Posta Imre weboldala

Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

‹dvŲzlet


A MAI NAPT√ďL (2013/09/22) AZ √öJ WEBOLDALUNK A: HTTP://POSTAIMRE.MAGYARNEMZETIKORMANY.COM :)

.....................
(A www.postaimre.net a tov√°bbiakban szakmai oldalk√©nt m√ľk√∂dik
a www.magyarnemzetikormany.com/pi-klub cím - amint tapasztalhatjátok - elérhetö.)

Klikkelj r√°: Posta Imre Youtube oldala
..................

Leleplezt√©k a csal√°st - √ďri√°sit bukott az √°llam √©s a befektet√Ķk


Aligha fogj√°k viszontl√°tni a p√©nz√ľket a m√°r megsz√Ľnt Macrogamma √°ltal kor√°bban kezelt MAG √©s NAP ingatlanalapok befektet√Ķi, el√Ķbbi √°rfolyama 2012. december √≥ta null√°n √°ll, m√≠g ut√≥bbi√© a 10 ezer forintos n√©v√©rt√©k mellett 1552 forinton. A drasztikus t√Ķkeveszt√©s k√©t okra vezethet√Ķ vissza, egyr√©szt a hazai ingatlanpiac √∂sszezuhan√°s√°ra, m√°sr√©szt az alapkezel√Ķn√©l felt√°rt csal√°sra. A Kehi k√∂zel k√©t hete tett feljelent√©st az √ľgyben, az √ľgy√©szs√©g pedig a napokban megind√≠thatja a hivatalos nyomoz√°st. A felt√°rt vissza√©l√©sek szerint az alapokba ker√ľl√Ķ ingatlanokat szinte kiv√©tel n√©lk√ľl egy k√∂zb√ľls√Ķ (offshore) c√©g k√∂zbeiktat√°s√°val v√°s√°rolt√°k meg, amely√©rt a piaci √°rn√°l j√≥val t√∂bbet adtak, √≠gy szivatty√ļztak ki √≥ri√°si √∂sszegeket az alapokb√≥l. A csavar az eg√©szben, hogy az APEH m√°r 2011 elej√©n tal√°lt vissz√°ss√°gokat az ingatlan√©rt√©kes√≠t√©sekhez k√∂thet√Ķ √°fa-visszaig√©nyl√©s kapcs√°n, azonban hivatalos feljelent√©sre csak most ker√ľlt sor.

K√©t h√©ttel ezel√Ķtt robbant a h√≠r a m√©di√°ban, miszerint a Korm√°nyzati Ellen√Ķrz√©si Hivatal √ļjabb feljelent√©st tett, a m√°r nem l√©tez√Ķ Macrogamma Alapkezel√Ķ t√∂bb ingatlanalapj√°n√°l ugyanis a t√∂bb h√≥napos vizsg√°latok azt der√≠tett√©k ki, hogy csal√°s t√∂rt√©nt. A Portfolio.hu-nak a Kehi-n√©l meger√Ķs√≠tett√©k, hogy k√ľl√∂n√∂sen jelent√Ķs k√°rt okoz√≥ csal√°s elk√∂vet√©se miatt ismeretlen tettes ellen feljelent√©st tettek. K√©rd√©s√ľnkre az √ľgy√©szs√©gen elmondt√°k, hogy p√©nteken kapta k√©szhez az illet√©kess√©ggel rendelkez√Ķ Pest Megyei F√Ķ√ľgy√©szs√©g a feljelent√©st, a napokban d√∂ntenek is a k√©rd√©sben. Az √ľgy kapcs√°n egy √∂ssze√°ll√≠t√°st k√©sz√≠tett√ľnk, amely felfedi, hogy pontosan mi√©rt fordult el√Ķ, hogy sz√°mos befektet√Ķ (nyugd√≠jp√©nzt√°r, mag√°nszem√©lyek √©s az √°llam) szinte semmit sem fog l√°tni abb√≥l a p√©nzb√Ķl, amit annak idej√©n az alapokba inveszt√°lt.L√°tsz√≥lag minden rendben ment az elej√©n 1/2 k√∂vetkez√Ķ oldal →


