Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTĂ“L (2013/09/22) AZ ĂšJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

A gyógyszertárak tulajdonosi szabályait vizsgálja Brüsszel


Patikai-államosítás, de hogy értsétek, ez olyan, mint a trafik-mutyi..., központosított újraleosztással...
Piaci panaszok alapján vizsgálja az EurĂłpai Bizottság a három Ă©ve mĂłdosĂ­tott gyĂłgyszer-forgalmazási törvĂ©nyt, amely megtiltaná a szakmai befektetõknek, hogy többsĂ©gi tulajdonuk legyen a közforgalmĂş gyĂłgyszertárakban –Ă©rtesĂĽlt a BruxInfo.

A letelepedés szabadságával és a tõke szabad áramlásával kapcsolatban is aggályosnak tartották a BruxInfónak nyilatkozó brüsszeli források a 2010 decemberében módosított, és 2011. január elsején hatályba lépett "új" gyógyszerforgalmazási törvényt, amely alapjaiban változtatja meg a gyógyszertárak tulajdonosi struktúrájának szabályait. Az európai uniós jogot és a piaci gyakorlatot jól ismerõ szakértõk szerint a nemzeti érdekekre hivatkozó törvényi korlátozás nem biztosít egyenlõ esélyeket a hazai és a külföldi vállalatoknak.Az Európai Bizottság nem kívánta kommentálni a BruxInfónak nyilatkozó szakértõk véleményét, más uniós források ugyanakkor megerõsítették, hogy a testület nagyon is tisztában van a problémával.A Bizottsághoz 2012 májusában érkeztek piaci panaszok, ennek nyomán állítólag folyamatos a kapcsolattartás Brüsszel és a magyar kormány között. Források szerint az Európai Bizottság úgynevezett "pilot-eljárás" keretében vizsgálja a törvényt, azaz még a hivatalos kötelezettségszegési eljárás megindítása elõtti fázisban szeretne részleteket tudni a jogszabályról, annak szükségességérõl, és az alapján az elmúlt bõ két évben kialakult gyakorlatról.A 2011 óta hatályban lévõ módosított gyyógyszer-forgalmazási törvény fokozatosan megtiltaná, hogy a szakmai befektetõk, amelyek a magyar gyógyszertári piacon leginkább külföldi kézben vannak, többségi tulajdonosai legyenek a magyarországi közforgalmú gyógyszertáraknak. A jogszabály szerint az ilyen cégek által tulajdonolt patikacégek kötelesek kinevezni a gyógyszertár igazgatójának az ott dolgozó, úgynevezett személyi jogos gyógyszerészt, és 2014-ig kötelesek eladni számára, illetve az ott dolgozó gyógyszerészek számára a gyógyszertár legalább 25 százalékos, 2017-ig pedig legalább 51 százalékos tulajdonrészét.Forrásaink arról tájékoztattak, hogy a Bizottság érdeklõdése kiterjed arra is: vajon méltányos áron tudják-e majd eladni a részesedésüket a jelenleg még döntõen külföldi kézben lévõ szakmai befektetõk.

BrĂĽsszel informáciĂłink szerint fõkĂ©nt „kĂĽlföldi-hazai” dimenziĂłban tekint az ĂĽgyre, azaz kĂ©rdĂ©ses, hogy a magyar törvĂ©ny jogszerĂ»en prĂłbálja-e helyzetbe hozni a magyar gyĂłgyszerĂ©szeket a kĂĽlföldi befektetõkkel szemben.Az ezzel kapcsolatos kormányzati cĂ©lkitĂ»zĂ©sbõl egyĂ©bkĂ©nt nem is csinált titkot a kabinet, hiszen már a 2011-ben hatályba lĂ©pett törvĂ©ny indokolásában is szerepel, hogy „a gyĂłgyszertárak Ă©s gyĂłgyszertár-láncok tulajdonosi szerkezete a hatĂłságok számára – a közvetett tulajdonlásokra, offshore cĂ©gekre Ă©s gyakori tulajdonosváltásra is tekintettel – bonyolult Ă©s követhetetlen, a jelenlegi (Ă©rtsd: 2011 elõtti) szabályozás a tulajdonosokkal szemben a gyĂłgyszertár szakmai mĂ»ködtetĂ©si szabályainak megsĂ©rtĂ©se esetĂ©n valĂłdi szankciĂł lehetõsĂ©gĂ©t nem hordozza, a valĂłdi tulajdonosi döntĂ©shozatali mechanizmusok elfedettek”.A törvĂ©nyhozĂłk ezĂ©rt szĂĽksĂ©gesnek tartották egy olyan tulajdonosi struktĂşra kialakĂ­tását, ahol „a gyĂłgyszerĂ©sz szemĂ©lyes szakmai Ă©s egzisztenciális fĂĽggetlensĂ©ge, valamint az egĂ©szsĂ©gpolitika beavatkozási lehetõsĂ©ge hosszĂş távon megmarad. Mindezeket figyelembe vĂ©ve indokolt a lakossági gyĂłgyszerellátás nemzeti Ă©rdekkörben tartása, Ă©s meg kell teremteni az állam felelõssĂ©gĂ©vel arányos beavatkozásának lehetõsĂ©gĂ©t” – olvashatĂł az elfogadott törvĂ©ny indokolásában.A kormány szemlátomást felkĂ©szĂĽlt a törvĂ©ny esetleges uniĂłs jogi aggályaira is, hiszen már a jogszabály meghozatalakor – ugyancsak az indokolásban – Ă©rvelt annak jogszerĂ»sĂ©ge mellett. A kabinet több eurĂłpai bĂ­rĂłsági Ă­tĂ©letet is idĂ©z, amelyek szerint "a patikalĂ©tesĂ­tĂ©s Ă©s -mĂ»ködtetĂ©s versenypiacitĂłl eltĂ©rõ tagállami szabályozását a közegĂ©szsĂ©gĂĽgyi Ă©rdek, a minõsĂ©gi gyĂłgyszerellátás Ă©s a betegbiztonság garantálása indokolhatja".KĂ©rdĂ©ses, hogy az EurĂłpai Bizottság hogyan fogadja majd azt az „Ăşj” kormányzati tervet, amely a patikák visszavásárlásának folyamatát gyorsĂ­taná meg. Orbán Viktor miniszterelnök tavaly jĂşliusban beszĂ©lt arrĂłl, hogy a kormány hosszĂş lejáratĂş, alacsony kamatozásĂş speciális hitelkonstrukciĂłt dolgoz ki a gyĂłgyszerĂ©szeknek, amellyel megszerezhetik a tõkĂ©t a tulajdonrĂ©sz megszerzĂ©sĂ©hez.Az Európai Bizottság mellett az Alkotmánybíróság is vizsgálja a gyógyszertárak tulajdonosi struktúrájának átalakítását célzó törvényt.

