Posta Imre weboldala

Navigáció

Szakmai oldal:RSS

Hírek

Cikkek

Jásdi Kiss Imre: Hatodik Pecsét

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Üdvözlet


A MAI NAPTĂ“L (2013/09/22) AZ ĂšJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a továbbiakban szakmai oldalként müködik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj rá: Posta Imre Youtube oldala
..................

Térképen is látszik az olajosok pénze


Az olajos legendák tovább élnek, az Aranyháromszög az ország leginkább feketézõ része. A helyiek szerint ugyan még mindig megy a trükközés, de az olajszõkítés vagy a Kiskõröshöz közeli Akasztóról származó, emblematikus vállalkozó, Stadler József adócsalásainak volumenét meg sem közelítik a mai ügyletek.

"Annyi pénze van, hogy el se fogy! De akkor meg miért csinálta, ha csinálta? Hát mert az emberek mohók, mindig többet akarnak, mindig ügyeskednek, az itteniek meg kicsit jobban ügyeskednek" - fakadt ki egy soltvadkerti boltos, amikor egy friss helyi áramlopási ügyrõl kérdeztük. A kisváros legnagyobb büszkesége az egyik cukrászdája, melynek híre olyan messzire elér, hogy nemcsak a szomszédos településekrõl, de Ausztriából és Németországból is érkeznek ide vendégek. Most mégis áramlopáson érték a vállalkozást a helyi médiában megjelent hírek szerint. Egy másik soltvadkerti boltos azt állítja, hogy az utóbbi években "sorban derülnek ki az ilyen-olyan villanyos ügyeskedések".

Egy friss kutatás szerint a Kiskõrösi kistérség az egyik legfeketébb folt a magyar gazdaság térképén, itt minden harmadik forintnyi jövedelem adózatlan. A Kiskõrös, Kecel és Soltvadkert városok által dominált, korábban Aranyháromszögnek is nevezett térség nem múlt nélkül feketézik. Az 1990-es években ez volt az olajszõkítés központja, a borhamisítás is nagyban ment, és a Kiskõröshöz közeli Akasztóról származik az adócsalás pápája, Stadler József is, újabban pedig a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet felszámolása került a hírekbe.

Pályázni kell

A helyiek szerint nem a cukrászda ügyéhez hasonló "apróságok" miatt megy itt nagyon a feketézés, hanem egyszerûen azért, mert az olajszõkítésbõl és a borhamisításból régebben befolyt pénz megmaradt, forog, és "ahol a pénz van, ott lehet még több pénzt keresni". Éppen ezért, "igazán nagyot ma pályázatokkal lehet szakítani" - véli egy helyi pénztáros.


Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A felszámolás alatt álló Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet székháza - 40 milliárdos adósságot halmozott fel

Az Aranyháromszögben valóban meglepõen sok Európai Uniós fejlesztést reklámozó táblát látni, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség térképe szerint pedig a Kiskõrösi térségben valósul meg Kecskemét és Baja után a legtöbb EU-s fejlesztés Bács-Kiskun megyében, megelõzve olyan kistérségeket, mint a kiskunfélegyházi vagy más megyékbõl a hódmezõvásárhelyi, a dunaújvárosi, a kazincbarcikai vagy az ózdi.

Itt elmegy jobbra, aztán lát egy házat. Ott mossák a pénzt.

Az Aranyháromszög legnagyobb városa és pénzügyi központja is Kiskõrös. Itt a megkérdezett járókelõk elõszeretettel mutogattak "papíron jól mûködõ, de abszolúte vevõmentes" üzleteket, ahol szerintük a piszkos pénzt mossák. Ezenkívül a bor és az égetett szeszek hamisítását említették Kiskõrösön, mint olyan üzletet, amelybõl feketén lehet gyorsan és sok pénzt szerezni.

A pályázatok mellett a mezõgazdasági támogatási rendszer hibáinak élelmes kihasználásáról is beszélnek a helyiek Kecelen, amely az iparosodott Soltvadkertnél jóval nagyobb mértékben támaszkodik a mezõgazdaságára. "Ha kiszedi a szõlõt, kap érte támogatást, aztán, ha újratelepíti, azért is" - ecsetelték az [origo]-nak a Kecel melletti imrehegyi szõlõkben metszõ munkások.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A saját szõlõjüket metszõ imrehegyiek

Minél nagyobb egy földterület, annál többet lehet spórolni a megmûvelésén is. Egy keceli vállalkozó szerint néhány éve még szabályos emberpiacok voltak némelyik téren, virágzott a feketefoglalkoztatás. "Ott gyûltek össze a munkások, és oda jöttek értük platós teherautókkal a nagygazdák, hogy kivigyék õket a földekre" - mutattak többen is egy helyi élelmiszerbolt elõtti parkolóra.