A Macrogamma Befektet√©si Alapkezel√Ķt 2006 j√ļlius√°ban alap√≠tott√°k, az alapkezel√©si enged√©lyt 2006 okt√≥ber√©ben kapt√°k meg, az els√Ķ alapjukkal, a MAG Ingatlanbefektet√©si alappal m√°r kor√°n, 2007 m√°rcius√°ban kij√∂ttek. Annak idej√©n m√©g a nyugd√≠jp√©nzt√°ri szektor az aranykorszak√°t √©lte, a befektet√©si alapok nagyon n√©pszer√Ľ befektet√©sek voltak a portf√≥li√≥kban, ez√©rt nem volt neh√©z t√Ķk√©t gy√Ľjteni a p√©nzt√°rakt√≥l, illetve bizonyos mag√°nbefektet√Ķkt√Ķl. K√ľl√∂n√∂sen az√©rt volt nagy √©rdekl√Ķd√©s az alap ir√°nt, mert azt √≠g√©rt√©k, hogy a portf√≥li√≥t nagyobb r√©szben val√≥ban ingatlannal fogj√°k felt√∂lteni, √©s nem likvid vagyonnal, ahogy t√∂bb m√°sik riv√°lisn√°l lehetett annak idej√©n l√°tni. Az adatok szerint 2 milli√°rd forinttal √°llt fel az alap, a nagy sikerre val√≥ tekintettel 2008 j√ļnius√°ban egy √ļjabb alappal jelentek meg, aminek NAP Ingatlanfejleszt√Ķ Alap volt a neve. A v√°ls√°g kit√∂r√©s√©vel gyakorlatilag egy id√Ķben, 2008 szeptember√©ben a t√Ķzsd√©re is bevezett√©k az ingatlanalapokat, a k√©t alapban akkor 4,1 milli√°rd forint volt.

A c√©l az volt, hogy a befektet√Ķkt√Ķl √∂sszegy√Ľjt√∂tt milli√°rdokon, valamint a FHB Bankt√≥l √©s az Allianz Bankt√≥l felvett jelz√°log-hitelekb√Ķl min√©l t√∂bb ingatlant vegyenek a portf√≥li√≥ba, √©s azok hasznos√≠t√°s√°b√≥l, fejleszt√©s√©b√Ķl √©s elad√°s√°b√≥l profitot tudjanak termelni. A v√°ls√°g azonban k√∂zbesz√≥lt, 2008 november√©ben a befektet√©si alapokat √©rint√Ķ p√°nikszer√Ľ visszav√°lt√°sok miatt az ingatlanalapok forgalmaz√°s√°t besz√ľntett√©k 10 napra. Az alapkezel√Ķ √ļgy d√∂nt√∂tt, hogy az esetleges kock√°zatok √©s visszav√°lt√°si ig√©nyek miatt egyszeri 25%-os le√©rt√©kel√©st hajt v√©gre MAG-n√°l, majd az alapot z√°rtv√©g√Ľv√© alak√≠tott√°k √°t, hogy a v√°ls√°g okozta hull√°mokat kezelhess√©k. A MAG eset√©ben a z√°rtv√©g√Ľv√© alak√≠t√°st 2009. m√°rcius v√©g√©n enged√©lyezte a PSZ√ĀF, m√©ghozz√° 4 √©vre. A NAP eset√©ben erre nem volt sz√ľks√©g, hiszen az alap m√°r eleve (2008. j√ļlius) 3 √©ves futamid√Ķvel indult el.

