Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Izrael nemzeti emléknapjai


Ajaj, baj van a sok zsid√≥z√°s k√∂zepette. Izrael nem nemzet, nem is √°llam, nem is n√©p, ahogy a zsid√≥ sem szinon√≠m√°ja, de ezek j√≥l hazudj√°k m√©g az elnevez√©seiket is, √≠gy nem t√Ľnik fel, hogy vall√°suk sincs.
Budapesten is √ľnneplik a zsid√≥s√°got
Izrael √Āllam amellett, hogy meg√ľnnepli a zsid√≥ vall√°si √ľnnepeket, nemzeti √ľnnepekkel √©s eml√©knapokkal is rendelkezik. A Holokauszt Napja √©s az Eml√©kez√©s Napja, olyan eml√©knapok, amelyek trad√≠ci√≥ja az √°llamalap√≠t√°s ut√°n alakult ki, √©s amelyek fontos szimb√≥lumaiv√° v√°ltak a fiatal orsz√°gnak. Cikk√ľnkben ezt a k√©t eml√©knapot fogjuk bemutatni a hozz√°juk k√∂t√Ķd√Ķ szok√°sokkal, trad√≠ci√≥kkal egy√ľtt.

Eml√©kezz√ľnk azokra a fiv√©reinkre √©s n√Ķv√©reinkre, akiknek √°ldozata √°r√°n megsz√ľletett Izrael √Āllama. Legyen az √Ķ b√°tors√°guk a mi inspir√°ci√≥nk √©s er√Ķnk. Hogy √©let√ľk r√∂vid volt, √°lmaik pedig beteljes√ľletlenek: erre eml√©kez√ľnk. (R√©szlet az Eml√©kez√©s Napj√°n elhangz√≥ im√°ds√°gb√≥l)

A zsid√≥ t√∂rt√©nelem √©s a zsid√≥ vall√°s √ľnnepei szorosan √∂sszekapcsol√≥dnak: p√©szah megeml√©kez√©s a szabadul√°sr√≥l Egyiptom f√∂ldj√©r√Ķl, s√°vuot a t√≥raad√°s √ľnnepe, m√≠g purim √©s hanuka napjai egy-egy csod√°s gy√Ķzelem megt√∂rt√©nt√©re h√≠vj√°k fel a h√≠v√Ķk figyelm√©t. A zsid√≥ vall√°sban a t√∂rt√©nelem folyam√°n a bibliai √ľnnepek mellett (p√©szah, s√°vuot, szukkot, jom kippur stb.) mindig is voltak k√ľl√∂nb√∂z√Ķ helyi √ľnnepek √©s eml√©knapok, amelyek a k√∂z√∂ss√©g trag√©di√°j√°ra vagy √©ppen megmenek√ľl√©s√©re eml√©keztek. Ezeknek az egyik jellegzetes p√©ld√°ja az √ļn. budai purim, melyet az 1684-ben Bud√°r√≥l P√°du√°ba menek√ľlt zsid√≥k tartottak megeml√©kez√©s√ľl arra, hogy t√ļl√©lt√©k a v√°rosban zajl√≥ pogromot. Az √ľnnepek mellett a zsid√≥s√°g mindig is rendelkezett hagyom√°nyos gy√°sz- √©s eml√©knapokkal, ezek k√∂z√ľl a legnagyobb jelent√Ķs√©ggel a tis√° be√°v b√≠r, mivel a hagyom√°ny ehhez a naphoz k√∂ti a zsid√≥ n√©p legt√∂bb trag√©di√°j√°t: ezen a napon rombolt√°k le az els√Ķ √©s m√°sodik jeruzs√°lemi Szent√©lyt, ez volt az a nap, amikor ki√Ľzt√©k a zsid√≥kat Angli√°b√≥l, Spanyolorsz√°gb√≥l √©s Portug√°li√°b√≥l is.
Kattintson √©s n√©zegessen k√©peket Izraelr√Ķl!

A XX. sz√°zad a zsid√≥ n√©p t√∂rt√©nelm√©ben hatalmas vesztes√©geket okozott. A holokausztra val√≥ eml√©kez√©st Izrael √Āllam k√∂teless√©g√©nek tekintette, ez√©rt 1953-ban a zsid√≥ napt√°r nisz√°n h√≥napj√°nak 27-ik napj√°t kinevezt√©k a holokauszt napj√°v√°. Az √°llam vezet√Ķi ugyan√≠gy fontosnak tartott√°k azt is, hogy a holokauszt √°ldozati mellett az 1948-1949-es f√ľggetlens√©gi h√°bor√ļ embervesztes√©geir√Ķl is megeml√©kezzenek, ez√©rt 1951-t√Ķl az izraeli F√ľggetlens√©g Napj√°t egy nappal megel√Ķz√Ķ ij√°r h√≥nap 4-√©t kinevezt√©k az Eml√©kez√©s Napj√°v√°. Milyen vil√°gi √©s vall√°sos szok√°sok alakultak ki az elm√ļlt t√∂bb mint hat √©vtizedben a fent eml√≠tett napokhoz k√∂t√Ķd√Ķen?

