Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jåsdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTÓL (2013/09/22) AZ ÚJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tovĂĄbbiakban szakmai oldalkĂ©nt mĂŒködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjåtok - elérhetö.)

Klikkelj rĂĄ: Posta Imre Youtube oldala
..................

Nem a vĂĄlsĂĄg szĂŒlte az ĂșjnĂĄcikat


Nam håt, hanem a "zsidó" - szabadkÔmûves titkosszolgålatok!
BĂĄr a törtĂ©nelmi pĂ©ldĂĄk ezt diktĂĄlnĂĄk, egy orszĂĄg gazdasĂĄgi helyzetĂ©nek nincs sok köze a kĂŒlönfĂ©le szĂ©lsĂ”jobboldali pĂĄrtok tĂĄmogatottsĂĄghoz – ĂĄllĂ­tja az elmĂșlt hĂșsz Ă©v statisztikĂĄit összegezve egy napokban megjelent kutatĂĄs.

Nincs egyĂ©rtelmĂ» összefĂŒggĂ©s egy orszĂĄg gazdasĂĄgi helyzete, illetve a radikĂĄlis jobboldali pĂĄrtok tĂĄmogatottsĂĄga között – erre az ĂĄltalĂĄnos következtetĂ©sre jutott Alina Polyakova amerikai szociolĂłgus napokban publikĂĄlt tanulmĂĄnya, amely az Eurozine cĂ­mĂ» internetes lapban jelent meg.

BĂĄr az elmĂșlt nĂ©hĂĄny Ă©vben a hazai Ă©s a nemzetközi sajtĂłban publikĂĄlt Ă­rĂĄsok egy rĂ©sze arrĂłl szĂĄmolt be, hogy a gazdasĂĄgi visszaesĂ©s hatĂĄsĂĄra tovĂĄbb erĂ”södhetnek a kĂŒlönfĂ©le szĂ©lsĂ”sĂ©ges jobboldali tömörĂŒlĂ©sek, Alina Polyakova szerint ennek nem sok jelĂ©t lĂĄtjuk egyelĂ”re.

A szakĂ©rtĂ” Ășgy vĂ©li, hogy a radikĂĄlis jobboldali pĂĄrtokat Ă©s szavazĂłikat elsĂ”sorban nem a gazdasĂĄgi megfontolĂĄsok mozgatjĂĄk. „Ehelyett az etnonacionalizmus, a kisebbsĂ©g- Ă©s bevĂĄndorlĂĄs-ellenessĂ©g, illetve a kultĂșra hanyatlĂĄsĂĄnak retorikĂĄjĂĄbĂłl összegyĂșrt ideolĂłgia egyesĂ­ti Ă”ket” – fogalmaz a szakĂ©rtĂ”.

A vålsåg elÔtt indultak

A terjedelmes tanulmĂĄny az elmĂșlt hĂșsz Ă©v statisztikĂĄit összegezve arra a következtetĂ©sre jutott, hogy a radikĂĄlis jobboldali pĂĄrtok vĂĄlasztĂĄsi eredmĂ©nyessĂ©ge egyĂĄltalĂĄn nem fĂŒggött össze az egy fĂ”re jutĂł GDP vĂĄltozĂĄsĂĄval, de mĂ©g csak a munkanĂ©lkĂŒliek szĂĄmĂĄval sem.

Polyakova kifejtette, bĂĄr az egyĂ©n szintjĂ©n tĂ©nylegesen megfigyelhetĂ” valamilyen gyenge összefĂŒggĂ©s a gazdasĂĄgi helyzet, illetve a szavazĂłi hajlandĂłsĂĄg között, ennek bizonyĂ­tĂĄsĂĄhoz tovĂĄbbi kutatĂĄsokra lenne szĂŒksĂ©g a szĂ©lsĂ”jobboldali szavazĂłk körĂ©ben.

Az amerikai szociolĂłgus szerint amĂ­g Nyugat-EurĂłpĂĄban a szĂ©lsĂ”jobboldali pĂĄrtok mĂĄr a vĂĄlsĂĄg elĂ”tt erĂ”södni kezdtek, addig Kelet-EurĂłpĂĄban nem lĂĄtunk hasonlĂł trendet. „SĂ”t az 1930-as Ă©vekhez hasonlĂł radikalizĂĄlĂłdĂĄs sem figyelhetĂ” meg” – hangsĂșlyozta Polyakova elemzĂ©se.