Leleplezt√©k a csal√°st - √ďri√°sit bukott az √°llam √©s a befektet√Ķk

A befektet√Ķk az √°rfolyamokat megn√©zve nem lehetettek boldogok, b√°r a NAP-n√°l 2009 k√∂zep√©n, a MAG-n√°l pedig 2010 v√©g√©n t√∂rt√©nt egy nagyobb portf√≥li√≥-fel√©rt√©kel√©s, s√Ķt a NAP hozamot is fizetett, azonban 2011 elej√©n j√∂tt a fekete leves. Kider√ľlt, hogy egy APEH-vizsg√°lat a 2008-2009-es id√Ķszaki ad√≥bevall√°sok ut√≥lagos vizsg√°lata alapj√°n ad√≥k√ľl√∂nb√∂zetet √°llap√≠tott meg, amely az ad√≥b√≠rs√°gokkal √©s a k√©sedelmi p√≥tl√©kokkal egy√ľttesen a MAG-n√°l 175,2 milli√≥ forint, m√≠g a NAP-n√°l 164,5 milli√≥ forint volt. A sz√ľks√©gess√© v√°lt c√©ltartal√©kk√©pz√©s miatt mind a k√©t √°rfolyam jelent√Ķsen visszaesett, az alapkezel√Ķ pedig annyira rossz helyzetbe ker√ľlt, hogy m√°r neh√©zkess√© v√°lt az alapok kezel√©se.

A k√©t alap k√∂z√ľl az √°rfolyamok alapj√°n a NAP volt rosszabb helyzetben, az APEH-hat√°rozat miatti c√©ltartal√©kk√©pz√©st k√∂vet√Ķen az √°rfolyam a n√©v√©rt√©k 50%-a al√° esett. Az alap befektet√Ķi v√©g√ľl √ļgy d√∂nt√∂ttek, hogy a 2011 j√ļlius√°ban lej√°r√≥ alap m√Ľk√∂d√©s√©t nem hosszabb√≠tj√°k meg, √©s mivel a Macrogamma m√Ľk√∂d√©si enged√©ly√©t szem√©lyi felt√©telek hi√°nya miatt bevont√°k, √©s nem siker√ľlt m√°sik alapkezel√Ķnek √°tadni az alapot (nem √ļgy, mint a MAG eset√©ben), ez√©rt a let√©tkezel√Ķnek lett a feladata, hogy az ingatlan-portf√≥li√≥t √©rt√©kes√≠tse. A let√©tkezel√Ķ ING Bankn√°l k√©rd√©s√ľnkre elmondt√°k, hogy a magyar piacon ekkor fordult el√Ķ els√Ķk√©nt, hogy egy let√©tkezel√Ķnek ilyen feladatot kellett megoldania, √≠gy folyamatosan egyeztettek a PSZ√ĀF-fal √©s a NAV-val az alap miatt. Mint elmondt√°k, √Ķk is √©szlelt√©k, hogy az alappal probl√©m√°k vannak, √©s t√∂rt√©nhettek vissza√©l√©sek kor√°bban, amelyr√Ķl √©rtes√≠tett√©k is hat√≥s√°gokat. A let√©tkezel√Ķi feladatokat az ING Bank 2010 elej√©t√Ķl l√°tta el, a kor√°bbi let√©tkezel√Ķ az UniCredit volt, amelynek a jog√°szai mindent rendben tal√°ltak a jogi megfelel√Ķs√©g vizsg√°latakor.

Az √ľgy bonyolults√°g√°t jelzi, hogy m√©g a mai napig perben van az alap a NAV-val, ugyanis kor√°bban a NAV hat√°rozatait megt√°madta az alapok k√©pviselet√©ben elj√°r√≥ Macrogamma. Ezeknek a pereknek a kimenetelei pedig befoly√°solhatj√°k a befektet√Ķknek visszaszolg√°ltathat√≥ vagyon nagys√°g√°t, b√°r szignifik√°nsan magasabb √∂sszegre nem lehet sz√°m√≠tani. R√°ad√°sul a neh√©z piaci k√∂r√ľlm√©nyek miatt az ingatlanok √©rt√©kes√≠t√©se nem t√∂rt√©nt meg, az egy √©ves hat√°rid√Ķt nem tudt√°k tartani, a PSZ√ĀF pedig nem hosszabb√≠totta meg azt; 2012 nyar√°n az FHB Bank √°ltal jelz√°logjoggal terhelt ingatlanokat lefoglalta az FHB Bank, √©s a k√©nyszer√©rt√©kes√≠t√©st √Ķ int√©zi. A let√©tkezel√Ķ az aktu√°lis √°rfolyamokat teszi k√∂zz√©, a folyamat lez√°r√°s√°ig pedig nem lehet tudni, hogy pontosan mekkora √∂sszeghez jutnak hozz√° a befektet√Ķk. Mindez az√©rt is bizonytalan, mert az FHB Bankot a v√©grehajt√°s sor√°n t√∂rt√©n√Ķ √©rt√©kes√≠t√©s eset√©n nem k√∂ti az a szab√°ly, mint az alapkezel√Ķt, hogy az elad√°si √°rnak az √©rt√©kbecsl√©sn√©l meghat√°rozottakn√°l nagyobbnak kell lennie, hanem az ingatlan-v√©grehajt√°s √°ltal√°nos szab√°lyai szerint j√°rhat el.