A Holokauszt Napja (jom ha-soa, nisz√°n 27.)

1953-ban David Ben Gurion √©s Jich√°k Ben Cvi, Izrael √Āllam akkori eln√∂ke, javaslat√°ra nisz√°n h√≥nap 27-√©t a holokauszt eml√©knapj√°v√° nyilv√°n√≠tott√°k. Az eml√©knap Izraelben naplementekor kezd√Ķdik (a zsid√≥ vall√°s szerint az √ļj nap este kezd√Ķdik) a k√∂zponti megeml√©kez√©ssel, amely sor√°n a jeruzs√°lemi Jad Vasem m√ļzeumban f√©l√°rbocra engedik az izraeli z√°szl√≥t, besz√©det mond az √°llam eln√∂ke √©s minisztereln√∂ke, valamint holokauszt t√ļl√©l√Ķk hat l√°ngot gy√ļjtanak meg eml√©kezve a v√©szkorszak alatt elpuszt√≠tott hatmilli√≥ zsid√≥ra. Az eml√©knap egyik jellegzetes aktus√°ra m√°snap d√©lel√Ķtt t√≠z √≥rakor ker√ľl sor, ekkor Izrael szerte megsz√≥lalnak a szir√©n√°k √©s k√©t percre meg√°ll az eg√©sz orsz√°g.

Az izraeli holokauszt eml√©knapra a diaszp√≥r√°ban, √≠gy Magyarorsz√°gon is szok√°s megeml√©kezni. Itt a zsid√≥ k√∂z√∂ss√©gek megeml√©kez√©seket tartanak, valamint ekkor zajlik a hagyom√°nyos, nemzetk√∂zi √Člet Menete Auschwitzban, ahova ilyenkor izraeli √©s diaszp√≥rabeli zsid√≥k √©s nem-zsid√≥k t√≠zezrei szoktak elzar√°ndokolni, hogy eml√©kezzenek. Az √ľnnep megtart√°s√°val kapcsolatban elt√©r√Ķ v√©lem√©nyek vannak a zsid√≥s√°gon bel√ľl is. M√≠g vannak olyan ortodox ir√°nyzatok, amelyek m√°s id√Ķpontban (tis√° be√°vkor, a Szent√©ly pusztul√°s√°nak id√Ķpontja) eml√©keznek a so√° √°ldozataira, addig a konzervat√≠v √©s progressz√≠v k√∂z√∂ss√©gek egyedi liturgi√°t alak√≠tottak ki az √ľnnep sz√°m√°ra, amelyhez kapcsol√≥d√≥an modern zeneszerz√Ķk √©s √≠rok is alkottak √ļj vall√°sos szerzem√©nyeket.

Az Emlékezés Napja (jom ha-zikaron, ijár 4.)

Az Eml√©kez√©s Napj√°t hivatalosan 1963-ban foglalt√°k t√∂rv√©nybe, azonban ij√°r 4-i meg√ľnnepl√©s√©re 1951-t√Ķl ker√ľlt sor minden √©vben. A jom ha-zikaron-t egy nappal Izrael √Āllam f√ľggetlens√©gi √ľnnepe tartj√°k meg, pontos elnevez√©se: az eml√©kez√©s napja Izrael elesett katon√°ira √©s a terror √°ldozataira. Ezen a napon az orsz√°g jelent√Ķs r√©sze az 1860 √≥ta elesett 23 085 elesett katon√°ra √©s terrort√°mad√°sokban elhunyt civilre eml√©kezik. A k√∂zponti √ľnneps√©gek helysz√≠ne a jeruzs√°lemi Herzl-hegyen tal√°lhat√≥ temet√Ķ, ahol az orsz√°g civil √©s katonai vezet√Ķi mondanak besz√©deket. Az eml√©kez√©s naplementekor kezd√Ķdik, amikor megsz√≥lal orsz√°gszerte a szir√©na √©s egy percre meg√°ll az √©let. Az este folyam√°n vall√°sos zsid√≥k a Sirat√≥faln√°l szoktak im√°dkozni, ott k√ľl√∂n erre a napra alkotott im√°kat √©s bibliai zsolt√°rokat mondanak, A k√∂vetkez√Ķ nap folyam√°n az emberek saj√°t elhunyt hozz√°tartoz√≥ik s√≠rj√°t szokt√°k megl√°togatni, az √°llam pedig t√∂bb kisebb megeml√©kez√©st tart, √≠gy p√©ld√°ul megeml√©keznek a h√°bor√ļk beduin halottjair√≥l, a brit mand√°tum idej√©n kiv√©gzett zsid√≥ f√∂ldalatti szervezetek tagjair√≥l √©s 2013 √≥ta az elesett t√Ľzolt√≥kr√≥l. Az eml√©knap este h√©t √©s nyolc √≥ra k√∂z√∂tt √©r v√©get, amikor a Herzl-hegyi katonai temet√Ķben ism√©t felh√ļzz√°k az izraeli lobog√≥kat √©s kezdet√©t veszi a F√ľggetlens√©g Napja.
Emlékezés napi megemlékezés 2007-ben (forrás)