Jó helyen, jó idÔben

A kĂŒlönbözĂ” elemzĂ©sek kĂŒlönbözĂ” okokkal magyarĂĄzzĂĄk a szĂ©lsĂ”jobboldal magyarorszĂĄgi megerĂ”södĂ©sĂ©t - mondta FĂ©lix AnikĂł, a tĂ©ma egyik hazai szakĂ©rtĂ”je a hvg.hu-nak, hozzĂĄtĂ©ve: van, aki csak a gazdasagi visszaesĂ©st jelöli meg, de van, aki ennĂ©l valamivel összetettebb folyamatot lĂĄt.

Amerikai neonĂĄci csoport egyik tagja.
FotĂł: AFP / Mark Ralston

HozzĂĄtette, hogy a gazdasĂĄgi tĂ©nyezĂ”k mellett MagyarorszĂĄgon a kormĂĄnyzati vĂĄlsĂĄg, Ă©s az olaszliszkai gyilkossĂĄg is döntĂ” szerepet jĂĄtszott a szĂ©lsĂ”sĂ©gesek tĂ©rnyerĂ©sĂ©ben. Ugyanakkor „konszenzus van a tekintetben, hogy a radikĂĄlis jobboldal jĂł helyen volt jĂł idĂ”ben, ezĂ©rt kĂ©pes bizonyos kĂ©rdĂ©sekre vĂĄlaszt adni” – jegyezte meg az ELTE PhD-hallgatĂłja.

A szociolĂłgus hangsĂșlyozta: a hazai szĂ©lsĂ”jobb megjelenĂ©se nem elĂ”zmĂ©ny nĂ©lkĂŒli. „Ahhoz, hogy a Jobbik a 2010-es vĂĄlasztĂĄsokon sikerrel szerepeljen, nagy mĂ©rtĂ©kben hozzĂĄjĂĄrult, hogy a pĂĄrt 2006-tĂłl szervezeti Ă©s arculati szinten is fejlĂ”dött, Ă©s egy belsĂ” megĂșjulĂĄson ment keresztĂŒl” – magyarĂĄzta a GörögorszĂĄgban kutatĂł tĂĄrsadalomtudĂłs.

A Jobbik szavazĂłi kapcsĂĄn feltett kĂ©rdĂ©sĂŒnkre elĂĄrulta: a „tradicionĂĄlis” szĂ©lsĂ”jobboldali vĂĄlasztĂłt (alacsony iskolai vĂ©gzettsĂ©gĂ» Ă©s stĂĄtuszĂș közĂ©pkorĂș fĂ©rfi) pĂĄr Ă©ve felvĂĄltotta egy jĂłval sokszĂ­nĂ»bb, heterogĂ©nebb tĂĄbor. „Ennek egyik oka az lehet, hogy a Jobbik tudatosan törekedett a kĂŒlönbözĂ” tĂĄrsadalmi csoportok megszĂłlĂ­tĂĄsĂĄra” – mutatott rĂĄ a szociolĂłgus.

Fasizmus a demokrĂĄciĂĄĂ©rt

Amint az Alina Polyakova tanulmĂĄnyĂĄbĂłl kiderĂŒlt, noha a jobboldali radikĂĄlisok mindent elkövetnek annak Ă©rdekĂ©ben, hogy a kĂ©t vilĂĄghĂĄborĂș közötti autoritĂĄrius rezsimeket rehabilitĂĄljĂĄk, a legtöbb esetben a diktatĂłrikus megoldĂĄsokat elutasĂ­tva a nĂ©p, Ă©s meglepĂ” mĂłdon a demokrĂĄcia nevĂ©ben lĂ©pnek fel.

A Political Capital kutatĂĄsĂĄban rĂ©szt vevĂ” FĂ©lix AnikĂł kifejtette: ezek a pĂĄrtok „sokszor tĂ©nyleg a parlament falain belĂŒl hirdetik populista Ă©s a demokrĂĄciĂĄval akĂĄr mĂ©g össze is egyeztethetĂ” nĂ©zeteiket, ĂĄm ez veszĂ©lyesebb a nĂ©pkĂ©pviseletre, mint az extrĂ©m mĂłdon antidemokratikus, de partvonalon kĂ­vĂŒli szervezetek”.

