Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTĂ“L (2013/09/22) AZ ĂšJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

Ismét büntethetõ lesz a rágalmazás és a becsületsértés Romániában


A román alkotmánybíróság döntése értelmében visszakerül a Btk.-ba a becsületsértés és rágalmazás bûnténye.

A bukaresti törvĂ©nyhozás ĂşjságĂ­rĂł-szervezetek nyomására, 2006-ban törölte a bĂĽntetõ törvĂ©nykönyv vonatkozĂł rendelkezĂ©seit. A jogalkotĂł arra hivatkozott, hogy a börtönbĂĽntetĂ©s fenyegetĂ©se jelentõsen korlátozza a szĂłlásszabadságot, miközben az ĂşjságĂ­rĂł „tollát” a szakmai etikának kell visszafognia, Ă©s nem a szemĂ©lyes szabadságáért Ă©rzett fĂ©lelemnek. Elhangzott Ă©rvkĂ©nt az is, hogy ha valaki Ăşgy Ă©rzi, a becsĂĽletĂ©be gázoltak, polgári per Ăştján amĂşgy is elĂ©gtĂ©telt kĂ©rhet.

Egy Ă©vvel kĂ©sõbb az alkotmánybĂ­rĂłság helyt adott egy magánszemĂ©ly Ăłvásának, Ă©s megsemmisĂ­tette a Btk. 205–207. szakaszait hatályon kĂ­vĂĽl helyezõ törvĂ©nyt. A talárosok egyebek közt arra hivatkoztak, hogy „a becsĂĽletsĂ©rtĂ©s termĂ©szetĂ©nĂ©l fogva vĂ©gleges, az emberi mĂ©ltĂłság pedig nem mĂ©rhetõ pĂ©nzben, Ă©s nem pĂłtolhatĂł anyagi javakkal”, ezĂ©rt a sajtĂł Ăştján elkövetett becsĂĽletsĂ©rtĂ©s ellen a polgári törvĂ©nykönyv nem nyĂşjt kellõ vĂ©delmet. „Ebbõl következik, hogy a Btk. 205., 206. Ă©s 207. szakaszának hatályon kĂ­vĂĽl helyezĂ©se sĂ©rti az igazságszolgáltatáshoz valĂł alkotmányos jogot” – szĂłlt a határozat indoklása.

A parlamentnek 45 nap állt a rendelkezésére, hogy a törvényszöveget az alkotmánybíróság határozatával összhangba hozza, azonban ezt a törvényhozás elmulasztotta. Ezt követõen a bíróságok eltérõen alkalmazták a törvényt, ezért a legfelsõ bíróság 2010-ben jogegységi eljárást indított. A bírák megállapították, hogy a becsületsértésre és rágalmazásra vonatkozó rendelkezések annak ellenére nem tekinthetõk hatályosnak, hogy az érvénytelenítésüket kimondó törvényt az alkotmánybíróság megsemmisítette, mivel büntetõjogi kategóriákat kizárólag a parlament állapíthat meg. Az alkotmánybíróság most ezt a jogegységi határozatot nyilvánította az alaptörvénnyel ellentétesnek.

Az alkotmánybírósági döntés indoklása heteket vagy akár hónapokat is várathat magára. Közzétételekor derül majd ki vélhetõen az is, hogy ki fordult óvással a talárosokhoz.

Link

Hozzászólások


Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.