Link

Hozzászólások


#1 | postaimre - 2013. május 01. 19:27:59
Elõzmény!
http://magyarnemz...0#comments

Utána kellene nézmi milyen "cég" ez!

LĂ©tezik egy másik konstrukciĂł, legalábbis körvonalaiban, ez az Ăşgynevezett Patika Tõkeprogram. Errõl azonban egyelõre csupán annyit tudni, hogy itt egy tõkebefektetĂ©si társaság – Kisvállalkozás-fejlesztĂ©si PĂ©nzĂĽgyi Zrt. – vásárolná meg a tulajdonrĂ©szt, majd adná tovább a gyĂłgyszerĂ©szeknek.
#2 | Perje - 2013. május 01. 22:36:25
Magyarul, azt szeretné Brüsszel, ha a külföldi befektetõk, gyógyszergyárak kezébe kerüljenek a magyar patikák. Ha így lesz, egyetlen magyar gyógyszert sem forgalmaznak a patikák, írnak fel az orvosok.
#3 | keepfargo - 2013. május 02. 07:43:21
A gyogyszeripar a harom legnagyobb biznisz kozul az egyik a vilagon. Persze hogy a gyogyszertarak is kaszalni akarnak, errol a Nagy Kaszas juthat eszunkbe - arat a halaal. Nem is annyira halaal-vagassal, mint inkabb koserrel...,
Vissza a termeszetgyogyaszathoz, aki teheti, s amig nem hoznak ellene torvenyt - mert elobb-utobb hoznak, foleg ha megno a nepszerusege es konkurenciat jelenthet a vegyi gyogykezelessel szemben.

Ne bantsd a magyart, adj neki gyogyszert, ha beteg, s majd a mellekhatasokra is adj neki gyogyszert. Igy gyogyszer-fuggosegebol csak egy kiut lesz; a kotelen fugges...
#4 | postaimre - 2013. május 02. 08:10:13
Tour, valami ilyesmire gondoltam. Köszönet érette.

Mivel a Richter és a Teva a "stratégiai partner" és a patikusok közt tényleg sok a nemzeti öntudatú, de az államosítás és a szabott árak nem vicc. A dohánytermékekkel sem véletlen pakliznak, ahogy azt sem véletlen tudatosítják, hogy mérgeznek bennünket az élelmiszarral.

Azért azt tudjátok, hogy ma a patikák zöme nem a patikusé, hanem valamilyen érdekcsoporté, multiláncé, esetleg magán KFT-é.

A tulajdonosi kör átrendezését készítik elõ és az államosítás azt is jelenti, hogy központilag döntik el nem csk a gyógyszer-ártámogatást, ahogy eddig, hanem az adott patika személyi összetételét is, ahogy azt ma a klébersberg-zsidó összevont butítási intézményben, vagy az újonnan felállított közig hivatalokban. Ha valakinek nem tetszik az orcája egyszerûen mehet a sóhivatalba, mert nem kap munkát...

Azért a folymatok összetettebbek, de mindenképpen meg kell skalponi a sok semmirekellõ zsidaj és kiszólgáló minisztériumi tetvet demokratikusan. Ja a patikus kamara mer egyszerûen ugyanolyan "segghülyékbõl" áll össze (és akkor még nem tételeztem fel rontó szándékot), mint as többi. Ezeknek halvány lila fogalmuk sincs arról, mi történik és mennyire nem szakmáról van itt szó. Azért teheti meg ez a sok féreg sok-sok éve mindezt, mert oly kevesen értenek ahhoz, amit "politikának" neveznek és nem fogták fel a szabadkõmûves zsidó befolyás lényegét.
#5 | tour - 2013. május 02. 09:36:48
Imre, nincs mit, nem is értem miért néztem utána, olyan "jókat" mondott a rádióban, de kár érte, hogy ez sem az ami...

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.