Válságkezelésre lépett be a Carion

A Carion Alapkezel√Ķ int√©zm√©nyek, p√©ld√°ul nyugd√≠jp√©nzt√°rak vagyonkezel√©s√©re szakosodott, az ingatlanpiacon m√°r a Macrogamma el√Ķtt v√©geztek befektet√©seket. T√°rgyal√°sokat kezdtek m√©g 2010 v√©g√©n a Macrogamm√°val, mert az √Ķ befektet√Ķik √©s a Carion befektet√Ķi k√∂z√∂tt √°tfed√©sek voltak, √©s a p√©nzt√°rak k√©rt√©k az alapkezel√Ķt, hogy l√©pjen k√∂zbe, mert bajokat l√°tnak a MAG eset√©ben. M√°r a legelej√©n vil√°goss√° tett√©k, hogy csak v√°ls√°gkezel√©sre hajland√≥ak √°tvenni az alapot, hiszen m√°r akkor l√°tsz√≥dott, hogy a nyomott ingatlanpiac miatt csod√°t nem lehet tenni. Az √°tv√©teln√©l a Carionra n√©zve p√©nz√ľgyi kock√°zatot nem l√°ttak, esetleg reput√°ci√≥s kock√°zata lehetett a tranzakci√≥nak, a befektet√Ķik kiszolg√°l√°sa szempontj√°b√≥l viszont ez az √°ldozat v√°llalhat√≥ volt.

A t√©nyleges vagyonkezel√©s √°tv√©tel√©re 2011 augusztus√°ban ker√ľlt sor, az els√Ķ dolguk az volt, hogy egy √ļj √©rt√©kbecsl√Ķvel teljesen √ļj √©rt√©kel√©st k√©sz√≠tettek a portf√≥li√≥r√≥l, amelyb√Ķl kider√ľlt, hogy a kor√°bban megadottakhoz k√©pest a portf√≥li√≥ k√∂r√ľlbel√ľl 40%-kalkevesebbet √©r. Az ingatlanalapok az√©rt is speci√°lisak, mert nagyon neh√©z egy portf√≥li√≥t be√©rt√©kelni, f√Ķleg olyan esetben, amikor a piac halott, ennek ellen√©re a 40%-os elt√©r√©s kiemelked√Ķen magas volt, 10-20% m√©g nem keltett volna akkora gyan√ļt. Az √©rt√©kel√©sn√©l az alap m√ļltj√°t nem vizsg√°lt√°k, visszamen√Ķlegesen nem vizsg√°lt√°k az ingatlanok ad√°sv√©teleit, csak azt pr√≥b√°lt√°k meg√°llap√≠tani, hogy az alap szerz√Ķd√©seib√Ķl mit lehet kihozni, milyen b√©rleti d√≠jjal lehet sz√°molni. A befektet√Ķkkel konzult√°ltak, hogy jogi l√©p√©seket tegyenek-e, viszont mivel az a konszenzus alakult ki a p√©nzt√°rakkal, illetve az √Ķket k√©pvisel√Ķ vagyonkezel√Ķkkel, hogy erre nincs sz√ľks√©g, ez√©rt erre nem is ker√ľlt sor.

