Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTĂ“L (2013/09/22) AZ ĂšJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

'Néha azért megbámulnak'


Egy Magyarországon élõ izraelinek nem okoz problémát megszokni a magyar öltözködési szokásokat, mivel az idõjárási különbségeken kívül nagyjából hasonlóan öltözködnek itthon és otthon is. Vannak azonban olyan kivételes ruhadarabok, amik kifejezik az egyén vallásos vagy nemzeti identitását, ezeket fogjuk most bemutatni.

Izraelben az emberek jelentõs része, körülbelül 40 százaléka, ateistának vagy hagyományõrzõnek tartja magát. Ez az a közösség, amelyik Magyarországra érkezve pillanatok alatt megszokja az itteni öltözködési szokásokat, leszámítva azt az árnyalatbeli különbséget, hogy hazánkban a téli idõszakban gyakorta repkednek a mínuszok, ami Izraelben elképzelhetetlennek tûnik. Ezt a problémát azonban kabát, pulóver és bakancs vásárlásával elég könnyen át lehet hidalni. Más a helyzet akkor, amikor valaki vallásos zsidó vagy muszlim környezetbõl érkezik Magyarországra, ilyenkor a vágy a beilleszkedésre és a félelem az esetleges atrocitásoktól választás elé állítja az ideérkezõket. Mik is azok a ruhadarabok, amik feltûnést keltenek a magyar utcán?

A vallásos zsidók számára a Tóra, a Talmud és a késõbbi rabbinikus irodalom az irányadó az öltözködés tekintetében is. A zsidó vallásban az öltözködésben elõírt mértékletesség és szerénység elõírásaira a cniut szót szokták használni, ez a fogalom írja körül a férfiak és nõk közötti helyes viselkedést és a helyes öltözködést is. Mind a férfiak, mind a nõk számára elõírás, hogy a cniut szabályai szerint ruházkodjanak, nézzük meg, hogyan nyilvánul meg ez a mindennapokban.

Kipa
Az elsõ és talán a legtöbbek által ismert a vallásos zsidókra jellemzõ ruhadarabok közül a kipa. Ez a ruhadarab a fej befedését szolgálja, amellyel a hívõ zsidó kifejezi Isten iránti tiszteletét. A kipa hordása nem a Tórában elõírt parancsolat, hanem szokás, azonban a vallásjog a késõbbiekben kötelezõ érvényû szokássá emelte. A fej befedésére vonatkozó parancsolatot régen különbözõ módon teljesítették askenázi és mizrahi közösségek, utóbbiakban például a környezõ muszlim szokásokhoz alkalmazkodva turbánt vagy fezt öltöttek a vallásos zsidók. Ez a különbség Izraelben már nem jellemzõ, bár vannak olyan ünnepi alkalmak, amikor a családfõ turbánt vagy fezt visel a keleti közösségekben. A kipa színe, anyaga és mérete Izraelben utal viselõjének vallásos illetve politikai identitására is.

- Fekete bársony kipa: ortodox, vallásos viselet
- Színes vagy kék-fehér kötött kipa (kipá szrugá): a vallásos cionista és a modern ortodox közösség által viselt fejfedõ
- Bõr vagy velúr kipa: modern ortodox, konzervatív vagy reform zsidóság által viselt kipa

Egy itt tanuló magát hagyományõrzõ-vallásosnak valló izraeli diák a következõket mondta: "Én az utcán általában sapkában járok, és az alá veszem fel a kipámat. Nem szeretnék problémát." Egy magát ortodoxnak valló évek óta Budapesten élõ izraeli férfi viszont arról mesélt, hogy õt nem különösebben érdeklik a reakciók, félelembõl pedig nem fog "rejtett üzemmódba" kapcsolni, ezért ha úgy adódik kipában is utcára megy. "Néha azért megbámulnak" - mondta - "de eddig még nem kerültem bajba, azért mert így öltözködöm."