B√°r sokaknak meglep√Ķ lehet, hogy az orsz√°g egyik legfontosabb gy√°sznapja, majd √ľnnepnapja k√∂z√∂tt egy napnyi kihagy√°s sincs, ennek legf√Ķbb oka az, hogy √≠gy eml√©keztetik az embereket arra, hogy mekkora √°rat fizettek az √°llampolg√°rok az√©rt, hogy l√©trehozz√°k az √°llamot √©s fenntarts√°k annak biztons√°g√°t. A gyors v√°lt√°s csak er√Ķs√≠ti az emberekben azt, hogy mindk√©t nap megfelel√Ķ fontoss√°ggal legyen jelen az √©let√ľkben. M√≠g a fentebb bemutatott holokauszt eml√©knap kapcs√°n nem jellemz√Ķ az ellent√©t az izraeli t√°rsadalmon bel√ľl, ezzel szemben az Eml√©kez√©s Napj√°val kapcsolatban elt√©rnek a v√©lem√©nyek f√Ķk√©pp az Izraelben √©l√Ķ palesztinok √©s a t√∂bbs√©gi zsid√≥ t√°rsadalom k√∂z√∂tt. Ennek kapcs√°n √≠gy √≠r az egyik legsikeresebb izraeli palesztin √≠r√≥ Szajed Kasua T√°ncol√≥ arabok c√≠m√Ľ k√∂nyv√©ben.

A holokauszt eml√©knapj√°n Naomi feh√©r bl√ļzt viselt √©s egy fekete dosszi√©b√≥l olvasott fel egy kisl√°nyr√≥l, aki l√°tta √©desapj√°t √©lve el√©gni az erd√Ķben. A szertart√°s v√©g√©n elmondtam, hogy szeretem √Ķt √©s √Ķ mosolygott. Az Eml√©kez√©s Napj√°n m√©rges volt, hogy nem √°lltam fel, mikor megsz√≥lalt a szir√©na. Egy√ľtt √ľlt√ľnk biol√≥gia √≥r√°n. Mindenki m√°s fel√°llt, de √©n √ľlve maradtam. Elv√©gre a h√°bor√ļban elvesztettem egy nagyap√°t √©s egy nagyb√°csit. A szir√©na ut√°n nem √ľlt vissza. Fogta a t√°sk√°j√°t √©s elment. (Sayed Kashua: Dancing Arabs, New York: Grove Press, 2004, p. 113.)

Magyarorsz√°gon a jom ha-zikaron-r√≥l f√Ķk√©pp az itt √©l√Ķ izraeliek szoktak megeml√©kezni, valamint az Izraeli Kultur√°lis Int√©zetben is volt m√°r p√©lda arra, hogy ebb√Ķl az alkalomb√≥l speci√°lis programmal v√°rt√°k a l√°togat√≥kat.

Izrael √Āllam k√©t legfontosabb eml√©knapja a Holokauszt Napja √©s az Eml√©kez√©s Napja, ezeken a napokon izraeliek szerte a vil√°gban a zsid√≥ n√©p √©s az izraeli nemzet embervesztes√©geire eml√©keznek. Az √©vek sor√°n mindk√©t eml√©knapnak hagyom√°nyos rendje alakult ki, amelyhez a vall√°s √°ltal liturgikus elemek is kapcsol√≥dtak, f√Ķk√©pp igaz ez a holokauszt eml√©knapj√°ra. Ennek az eml√©knapnak a megtart√°sa az izraeli zsid√≥ k√∂z√∂ss√©gen k√≠v√ľl is elterjedt, f√Ķk√©pp a progressz√≠v zsid√≥ ir√°nyzathoz k√∂t√Ķd√Ķ zsinag√≥g√°kra jellemz√Ķ √©s komoly vall√°si irodalom k√∂t√Ķdik hozz√°, versekt√Ķl kezdve eg√©szen a holokauszt t√∂rt√©net√©t elmes√©l√Ķ vall√°sos st√≠lusban √≠r√≥dott tekercsekig. Magyarorsz√°gon mindk√©t alkalomr√≥l meg szoktak eml√©kezni bizonyos zsinag√≥g√°kban √©s k√∂z√∂ss√©gekben. A t√©m√°hoz kapcsol√≥d√≥ k√∂vetkez√Ķ cikk√ľnkben Izrael √Āllam nemzeti √ľnnepeit fogjuk bemutatni, azok vall√°si √©s vil√°gi ritu√°l√©it.

K√©sz√ľlt az Eur√≥pai Uni√≥ Integr√°ci√≥s Alapj√°nak t√°mogat√°s√°val.
Link

HozzŠszůlŠsok


Mťg nem kŁldtek hozzŠszůlŠst

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.