Leleplezt√©k a csal√°st - √ďri√°sit bukott az √°llam √©s a befektet√Ķk

Kornis G√°bor, a Carion Alapkezel√Ķ igazgat√≥s√°g√°nak eln√∂ke elmondta: ek√∂zben az alap hitelez√Ķivel is folyamatosan t√°rgyalni kellett. Az √°tv√©telt k√∂vet√Ķen viszonylag r√∂vid id√Ķn bel√ľl, 2011 december√©ben az FHB Bank felmondta a hitelszerz√Ķd√©st, √©s egy √∂sszegben k√∂vetelte vissza az √∂sszeget, amire nem volt meg a fedezet az alapban. A bank 2012 nyar√°n az ingatlanokat nyilv√°nos √©rt√©kes√≠t√©s keret√©ben meg akarta hirdetni, azonban erre nem ker√ľlt sor. Az alap ellen viszont v√©grehajt√°st ind√≠tottak, ami a banksz√°ml√°kra ker√ľl√Ķ inkassz√≥hoz √©s 2012 v√©g√©n az alap elleni megsz√Ľn√©si elj√°r√°s elindul√°s√°hoz vezetett. Az alapkezel√Ķ az eml√≠tett esem√©nyekr√Ķl t√°j√©koztatta az alap hivatalos √©rt√©kbecsl√Ķj√©t (az ingatlanokat a bank el√Ķrel√°that√≥lag hitel√©rt√©ken fogja √©rt√©kes√≠teni), aki az ingatlanok aktu√°lis negyed√©ves √ļjra√©rt√©kel√©s√©n√©l ezt figyelembe vette, - egy kiv√©tel√©vel az √∂sszesen hitel volt - , √≠gy az alap √°rfolyama null√°ra esett.

A megsz√Ľn√©si elj√°r√°sra elvileg 1 √©v √°ll rendelkez√©sre, ez alatt az id√Ķ alatt kellene az ingatlanokra vev√Ķt tal√°lni. Ez viszont ilyen piaci k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt nagyon neh√©z, az esetleges v√°s√°rl√≥k nagyon jelent√Ķs diszkonttal vinn√©k csak el √Ķket. Kornis G√°bor szerint √Ķk is pr√≥b√°ltak vev√Ķket tal√°lni, azonban erre most vajmi kev√©s es√©ly van. A jogszab√°lyok nagyon rugalmatlanok, Nyugat-Eur√≥p√°ban j√≥val t√∂bb id√Ķ van az ingatlanok √©rt√©kes√≠t√©s√©re, amit √©ppen az√©rt tal√°ltak ki, hogy kedvez√Ķtlen piaci folyamatok eset√©n ne kelljen nagyon nagy vesztes√©ggel k√©nyszer√©rt√©kes√≠teni az ingatlanokat.

A Kehi-vizsg√°lat komoly vissza√©l√©sekre der√≠tett f√©nyt ← el√Ķz√Ķ oldal 2/2


K√∂sz√∂nhet√Ķen annak, hogy 2011 nyar√°t√≥l kezdve a nyugd√≠jp√©nzt√°ri visszal√©p√©sek miatt a k√©t ingatlanalap √°ltal kibocs√°tott befektet√©si jegyek egy r√©sze az √°llamhoz ker√ľlt, a Kehi r√©szletesen ellen√Ķrizhette, hogy minden rendben ment-e a Macrogamma √°ltal ind√≠tott √©s sok√°ig kezel√©s√©ben l√©v√Ķ alapokn√°l. Az √°rfolyammozg√°sok ugyanis arra engedtek k√∂vetkeztetni, hogy valamit nagyon elhib√°ztak. M√°r 2012 m√°jus√°ban a Kehi tett olyan utal√°sokat, miszerint n√©h√°ny ingatlanalapn√°l vissza√©l√©seket tal√°ltak, a t√∂bb h√≥napos kutat√≥ munka ut√°n 2013. √°prilis v√©g√©n feljelent√©sre is sor ker√ľlt. Mint megtudtuk, legal√°bb 1,5 milli√°rd forint k√°rt okozhattak az alapok kezel√Ķi egy olyan csal√°ssorozattal, amely eg√©szen eddig titokban maradt. A Kehi ismeretlen tettes ellen tett feljelent√©st, azonban inform√°ci√≥ink szerint a feljelent√©s kell√Ķen r√©szletezett ahhoz, hogy pontosan be lehessen azonos√≠tani a csal√°sban r√©sztvev√Ķ szem√©lyeket. A NAV a kor√°bban lefolytatott ellen√Ķrz√©sei sor√°n az egyes ingatlan√©rt√©kes√≠t√©sekhez kapcsol√≥d√≥ √°fa-fizet√©si k√∂telezetts√©gek teljes√≠t√©s√©vel kapcsolatban √°llap√≠tott meg jelent√Ķs szab√°lytalans√°gokat.