Cicit
A cicit egy a férfiak által viselt "kiegészítõ", amelynek gyökerei a Bibliáig nyúlnak vissza. A szót általában magyarra szemléltetõrojtnak szokták fordítani. A Tóra Mózes negyedik könyvében (15,38-40) ekképp ír a szemléltetõrojtról:

Szólj Izráel fiainak, és mondjad nékik, hogy készítsenek magoknak cicitet az õ ruháik szegleteire az õ nemzetségeik szerint, és tegyenek a szeglet cicitje közé kék zsinórt. És arra való legyen néktek a cicit, hogy mikor látjátok azt, megemlékezzetek az Úrnak minden parancsolatjáról, hogy megcselekedjétek azokat; és ne nézzetek a ti szívetek után, és a ti szemeitek után, a melyek után ti paráználkodtok. Hogy megemlegessétek, és megcselekedjétek minden én parancsolatomat, és legyetek szentek a ti Istenetek elõtt. (forrás)

A cicit viselése fõképp az ortodox, illetve ultra-ortodox vallásos zsidókra jellemzõ. A parancsolat azokra a ruhákra vonatkozik, amiknek van sarka, azonban az évszázadok során úgy alakult ki, hogy a vallásos férfiak a felsõ ruházatuk alatt vagy felett egy ún. tálit kátánt viselnek, amelynek négy sarkán megtalálhatóak a szemléltetõrojtok. A tálit kátán, amely készülhet gyapjúból vagy pamutból, hasonlatos a férfi atlétatrikóhoz vagy egy ponchóhoz annyi különbséggel, hogy ennek négy sarka ki van lyukasztva és oda cicit van befûzve. A tálit kátán viselésével a vallásosok teljesítik a cicitre vonatkozó kötelezettséget, ez olyan szempontból is praktikus, hogy nem kell az egyéb ruhadarabot (például ing, póló) átlyukasztani minden sarkán. Magyarországon a vallásos izraeliek általában az ingjük alatt szokták viselni a tálit kátánt, a cicitet pedig vagy nadrágjukba betûrve vagy jól láthatóan azon kívül hordják.

Kendõ és szoknya
A vallásos zsidó nõknek esküvõjük után szó szerint bekötik a fejét. Az ortodox izraeliek az erre szolgáló kendõt tikhelnek vagy mitpahatnak hívják. A zsidó vallás szerint a haj az asszony egyik legvonzóbb része, ezért annak látványa csak a férjet illeti meg, emiatt pedig azt el kell takarni a többi férfi szeme elõl. Ez a takarás történhet kendõvel, egyes közösségekben pedig parókával is. A kendõ színe, akárcsak a kipáé függ viselõje vallásosságától, így a fekete kendõt viselõk inkább az ultra-ortodox, ortodox közösséghez, míg a színesebb, akár mintás kendõk viselete pedig a modern ortodox, vallásos cionista kötõdésû nõket jellemzi. Egy hétköznapokon is kendõt viselõ izraeli nõ a következõket mondta mikor az öltözködésre és a magyar reakciókra terelõdött a szó: "Egyszer az utcán sétálva szalám alejkummal köszöntek nekem, azt hitték muszlim vagyok a kendõ miatt. Az ilyent történeteket félretéve, nem különösebben szoktak felfigyelni a ruhámra vagy a kendõmre, Magyarországon sokféle ember él, az emberek már semmin sem lepõdnek meg."

A már fent említett cniut fogalma alá tartozik az is, hogy vallásos zsidó nõ csak szoknyában és hosszú ujjú, a vállat és a kulcscsontot takaró felsõben járhat. A szoknya hossza és színe szintén függ viselõje vallásosságától, általában a hosszú szoknya az elfogadott, azonban modernebb körökben a térd alá érõ szoknya és a leggings viselése is elõfordul. A színválasztás esetében fontos kitétel, hogy kevésbé feltûnõ színû legyen a ruha, legfõképpen a vörös, ami kerülendõ.

