĂĽl be is fejezõdik az eljárás. A vĂ©grehajtĂłk számára 2011. Ăłta Ăşj világ van, a lehetõsĂ©geik sokkal szĂ©lesebbĂ© váltak. Ezzel a tevĂ©kenysĂ©ggel a korábbi 600 helyett már kĂ©tezren foglalkoznak. A „vĂ©gsõ állomást” – ahogy az alelnök nevezte – most augusztus elsejĂ©n Ă©rik majd el.

Minden csak az adósok érdekében történik?

AprĂłcska problĂ©mát talán csak az jelent, hogy miközben a változásokra felkĂ©szĂĽlĂ©sre legalább három hĂłnap kellene, a rĂ©szletekrõl mĂ©g most is folynak az egyeztetĂ©sek. Ebben azonban az Ă©rintetteknek kár lenne bĂ­zniuk, hiszen 2012-ben augusztus 30-án jelent meg az elektronikus nyilvántartásrĂłl szĂłlĂł jogszabály, Ă©s szeptember elsejĂ©n már hatályba is lĂ©pett. Ăšgy látszik, Ă©vrõl Ă©vre szorĂ­tják a hurkot az adĂłsok nyaka körĂĽl. Persze – legalábbis a változtatások indoklása szerint – mindez az õ Ă©rdekeiket szolgálja.

A tervezetben lehetõvé teszik, hogy a végrehajtó a végrehajtást kérõt tájékoztassa arról, hogy a végrehajtási ügyben mikor, mi történt, az intézkedés mennyire vezetett eredményre. A tájékoztatást a nyilvántartás adataiból automatizáltan kell elõállítani, ami lehetõvé teszi, hogy aki a végrehajtást kérte, három napon belül teljesen képben legyen.

A most várhatĂł változások egyĂ©bkĂ©nt a vĂ©grehajtást valamifĂ©le központi informáciĂłs rangra emelik (közhiteles elektronikus ĂĽgynyilvántartás kĂ©szĂĽl). A rendszerbõl többfĂ©le tanĂşsĂ­tvány nyerhetõ majd ki. GyanĂ­thatĂł, hogy akár hitelfelvĂ©telnĂ©l is kötelezõvĂ© tehetik – a tulajdoni laphoz hasonlĂłan –, hogy 3-6 ezer forintĂ©rt beszerezzen ilyen tanĂşsĂ­tványt. Aki ellen pedig egyszer (persze az Ăşj szisztĂ©ma felállását, tehát augusztus elsejĂ©t követõen) vĂ©grehajtás indul, az tĂ­z Ă©vig szerepel majd a nyilvántartásokban.
Link

Hozzászólások


#11 | postaimre - 2013. május 01. 09:36:18
Bulcsú, lehet, hogy a korábbi anyagokból idõszerû lenne egy Pinyó-álPinyó dossziét összeállítani!

Zee, te mirõl beszélsz? Semmi érzéked a humorba csomagolt iróniához?s_yass

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.