A Kehinek megvolt a lehet√Ķs√©ge arra, hogy az ingatlanok megv√°s√°rl√°s√°nak k√∂r√ľlm√©nyeit is r√©szletesen ellen√Ķrizze. A vizsg√°lat meg√°llap√≠totta, hogy a MAG √©s a NAP ingatlanalapokn√°l - egyetlen egy ingatlant kiv√©ve - az √∂sszes ingatlan egy offshore h√°tter√Ľ c√©gcsoport k√∂zbeiktat√°s√°val ker√ľlt az alapok tulajdon√°ba. R√°ad√°sul a Macrogamma √©s az offshore h√°tter√Ľ c√©gcsoportba tartoz√≥ c√©gek k√∂z√∂tt t√∂bb esetben is szem√©lyi vagy szervezeti √∂sszefon√≥d√°st der√≠tettek fel. El√Ķfordult, hogy a sz√©khely volt azonos, de gyakorta a Macrogamma vezet√Ķi, tulajdonosai, fel√ľgyel√Ķbizotts√°gi tagjai t√Ľntek fel az offshore h√°tter√Ľ c√©gn√©l. √Ėnmag√°ban ez m√©g nem lenne olyan nagy probl√©ma, ha az ingatlan ad√°sv√©tel rendben zajlott volna, de nem √≠gy ment.

Az ellen√Ķrz√©s meg√°llap√≠t√°sai alapj√°n a csal√°s a k√∂vetkez√Ķk√©ppen m√Ľk√∂d√∂tt. Az alapok k√∂zvetetten v√°s√°rolt√°k meg az ingatlanokat, az eredeti tulajdonos az offshore h√°tter√Ľ c√©gekkel volt kapcsolatban. Id√°ig m√©g rendben is ment minden, mert az offshore h√°tter√Ľ c√©g a piaci √°rnak megfelel√Ķ √∂sszeget fizette ki az elad√≥nak. Az offshore h√°tter√Ľ vev√Ķnek nem is volt sz√ľks√©ge saj√°t t√Ķk√©re ehhez, hiszen az alapt√≥l az ingatlan v√©telre el√Ķleget kapott, amelyb√Ķl az ingatlant az eredeti tulajdonost√≥l megv√°s√°rolhatta. A turpiss√°g viszont ezut√°n k√∂vetkezett, az alapok ugyanis jellemz√Ķen a piaci √°rn√°l magasabban vett√©k m√°r meg az offshore h√°tter√Ľ c√©gt√Ķl az ingatlant, ami a m√°r bemutatottak szerint √∂sszefon√≥d√°sban volt a vev√Ķvel, vagyis nem piaci alap√ļ volt a tranzakci√≥. Inform√°ci√≥ink alapj√°n volt olyan, hogy a piaci √°r t√∂bbsz√∂r√∂s√©t fizette ki az alap, mik√∂zben az ingatlanokkal semmi olyan dolog nem t√∂rt√©nt, ami ezt racion√°lisan el√Ķid√©zhette volna. A piaci √©s a mesters√©gesen t√ļl√©rt√©kelt √°r k√∂z√∂tti k√ľl√∂nbs√©g persze az offshore h√°tter√Ľ c√©gn√©l csap√≥dott le.