Láthattuk tehát, hogy a vallásos izraeli zsidók öltözködési szokásait jelentõsen befolyásolják a judaizmus szerteágazó elõírásai. Férfiak és nõk esetében is fontos a visszafogottság, valamint az, hogy minél kevésbé hangsúlyozza ki a ruházat a test formáit. Az egyén vallásosságától is függ, hogy mennyire nehéz megszoknia a magyarországi életet. A mindennapi életben egy ultra-ortodox izraelinek mindenképp többször kell szembesülnie azzal az utcán, hogy fura tekintettel néznek rajta végig, míg egy modern ortodox, esetleg konzervatív hagyományõrzõ nem tûnik ki az amúgy is színes magyarországi utcaképbõl. A fenti ruházatok beszerzése és utánpótlása, lévén, hogy Magyarországon is számos vallásos zsidó él, nem okoz problémát az itt letelepedõ vallásos Izraelieknek.

A cikksorozat második részében a Magyarországra költözõ izraeli palesztinok öltözködési szokásait fogjuk bemutatni, lesz szó többek között fejkendõrõl, kefijjérõl és még sok minden egyébrõl.

Forrás: Link

Hozzászólások


#1 | mindannyiunknak - 2013. május 04. 18:43:21
Pont ezt kerestem. Mindennapos problémám oldódik meg, mióta Izraelbõl hazajöttem. Most már tudom, hogy öltözködjek, hogy el tudjak vegyülni a tömegben. A nyelvvel szerencsére nem volt gondom, mert jó tanáraim voltak. Jól megtanították nekem a magyart.

http://www.youtub...Yarb3tzwA8
#2 | patak - 2013. május 04. 18:43:27
haha, a zsidó férfiak cicit viselnek :D Ez mekkora!! Mindig is sejtettem, hogy erõsen identitászavarosak...
#3 | Holdas - 2013. május 04. 19:11:06
Cicesznek ejtik. De ez is azt mutatja menyire nem érti a másik zsidót és õk is szét vannak bomlasztva. Nálunk hiába katolikus,református de nem öltözködik másként.
#4 | patak - 2013. május 04. 19:39:59
Holdas: a zsidók nincsenek szétbomlasztva.
Az ország vezetõ zsidói azért váltják le egymást, mert abból nyerészkednek. Miközben az egyik szimpadiasan leváltja a másikat, "nagy belharcokkal" este együtt pezsgõznek. Akik a köznép elõtt az ellenség zsidók, valójában a legnagyobb össztartók (miközben végtelenül utálják egymást, de sokkal jobban utálják a gojokat, és azokat emberszámba se veszik- Ezért tartanak itt, illetve össze, más nem motiválja õket, mint a hatalom és pénz.)
Ezen a szinten nem létezik szeretet, csak kizárólag pénz és hatalom,meghunyászkodás, elõrelépés.

Hány ilyen besúgót ismerek, hány ilyet tapasztaltam meg, hogy nagy visszhanggal a közt félrevezetve maguk közt osztották le a lapokat....

Megnyugtatlak Holdas, a cionista zsidók nincsenek szétbomlasztva.. az egyszerû sarki fûszeres zsidó is azonnal parancsolni tud a TESCO magyarországi tulajdonosának.
#5 | 9323 - 2013. május 04. 21:16:09
Addig addig nézegetnek, míg egyszer csak le nem esik (nekik is), hogy mégis ki vagy, és mit képviselsz.
#6 | patak - 2013. május 04. 21:46:00
9323 - nézegetésrõl nincs és nem is lehet szó, itt csak elõre eltervezett sakklépések vannak, ahol mindenkirõl tudják ki mi. Egyik oldal sem cselekszik véletlenszerûen.
A véletlenszerû döntés az ellenfélnek kedvezhet, de már párszáz éve kitalálták, hogy az ilyemit hagyni luxus.
#7 | Balu - 2013. május 05. 03:19:50
Baeg,
émmeg csak itt járok-kelek, de még senki se nézett nõnek. Tudtommal. Hagyjuk már ezt a típusú zsidózást. Ez is csak a szedázás egy formája.
#8 | vesterhagen - 2013. május 05. 10:21:12
Én is megbámulám jobbszemel kb 20 másodpercig s_dur s_rtata

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.