Nem olyan már, mint az olajozás idején volt

Annak ellenére azonban, hogy az [origo]-nak nyilatkozók egyikét sem lepte meg, hogy a lakóhelyén kutatások szerint is ennyire jelentõs a feketegazdaság részesedése a jövedelmekbõl, mindannyian kiemelték, hogy manapság már egyáltalán nem olyan szembetûnõ ez a jelenség, mint az olajszõkítés idején volt.

Az Aranyháromszögben lakók szerint õket is éppúgy megviseli a gazdasági válság, mint az ország más területén élõket, viszont tisztában vannak vele, hogy helyzetük eleve valamivel kedvezõbb volt a korábban megszerzett és azóta helyben (is) forgatott vagyonoknak köszönhetõen. Új beruházásból láthatóan sok van, és a helyiek szerint munka is akad, de ahogy a soltvadkerti kocsma egyik vendége mondta: "Akinek most nincs pénze, az nem tud szerezni, akinek van, annak meg gyûlik szépen tovább. Amikor olaj volt, legalább a nulláról is fel lehetett jönni. Aki akkor feljött - és él még - nem fog visszacsúszni."

A soltvadkertiek vegyipari tudása részben biztosan a fehérgazdaság szolgálatába állt azóta, ma itt csoportosul a magyar mûanyagfeldolgozó-kapacitás jelentõs része. Ha Magyarországon bárhol egyszerû fehér szatyor kerül a kezünkbe, az nagy valószínûséggel Soltvadkert közelébõl származik, a zacskókat pedig lényegesen kevésbé éri meg hamisítani, mint a fûtõolajat vagy a bort.Az egy fõre jutó be nem jelentett lakossági jövedelmek aránya az összes jövedelembõl

Egy soltvadkerti orvos szerint egyébként a mûanyag-feldolgozás itteni terjedése is iskolapéldája a helyiek vállalkozó kedvének. Elõször csak egy mûanyaggyár nyitott ki, majd az ott dolgozó raktárosok - látva, hogy jól megy a bolt - mind megnyitották a saját üzemeiket. A mûködõ gyárakat és vállalkozásokat pedig mostanában különösen sokszor ellenõrzi az adóhatóság, az [origo] által megkérdezett vállalkozók mindegyikének három-négy ellenõrzése is volt csak az elmúlt két hónapban. Ezt és a soltvadkerti takarékszövetkezet "cserbenhagyását" sérelmezik is a helyiek. Szerintük az állam megmenthette volna a takarékot, hiszen - érvelnek - a vidék "a legnarancssárgább térség az egész országban".

RĂ©gen minden jobb volt

Egy soltvadkerti pultos szerint két dolog okozhatja, hogy továbbra is jelentõs a feketegazdaság az Aranyháromszögben, és elmondása szerint ezek az okok az egész országban jelen vannak. "Egyik oldalról van a kapzsiság. Aki régen megszedte itt magát Vadkerten, az most sem szegény. Õk elég kevesen vannak, csak a pénzük rengeteg. A másik oldalon meg vagyunk mi. Mi nem bánjuk, ha minimálbérre jelentenek be, azt se bánjuk, hogy néha nem is kapjuk meg, ami jár, mert legalább kapunk valamit. Így akinek pénze van, bármit megcsináltathat a szegényebbel. Ha a munkaadó adót csal a béreken, biztos nem a munkavállaló fogja felnyomni, mert az fél. Ha valamelyik vetélytársa felnyomja, akkor is vagy lesz valamilyen eljárás, vagy nem. Attól függ, kinek ki van a zsebében. De így van ez Magyarországon mindenhol, nem csak nálunk."

Ahogyan a helyi lelkész is mondta: "Régen ez Eldorádó volt, most már nincs meg ez a nimbusz. Néha van egy-egy ügy, de ez is inkább csak azoknak rossz, akik itt élnek, és rendesen szeretnének dolgozni. Itt vannak például a borászaink. Egyre jobb minõségû borok kerülnek ki innen, nemzetközi eredményeink vannak, itthon mégis mínuszról indít az a bor, aminek a címkéjén Soltvadkert, Kiskõrös vagy Kecel szerepel."
Link

Hozzászólások


#1 | tour - 2013. május 05. 19:51:25
Érthetõen zajlik a folyamat!

Hozzászólás küldése


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.