NĂĄci ellenes tĂŒntetĂ©s Magdeburgban.
FotĂł: AFP / Jens Wolf

Rogers Brubaker amerikai szociolĂłgus Ășgy vĂ©li: bĂĄr a pĂĄrtok retorikĂĄjĂĄban valĂłban erĂ”södött a nacionalista hangvĂ©tel, a vĂĄlsĂĄg hatĂĄsĂĄra az etnikai ellentĂ©tek nem Ă©lezĂ”dtek ki. „RĂĄadĂĄsul azokban az orszĂĄgokban, ahol erĂ”s a szĂ©lsĂ”jobb, ennek inkĂĄbb politikai, mintsem gazdasĂĄgi okai vannak” – erĂ”sĂ­ti meg a szakember.

ErÔtlen civileket szållnak meg

Polyakova elemzĂ©se egyĂ©bkĂ©nt arra a következtetĂ©sre jutott, hogy a radikĂĄlis jobboldali pĂĄrtok tĂĄmogatottsĂĄgĂĄnak megĂ©rtĂ©sĂ©hez a gazdasĂĄgnĂĄl mĂ©lyebbre kell mennĂŒnk. A mai szĂ©lsĂ”jobb ugyanis – hasonlĂłan a kĂ©t vilĂĄghĂĄborĂș közötti a fasiszta pĂĄrtokhoz - a civil tĂĄrsadalmat felhasznĂĄlva toboroz hĂ­veket.

„Kelet-EurĂłpĂĄban mind a mai napig erĂ”tlen a civil tĂĄrsadalom, rĂĄadĂĄsul kevĂ©s a civil szervezetek szĂĄma is. A szĂ©lsĂ”jobboldal Ă©ppen emiatt a diĂĄkszervezeteket, sportklubokat, környezetvĂ©dĂ” csoportokat, filmklubokat, olykor pedig a vallĂĄsi- Ă©s a szociĂĄlis szervezeteket szĂĄllja meg” – mutatott rĂĄ Polyakova.

A fiatal amerikai szociolĂłgus szerint EurĂłpa keleti felĂ©n „a civil szervezĂ”dĂ©sek ahelyett, hogy a demokrĂĄcia Ă©s a pluralizmus iskolĂĄi lennĂ©nek, inkĂĄbb a radikĂĄlis, illetve antidemokratikus gondolatok terjedĂ©sĂ©t segĂ­tik elĂ””.
Link

Hozzászólások


#1 | keepfargo - 2013. május 05. 09:37:13
Ezek a bejaratott kategoriak, megnevezesek, fogalmak most mar elegge lejaratottak is. Ki vesz komolyan egy olyan meghatarozast - ma, Magyarorszagon - hogy aki a cigany ellen fordul az szelsoseges? Nem szelsoseges az, bizony hogy nem, csak kepben van, ami azt jelenti, hogy maradt meg jozan esze s eletosztone, mert latja a folyamatot, hogy az honnan indult, mibol merit erot es hova vezethet. Ezt a tiszteletremelto Mrs Polyakova nem kell hogy tudja - kovetkezeskeppen egy szot sem ejt ilyesmirol.
#2 | Kedvesi - 2013. május 05. 09:59:53
Ez olyasmi mint a kibuc infon propagandålt Arany Hajnal és a többi szar?! Aminek a sok agymetélt jobbikos ott ujjong? Mert sajåt gondolata még ezzel kapcsolatban sincs, mert a pårt meg a kibuc mondja meg mit kell gondolni.
#3 | vesterhagen - 2013. május 05. 10:29:50
FOGADJUNK, HOGY NEM MERNE ELÉM ÁLLNI!!!!!:D AMÚGY PEDIG NEM!!!! AZ ÚJNÁCIK SZÜLTÉK A VÁLSÁGOT TUDJÁTOK !!!
#4 | Perje - 2013. május 05. 11:37:53
PolyĂĄknĂ©nak innen ĂŒzenem , hogy a vallĂĄsi , szociĂĄlis Ă©s egyĂ©b szervezetetek nem a szĂ©lsĂ”jobb, hanem a liberĂĄlisok szĂĄlljĂĄk meg. SĂ”t, Ă”k is alapĂ­tjĂĄk az ilyen gyĂŒlekezetetket.

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.