Ehhez mindenk√©ppen sz√ľks√©g volt az alapkezel√Ķn√©l olyan munkat√°rsakra, akik az irre√°lisan magas ingatlan√°rakat √©rt√©kbecsl√©sekkel t√°masztott√°k al√°, az ilyen m√≥don t√ļl√©rt√©kelt ingatlanokat mag√°ban foglal√≥ portf√≥li√≥kkal kapcsolatos kimutat√°sokkal pedig azt a l√°tszatot keltett√©k, hogy annak √©rt√©ke az aktu√°lis piaci viszonyokat t√ľkr√∂zi. El√Ķfordult olyan eset is, amikor az alapkezel√Ķ megb√≠z√°s√°b√≥l elj√°r√≥ √©rt√©kbecsl√Ķ a megb√≠z√≥ "kifejezett k√©r√©s√©re" √°llap√≠totta meg azt az irre√°lisan magas √°rat, amely√©rt az alap az ingatlant az offshore h√°tter√Ľ c√©gt√Ķl megv√°s√°rolhatta. Az alapok id√Ķk√∂zben jelent√Ķs bankhiteleket vettek fel, melyek biztos√≠t√°s√°ra az ingatlanokat jelz√°logjoggal terhelt√©k meg. Mivel a hiteleket nem tudt√°k visszafizetni, √©s mindk√©t ingatlanalap megsz√ľntet√©se folyamatban van, az ingatlanokat v√°rhat√≥an a piaci √°r alatt √©rt√©kes√≠tik, a befoly√≥ √∂sszegek pedig a hitelez√Ķ bankokhoz ker√ľlnek, vagyis a mag√°nnyugd√≠jp√©nzt√°rak √°ltal v√°s√°rolt √©s a nyugd√≠jp√©nzt√°ri visszal√©p√©sek k√∂vetkezt√©ben az √°llamhoz ker√ľlt befektet√©si jegyek teljesen el√©rt√©ktelenednek.

Leleplezt√©k a csal√°st - √ďri√°sit bukott az √°llam √©s a befektet√Ķk

Miért nem borult ki korábban a bili?

Miut√°n a k√©t ingatlanalap kapcs√°n gyakorlatilag az √∂sszes fontosabb szerepl√Ķvel besz√©lt√ľnk, az a k√©rd√©s m√©g mindig nyitva maradt, hogy mi√©rt nem tudtak a hat√≥s√°gok hamarabb bekapcsol√≥dni az √ľgybe, √©s mi√©rt kellett a NAV 2011 eleji hat√°rozatait k√∂vet√Ķen m√©g b√Ķ k√©t √©vnek eltelnie ahhoz, hogy valaki feljelent√©st tegyen a vissza√©l√©sek miatt. Forr√°saink szerint egy√©bk√©nt a jogszab√°lyoknak megfelel√Ķen j√°rtak el a k√ľls√Ķ szerepl√Ķk, √∂nmag√°ban azonban ez nem volt elegend√Ķ ahhoz, hogy a felt√°rt csal√°st meg tudj√°k akad√°lyozni, vagy √©ppen az esem√©nyekbe kor√°bban be tudjanak avatkozni.

Egy n√©v n√©lk√ľl nyilatkoz√≥ forr√°s szerint nagyon nagy szerencse, hogy a v√°ls√°g kit√∂rt √©s az ingatlanpiacon ekkora es√©s k√∂vetkezett be, mivel e n√©lk√ľl val√≥sz√≠n√Ľleg nem is der√ľlt volna f√©ny a Macrogamm√°n√°l tal√°lt vissza√©l√©sekre. Az viszont k√©ts√©gtelen, hogy az √∂sszes alapkateg√≥ria k√∂z√ľl tal√°n egyed√ľlik√©nt az ingatlanalapok eset√©ben volt eff√©le vissza√©l√©sre lehet√Ķs√©g, mert az ingatlanok √©rt√©kbecsl√©s√©nek szab√°lyoz√°sa kor√°ntsem t√∂k√©letes.
Link

HozzŠszůlŠsok


#1 | Vizilo - 2013. mŠjus 06. 19:37:25
Lelepleztek 1 csalast a millio csalas k√∂z√ľl erre ep√ľl a cion birodalom mindenhol mar nagyon reg nem munka a meghatarozo hanem a lopas ,csalas es ,hazugsag ! ...))

HozzŠszůlŠs kŁldťse


HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.